|
Bolgár saláta
uborka
|
10 dkg
|
Karaván sajt
|
15 dkg
|
zöldpaprika
|
10 dkg
|
őrölt bors, só
|
|
paradicsom
|
10 dkg
|
|
|
alma
|
10 dkg
|
|
|
mustár
|
2 dkg
|
|
|
olaj
|
5 cl
|
|
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
|
|
Elkészítése:
Az uborkát megtisztítjuk, felszeleteljük és egyenletesen besózva állni hagyjuk. A zöldpaprikát, a paradicsomot és a megtisztított almát kockára vágjuk. A mustárt az olajjal simára keverjük, hozzáadjuk a citromlevet és az apróra vágott vöröshagymát. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Az uborkát jól kinyomkodjuk és a többi hozzávalóval együtt a mártáshoz keverjük. Tetejét reszelt füstölt sajttal díszítjük, jól lehűtve tálaljuk.
Brüsszeli vegyes sajtsaláta
kelbimbó
|
25 dkg
|
majonéz
|
15 dkg
|
mustár
|
3 dkg
|
porcukor
|
2 dkg
|
citrom
|
1db
|
fehérbor
|
5 cl
|
Pannónia sajt
|
5 dkg
|
natúr
|
5 dkg
|
Karaván sajt
|
5 dkg
|
Reszelt Pannónia sajt
|
5 dkg
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított kelbimbót sós vízben roppanós puhára főzzük. Leszűrjük és lehűtjük. A majonézt keverőtálba tesszük, mustárral, porcukorral, citromlével, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd a fehérbort hozzáöntve simára keverjük. A Pannónia sajtot, a Göcseji csemege sajtot és a Karaván sajtot kisebb kockákra vágjuk, majd a főtt kelbimbóval együtt az elkészített öntetbe keverjük. Kelyhekbe szedjük, tetejüket reszelt Pannónia sajttal és apróra vágott metélőhagymával megszórjuk. Lehűtve kínáljuk.
Csípőspaprikás túrós sajtkoktél
tehéntúró
|
25 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
majonéz
|
15 dkg
|
mustár
|
3 dkg
|
ketchup
|
6 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
fejes saláta
|
1 db
|
Csípőspaprikás Göcseji csemege sajt
|
15 dkg
|
retek
|
2 db
|
cukor, só
|
|
Elkészítése:
A túrót áttörjük, a lágy vajat hozzáadjuk, megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, megsózzuk és jól összedolgozzuk. Hűtőszekrénybe téve jól lehűtjük. A majonézt mustárral és ketchuppal ízesítjük. A koktélos poharak peremét cukrozott vízbe, majd az apróra vágott zöldpetrezselyembe mártjuk. A fejes salátát megmossuk, lecsepegtetjük és vékony metéltre vágjuk. A díszített koktélos poharak aljára tesszük a salátát, felváltva ráhelyezzük a túrómasszából formázott kisebb golyócskákat és az apró kockákra vágott csípőspaprikás Göcseji csemege sajtot, majd gazdagon meglocsoljuk a mártással. Tetejét megszórjuk apróra vágott metélőhagymával és retekkarikákkal díszítjük.
Endívia saláta zöldfűszeres krémsajttal
endívia saláta
|
60 dkg
|
zöldfűszeres Medve krémsajt
|
15 dkg
|
joghurt
|
4 dl
|
cukor
|
2 dkg
|
citrom
|
1 db
|
zöldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
só
|
|
Elkészítése:
Az endívia külső, sérült leveleit eltávolítjuk, tövét levágjuk, megmossuk. A lecsepegtetett salátaleveleket tiszta ruhával szárazra itatjuk, majd hűtőszekrényben előhűtjük. A zöldfűszeres Medve krémsajtot és a joghurtot keverőtálba tesszük és habverővel simára keverjük. Sóval, cukorral, citromlével ízesítjük, hozzákeverjük a finomra vágott zöldpetrezselymet és metélőhagymát. Az öntetet közvetlenül tálalás előtt keverjük a salátához.
