frezia
Főzés kezdőknek videóval
     
.
     

HÁZI SÜTIK

     

SAJTOS ÉTELEK

     

Sav-bázis egyensúly

     

CANDIDÁSOKNAK !

     
.
     
     
.
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Sajtos tészták

Burgonyalángos Karaván sajtkrémmel

burgonya

1,4 kg

liszt

50 dkg

élesztő

2 dkg

tej

3 dl

cukor

3 dkg

Karaván sajtkrém

15 dkg

olaj

3 dl

 

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, még melegen áttörjük. Az átszitált lisztet langyos helyre tesszük. Az élesztőből langyos tejjel, cukorral és 10 dkg liszttel kovászt készítünk. Letakarva, a tűzhely közelében megkelesztjük. A liszthez hozzáadjuk az áttört burgonyát, a kovászt és a langyos tejet. Megsózzuk, összedolgozzuk, tetejét kevés liszttel megszórjuk és tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára helyezzük és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Tetejét Karaván sajtkrémmel megkenjük és frissen fogyasztjuk.

 

Burgonyatésztás sajtos derelye

burgonya

1 kg

liszt

20 dkg

tojás

1 db

zsír

8 dkg

Pannónia sajt

20 dkg

vaj

5 dkg

 

Elkészítése:
A sós vízben héjában megfőzött burgonyát megtisztítjuk és áttörjük. Gyúródeszkára tesszük, szétterítjük és kissé hűlni hagyjuk, majd a liszt, a tojás, 3 dkg zsír és só hozzáadásával közepesen kemény tésztává gyúrjuk. Ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és 5x5 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik kocka közepére reszelt sajtot teszünk, majd a tésztácskákat összehajtjuk és széleiket jól összenyomkodjuk. Sós vízben kifőzzük. A megmaradt zsírt a vajjal együtt felolvasztjuk. A derelyét egy tepsibe terítjük, a vajas zsírral meglocsoljuk és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Sütőbe tesszük és a sajt olvadásáig sütjük.

 

Frissen sütött sajtos érmék

főtt burgonya

20 dkg

vaj

10 dkg

Reszelt Pannónia sajt

15 dkg

liszt

25 dkg

sütőpor

2 dkg

olaj

3 dl

só, pirospaprika

 

Elkészítése:
A héjában, sós vízben megfőzött burgonyát megtisztítjuk és lereszeljük. Hozzáadjuk a vajat, 10 dkg reszelt Pannónia sajtot, a lisztet, a sütőport és a sót, majd tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkára tesszük, ceruzavastagságúra kinyújtjuk és kis korongokat szúrunk ki belőle. Serpenyőben olajat hevítünk és a korongokat megsütjük. Még melegen megszórjuk a megmaradt reszelt Pannónia sajttal. Ízlés szerint tetejét kevés pirospaprikával színesíthetjük.


Füstölt sajtos sztrapacska

burgonya

80 dkg

liszt

30 dkg

tojás

1 db

zsír

6 dkg

füstölt szalonna

10 dkg

Karaván sajt

20 dkg

tejföl

2 dl

 

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát lereszeljük, majd liszttel, a tojással és 3 dkg zsírral galuska keménységű tésztát készítünk. Megsózzuk, majd enyhén sózott, forrásban lévő vízbe szaggatjuk. Amikor a galuska a víz felszínére jött, szűrőkanállal kiszedjük és jól lecsepegtetjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és serpenyőbe téve egy kevés zsíron kisütjük, majd a szalonnazsírt leszűrjük. A kifőzött galuskát összekeverjük a szalonnazsírral, és a fele mennyiségű lereszelt Karaván sajttal, majd a sütőbe téve jól átforrósítjuk. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel, rászórjuk a kisütött szalonnát és a sajtot.

 

Kapros-sajtos túrógaluska

tehéntúró

10 dkg

liszt

30 dkg

tojás

2 db

kapor

1/2 csomó

vaj

5 dkg

Pannónia sajt

15 dkg

 

Elkészítése:
Az áttört tehéntúrót egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd annyi vizet, hogy közepesen sűrű tésztát kapjunk. Megsózzuk és apróra vágott kaporral megszórjuk. Jól összekeverjük, galuskaszaggatóval enyhén sós, forrásban lévő vízbe szaggatjuk és kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és jól lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleborítjuk a kifőzött galuskát és a tetejére szórjuk a lereszelt Pannónia sajtot. Előmelegített sütőbe téve addig sütjük, ameddig a sajt a tetején megolvad és szép pirosra sül.

 

Köményes-sajtos pogácsa

liszt

25 dkg

vaj

12 dkg

tojás

2 db

tojássárgája

1 db

Reszelt Pannónia sajt

12 dkg

tejföl

1 dl

szerecsendió

 

köménymag

 

pirospaprika

 

őrölt bors, só

 

Elkészítése:
Az átszitált lisztet a vajjal elmorzsoljuk, megsózzuk, őrölt borssal és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Hozzáteszünk egy egész tojást, egy tojássárgáját, a reszelt sajtot és annyi tejfölt, hogy összegyúrva közepes keménységű tésztát kapjunk. Letakarva hideg helyen egy órát pihentetjük, közben kétszer kinyújtjuk és meghajtogatjuk. Végül kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk, a kés fokával berácsozzuk a tetejét és kisebb pogácsákat szaggatunk ki belőle. Sütőlemezre tesszük, felvert tojással megkenjük, köménymaggal és kevés pirospaprikával megszórjuk. Közepesen meleg sütőben megsütjük.


