|
Burgonyalángos Karaván sajtkrémmel
burgonya
|
1,4 kg
|
liszt
|
50 dkg
|
élesztő
|
2 dkg
|
tej
|
3 dl
|
cukor
|
3 dkg
|
Karaván sajtkrém
|
15 dkg
|
olaj
|
3 dl
|
só
|
|
Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, még melegen áttörjük. Az átszitált lisztet langyos helyre tesszük. Az élesztőből langyos tejjel, cukorral és 10 dkg liszttel kovászt készítünk. Letakarva, a tűzhely közelében megkelesztjük. A liszthez hozzáadjuk az áttört burgonyát, a kovászt és a langyos tejet. Megsózzuk, összedolgozzuk, tetejét kevés liszttel megszórjuk és tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára helyezzük és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Tetejét Karaván sajtkrémmel megkenjük és frissen fogyasztjuk.
Burgonyatésztás sajtos derelye
burgonya
|
1 kg
|
liszt
|
20 dkg
|
tojás
|
1 db
|
zsír
|
8 dkg
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
vaj
|
5 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A sós vízben héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk és áttörjük. Gyúródeszkára tesszük, szétterítjük és kissé hűlni hagyjuk, majd a liszt, a tojás, 3 dkg zsír és só hozzáadásával közepesen kemény tésztává gyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és 5x5 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik kocka közepére reszelt sajtot teszünk, majd a tésztácskákat összehajtjuk és széleiket jól összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük. A megmaradt zsírt a vajjal együtt felolvasztjuk. A derelyét egy tepsibe terítjük, a vajas zsírral meglocsoljuk és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Sütőbe tesszük és a sajt olvadásáig sütjük.
Frissen sütött sajtos érmék
főtt burgonya
|
20 dkg
|
vaj
|
10 dkg
|
Reszelt Pannónia sajt
|
15 dkg
|
liszt
|
25 dkg
|
sütőpor
|
2 dkg
|
olaj
|
3 dl
|
só, pirospaprika
|
|
Elkészítése:
A héjában, sós vízben megfőzött burgonyát megtisztítjuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a vajat, 10 dkg reszelt Pannónia sajtot, a lisztet, a sütőport és a sót, majd tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkára tesszük, ceruzavastagságúra kinyújtjuk és kis korongokat szúrunk ki belőle. Serpenyőben olajat hevítünk és a korongokat megsütjük. Még melegen megszórjuk a megmaradt reszelt Pannónia sajttal. Ízlés szerint tetejét kevés pirospaprikával színesíthetjük.
Füstölt sajtos sztrapacska
burgonya
|
80 dkg
|
liszt
|
30 dkg
|
tojás
|
1 db
|
zsír
|
6 dkg
|
füstölt szalonna
|
10 dkg
|
Karaván sajt
|
20 dkg
|
tejföl
|
2 dl
|
só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát lereszeljük, majd liszttel, a tojással és 3 dkg zsírral galuska keménységű tésztát készítünk. Megsózzuk, majd enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor a galuska a víz felszínére jött, szűrőkanállal kiszedjük és jól lecsepegtetjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és serpenyőbe téve egy kevés zsíron kisütjük, majd a szalonnazsírt leszűrjük. A kifőzött galuskát összekeverjük a szalonnazsírral, és a fele mennyiségű lereszelt Karaván sajttal, majd a sütőbe téve jól átforrósítjuk. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a kisütött szalonnát és a sajtot.
Kapros-sajtos túrógaluska
tehéntúró
|
10 dkg
|
liszt
|
30 dkg
|
tojás
|
2 db
|
kapor
|
1/2 csomó
|
vaj
|
5 dkg
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
Az áttört tehéntúrót egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd annyi vizet, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk. Megsózzuk és apróra vágott kaporral megszórjuk. Jól összekeverjük, galuskaszaggatóval enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk és kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleborítjuk a kifőzött galuskát és a tetejére szórjuk a lereszelt Pannónia sajtot. Előmelegített sütőbe téve addig sütjük, ameddig a sajt a tetején megolvad és szép pirosra sül.
Köményes-sajtos pogácsa
liszt
|
25 dkg
|
vaj
|
12 dkg
|
tojás
|
2 db
|
tojássárgája
|
1 db
|
Reszelt Pannónia sajt
|
12 dkg
|
tejföl
|
1 dl
|
szerecsendió
|
|
köménymag
|
|
pirospaprika
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
Az átszitált lisztet a vajjal elmorzsoljuk, megsózzuk, őrölt borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáteszünk egy egész tojást, egy tojássárgáját, a reszelt sajtot és annyi tejfölt, hogy összegyúrva közepes keménységű tésztát kapjunk. Letakarva hideg helyen egy órát pihentetjük, közben kétszer kinyújtjuk és meghajtogatjuk. Végül kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a kés fokával berácsozzuk a tetejét és kisebb pogácsákat szaggatunk ki belőle. Sütőlemezre tesszük, felvert tojással megkenjük, köménymaggal és kevés pirospaprikával megszórjuk. Közepesen meleg sütőben megsütjük.