Fejes saláta a tavasz ízeivel
fejes saláta
|
2 db
|
hónapos retek
|
20 dkg
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
újhagyma
|
10 dkg
|
majonéz
|
15 dkg
|
citrom
|
1 db
|
mustár
|
3 dkg
|
fehérbor
|
5 cl
|
tojás
|
1 db
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A fejes salátát megmossuk, jól lecsepegtetjük, szárazra itatjuk és apró darabokra tépjük. További felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük. A retket megtisztítjuk és a Pannónia sajttal együtt vékony csíkokra vágjuk. Az újhagymát felkarikázzuk. Keverőtálba tesszük a majonézt, sóval, szűrt citromlével, őrölt fehér borssal, mustárral, kevés fehérborral ízesítjük és habverővel simára keverjük. Az öntetet a fejes salátával, a retekkel, az újhagymával és a sajttal óvatosan összekeverjük, majd hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor tetejét finomra vágott főtt tojással és reszelt sajttal bőven megszórjuk.
Fejes saláta Pannónia sajttal
fejes saláta
|
4 db
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
majonéz
|
12 dkg
|
tejföl
|
2 dl
|
mustár
|
4 dkg
|
ketchup
|
3 dkg
|
citrom
|
1 db
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
mandula
|
5 dkg
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A megmosott fejes saláta leveleit tiszta konyharuhával leitatjuk, apró darabokra tépjük és további felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. Az öntethez a Pannónia sajtot lereszeljük, majd a majonézzel és a tejföllel simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, mustárral, ketchuppal, citromlével ízesítjük, végül finomra vágott metélőhagymát adunk hozzá. A salátaleveleket ebbe az öntetbe keverjük. Jól lehűtve, üvegtányéron tálaljuk, a saláta tetejét megszórjuk apróra vágott, tisztított mandulával.
Fokhagymás-sajtos kelvirág saláta
kelvirág
|
60 dkg
|
cukor
|
1 dkg
|
majonéz
|
12 dkg
|
tejföl
|
2 dl
|
citrom
|
1 db
|
mustár
|
3 dkg
|
főtt tojás
|
2 db
|
fokhagymás reszelt Pannónia sajt
|
15 dkg
|
fejes saláta
|
1/2db
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A rózsáira szedett kelvirágot megmossuk és sós, enyhén cukros vízben megfőzzük. Saját főzőlevében kihűtjük, majd le-szűrjük és hűtőszekrénybe tesszük. A majonézt a tejföllel elkeverjük, sóval, szűrt citromlével, mustárral, őrölt fehér borssal ízesítjük, majd hozzáadjuk a lereszelt főtt tojásokat. Az így elkészített öntethez keverjük a lehűtött kelvirágrózsákat, és a fokhagymás reszelt Pannónia sajtot. 1-2 órán át hűtőszekrényben tartjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ha az öntet túl sűrű lenne, a kelvirág kihűlt főzőlevéből öntünk hozzá. Előhűtött tányéron, fejes saláta levélre halmozva tálaljuk.
Fondü füstölt sajttal
fokhagyma
|
4 gerezd
|
Karaván sajt
|
40 dkg
|
liszt
|
5 dkg
|
fehérbor
|
2 dl
|
konyak
|
1 dl
|
szerecsendió
|
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A teflon edényt fokhagymával bedörzsöljük. Beletesszük a lereszelt Karaván sajtot, kevés liszttel elkeverjük és ráöntjük a bort. Állandó keverés mellett egészen addig melegítjük, amíg a sajt felolvad. Amikor forrni kezd, hozzáöntjük a konyakot, sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Tovább már nem szabad főzni. Átöntjük a fondü edénybe és állandóan melegen tartva tálaljuk. A mártogatáshoz fekete vagy barna kenyeret kínálunk.
Fürjtojás saláta hagymás krémsajttal
hagymás Medve krémsajt
|
20 dkg
|
majonéz
|
12 dkg
|
mustár
|
3 dkg
|
citrom
|
1 db
|
fejes saláta
|
2 db
|
fürjtojás
|
12 db
|
őrölt fehér bors
|
|
só
|
|
Elkészítése:
A hagymás Medve krémsajtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a majonézt és habverővel simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük. A fejes salátát megmossuk, szárazra itatjuk és néhány nagyobb levelet félretesszük. A többit kis darabokra tépjük és a krémsajtos öntethez keverjük. Végül a főtt, negyedekre vágott fürjtojást is hozzáadjuk. A megmaradt salátaleveleket üvegtányérra rendezzük és ráhalmozzuk a kész salátát.