Krémsajtos eperkrém

natúr Medve tömlős sajt

30 dkg

eper

20 dkg

tejszín

3 dl

porcukor

8 dkg

Elkészítése:
Az epret megmossuk és néhány szép szemet félreteszünk. A Medve tömlős sajtot habüstbe tesszük, hozzáadjuk az epret és habverővel simára keverjük. A tejszínt habbá verjük, cukorral ízesítjük és a felét az epres sajthoz keverjük. Talpas poha-rakba tesszük, a megmaradt tejszínnel és eperrel díszítjük. Lehűtve, ostyával vagy piskótaszelettel kínáljuk.

 

Leveles sajtos rúd

liszt

30 dkg

sütőpor

1 dkg

vaj

10 dkg

tojás

2 db

Pannónia sajt

35 dkg

 

Elkészítése:
A lisztet a gyúródeszkára szitáljuk, megsózzuk és rászórjuk a sütőport. Közepébe helyezzük a lágy vajat, egy kevés víz hozzáadásával keményebb tésztává gyúrjuk és jól kidolgozzuk. Letakarva kb. fél órát pihentetjük, majd kinyújtjuk. A felvert tojással megkenjük és egyenletesen rászórunk 8-10 dkg reszelt Pannónia sajtot. Ezután a tésztát összehajtjuk, és ismét pihentetjük. Még kétszer kinyújtjuk, mindkét nyújtásnál sajttal megszórjuk és hajtogatjuk, közben néhány percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Végül ujjnyi vastagra kinyújtjuk és rudakra vágjuk. Megkenjük tojással és meghintjük a maradék reszelt sajttal. Közepes hő-mérsékletű sütőben szép sárgára sütjük.

 

Nagymama sajtfánkja

tej

2 dl

vaj

5 dkg

liszt

15 dkg

Reszelt Pannónia sajt

8 dkg

tojás

3 db

olaj

2 dl

szerecsendió, só

 

Elkészítése:
A tejet a vajjal felforraljuk. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztet és a reszelt sajtot. Sóval és reszelt szerecsendióval ízesítjük. Addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről levéve kihűtjük, majd egyenként belekeverjük az egész tojásokat, úgy, hogy a massza teljesen sima legyen. Nem túl forró olajba evőkanállal beleszaggatjuk és lassú sütéssel mindkét oldalát pirosra sütjük. Azonnal tálaljuk, mert csak frissen élvezhető igazán.

 

Sajtos darafánk

tej

8 dl

olaj

3 dl

vaj

8 dkg

 

búzadara

30 dkg

 

 

tojássárgája

4 db

 

 

tejföl

1/2 dl

 

 

Pannónia sajt

25dkg

 

 

Elkészítése:
A tejet 5 dkg vajjal felforraljuk, enyhén megsózzuk és állandó keverés mellett, lassan hozzáöntjük a búzadarát. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ezután a sütőbe tesszük, lefedve kb. 20-25 percig pároljuk. Amikor a dara a tejben megduzzadt, kivesszük a sütőből és egyenként belekeverjük a tojások sárgáit, a tejfölt és 15 dkg reszelt Pannónia sajtot. Egy tepsit vagy egy sütőlemezt vajjal kikenünk és ezen a sajtos masszát kb. 1 cm vastagságúra elsimítjuk. Letakarjuk, hideg helyre tesszük és amikor kihűlt, fánkszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat bő, forró olajban megsütjük. Lecsepegtetjük és még forrón mindegyiket megszórjuk reszelt sajttal.


Sajtos keksz

liszt

25 dkg

sütőpor

2 dkg

tojás

1 db

zsír

8 dkg

tej

2 dl

Pannónia sajt

10 dkg

 

Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a tojást, 5 dkg zsírt, megsózzuk és annyi tejet öntünk hozzá, hogy összegyúrva kemény tésztát kapjunk. A tésztát papírvékonyra kinyújtjuk és meleg zsírral átkenjük, majd megszórjuk 10 dkg reszelt Pannónia sajttal. Ezután összehajtjuk és még ötször megismételjük a nyújtást. Végül késfoknyi vastagságúra kinyújtjuk, ujjnyi széles darabokra vágjuk és zsírozott sütőlapra helyezzük. Hegyes késsel 3-4 helyen megszurkáljuk és közép meleg sütőben szép sárgára sütjük.

