| 
 [5-1]   
	
		
	 
	
		
	 Trgombc 
	Hozzvalk: 
	 
	4-5 adaghoz (12-16 gombchoz) 
	0,5 kg tr 
	2 db tojs 
	80 gr dara 
	1 citromhj reszelve 
	csipet s 
	morzsa 
	barnacukor 
	tejfl. 
	Elkszts: 
	 
	Amitl ez a recept klnleges, az nem ms, minthogy a tojst sztvlasztjuk, s a fehrjt kln felverjk. Ezt kveten az sszekevert tr, dara, tojssrga egyvelegbe beleforgatjuk a felvert fehrjt, majd forrsban lv vzben kifzzk. Cukrot Nemstiknl nem szoks a gombcba nem tenni, de termszetesen, ha nem brjuk ki nlkle, r desteni. Arra figyeljnk, hogy jobb, ha a tr darabos, mint ha tl krmes. 
	Ha megftt a gombc, megpirtjuk a morzst s kicsit megcukrozzuk a tejflt. Ehhez jhet mindenfle, amit a fantzink s az zlsnk elbr, lekvr, narancs vagy mirelit erdei gymlcs megrottyantva. J tvgyat! 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Naranccsal tlttt csirkemell ( diabetikus ! ) 
	 
	Hozzvalk 4 adaghoz: 60 dkg csirkemell – 2 db zsemle – 2 db tojs – 2 dkg vrshagyma – 20 dkg narancs – 1 ek. tolaj – 1 dl fehrbor – s, , petrezselyem, curry 
	 
	A narancs hst lefejtjk a gerezdeket bort bels hjrl, a lecsorg levet felfogjuk. A petrezselymet finomra aprtjuk, a zsemlt kockra vgjuk, s sszekeverjk a tojssal. A hagymt aprra vgjuk, vilgosra pirtjuk, hagyjuk kihlni, majd ssekeverjk a zsemlvel, a petrezselyemmel, a narancs kisebbik felvel, sval, curryvel zestjk. A kt egsz csirkemellet kicsontozzuk, kicsit kiverjk, beszzuk. A kitertett csirkemellre kenjk a tltelket, sszegngyljk, majd zsineggel sszektzzk s tepsibe tesszk. Kvl befszerezzk  sval, egy kevs curryvel, alntjk a bort, majd elmelegtett stben megstjk. Sajt szaftjval gyakran locsolgatjuk. A megmaradt narancsot a levben felmelegtjk. Tlalskor a csirkemellet felszeleteljk s a felforralt naranccsal tlaljuk. 
	 
	Egy adag tpanyagtartalma: 
	Energia: 338 kcal, Fehrje: 43,3 g, Zsr: 7,8 g, Sznhidrt: 18 g 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Diabetikus gymlcskenyr 
	 
	 26 dkg teljes kirls tnklyliszt 
	» 1 teskanl stpor 
	» 1 teskanl szdabikardna 
	» 1 teskanl rlt gymbr 
	» csipetnyi s 
	» 12 dkg vaj 
	» 2 db tojs 
	» 2 db alma 
	» 2 db srgarpa 
	» 15 dkg durvra vgott di 
	» 0,8 dl frissen facsart narancsl 
	» reszelt narancshj 
	Bleljnk ki aluflival egy 23 cm hosszsg gymlcskenyrformt gy, hogy a flia szlei tllgjanak. vajazzuk ki. Szitljuk tlba a lisztet, tegyk hozz a fszereket, a stport s a szdabikarbnt, adjuk hozz a st. Mindezt dolgozzuk ssze a vajjal s a tojsokkal. Reszeljk le az almt, s a srgarpt. Keverjk bele a tsztba az almt, a srgarpt, a dit, a reszelt narancshjt, s a narancslevet. Dolgozzuk ssze ismt alaposan. Simtsuk a formba a masszt, s 170 fokon 65-70 percig sssk. Ezutn hagyjuk mg hlni a formban kb. fl rt, majd emeljk ki a flia kilg szeglynl fogva. Vrjuk meg, mg teljesen kihl. Konyharuhba tekerve tbb napig is elll. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	 
	CUKORMENTES ZSERB 
	 
	Hozzvalk: 
	 Tszthoz: 35 dkg liszt, 20 dkg light margarin, 2 csg. instant leszt, 5 ek. Canderel, 1 dl 1,5 %-os tej, 1 tojs, 1 csipet stpor, egy csipet s 
	 Tltelkhez: 15 dkg darlt di, 10 ek. Canderel, 20 dkg diabetikus lekvr 
	 Tetejre: 4 ek. kakapor, 5 dkg light margarin. 
	Elkszts: 
	 A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzadjuk az lesztt, a Canderelt, a tejet, a tojst, a stport s a st. Ezeket jl sszedolgozzuk, majd a tsztt 3 egyenl rszre osztjuk. Mindegyiket kb. 35x25 cm nagysgra nyjtjuk, de ne rjen egszen a tepsi szlig, mert sts kzben megkel majd. 
	Egy tepsit kivajazunk, majd belehelyezzk az egyik tsztalapot. Megkenjk lekvrral. A dit a Canderelell elkeverjk s a felvel megszrjuk a tszta tetejt, ezutn rtesszk a kvetkez lapot s azt megszrjuk a maradk dival. Rhelyezzk a harmadik lapot s egy rn t szobahmrskleten kelesztjk. 
	A megkelt tszta tetejt megszurkljuk s elmelegtett stben, 180 fokon megstjk. A stsi id kb. 20 perc. 
	A megslt tsztt kihlst kveten bevonjuk csokoldmzzal. Ehhez a kakaport kevs vzzel simra keverjk, majd lland kevers mellett srre fzzk. A tzrl levve belekeverjk a margarint s addig kevergetjk, mg el nem olvad. Ezutn a tsztra ntjk s elsimtjuk. Nhny rt pihentetjk, hogy a mz jl megdermedjen. Miutn kihlt hosszks szeletekre vgjuk. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Trtorta
	  
	Hozzvalk:
	Hozzvalk:
	50 dkg tehntr 
	2 tojs 
	1 ek. citroml 
	destszer 
	1 citrom reszelt hja 
	  
	Elkszts:
	  
	Elkszts:
	A szitt letakarjuk tiszta konyharuhval, s rtesszk a trt. Egy jszakn t hagyjuk lecspgni. Msnap ttrjk a trt s sszekeverjk a tojssal s az zestkkel. Jl sszegyrjuk s kivajazott tortaformba simtjuk. 40 percig stjk. 
 | 
	 
 
 
 [5-1]   
 |  |