|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
TÚRÓ TORTA
Hozzávalók:
1/2 kg túró
20 dkg porcukor
2 dkg vaníliás cukor
15 dkg margarin
1 citrom reszelt héja
5 dkg zselatin
2 dl tej
2 dl víz
2 dl szörp
gyümölcsök ízlés és szezon szerint
Elkészítés
A túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a margarint (kicsit megolvasztva) és a citromhéjat jól összekeverjük, ha van gép, azzal. 2,5 dkg zselatint 2 dl tejjel felforralunk, és összekeverjük a masszával. Ebbe a krémbe gyümölcsöt is rakhatunk, azt kézzel keverjük bele a végén, hogy ne törjön össze. Az egészet egy szétcsatolható tortaformába tesszük, majd lehűtjük.
A tetejét gyümölccsel díszítjük. 2,5 dl zselatint felforralunk 2 dl vízben, 2 dl szörppel ízesítjük, majd a torta tetejére öntjük. A kész tortát a hűtőbe tesszük kb. fél napra.
Tipp: A zselatin ráöntése előtt a túrós masszát hűtsük le, hogy egy kicsit megdermedjen. Ha a folyós masszára öntjük rá a meleg zselatint, akkor összefolyik az egész és egy kicsit márványos lesz. Az ízén nem ront a dolognak, de nem lesz túl szép látvány. :) Érdemes tehát a túrós krémünket a hűtőben pihentetni egy félórát, mielőtt a zselatint elkészítjük.
Még egy hasznos tanács: azokat a gyümölcsöket, amelyek több levet engedhetnek, érdemes lecsepegtetni. Válasszunk a gyümölcsök színével harmonizáló szörpöt!
|
Gyors túrós-joghurtos sütemény
4 dl joghurt (2 közepes natúr joghurt 175 gr-os)
3 bögre liszt
1.5 bögre cukor
0.5 dl napraforgó olaj (fél bögre)
1 csomag sütőpor
2 csomag vaníliás cukor
25 dkg túró
5 közepes db alma
3 db tojás
A mérce a joghurtos pohár, ez a bögre. A tojásokat össze kell keverni a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat és a túrót. Összekeverjük.
Belekeverjük a lisztet és a sütőport. Ezt összekeverjük, de ne túl sokáig, csak amíg összeáll. Ha túl sokáig keverjük, akkor nem lesz puha és lágy a tészta.
Kivajazott lisztezett tepsibe öntjük, rászórjuk a meghámozott és darabokra vágott almát, és 200 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Ha kész, akkor meg lehet szórni porcukorral, de ez elhagyható.
|
Apró pogácsa recept
hozzávalók / 4 adag
60 dkg liszt (finom)
50 dkg margarin
2 db tojássárgája
0.25 ek cukor
5 dkg élesztő
4 kk só
15 dkg sajt (reszelt)
A fenti mennyiség eleve dupla adag, érdemes rögtön ennyivel kezdeni, mert pillanatok alatt elfogy.
A lisztet eldolgozzuk a sóval, a felfuttatott élesztővel és a puha margarinnal.
Hozzáadjuk a tojássárgákat és a reszelt sajtot.
Annyi tejet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk, majd jól dolgozzuk össze a hozzávalókat.
1,5 - 2 cm vastagra nyújtuk, kiszaggatjuk és a tetejét megkenjük a kissé felvert tojásfehérjével, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben sütjük.
|
Hozzávalók 36 darabhoz: 2 tojás, 15 dkg cukor, egy teáskanálnyi vaj, egy késhegynyi szalalkáli, egy kevés tej, 30 dkg rétesliszt, egy teáskanál ánizs.
Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a vajat és a tejben feloldott szalalkálit. Szitáljuk bele a lisztet, gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük egy éjszakán át a tésztát, majd másnap nyújtsuk ki belisztezett deszkán egy centiméter vastagságúra.
