|
Burgonyalngos Karavn sajtkrmmel
burgonya
|
1,4 kg
|
liszt
|
50 dkg
|
leszt
|
2 dkg
|
tej
|
3 dl
|
cukor
|
3 dkg
|
Karavn sajtkrm
|
15 dkg
|
olaj
|
3 dl
|
s
|
|
Elksztse:
A burgonyt megtiszttjuk s enyhn ss vzben puhra fzzk. Leszrjk, lecsepegtetjk, mg melegen ttrjk. Az tszitlt lisztet langyos helyre tesszk. Az lesztbl langyos tejjel, cukorral s 10 dkg liszttel kovszt ksztnk. Letakarva, a tzhely kzelben megkelesztjk. A liszthez hozzadjuk az ttrt burgonyt, a kovszt s a langyos tejet. Megszzuk, sszedolgozzuk, tetejt kevs liszttel megszrjuk s tiszta konyharuhval letakarva langyos helyen megkelesztjk. Amikor a tszta megkelt, lisztezett gyrdeszkra helyezzk s kb. fl cm vastagra kinyjtjuk. Kiszaggatjuk s b, forr olajban szp pirosra stjk. Tetejt Karavn sajtkrmmel megkenjk s frissen fogyasztjuk.
Burgonyatszts sajtos derelye
burgonya
|
1 kg
|
liszt
|
20 dkg
|
tojs
|
1 db
|
zsr
|
8 dkg
|
Pannnia sajt
|
20 dkg
|
vaj
|
5 dkg
|
s
|
|
Elksztse:
A ss vzben hjban megfztt burgonyt megtiszttjuk s ttrjk. Gyrdeszkra tesszk, szttertjk s kiss hlni hagyjuk, majd a liszt, a tojs, 3 dkg zsr s s hozzadsval kzepesen kemny tsztv gyrjuk. Ujjnyi vastagsgra kinyjtjuk s 5x5 cm-es kockkra vgjuk. Mindegyik kocka kzepre reszelt sajtot tesznk, majd a tsztcskkat sszehajtjuk s szleiket jl sszenyomkodjuk. Ss vzben kifzzk. A megmaradt zsrt a vajjal egytt felolvasztjuk. A derelyt egy tepsibe tertjk, a vajas zsrral meglocsoljuk s megszrjuk a maradk reszelt sajttal. Stbe tesszk s a sajt olvadsig stjk.
Frissen sttt sajtos rmk
ftt burgonya
|
20 dkg
|
vaj
|
10 dkg
|
Reszelt Pannnia sajt
|
15 dkg
|
liszt
|
25 dkg
|
stpor
|
2 dkg
|
olaj
|
3 dl
|
s, pirospaprika
|
|
Elksztse:
A hjban, ss vzben megfztt burgonyt megtiszttjuk s lereszeljk. Hozzadjuk a vajat, 10 dkg reszelt Pannnia sajtot, a lisztet, a stport s a st, majd tsztv gyrjuk. Lisztezett deszkra tesszk, ceruzavastagsgra kinyjtjuk s kis korongokat szrunk ki belle. Serpenyben olajat hevtnk s a korongokat megstjk. Mg melegen megszrjuk a megmaradt reszelt Pannnia sajttal. zls szerint tetejt kevs pirospaprikval sznesthetjk.
Fstlt sajtos sztrapacska
burgonya
|
80 dkg
|
liszt
|
30 dkg
|
tojs
|
1 db
|
zsr
|
6 dkg
|
fstlt szalonna
|
10 dkg
|
Karavn sajt
|
20 dkg
|
tejfl
|
2 dl
|
s
|
|
Elksztse:
A megtiszttott burgonyt lereszeljk, majd liszttel, a tojssal s 3 dkg zsrral galuska kemnysg tsztt ksztnk. Megszzuk, majd enyhn szott, forrsban lv vzbe szaggatjuk. Amikor a galuska a vz felsznre jtt, szrkanllal kiszedjk s jl lecsepegtetjk. A fstlt szalonnt apr kockra vgjuk s serpenybe tve egy kevs zsron kistjk, majd a szalonnazsrt leszrjk. A kifztt galuskt sszekeverjk a szalonnazsrral, s a fele mennyisg lereszelt Karavn sajttal, majd a stbe tve jl tforrstjuk. Tlalskor meglocsoljuk tejfllel, rszrjuk a kisttt szalonnt s a sajtot.
