|
[5-1]
Túrógombóc
Hozzávalók:
4-5 adaghoz (12-16 gombóchoz)
0,5 kg túró
2 db tojás
80 gr dara
1 citromhéj reszelve
csipet só
morzsa
barnacukor
tejföl.
Elkészítés:
Amitől ez a recept különleges, az nem más, minthogy a tojást szétválasztjuk, és a fehérjét külön felverjük. Ezt követően az összekevert túró, dara, tojássárga egyvelegbe beleforgatjuk a felvert fehérjét, majd forrásban lévő vízben kifőzzük. Cukrot Nemsütiéknél nem szokás a gombócba nem tenni, de természetesen, ha nem bírjuk ki nélküle, ér édesíteni. Arra figyeljünk, hogy jobb, ha a túró darabos, mint ha túl krémes.
Ha megfőtt a gombóc, megpirítjuk a morzsát és kicsit megcukrozzuk a tejfölt. Ehhez jöhet mindenféle, amit a fantáziánk és az ízlésünk elbír, lekvár, narancs vagy mirelit erdei gyümölcs megrottyantva. Jó étvágyat!
|
Naranccsal töltött csirkemell ( diabetikus ! )
Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg csirkemell – 2 db zsemle – 2 db tojás – 2 dkg vöröshagyma – 20 dkg narancs – 1 ek. étolaj – 1 dl fehérbor – só, , petrezselyem, curry
A narancs húsát lefejtjük a gerezdeket borító belső héjról, a lecsorgó levet felfogjuk. A petrezselymet finomra aprítjuk, a zsemlét kockára vágjuk, és összekeverjük a tojással. A hagymát apróra vágjuk, világosra pirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd össekeverjük a zsemlével, a petrezselyemmel, a narancs kisebbik felével, sóval, curryvel ízesítjük. A két egész csirkemellet kicsontozzuk, kicsit kiverjük, besózzuk. A kiterített csirkemellre kenjük a tölteléket, összegöngyöljük, majd zsineggel összekötözzük és tepsibe tesszük. Kívül befűszerezzük sóval, egy kevés curryvel, aláöntjük a bort, majd előmelegített sütőben megsütjük. Saját szaftjával gyakran locsolgatjuk. A megmaradt narancsot a levében felmelegítjük. Tálaláskor a csirkemellet felszeleteljük és a felforralt naranccsal tálaljuk.
Egy adag tápanyagtartalma:
Energia: 338 kcal, Fehérje: 43,3 g, Zsír: 7,8 g, Szénhidrát: 18 g
|
Diabetikus gyümölcskenyér
26 dkg teljes kiörlésű tönkölyliszt
» 1 teáskanál sütőpor
» 1 teáskanál szódabikardóna
» 1 teáskanál őrölt gyömbér
» csipetnyi só
» 12 dkg vaj
» 2 db tojás
» 2 db alma
» 2 db sárgarépa
» 15 dkg durvára vágott dió
» 0,8 dl frissen facsart narancslé
» reszelt narancshéj
Béleljünk ki alufóliával egy 23 cm hosszúságú gyümölcskenyérformát úgy, hogy a fólia szélei túllógjanak. vajazzuk ki. Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a sót. Mindezt dolgozzuk össze a vajjal és a tojásokkal. Reszeljük le az almát, és a sárgarépát. Keverjük bele a tésztába az almát, a sárgarépát, a diót, a reszelt narancshéját, és a narancslevet. Dolgozzuk össze ismét alaposan. Simítsuk a formába a masszát, és 170 fokon 65-70 percig süssük. Ezután hagyjuk még hűlni a formában kb. fél órát, majd emeljük ki a fólia kilógó szegélyénél fogva. Várjuk meg, míg teljesen kihűl. Konyharuhába tekerve több napig is eláll.
|
CUKORMENTES ZSERBÓ
Hozzávalók:
Tésztához: 35 dkg liszt, 20 dkg light margarin, 2 csg. instant élesztő, 5 ek. Canderel, 1 dl 1,5 %-os tej, 1 tojás, 1 csipet sütőpor, egy csipet só
Töltelékhez: 15 dkg darált dió, 10 ek. Canderel, 20 dkg diabetikus lekvár
Tetejére: 4 ek. kakaópor, 5 dkg light margarin.
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt, a Canderelt, a tejet, a tojást, a sütőport és a sót. Ezeket jól összedolgozzuk, majd a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket kb. 35x25 cm nagyságúra nyújtjuk, de ne érjen egészen a tepsi széléig, mert sütés közben megkel majd.
Egy tepsit kivajazunk, majd belehelyezzük az egyik tésztalapot. Megkenjük lekvárral. A diót a Canderelell elkeverjük és a felével megszórjuk a tészta tetejét, ezután rátesszük a következő lapot és azt megszórjuk a maradék dióval. Ráhelyezzük a harmadik lapot és egy órán át szobahőmérsékleten kelesztjük.
A megkelt tészta tetejét megszurkáljuk és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük. A sütési idő kb. 20 perc.
A megsült tésztát kihűlést követően bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport kevés vízzel simára keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a margarint és addig kevergetjük, míg el nem olvad. Ezután a tésztára öntjük és elsimítjuk. Néhány órát pihentetjük, hogy a máz jól megdermedjen. Miután kihűlt hosszúkás szeletekre vágjuk.
|
Túrótorta
Hozzávalók:
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
2 tojás
1 ek. citromlé
édesítőszer
1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
Elkészítés:
A szitát letakarjuk tiszta konyharuhával, és rátesszük a túrót. Egy éjszakán át hagyjuk lecsöpögni. Másnap áttörjük a túrót és összekeverjük a tojással és az ízesítőkkel. Jól összegyúrjuk és kivajazott tortaformába simítjuk. 40 percig sütjük.
|
[5-1]
| |