Krémsajtos eperkrém
natúr Medve tömlős sajt
|
30 dkg
|
eper
|
20 dkg
|
tejszín
|
3 dl
|
porcukor
|
8 dkg
|
Elkészítése:
Az epret megmossuk és néhány szép szemet félreteszünk. A Medve tömlős sajtot habüstbe tesszük, hozzáadjuk az epret és habverővel simára keverjük. A tejszínt habbá verjük, cukorral ízesítjük és a felét az epres sajthoz keverjük. Talpas poha-rakba tesszük, a megmaradt tejszínnel és eperrel díszítjük. Lehűtve, ostyával vagy piskótaszelettel kínáljuk.
Leveles sajtos rúd
liszt
|
30 dkg
|
sütőpor
|
1 dkg
|
vaj
|
10 dkg
|
tojás
|
2 db
|
Pannónia sajt
|
35 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk, megsózzuk és rászórjuk a sütőport. Közepébe helyezzük a lágy vajat, egy kevés víz hozzáadásával keményebb tésztává gyúrjuk és jól kidolgozzuk. Letakarva kb. fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk. A felvert tojással megkenjük és egyenletesen rászórunk 8-10 dkg reszelt Pannónia sajtot. Ezután a tésztát összehajtjuk, és ismét pihentetjük. Még kétszer kinyújtjuk, mindkét nyújtásnál sajttal megszórjuk és hajtogatjuk, közben néhány percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk és rudakra vágjuk. Megkenjük tojással és meghintjük a maradék reszelt sajttal. Közepes hő-mérsékletű sütőben szép sárgára sütjük.
Nagymama sajtfánkja
tej
|
2 dl
|
vaj
|
5 dkg
|
liszt
|
15 dkg
|
Reszelt Pannónia sajt
|
8 dkg
|
tojás
|
3 db
|
olaj
|
2 dl
|
szerecsendió, só
|
|
Elkészítése:
A tejet a vajjal felforraljuk. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a reszelt sajtot. Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről levéve kihűtjük, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat, úgy, hogy a massza teljesen sima legyen. Nem túl forró olajba evőkanállal beleszaggatjuk és lassú sütéssel mindkét oldalát pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen élvezhető igazán.
Sajtos darafánk
tej
|
8 dl
|
olaj
|
3 dl
|
vaj
|
8 dkg
|
só
|
|
búzadara
|
30 dkg
|
|
|
tojássárgája
|
4 db
|
|
|
tejföl
|
1/2 dl
|
|
|
Pannónia sajt
|
25dkg
|
|
|
Elkészítése:
A tejet 5 dkg vajjal felforraljuk, enyhén megsózzuk és állandó keverés mellett, lassan hozzáöntjük a búzadarát. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután a sütőbe tesszük, lefedve kb. 20-25 percig pároljuk. Amikor a dara a tejben megduzzadt, kivesszük a sütőből és egyenként belekeverjük a tojások sárgáit, a tejfölt és 15 dkg reszelt Pannónia sajtot. Egy tepsit vagy egy sütőlemezt vajjal kikenünk és ezen a sajtos masszát kb. 1 cm vastagságúra elsimítjuk. Letakarjuk, hideg helyre tesszük és amikor kihűlt, fánkszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat bő, forró olajban megsütjük. Lecsepegtetjük és még forrón mindegyiket megszórjuk reszelt sajttal.
Sajtos keksz
liszt
|
25 dkg
|
sütőpor
|
2 dkg
|
tojás
|
1 db
|
zsír
|
8 dkg
|
tej
|
2 dl
|
Pannónia sajt
|
10 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojást, 5 dkg zsírt, megsózzuk és annyi tejet öntünk hozzá, hogy összegyúrva kemény tésztát kapjunk. A tésztát papírvékonyra kinyújtjuk és meleg zsírral átkenjük, majd megszórjuk 10 dkg reszelt Pannónia sajttal. Ezután összehajtjuk és még ötször megismételjük a nyújtást. Végül késfoknyi vastagságúra kinyújtjuk, ujjnyi széles darabokra vágjuk és zsírozott sütőlapra helyezzük. Hegyes késsel 3-4 helyen megszurkáljuk és közép meleg sütőben szép sárgára sütjük.
Sajtos metélt
finomliszt
|
50 dkg
|
tojás
|
2 db
|
vaj
|
5 dkg
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
tejföl
|
2 dl
|
só
|
|
Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára tesszük és közepébe mélyedést készítünk. Ebbe ütjük a tojást, sózzuk és egy kevés vizet hozzáöntve jól összedolgozzuk. Kis cipókat formálunk belőle, ezeket is külön-külön jól kidolgozzuk, tetejüket vékonyan beolajozzuk és letakarva 10-15 percig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk és 3-4 mm-es szélességű metéltre vágjuk. A széles metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd egy kevés olvasztott vajjal összekeverjük és megforrósítjuk. Tálaláskor bőségesen meghintjük reszelt Pannónia sajttal. Külön tálban tejfölt kínálunk hozzá.