Kapros-sajtos trgaluska
tehntr
|
10 dkg
|
liszt
|
30 dkg
|
tojs
|
2 db
|
kapor
|
1/2 csom
|
vaj
|
5 dkg
|
Pannnia sajt
|
15 dkg
|
s
|
|
Elksztse:
Az ttrt tehntrt egy kevertlba tesszk. Hozzadjuk a lisztet s a tojst, majd annyi vizet, hogy kzepesen sr tsztt kapjunk. Megszzuk s aprra vgott kaporral megszrjuk. Jl sszekeverjk, galuskaszaggatval enyhn ss, forrsban lv vzbe szaggatjuk s kifzzk. Leszrjk, hideg vzzel lebltjk s jl lecsepegtetjk. Egy tzll tlat kivajazunk, belebortjuk a kifztt galuskt s a tetejre szrjuk a lereszelt Pannnia sajtot. Elmelegtett stbe tve addig stjk, ameddig a sajt a tetejn megolvad s szp pirosra sl.
Kmnyes-sajtos pogcsa
liszt
|
25 dkg
|
vaj
|
12 dkg
|
tojs
|
2 db
|
tojssrgja
|
1 db
|
Reszelt Pannnia sajt
|
12 dkg
|
tejfl
|
1 dl
|
szerecsendi
|
|
kmnymag
|
|
pirospaprika
|
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
Az tszitlt lisztet a vajjal elmorzsoljuk, megszzuk, rlt borssal s reszelt szerecsendival fszerezzk. Hozztesznk egy egsz tojst, egy tojssrgjt, a reszelt sajtot s annyi tejflt, hogy sszegyrva kzepes kemnysg tsztt kapjunk. Letakarva hideg helyen egy rt pihentetjk, kzben ktszer kinyjtjuk s meghajtogatjuk. Vgl kb. 2 cm vastagsgra nyjtjuk, a ks fokval bercsozzuk a tetejt s kisebb pogcskat szaggatunk ki belle. Stlemezre tesszk, felvert tojssal megkenjk, kmnymaggal s kevs pirospaprikval megszrjuk. Kzepesen meleg stben megstjk.
Krmsajtos eperkrm
natr Medve tmls sajt
|
30 dkg
|
eper
|
20 dkg
|
tejszn
|
3 dl
|
porcukor
|
8 dkg
|
Elksztse:
Az epret megmossuk s nhny szp szemet flretesznk. A Medve tmls sajtot habstbe tesszk, hozzadjuk az epret s habvervel simra keverjk. A tejsznt habb verjk, cukorral zestjk s a felt az epres sajthoz keverjk. Talpas poha-rakba tesszk, a megmaradt tejsznnel s eperrel dsztjk. Lehtve, ostyval vagy pisktaszelettel knljuk.
Leveles sajtos rd
liszt
|
30 dkg
|
stpor
|
1 dkg
|
vaj
|
10 dkg
|
tojs
|
2 db
|
Pannnia sajt
|
35 dkg
|
s
|
|
Elksztse:
A lisztet a gyrdeszkra szitljuk, megszzuk s rszrjuk a stport. Kzepbe helyezzk a lgy vajat, egy kevs vz hozzadsval kemnyebb tsztv gyrjuk s jl kidolgozzuk. Letakarva kb. fl rt pihentetjk, majd kinyjtjuk. A felvert tojssal megkenjk s egyenletesen rszrunk 8-10 dkg reszelt Pannnia sajtot. Ezutn a tsztt sszehajtjuk, s ismt pihentetjk. Mg ktszer kinyjtjuk, mindkt nyjtsnl sajttal megszrjuk s hajtogatjuk, kzben nhny percig a htszekrnyben pihentetjk. Vgl ujjnyi vastagra kinyjtjuk s rudakra vgjuk. Megkenjk tojssal s meghintjk a maradk reszelt sajttal. Kzepes h-mrsklet stben szp srgra stjk.
Nagymama sajtfnkja
tej
|
2 dl
|
vaj
|
5 dkg
|
liszt
|
15 dkg
|
Reszelt Pannnia sajt
|
8 dkg
|
tojs
|
3 db
|
olaj
|
2 dl
|
szerecsendi, s
|
|
Elksztse:
A tejet a vajjal felforraljuk. lland kevers mellett hozzadjuk a lisztet s a reszelt sajtot. Sval s reszelt szerecsendival zestjk. Addig fzzk, amg az edny faltl el nem vlik. A tzrl levve kihtjk, majd egyenknt belekeverjk az egsz tojsokat, gy, hogy a massza teljesen sima legyen. Nem tl forr olajba evkanllal beleszaggatjuk s lass stssel mindkt oldalt pirosra stjk. Azonnal tlaljuk, mert csak frissen lvezhet igazn.