Füstölt sajttal töltött hideg paradicsom
Karaván sajt
|
20 dkg
|
párizsi
|
15 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
zöldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
mustár
|
2 dkg
|
citrom
|
1/2 db
|
paradicsom
|
8 db
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A párizsit és 15 dkg Karaván sajtot apró kockákra vágunk, a maradék sajtot lereszeljük. A vajat habosra keverjük, sóval, őrölt fehér borssal, finomra vágott fokhagymával fűszerezzük. Hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát és zöldpetrezselymet, majd belekeverjük a mustárt és a citromlevet. Az így elkészített fűszeres vajhoz adjuk a felkockázott füstölt sajtot és a párizsit. Lazán összekeverjük. Az előkészített paradicsomokat megtöltjük a töltelékkel, s tetejüket reszelt sajttal gazdagon megszórjuk. Jól lehűtve, pirítós kenyérrel kínáljuk.
Göcseji sajtsaláta
fejes saláta
|
2 db
|
újhagyma
|
1/2 csomó
|
retek
|
1/2 csomó
|
sonka
|
10 dkg
|
főtt tojás
|
2 db
|
Zöldborsos Göcseji csemege sajt
|
15 dkg
|
kefír
|
2 dl
|
citrom
|
1 db
|
őrölt fehér bors
|
|
só
|
|
Elkészítése:
A megmosott salátaleveleket szárazra töröljük és kisebb darabokra tépjük. Az újhagymát és a retket megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk, további felhasználásig a salátalevelekkel együtt hűtőszekrénybe tesszük. A sovány sonkát vékony csíkokra vágjuk, a főtt tojást karikákra szeleteljük. Ezután elkészítjük az öntetet. A zöldborsos Göcseji csemege sajtot apróra daraboljuk, hozzáadjuk a kefirt, sóval, őrölt fehér borssal, citromlével ízesítjük és fakanállal simára keverjük. A hozzávalókat és az öntetet óvatosan összekeverjük, hűtőszekrényben érleljük és jól lehűtve tálaljuk
Gombás sajtsaláta
gomba
|
40 dkg
|
citrom
|
2 db
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
főtt tojás
|
2 db
|
majonéz
|
12 dkg
|
tejszín
|
1 dl
|
ketchup
|
3 dkg
|
fejes saláta
|
1/2 db
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A kockákra vágott gombát citromos, sós vízben megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A sajtot kockákra, a főtt tojást karikákra vágjuk és félretesszük. A majonézhez hozzáadjuk a ketchupot és a tejszínt. Simára keverjük, sóval, őrölt borssal, citromlével ízesítjük. Az elkészített mártásba belekeverjük a hozzávalókat és lehűtve, salátalevélre rendezve, citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Hideg csirkesült hideg sajtmártással
csirke
|
1,4 kg
|
Medve krémsajt
|
20 dkg
|
zsír
|
8 dkg
|
tejföl
|
1 dl
|
mustár
|
2 dkg
|
ketchup
|
2 dkg
|
citrom
|
1/2 db
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
zöldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
majoránna
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított és megmosott csirkét kívül-belül megsózzuk. Belsejébe kevés majoránnát hintünk, majd tepsibe fektetjük és leöntjük forró zsírral. Közepes hőmérsékletű sütőben addig sütjük, ameddig a hús színt kap. Ekkor kevés vizet öntünk alá és gyakori locsolgatással készre sütjük. A sütőből kivéve kihűtjük, majd feldarabolva tálra rendezzük. Közben elkészítjük a hideg sajtmártást. A Medve krémsajtot keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt és habverővel simára keverjük. Sóval, őrölt borssal, mustárral, ketchuppal és kevés citromlével ízesítjük. Belekeverjük az apróra vágott metélőhagymát és a zöldpetrezselymet. Jól lehűtve a hideg szárnyashús mellé kínáljuk.