Sajtos rétes
vaj
|
6 dkg
|
liszt
|
4 dkg
|
tej
|
2 dl
|
tej
|
1 dl
|
Reszelt Pannónia sajt
|
20 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
tojás
|
3 db
|
réteslap
|
4 db
|
szerecsendió
|
|
só
|
|
Elkészítése:
Egy kisebb edényben felolvasztunk 4 dkg vajat, hozzáadjuk a lisztet, gyorsan elkeverjük és habzásig hevítjük. Felengedjük a forró tejjel és habverővel folyamatosan kevergetve, mérsékelt tűzön 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, az apróra vágott zöldpetrezselymet és a tojások sárgáit. Reszelt szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzákeverjük a töltelékhez. Két-két réteslapot olvasztott vajjal megkenve egymásra helyezünk, kétujjnyi szélesen rákenjük a tölteléket, majd a konyha-ruha segítségével - amelyre a réteslapot fektettük - felcsavarjuk. Vajjal vékonyan megkent sütőlapra tesszük, tetejét olvasztott vajjal megkenjük és közepesen meleg sütőben készre sütjük.
Sörivók sajtos rúdja
reszelt Pannónia sajt
|
35 dkg
|
tojás
|
1 db
|
vaj
|
12 dkg
|
pirospaprika
|
|
liszt
|
35 dkg
|
só
|
|
sütőpor
|
1 dkg
|
|
|
tejföl
|
1-1,5 dl
|
|
|
Elkészítése:
A vajat 25 dkg reszelt sajttal habosra keverjük. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, rászórjuk a sütőport, közepébe tesszük a sajtos vajat, megsózzuk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összegyúrva közepesen kemény tésztát kapjunk. Ízlés szerint kevés pirospaprikával ízesíthetjük. A tésztából ujjnyi vastag rudakat formálunk, megkenjük felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és sóval. Forró sütőben szép világosra sütjük.
Sváb sajtos burgonyafánk
főtt burgonya
|
30 dkg
|
tojásfehérje
|
1 db
|
liszt
|
18 dkg
|
olaj
|
3 dl
|
tojás
|
1 db
|
só
|
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
|
|
Elkészítése:
A főtt burgonyát még melegen áttörjük és gyúródeszkára tesszük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, megsózzuk és beleütjük a tojást. Összegyúrjuk és lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Az egyik tészta közepére reszelt sajtot teszünk, széleit tojásfehérjével megkenjük és ráteszünk egy másik tésztát, amelyet valamivel kisebb pogácsa-szaggatóval szúrtunk ki. Széleit rányomkodjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát világospirosra sütjük. Lecsepegtetjük, tálra tesszük és reszelt sajttal megszórjuk.
Számadó juhász lapcsánkája gazdagon
burgonya
|
1 kg
|
fokhagyma
|
3 gerezd
|
liszt
|
20 dkg
|
tojás
|
2 db
|
olaj
|
8 cl
|
juhtúró
|
10 dkg
|
sonka
|
8 dkg
|
Karaván sajt
|
12 dkg
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A nyers burgonyát lereszeljük, őrölt borssal, zúzott fokhagymával, sóval ízesítjük. Liszttel és az egész tojásokkal elkeverjük. Palacsintasütőben olajat forrósítunk és az elkészített burgonyás masszából kisebb lepénykéket sütünk. A lepényeket megkenjük juhtúróval és megszórjuk az apró kockákra vágott sonkával és füstölt Karaván sajttal. Egy-két percre forró sütőbe tesszük. Azonnal fogyasztjuk.
Szicíliai sajtos szalvétagombóc
tojás
|
6 db
|
tejföl
|
4 dl
|
liszt
|
30 dkg
|
vaj
|
10 dkg
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A tojásokat a tejföllel simára habarjuk. Lassan hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük, amíg sűrű tésztatömeggé áll össze. Hozzáadjuk a lágy vajat, csipetnyi sóval ízesítjük és belekeverünk 5 dkg reszelt sajtot. Egy tiszta ruhaszalvétát az asztalra terítünk, lágy vajjal megkenjük és rátesszük az elkészített tésztát. A szalvéta négy csücskét összefogjuk, a tésztát szorosan belecsavarjuk és zsineggel rögzítjük. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe lógatjuk és 50-55 percig takaréklángon főzzük. Ezután kivesszük, kicsomagoljuk a ruhából és tálra borítjuk. Olvasztott vajjal megöntözzük és meghintjük a maradék reszelt sajttal.
| |