Sajtos darafnk
tej
|
8 dl
|
olaj
|
3 dl
|
vaj
|
8 dkg
|
s
|
|
bzadara
|
30 dkg
|
|
|
tojssrgja
|
4 db
|
|
|
tejfl
|
1/2 dl
|
|
|
Pannnia sajt
|
25dkg
|
|
|
Elksztse:
A tejet 5 dkg vajjal felforraljuk, enyhn megszzuk s lland kevers mellett, lassan hozzntjk a bzadart. Addig fzzk, amg besrsdik. Ezutn a stbe tesszk, lefedve kb. 20-25 percig proljuk. Amikor a dara a tejben megduzzadt, kivesszk a stbl s egyenknt belekeverjk a tojsok srgit, a tejflt s 15 dkg reszelt Pannnia sajtot. Egy tepsit vagy egy stlemezt vajjal kikennk s ezen a sajtos masszt kb. 1 cm vastagsgra elsimtjuk. Letakarjuk, hideg helyre tesszk s amikor kihlt, fnkszaggatval kiszrjuk. A korongokat b, forr olajban megstjk. Lecsepegtetjk s mg forrn mindegyiket megszrjuk reszelt sajttal.
Sajtos keksz
liszt
|
25 dkg
|
stpor
|
2 dkg
|
tojs
|
1 db
|
zsr
|
8 dkg
|
tej
|
2 dl
|
Pannnia sajt
|
10 dkg
|
s
|
|
Elksztse:
A lisztet elkeverjk a stporral, hozzadjuk a tojst, 5 dkg zsrt, megszzuk s annyi tejet ntnk hozz, hogy sszegyrva kemny tsztt kapjunk. A tsztt paprvkonyra kinyjtjuk s meleg zsrral tkenjk, majd megszrjuk 10 dkg reszelt Pannnia sajttal. Ezutn sszehajtjuk s mg tszr megismteljk a nyjtst. Vgl ksfoknyi vastagsgra kinyjtjuk, ujjnyi szles darabokra vgjuk s zsrozott stlapra helyezzk. Hegyes kssel 3-4 helyen megszurkljuk s kzp meleg stben szp srgra stjk.
Sajtos metlt
finomliszt
|
50 dkg
|
tojs
|
2 db
|
vaj
|
5 dkg
|
Pannnia sajt
|
20 dkg
|
tejfl
|
2 dl
|
s
|
|
Elksztse:
A lisztet tszitljuk, gyrdeszkra tesszk s kzepbe mlyedst ksztnk. Ebbe tjk a tojst, szzuk s egy kevs vizet hozzntve jl sszedolgozzuk. Kis cipkat formlunk belle, ezeket is kln-kln jl kidolgozzuk, tetejket vkonyan beolajozzuk s letakarva 10-15 percig pihentetjk. Lisztezett gyrdeszkn vkonyra kinyjtjuk s 3-4 mm-es szlessg metltre vgjuk. A szles metltet enyhn ss vzben kifzzk, leszrjk, majd egy kevs olvasztott vajjal sszekeverjk s megforrstjuk. Tlalskor bsgesen meghintjk reszelt Pannnia sajttal. Kln tlban tejflt knlunk hozz.
Sajtos rtes
vaj
|
6 dkg
|
liszt
|
4 dkg
|
tej
|
2 dl
|
tej
|
1 dl
|
Reszelt Pannnia sajt
|
20 dkg
|
zldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
tojs
|
3 db
|
rteslap
|
4 db
|
szerecsendi
|
|
s
|
|
Elksztse:
Egy kisebb ednyben felolvasztunk 4 dkg vajat, hozzadjuk a lisztet, gyorsan elkeverjk s habzsig hevtjk. Felengedjk a forr tejjel s habvervel folyamatosan kevergetve, mrskelt tzn 4-5 percig fzzk. A tzrl levve belekeverjk a tejflt, a reszelt sajtot, az aprra vgott zldpetrezselymet s a tojsok srgit. Reszelt szerecsendival zestjk. A tojsfehrjket kemny habb verjk s hozzkeverjk a tltelkhez. Kt-kt rteslapot olvasztott vajjal megkenve egymsra helyeznk, ktujjnyi szlesen rkenjk a tltelket, majd a konyha-ruha segtsgvel - amelyre a rteslapot fektettk - felcsavarjuk. Vajjal vkonyan megkent stlapra tesszk, tetejt olvasztott vajjal megkenjk s kzepesen meleg stben kszre stjk.