Ínyenc saláta füstölt sajttal
retek
|
12 dkg
|
vöröshagyma
|
10 dkg
|
zöldbab
|
12 dkg
|
cukor
|
1 dkg
|
paradicsom
|
10 dkg
|
uborka
|
10 dkg
|
fejes saláta
|
2 db
|
olaj
|
4 cl
|
citrom
|
1 db
|
Karaván sajt
|
12 dkg
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A megmosott retket és a megtisztított vöröshagymát vékony karikákra szeljük. Külön-külön edénybe téve egyenletesen megsózzuk és néhány percig állni hagyjuk. A zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és gyengén sós, enyhén cukros vízben puhára főzzük, majd leszűrve kihűtjük. A paradicsomot és az uborkát karikákra vágjuk. A megmosott fejes saláta leveleit kisebb darabokra tépjük. Öblös keverőtálba tesszük a retket és a vöröshagymát, majd hozzáadjuk az összes előkészített zöldséget. Ráöntjük az olajat és a citromlevet, őrölt fehér borssal fűszerezzük. Tetejére reszeljük a füstölt sajtot és az egészet fakanállal lazán összekeverjük. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük és 2-3 órán keresztül hűtjük, hogy a saláta ízei jól összeérjenek.
Ízes sajtgolyócskák
natúr Göcseji csemege sajt
|
30 dkg
|
tejszín
|
2 dl
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
ecetes uborka
|
8 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
pirospaprika
|
|
fekete bors, só
|
|
Elkészítése:
A sajtot villával megtörjük, majd a tejszínt hozzáadva jól eldolgozzuk. A vöröshagymát lereszeljük és a darált ecetes uborkával együtt a sajthoz keverjük. Sóval, őrölt borssal fűszerezzük. A masszából dió nagyságú golyócskákat formálunk. Ízlés szerint vegyesen meghempergetjük finomra vágott zöldpetrezselyemben, metélőhagymában, pirospaprikában és durvára darált borsban. A különböző színű golyókat tálra rendezzük és kínáljuk.
Kaliforniai saláta
fejes saláta
|
1 db
|
paradicsom
|
30 dkg
|
kapor
|
1 csomó
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
citrom
|
1 db
|
Natúr Pannónia krémsajt
|
15 dkg
|
olívaolaj
|
5 cl
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
tejföl
|
2 dl
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A fejes salátát leveleire szedjük, megmossuk és apró darabokra tépjük. A paradicsomot karikákra szeljük, a kaprot, a zöldpetrezselymet és a citromfüvet apróra vágjuk. Az egészet jól összekeverjük, megöntözzük citromlével és tálalásig a hűtőszekrényben hűtjük. Ezután elkészítjük a salátaöntetet. A Pannónia krémsajtot elkeverjük az olajjal, a lereszelt fok-hagymával, a finomra vágott vöröshagymával és a tejföllel. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. Tálaláskor a krémsajtos dresszinget nem öntjük rá a salátára, hanem külön tálban kínáljuk.
Köményes göcseji nyelvsaláta
karfiol
|
10 dkg
|
spárga
|
10 dkg
|
uborka
|
10 dkg
|
paradicsom
|
10 dkg
|
füstölt nyelv
|
20 dkg
|
Köményes Göcseji csemege sajt
|
15 dkg
|
majonéz
|
12 dkg
|
joghurt
|
2 dl
|
citrom
|
1db
|
konyak
|
2 cl
|
torma
|
2 dkg
|
cukor
|
1 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A karfiolt sós vízben puhára főzzük. A spárgát 2-3 cm-es darabokra vágjuk és enyhén cukros, sós vízben szintén megfőzzük. Az uborkát és a paradicsomot karikákra szeleteljük. A főtt, füstölt nyelvet vékony szeletekre vágjuk. A sajtot apróbb kockákra daraboljuk. Az így előkészített hozzávalókat keverőtálban óvatosan összekeverjük, vigyázva, nehogy összetörjenek. A majonézzel elkeverjük a joghurtot, citromlével és konyakkal ízesítjük, majd reszelt tormát adunk hozzá. A mártást a salátára öntjük és összekeverjük. Jól lehűtve tálaljuk.