Szórjunk rá egy kis lisztet, azután szaggassunk belőle szívformával kicsi süteményeket. Nyúljunk óvatosan késsel a szívek alá, és emeljük bele az ánizzsal beleszórt tepsibe. 160 fokon 20 percig süssük, amíg sárgásfehér nem lesz.
|
-
Hozzávalók
-
A tésztához:
-
25 dkg liszt
-
20 dkg vaj
-
25 dkg túró
-
2 kávéskanál só
A tetejére:
1 felvert tojás
-
15 dkg reszelt sajt, vagy ízlés szerint magvak
Elkészítés
A hozzávalókat összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk és egy éjszakán át a hűtőben tároljuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra sodorjuk, felvert tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk és hosszabb csíkokra vágjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben, vajjal kikent tepsiben megsütjük.
|
|
-
Hozzávalók
-
25 dkg túró,
-
2 dl tej,
-
2 dl tejszín,
-
1 csomag vaníliás cukor,
-
10 dkg cukor,
-
10 dkg vaj,
-
3 teáskanál zselatin,
-
3 kivi,
-
40 dkg magozott meggybefőtt,
-
20 dkg babapiskóta,
-
tejszínhab és gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés
A túrót alaposan kikeverjük 1 dl tejjel meg a vaníliás cukorral.A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjük,majd a túrót a cukros vajjal és a felvert tejszínnel óvatosan összedolgozzuk.A maradék tejben felfőzzük a zselatint,vigyázva,hogy ne forrjon fel.Amikor langyosra hűlt hozzákeverjük a túrókrémhez.Az édesség hozzávalóit szögletes formába rétegesen lerakjuk.Először egy réteg túrókrémet simítunk formába,rá egy sor lecsepegtetett meggybefőttet teszünk.Ismét krém következik amit meghámozott,vékonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utólsó sor túrókrém legyen.Babapiskótával beborítjuk a tetejét azután hűtőszekrénybe dermesztjük.Egy óra múlva kivesszük és óvatosan tálra borítjuk.Tejszínhabbal és gyümölccsel díszítjük.
|
Darás túrószelet
Hozzávalók : 25 dkg túró, 2 dl tejföl, 20 dkg kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg búzadara, 5 db tojás, citromhéj
Elkészítés : A túrót a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a tojássárgájával kikevert kristálycukrot, majd a búzadarát, és a vaníliás cukrot is. Ízlés szerint reszelt citromhéjat is tehetünk bele. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a túrós masszához adjuk.
Sütőpapíros tepsibe, vagy kivajazott, morzsával megszórt tepsibe kb. 180 fokon 25 – 30 perc alatt készre sütjük. Porcukorral tálaljuk.
A tepsi mérete kb. 20 * 30 cm.
Rendkívül gyorsan elkészíthető, aránylag olcsó, finom túrós sütemény.
|
KÁPOSZTÁS POGI
Hozzávalók: 1 kg fehér káposzta, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál cukor, 1/2 kg finomliszt, 20 dkg margarin, 2 tojás, 2 dkg élesztő, egy kevés tej, só, őrölt bors, a tetejére egy tojás
A káposztát lereszeljük,egy kissé besózzuk, fél óráig állni hagyjuk. Olajat öntünk az edénybe és megkaramellizáljuk benne a cukrot, majd rátesszük a kinyomkodott káposztát. Sózzuk, borsozzuk és megpirítjuk. Ha kihűlt, a liszttel, margarinnal, tojásokkal, és a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Ha kell, utánasózzuk. Hűtőszekrényben egy napig pihentetjük, közben háromszor áthajtjuk. Kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk és szaggatjuk. Sütés előtt felvert tojással megkenjük.
|
Amerikai palacsinta
|
|
HOZZÁVALÓK:
1 bögre finom liszt,
1 tk cukor,
1 tk só,
1 tk szódabikarbóna,
1 csomag vanillincukor,
2 egész tojás,
1 bögre tej,
1 tk lágy margarin.
|
ELKÉSZÍTÉSE:
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük: lisztet, cukrot, vanillin cukrot, sót és a szódabikarbónát. Másik edényben összekeverjük a maradék hozzávalókat: tojásokat, tejet és a margarint. Ehhez a keverékhez adjuk a lisztes keveréket és addig kavarjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Bőven olajozott, forró serpenyőben evőkanálnyi mennyiségeket mindkét oldalán megsütjük. Friss, vagy konzervgyümölccsel, juharsziruppal, csoki öntettel, ízlés szerint bármivel tálalhatjuk.
|
Fahéjas mandula (dió)
A siker garantált.
Mikrózható edénybe teszünk 20 dkg mandulát vagy diót (héjával együtt) rászórunk 4 evőkanál cukrot, meglocsoljuk mandulalikőrrel vagy rummal. 2 percig betesszük a mikróba. Kivesszük, megkeverjük. Majd ismég 2 percig visszatesszük. Utána kivesszük, rászórunk még 2 evőkanál cukrot egy teáskanál őrölt fehéjat. Összekeverjük. Sütőpapirral kibélelt tepsire kiboritjuk, és kiszáritjuk. Pompás karácsonyi csemege!!!
|
Csokis 3szög
80 dkg liszt
5 dkg élesztő
5 ek. cukor
5 dl tej
1 csapott teáskanál só
1 dl olaj
a cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,majd a többi hozzávalókkal bedagasztjuk.
duplájára kelesztjük.