 

Sajtos metélt

finomliszt

50 dkg

tojás

2 db

vaj

5 dkg

Pannónia sajt

20 dkg

tejföl

2 dl

 

Elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, gyúródeszkára tesszük és közepébe mélyedést készítünk. Ebbe ütjük a tojást, sózzuk és egy kevés vizet hozzáöntve jól összedolgozzuk. Kis cipókat formálunk belőle, ezeket is külön-külön jól kidolgozzuk, tetejüket vékonyan beolajozzuk és letakarva 10-15 percig pihentetjük. Lisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk és 3-4 mm-es szélességű metéltre vágjuk. A széles metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, majd egy kevés olvasztott vajjal összekeverjük és megforrósítjuk. Tálaláskor bőségesen meghintjük reszelt Pannónia sajttal. Külön tálban tejfölt kínálunk hozzá.

 

Sajtos rétes

vaj

6 dkg

liszt

4 dkg

tej

2 dl

tej

1 dl

Reszelt Pannónia sajt

20 dkg

zöldpetrezselyem

1/2 cs.

tojás

3 db

réteslap

4 db

szerecsendió

 

 

Elkészítése:
Egy kisebb edényben felolvasztunk 4 dkg vajat, hozzáadjuk a lisztet, gyorsan elkeverjük és habzásig hevítjük. Felengedjük a forró tejjel és habverővel folyamatosan kevergetve, mérsékelt tűzön 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, az apróra vágott zöldpetrezselymet és a tojások sárgáit. Reszelt szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és hozzákeverjük a töltelékhez. Két-két réteslapot olvasztott vajjal megkenve egymásra helyezünk, kétujjnyi szélesen rákenjük a tölteléket, majd a konyha-ruha segítségével - amelyre a réteslapot fektettük - felcsavarjuk. Vajjal vékonyan megkent sütőlapra tesszük, tetejét olvasztott vajjal megkenjük és közepesen meleg sütőben készre sütjük.


Sörivók sajtos rúdja

reszelt Pannónia sajt

35 dkg

tojás

1 db

vaj

12 dkg

pirospaprika

 

liszt

35 dkg

 

sütőpor

1 dkg

 

 

tejföl

1-1,5 dl

 

 

Elkészítése:
A vajat 25 dkg reszelt sajttal habosra keverjük. A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, rászórjuk a sütőport, közepébe tesszük a sajtos vajat, megsózzuk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összegyúrva közepesen kemény tésztát kapjunk. Ízlés szerint kevés pirospaprikával ízesíthetjük. A tésztából ujjnyi vastag rudakat formálunk, megkenjük felvert tojással, meghintjük reszelt sajttal és sóval. Forró sütőben szép világosra sütjük.

 

Sváb sajtos burgonyafánk

főtt burgonya

30 dkg

tojásfehérje

1 db

liszt

18 dkg

olaj

3 dl

tojás

1 db

 

Pannónia sajt

15 dkg

 

 

Elkészítése:
A főtt burgonyát még melegen áttörjük és gyúródeszkára tesszük. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, megsózzuk és beleütjük a tojást. Összegyúrjuk és lisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Az egyik tészta közepére reszelt sajtot teszünk, széleit tojásfehérjével megkenjük és ráteszünk egy másik tésztát, amelyet valamivel kisebb pogácsa-szaggatóval szúrtunk ki. Széleit rányomkodjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát világospirosra sütjük. Lecsepegtetjük, tálra tesszük és reszelt sajttal megszórjuk.

 

Számadó juhász lapcsánkája gazdagon

burgonya

1 kg

fokhagyma

3 gerezd

liszt

20 dkg

tojás

2 db

olaj

8 cl

juhtúró

10 dkg

sonka

8 dkg

Karaván sajt

12 dkg

őrölt bors, só

 

Elkészítése:
A nyers burgonyát lereszeljük, őrölt borssal, zúzott fokhagymával, sóval ízesítjük. Liszttel és az egész tojásokkal elkeverjük. Palacsintasütőben olajat forrósítunk és az elkészített burgonyás masszából kisebb lepénykéket sütünk. A lepényeket megkenjük juhtúróval és megszórjuk az apró kockákra vágott sonkával és füstölt Karaván sajttal. Egy-két percre forró sütőbe tesszük. Azonnal fogyasztjuk.

 

Szicíliai sajtos szalvétagombóc

tojás

6 db

tejföl

4 dl

liszt

30 dkg

vaj

10 dkg

Pannónia sajt

20 dkg

 

Elkészítése:
A tojásokat a tejföllel simára habarjuk. Lassan hozzáöntjük a lisztet és fakanállal addig keverjük, amíg sűrű tésztatömeggé áll össze. Hozzáadjuk a lágy vajat, csipetnyi sóval ízesítjük és belekeverünk 5 dkg reszelt sajtot. Egy tiszta ruhaszalvétát az asztalra terítünk, lágy vajjal megkenjük és rátesszük az elkészített tésztát. A szalvéta négy csücskét összefogjuk, a tésztát szorosan belecsavarjuk és zsineggel rögzítjük. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe lógatjuk és 50-55 percig takaréklángon főzzük. Ezután kivesszük, kicsomagoljuk a ruhából és tálra borítjuk. Olvasztott vajjal megöntözzük és meghintjük a maradék reszelt sajttal.

     

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?