|
Bolognai leves
húsleveskocka
|
3 db
|
vaj
|
3 dkg
|
liszt
|
3 dkg
|
spagetti
|
10 dkg
|
tejföl
|
1 dl
|
tejszín
|
2 dl
|
tojássárgája
|
2 db
|
Pannónia sajt
|
12 dkg
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A húsleveskockákat 1 l vízben felforraljuk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és a levest berántjuk. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A spagettit sós vízben kifőzzük, leszűrjük és a levesbe keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és 2-3 percig forral-juk, majd levesszük a tűzről. A tejszínt a tojássárgájával simára keverjük és állandó keverés mellett, vékony sugárban a levesbe öntjük. Ezután a levest már nem szabad forralni. Azonnal tányérokba szedjük és gazdagon meghintjük reszelt Pannónia sajttal.
Csiperkés sajtleves
natúr Medve tömlős sajt
|
20 dkg
|
csiperke gomba
|
10 dkg
|
újhagyma
|
1 csomó
|
friss bazsalikom
|
1 ek.
|
húsleves
|
5 dl
|
tejszín
|
2 dl
|
liszt
|
2 dkg
|
margarin
|
2 dkg
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
őrölt fehér bors, só Felhevített margarinon megfuttatjuk az apróra vágott csiperke gombát és sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a krémsajtot és húslevessel felöntve készre főzzük. Amikor a gomba megpuhult, tejszínből és lisztből készült habarással sűrítjük, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Finomra vágott tavaszi hagymával és bazsalikommal meghintve tesszük asztalra.
Egyszerű sajtleves
vaj
|
4 dkg
|
liszt
|
4 dkg
|
tej
|
6 dl
|
Karaván sajt
|
12 dkg
|
kifli
|
2 db
|
fokhagyma
|
3 gerezd
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felengedjük a tejjel, 4 dl vízzel és simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, belekeverjük a reszelt Karaván sajtot és felforraljuk. Közben a kifli karikákat vajazott sütőlemezre tesszük, és a sütőben megpirítjuk. Végül fokhagymával bedörzsöljük, minden tányérba 4-5 darabot teszünk és rámerjük a forró levest
Francia hagymaleves
vöröshagyma
|
20 dkg
|
vaj
|
4 dkg
|
száraz fehér bor
|
1 dl
|
póréhagyma
|
10 dkg
|
húsleves
|
1 l
|
worchester szósz
|
2 cl
|
zsemle
|
2 db
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és a vajon barnára pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor a leves keserű lesz. Hozzáöntjük az 1 dl fehér bort. Amikor felforrt, beletesszük a vékonyra szelt póréhagymát, sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük és takaréklángon néhány percig pároljuk. Felengedjük húslevessel és egy kevés worchester szósszal ízesítjük. Gyenge tűzön 8-10 percig forraljuk. Közben a zsemlét felszeleteljük, mindegyik zsemleszelet tetejére reszelt Pannónia sajtot teszünk és a sütőben addig sütjük, ameddig a sajt megpirul. Forrón kínáljuk, külön tálalva a sajtos zsemleszeleteket.
Francia zöldségleves
vaj
|
8 dkg
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
póréhagyma
|
5 dkg
|
sárgarépa
|
15 dkg
|
fehérrépa
|
15 dkg
|
zeller
|
5 dkg
|
fejes káposzta
|
15 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
húsleves
|
1 l
|
fejtett bab
|
10 dkg
|
kifli
|
2 db
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
kakukkfű
|
|
szerecsendió
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
4 dkg vajban üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a vékony karikákra szelt póréhagymát. A zöldségeket és a káposztát vékony metéltre vágjuk, rátesszük a hagymára, megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel és fedő alatt néhány percig pároljuk. Apróra vágott fokhagymával, őrölt borssal és kakukkfűvel fűszerezzük. Felengedjük a húslevessel, megsózzuk és hozzáadjuk a fejtett babot. Mérsékelt tűzön, lassú forrás mellett puhára főzzük. Közben a kiflit 2 cm vastag karikákra szeljük és megvajazott sütőlemezre téve, a sütőben megpirítjuk. Kevés főtt zöldséget kiemelünk a levesből, jól lecsöpögtetjük és áttörjük. Az így nyert zöldségpürével megkenjük a kifli karikákat, megszórjuk reszelt Pannónia sajttal és egy csipetnyi szerecsendióval, majd olvasztott vajat rácsöpögtetve, a sütőbe tolva piros-ropogósra pirítjuk. A tűzforró leves mellé külön tálaljuk a zöldséges-sajtos kifli karikákat.
Milánói pacalleves
fehérbab
|
15 dkg
|
vaj
|
4 dkg
|
füstölt szalonna
|
5 dkg
|
vöröshagyma
|
8 dkg
|
pacal
|
40 dkg
|
sárgarépa
|
10 dkg
|
zeller
|
10 dkg
|
paradicsompüré
|
2 dkg
|
csontlé
|
1,2 l
|
reszelt Pannónia sajt
|
15 dkg
|
zsályalevél
|
|
fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A babot felhasználás előtt néhány órával hideg vízbe áztatjuk, ezután enyhén sós vízben puhára főzzük. A vajat felmelegítjük, hozzáadjuk az apró kockákra vágott füstölt szalonnát és kissé megpirítjuk. Amikor üvegesre pirult, hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt pacalt. Sóval és friss zsályalevéllel ízesítjük. Kevés vizet öntünk alá, mérsékelt tűzön, fedővel letakarva pároljuk. Amikor a pacal a levét elfőtte, hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát és zellert. Néhány percig pirítjuk, majd beletesszük a paradicsompürét, és felengedjük csontlével. Fedő alatt addig főzzük, amíg a pacal majdnem puha lesz. Ekkor hozzáöntjük a megfőtt babot és teljes puhulásig főzzük. Durvára őrölt fehér borssal ízesítjük. Levesestálba szedjük és bőven megszórjuk a reszelt Pannónia sajttal. Ennek a levesnek hagyományosan igen sűrűnek, tartalmasnak kell lennie, hiszen általában főételként, egytálételként fogyasztják.