4 részre osztjuk,vékonyra nyújtjuk,majd megkenjük olvasztott
vajjal,megszórjuk cukros kakaóporral (lehet túró, fahéj, vagy pizzaszószos feltét)feltekerjük egy sütöpapiros tepsibe tesszük,ott fel szeleteljük.
megkenjük egy felvert tojással
előmelegitett 160 fokos sütöbe aranysárgára sütjük.
|
bögres mákos
1 bögre liszt
1 bögre jogurt vagy kefir
1 bögre daralt mák
1 bögre cukor
4 kanál olaj
2 tojás
1 csomag sütőpor
csipet só
1 vaniliás cukor
a tojásokat habosra verni a cukorral, vaniliás cukorral,pici só, olaj bele apránkent, jogurt , liszt , mak , sütőpor, egészet összekeverni, es beleönteni egy tortaformába vagy kis tepsibe.
180 fokon 40 percig sütni.
|
Vízen kullogó (Elkészítési idő: 1,5 óra)
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 2, 5 dkg élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 50 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 10 dkg margarin
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
1. A tejet langyosra melegítjük, majd az élesztőt belemorzsoljuk, kevés porcukrot adunk hozzá, kb. 15 percig meleg helyen pihentetjük. A lisztet érdemes mikróban meglangyosítani, egy tálba átszitálni, és a felfuttatott élesztős tejjel, tejföllel, a maradék porcukorral, az olvasztott vajjal, csipetnyi sóval, citromhéjjal, 6-8 percig robotgéppel dagasszuk úgy, hogy jó hólyagos legyen. A tészta akkor lesz jó, ha már elválik az edény falától, és állagra olyan nem lesz, mint egy könnyebb kalácstészta. Végezetül egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
2. Egy nagyobb konyharuhát vajjal megkenünk, a cipó formájú tésztát a közepére helyezzük, a ruha négy csücskét a tészta fölött összefogjuk, sodrófára vagy egy fakanálra akasztjuk, majd a tésztát egy fazék hideg vízbe lógatjuk. Kb. 1,5 órán át hagyjuk kelni a vízben. A tészta akkor jó, amikor magától feljön a víz tetejére, és átfordul a másik oldalára.
3. A gyúródeszkát szórjuk meg kristálycukorral, borítsuk rá a tésztát. Pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki, majd egyenként nyújtsuk ki vékony, kerek lappá, csavarjuk fel kifli formára. Egyenként hempergessük meg a kifliket porcukorban, egymástól 3-4 centi távolságra helyezzük el a sütiket kivajazott tepsiben.
4. Fontos, hogy ne melegítsük elő a sütőt, mert így a hideg sütőben addig is kel a tészta, amíg a sütő bemelegszik. 180 fokon, fél óra alatt, aranysárgára sütjük.
Tipp: Aki szereti a lekváros süteményeket, az megtöltheti a kifliket szilva, vagy baracklekvárral.
|
Hozzávalók:
-
1 kg liszt
-
3 db tojás
-
5 dkg élesztő
-
1 pohár tejföl
-
1/2 l tej
-
1 evőkanál só
Elkészítés:
Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk. (nem kell felfuttatni!) Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és robotgép spirál alakú keverőjével kb 5 perc alatt jól kidolgozzuk. A keverőtálat lefedjük és a hűtőbe tesszük. A keverőtál a tészta mennyiségének minimum kétszerese legyen, mert a tészta a hűtőben duplájára kel!
Pár órát hűtőben pihentetjük. Pihentetés után olajozott kézzel gombócokat csípünk belőle, tenyerünkön lángos-formára húzzuk és bő, forró olajban kisütjük. Pár gombócnyit célszerű a sütés elején kistányérra készíteni, hogy folyamatosan tudjuk sütni!
A tészta nagy adag, kb 12-15 lángosnyi, de ha csak kevesebb kell is érdemes ezt a mennyiséget megcsinálni, mert a nyers tészta hűtőben kb 1 hétig eláll!