Srivk sajtos rdja
reszelt Pannnia sajt
|
35 dkg
|
tojs
|
1 db
|
vaj
|
12 dkg
|
pirospaprika
|
|
liszt
|
35 dkg
|
s
|
|
stpor
|
1 dkg
|
|
|
tejfl
|
1-1,5 dl
|
|
|
Elksztse:
A vajat 25 dkg reszelt sajttal habosra keverjk. A lisztet gyrdeszkra szitljuk, rszrjuk a stport, kzepbe tesszk a sajtos vajat, megszzuk s annyi tejflt adunk hozz, hogy sszegyrva kzepesen kemny tsztt kapjunk. zls szerint kevs pirospaprikval zesthetjk. A tsztbl ujjnyi vastag rudakat formlunk, megkenjk felvert tojssal, meghintjk reszelt sajttal s sval. Forr stben szp vilgosra stjk.
Svb sajtos burgonyafnk
ftt burgonya
|
30 dkg
|
tojsfehrje
|
1 db
|
liszt
|
18 dkg
|
olaj
|
3 dl
|
tojs
|
1 db
|
s
|
|
Pannnia sajt
|
15 dkg
|
|
|
Elksztse:
A ftt burgonyt mg melegen ttrjk s gyrdeszkra tesszk. Hozzadjuk az tszitlt lisztet, megszzuk s beletjk a tojst. sszegyrjuk s lisztezett gyrdeszkn ujjnyi vastagra nyjtjuk. Pogcsaszaggatval kiszrjuk. Az egyik tszta kzepre reszelt sajtot tesznk, szleit tojsfehrjvel megkenjk s rtesznk egy msik tsztt, amelyet valamivel kisebb pogcsa-szaggatval szrtunk ki. Szleit rnyomkodjuk. B, forr olajban mindkt oldalt vilgospirosra stjk. Lecsepegtetjk, tlra tesszk s reszelt sajttal megszrjuk.
Szmad juhsz lapcsnkja gazdagon
burgonya
|
1 kg
|
fokhagyma
|
3 gerezd
|
liszt
|
20 dkg
|
tojs
|
2 db
|
olaj
|
8 cl
|
juhtr
|
10 dkg
|
sonka
|
8 dkg
|
Karavn sajt
|
12 dkg
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A nyers burgonyt lereszeljk, rlt borssal, zzott fokhagymval, sval zestjk. Liszttel s az egsz tojsokkal elkeverjk. Palacsintastben olajat forrstunk s az elksztett burgonys masszbl kisebb lepnykket stnk. A lepnyeket megkenjk juhtrval s megszrjuk az apr kockkra vgott sonkval s fstlt Karavn sajttal. Egy-kt percre forr stbe tesszk. Azonnal fogyasztjuk.
Szicliai sajtos szalvtagombc
tojs
|
6 db
|
tejfl
|
4 dl
|
liszt
|
30 dkg
|
vaj
|
10 dkg
|
Pannnia sajt
|
20 dkg
|
s
|
|
Elksztse:
A tojsokat a tejfllel simra habarjuk. Lassan hozzntjk a lisztet s fakanllal addig keverjk, amg sr tsztatmegg ll ssze. Hozzadjuk a lgy vajat, csipetnyi sval zestjk s belekevernk 5 dkg reszelt sajtot. Egy tiszta ruhaszalvtt az asztalra tertnk, lgy vajjal megkenjk s rtesszk az elksztett tsztt. A szalvta ngy cscskt sszefogjuk, a tsztt szorosan belecsavarjuk s zsineggel rgztjk. Forrsban lv, enyhn ss vzbe lgatjuk s 50-55 percig takarklngon fzzk. Ezutn kivesszk, kicsomagoljuk a ruhbl s tlra bortjuk. Olvasztott vajjal megntzzk s meghintjk a maradk reszelt sajttal.
| |