Minesztra leves
sárgarépa
|
10 dkg
|
fehérrépa
|
10 dkg
|
zeller
|
5 dkg
|
kelkáposzta
|
10 dkg
|
karalábé
|
10 dkg
|
császárszalonna
|
8 dkg
|
zsír
|
3 dkg
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
zellerlevél
|
1/2 csomó
|
paradicsompüré
|
2 dkg
|
burgonya
|
10 dkg
|
száraz fehér bor
|
1 dl
|
spagetti
|
4 dkg
|
paradicsom
|
5 dkg
|
zöldpaprika
|
5 dkg
|
csontlé
|
1 l
|
Pannónia sajt
|
12 dkg
|
kakukkfű, babérlevél
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, zellert, kelkáposztát és karalábét gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk. Az apró kockára vágott császárszalonnát kevés zsír hozzáadásával kiolvasztjuk, majd a sült szalonnakockákat kiszedjük. A visszamaradt zsírban a finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket. Őrölt fehér borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, zellerlevéllel, kakukk-fűvel, babérlevéllel fűszerezzük és megsózzuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét, és fedővel letakarva pároljuk. Amikor a zöldségek félig megpárolódtak, hozzáadjuk a metéltre vágott burgonyát, felengedjük a csontlével és beletesszük a sült császárszalonna kockákat. A főzés befejezése előtt borral ízesítjük, hozzáadjuk az apró darabokra tördelt spagettit, a felkockázott paradicsomot és zöldpaprikát, majd készre főzzük. Tálaláskor a levesbe keverjük a lereszelt Pannónia sajtot és azonnal, forrón kínáljuk.
Sajtleves háziasan
liszt
|
4 dkg
|
vaj
|
4 dkg
|
száraz fehér bor
|
2 dl
|
húsleveskocka
|
1 db
|
fokhagyma
|
3 gerezd
|
tejföl
|
2 dl
|
Karaván sajt
|
20 dkg
|
tojássárgája
|
2 db
|
kifli
|
2 db
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, 8 dl hideg vízzel és a száraz fehér borral felengedjük. Habverővel simára keverjük, majd beletesszük a húsleveskockát. Apróra vágott, vagy reszelt fokhagymával, őrölt borssal, sóval ízesítjük és 8-10 percig gyenge tűzön forraljuk. Keverőtálba tesszük a tejfölt, 10 dkg reszelt sajtot és a tojássárgáját. Jól összedolgozzuk és egy levesestálba öntjük. Állandó keverés mellett rámerjük az elkészült, forró levest. A kifli karikákat bedörzsöljük fokhagymával, megszórjuk reszelt sajttal és a sütőben megpirítjuk. A leves mellé kínáljuk.
Tejleves sajtos lepénnyel
vaj
|
3 dkg
|
liszt
|
3 dkg
|
tej
|
1 l
|
tejszín
|
2 dl
|
tojássárgája
|
2 db
|
só
|
|
a lepényhez:
|
|
tojás
|
2 db
|
liszt
|
4 dkg
|
sajt
|
4 dkg
|
vaj
|
2 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A vajból és a lisztből világos rántást készítünk és forró, kissé sós tejjel felengedjük. Közben a habverővel folyamatosan simára keverjük. Mérsékelt tűzön 4-5 percig forraljuk, ezután levesszük a tűzről. A tojások sárgáját elkeverjük a tejszínnel és lassú sugárban, folyamatos keverés mellett a leveshez öntjük. Ezután elkészítjük a lepényt. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a lisztet, a lereszelt sajtot és a tojások sárgáját. Lazán összekeverjük és gyengén megsózzuk. Egy sütőlemezt vékonyan megkenünk vajjal, erre terítjük az elkészített sajtos tésztát, majd közepes hőmérsékletű sütőben szép világosra sütjük. Kisebb rudacskákat vágunk belőle és a levesbe tesszük. Azonnal, forrón tálaljuk.
Umbriai hagymaleves
császárszalonna
|
5 dkg
|
olaj
|
5 cl
|
vöröshagyma
|
30 dkg
|
paradicsom
|
20 dkg
|
húsleves
|
1,2 l
|
tojássárgája
|
2 db
|
Pannónia sajt
|
12 dkg
|
zsemle
|
2 db
|
bazsalikom, só
|
|
Elkészítése:
A húsos császárszalonnát apró kockákra vágjuk és olajon enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, megsózzuk és gyenge tűzön pároljuk. A paradicsom héját eltávolítjuk, kettévágjuk, magrészét kikaparjuk, húsát kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymához és addig pároljuk, amíg teljesen szét nem főnek. Ekkor forró, zsírtalanított húslevessel felöntjük, bazsalikommal ízesítjük és mérsékelt tűzön 40-50 percig főzzük. Amikor a leves elkészült, a tűzről levesszük és állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojások simára kevert sárgáját és a lereszelt Pannónia sajtot. Pirított zsemlekockát adunk mellé.
| |