Ha nem akarjuk a keverőtálban hagyni, kiolajozott, nagy nylonzacskóban is hűtőbe tehetjük, de a zacskó elég nagy legyen, hogy a tészta meg tudjon kelni benne!
|
Ablakos sütemény
Hozzávalók: 2 egész tojás, 25 dkg margarin, 3 evőkanál kakaópor, 25 dkg porcukor, 30 dkg darált keksz, 10 dkg dió durvára vagdalva, 10 dkg zselés cukorka.
A tojást, a margarint, a porcukrot és a kakaót gőz fölött jól kikeverjük, hozzáadjuk a kekszet, a diót, és a zselés cukrot. Őzgerinc formába alufóliát teszünk, bele a masszát és pár órára hűtőbe rakjuk. Végül a fóliát eltávolítva szeleteljük!
|
OSTOROS KALÁCS
Hozzávalók :
A tésztához :
60 dkg liszt
8 dkg cukor
4 dl tej
5 dkg élesztő
2 evőkanél olaj
3 db tojássárgája
csipet só
A töltelékhez :
25 dkg vaj
20 dkg cukor
5 dkg kakaó
A lekenéshez : 1 db felvert tojás .
A lisztet dagasztótálba tesszük . Közepébe kis fészket képezünk . Beletesszük a cukrot . Rámorzsoljuk az élesztőt és felöntjük egy kevés langyos tejjel ( annyival ami az élesztőt ellepi ) . Hagyjuk hogy 15 perc alatt felfusson . Adjuk hozzá a többi anyagot és jól dagasszuk ki . Langyos helyen pihentessük 40-50 percig . Gyúrjuk át a tésztát enyhén lisztezett munkafelületen . Osszuk 2 részre . Nyújtsuk ki 45x36 centiméteres lapokká . Vágjunk belőlük 3-3 csíkot .
Mindegyik csík közepét kenjük meg a kakaós vajjal .
Csavarjuk fel külön külön a csíkokat rolád szerűen , majd 3-3-at fonjunk össze ( ne túl szorosra ) .
Tegyük sütőpapíros ( fontos , ha nem akarjuk a tepsi aljáról a csokit vakargatni ) tepsibe ( az sem baj ha az oldaláig felér az a papír , a tepsi pedig akkora amibe kényelmesen belefér a két kalács , de mégsem marad túl nagy szabad hely ) . Meleg helyen kelesszük újabb 30 percig . Kenjük le a felvert tojással .
180 fokos sütőben 30 perc alatt süssük gyönyörű vörösbarnára . Ha minden jól ment , akkor bizony az oldalán kifolyt a töltelék egy része :))) , én ilyenkor egy kiskanállal szépen visszakanalazgatom a fonatok közötti mélyedésekbe .
http://tucsokbogar.blogspot.hu/2010/10/ostoros-kalacs.html
|
Sajttorta almaszósszal sütés nélkül
Tésztához:
15 dkg keksz (pl. kakaós és/vagy natúr) 7,5 dkg vaj
Sajtkrémhez:
25 dkg mascarpone 15 dkg porcukor 2 csomag vaníliás cukor 1 citromból nyert citromlé 200 ml habtejszín 1 ek zselatin (vagy 1 cs zselatinfix, de akkor nem kell vízzel felfőzni! 5 ek víz (zselatinfix esetén nem kell)
Almaszószhoz:
6 db alma 1 citromból nyert citromhéj 1 citromból nyert citromlé 10 dkg cukor 2 dl víz 2 kávéskanál fahéj 5 db szegfűszeg 1 csipet só (nekem véletlenül kimaradt, de így is nagyon finom lett)
Tészta elkészítése:
A vajat megolvasztjuk (én mikróban csináltam). Félrerakjuk.
Megdaráljuk a kekszet, majd a langyos vajjal alaposan összekeverjük.
A masszát egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük 15-20 percre (ameddig elkészítjük a sajtkrémet).
Sajtkrém elkészítése:
A mascarponét egy tálba kanalazzuk, a porcukorral, a vaníliás cukorral és a citromlével összeturmixoljuk.
A zselatint a hideg vízzel csomómentesre keverjük a tűzön. Kevés melegítés után hűlni hagyjuk. (Ha zselatinfixünk van, akkor közvetlenül a krémbe keverjük víz nélkül.)
A habtejszínt egy külön edényben keményre verjük.
A sajtkrémhez keverjük a langyos zselatint, majd a kemény habot is.
A kész krémet egyenletesen a kekszes alapra kenjük.
Fogyasztás előtt legalább 1 órát hagyjuk dermedni! (az az egy óra inkább legyen több, próbáljunk bírni magunkkal! :D Ha egy egész éjszakát van hűtőben, az csak jót tesz neki.)