Különleges sajtkrémmel töltött hideg paradicsom
paradicsom
|
8 dkg
|
paradicsompüré
|
5 dkg
|
sonka
|
15 dkg
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
fejes saláta
|
1/4 fej
|
só, őrölt fehérbors
|
|
oregánó
|
|
Elkészítése:
Az egyforma nagyságú paradicsomokat kiválogatjuk. Néhány másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük - így bőrét könnyen eltávolíthatjuk. A bőrétől megtisztított paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket óvatosan kikaparjuk úgy, hogy tölthetőek legyenek. Belsejüket gyengén megsózzuk és egy kevés őrölt fehér borssal meghintjük. További felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük.
A paradicsompürét, a finomra vágott vagy darált sonkát és a reszelt sajtot összekeverjük, megsózzuk és oregánóval fűszerezzük.
Ezt a tölteléket ízlésesen a paradicsomokba töltjük, a paradicsomok levágott kalapját visszahelyezzük, majd hűtőbe téve, jól lehűtjük.
Megmosott és leszárított salátalevelekre tálaljuk, pirítós kenyeret adunk mellé.
Makarónisaláta kétféle sajttal
makaróni
|
20 dkg
|
marinált paradicsompaprika
|
10 dkg
|
csemege uborka
|
5 dkg
|
Göcseji csemege sajt
|
10 dkg
|
Karaván sajt
|
10 dkg
|
majonéz
|
20 dkg
|
joghurt
|
2 dl
|
citrom
|
1db
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A makarónit enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük és egyforma nagyságú, kisebb darabokra vágjuk. Csíkokra vágjuk a marinált paradicsompaprikát, a csemege uborkát és a Göcseji csemege sajtot. A majonézt keverőtálba tesszük, hozzáöntjük a joghurtot, őrölt fehér borssal, sóval, citromlével ízesítjük. A mártást simára keverjük, beletesszük a makarónit és a többi hozzávalót, majd fakanállal lazán átkeverjük. Végül a saláta tetejére reszeljük a füstölt Karaván sajtot. Jól lehűtve tálaljuk.
Mandarinos sajtkoktél
majonéz
|
12 dkg
|
tejszín
|
5 cl
|
porcukor
|
2 dkg
|
Göcseji natúr sajt
|
15 dkg
|
citrom
|
1 db
|
mandarin
|
2 db
|
fejes saláta
|
1/2 fej
|
reszelt Pannónia sajt
|
5 dkg
|
só, fehérbors
|
|
Elkészítése:
A majonézt keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tejszínt, majd sóval, porcukorral, citromlével és őrölt fehér borssal ízesítjük és nagyon jól összekeverjük.
A Göcseji sajtot és a meghámozott almát kis kockákra vágjuk. A mandarint megtisztítjuk és gerezdekre szedjük. Az így előkészített anyagokat a majonézes öntetbe keverjük.
A megmosott fejes saláta leveleket metéltre vágjuk, és a kehely poharak aljára elosztjuk. Rátesszük az elkészített koktélt, tetejét egy-egy mandarin gerezddel és kevés reszelt sajttal díszítjük.
Jól lehűtve tálaljuk.
Olasz nyelvsaláta
főtt, füstölt marhanyelv
|
20 dkg
|
alma
|
10 dkg
|
uborka
|
10 dkg
|
burgonya (főtt)
|
10 dkg
|
majonéz
|
12 dkg
|
tejszín
|
1 dl
|
ketchup
|
3 dkg
|
mustár
|
3 dkg
|
citrom
|
1 db
|
fejes saláta
|
1/2 fej
|
Karaván sajt
|
20 dkg
|
só, őrölt fehérbors
|
|
oregánó
|
|
Elkészítése:
A főtt, füstölt marhanyelvet vékony metéltre vágjuk. Az almát, uborkát, burgonyát meghámozzuk és a nyelvhez hasonló metéltre szedjük.
A majonézt, a tejszínt, a ketchupot és a mustárt jól összekeverjük, sóval, törött borssal, citromlével, oregánóval ízesítjük, majd belekeverjük az összevágott anyagokat. A megmosott salátaleveleket az üvegtányérokra helyezzük, ráhalmozzuk a salátát és gazdagon megszórjuk a reszelt füstölt sajttal.
Paradicsom vargányával töltve
paradicsom
|
8 db
|
vargánya gomba
|
|
|
|
|
|