Almaszósz elkészítése:
Az almákat apróbb darabokra vágjuk. Citromleves vízbe (fél citrom leve) áztatjuk, 15 percet pihentetjük (ezzel előzzük meg az alma megbarnulását).
Ezután lecsepegtetjük az almakockákat. Kb. 2 literes lábosba tesszük, felöntjük 2 dl vízzel, fűszerezzük a fahéjjal, szegfűszeggel és a citrom levével/héjával.
Nagyobb lángon forrásig fűzzük. Forrás után kisebb lángra vesszük, és lefedjük. Ha darabosabb szószt szeretnénk, akkor 8-10 percig főzzük, ha lágyabbat, akkor 12-15 percig.
A főzés befejezése előtt 2-3 perccel beleöntjük a cukrot, és alaposan elkeverjük.
Én a tűzről levéve krumplitörővel pépesítettem, de aki szeretné, meghagyhatja darabosan is.
A kész sajttortát szeletenként almaszósszal tálaljuk.
|
Rakott mákos guba
hozzávalók 8 főre
-
1 kb. 0,5 kg-os fonott kalács (amit előző nap megsütök, és hagyom, hogy megszikkadjon)
-
25 dkg darált mák
-
1 l tej
-
3 db tojás
-
15 dkg barna nádcukor
-
6 dkg vaj
-
1 tk vanília kivonat
-
5 dkg rumba áztatott mazsola
-
1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
A kalácshoz:
-
35 dkg simaliszt
-
2 dl tej
-
1 tojássárgája + 1 a kenéshez
-
3 dkg barna nádcukor
-
1 dkg élesztő
-
2 dkg olvasztott vaj
-
1 tk vanília kivonat vagy 1 cs vaníliás cukor
-
1 csipet só
Elkészítés
-
A rakott mákos gubát egy kerek, kb. 24 cm átmérőjű, 8 cm magas, mázas kerámia sütőedényben készítjük.
-
A tejet a vaníliával és a vajjal felforraljuk. A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd miután felforrt a tej, hozzákeverjük, de le is vesszük a tűzről, már nem kell tovább főznünk.
-
A szikkadt kalács szeleteket megpirítjuk.
-
A sütőedényt kivajazzuk, a kalács szeletekkel kirakjuk az alját, megöntözzük a forró, édes tejjel, megszórjuk a darált mákkal és mazsolával, aztán még egy réteg kalácsot teszünk, megöntözzük ismét tejjel, újra mák és mazsola következik. Addig rétegezzük így, amíg tele lesz az edény.
-
Fontos hogy hagyjuk, hogy a kalács felszívja a tejet, tehát a rétegeket ráérősen tegyük egymásra.
-
A tetejére a tojások fehérjét kemény habbá verjük pár csepp citromlével és egy-két kanál porcukorral. Ezt rákenjük a rétegek tetejére.
-
Előmelegített sütőben 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyük lejjebb a hőfokot. Miután megsült, szeletelés előtt hagyjuk kissé hűlni.
-
Tálaláskor kínálhatunk mellé vaníliasodót.
|
ÉDES GOFFRI
Hozzávalók:
3 db tojás
12 dkg vaj
10-12 gramm (házi) vaníliás cukor
12 dkg cukor
0,5 liter tej
1 citrom reszelt héja
40 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1. A tojásokat kettéválasztjuk, a vajat megolvasztjuk. A tojások sárgáját elkeverjük a vajjal, a cukrokkal és a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, és simára keverjük.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.
3. Gofrisütőben megsütjük.
Az édes gofrihoz nagyon jól passzol az eper, a banán, a málna és a barack, de megkenhetjük lekvárral, nyomhatunk rá tejszínhabot, meglocsolhatjuk olvasztott étcsokival, szórhatunk rá mandulát, kókuszreszeléket vagy mogyorót is. Egyik sem fog ártani neki.
Sós gofri:
Hozzávalók:
3 db tojás
12 dkg vaj
1 csipet só
4,5 dl tej
6 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1. A tojásokat kettéválasztjuk, a vajat megolvasztjuk, a sajtot lereszeljük. A tojások sárgáját elkeverjük a vajjal, a sajttal, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a tejet, és simára keverjük.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a masszába.
3. Gofrisütőben megsütjük.
A sós gofrit tálalhatjuk zöldfűszerekkel, szárított paradicsommal, kenyérre is kenhető krémekkel, pestókkal, sajtokkal, sonkával és pástétomokkal.
|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
| |