|
Bolognai leves
hsleveskocka
|
3 db
|
vaj
|
3 dkg
|
liszt
|
3 dkg
|
spagetti
|
10 dkg
|
tejfl
|
1 dl
|
tejszn
|
2 dl
|
tojssrgja
|
2 db
|
Pannnia sajt
|
12 dkg
|
rlt fehr bors, s
|
|
Elksztse:
A hsleveskockkat 1 l vzben felforraljuk. A vajbl s a lisztbl vilgos rntst ksztnk s a levest berntjuk. Sval, rlt fehr borssal zestjk. A spagettit ss vzben kifzzk, leszrjk s a levesbe keverjk. Hozzadjuk a tejflt s 2-3 percig forral-juk, majd levesszk a tzrl. A tejsznt a tojssrgjval simra keverjk s lland kevers mellett, vkony sugrban a levesbe ntjk. Ezutn a levest mr nem szabad forralni. Azonnal tnyrokba szedjk s gazdagon meghintjk reszelt Pannnia sajttal.
Csiperks sajtleves
natr Medve tmls sajt
|
20 dkg
|
csiperke gomba
|
10 dkg
|
jhagyma
|
1 csom
|
friss bazsalikom
|
1 ek.
|
hsleves
|
5 dl
|
tejszn
|
2 dl
|
liszt
|
2 dkg
|
margarin
|
2 dkg
|
rlt fehr bors, s
|
|
Elksztse:
rlt fehr bors, s Felhevtett margarinon megfuttatjuk az aprra vgott csiperke gombt s sval, borssal zestjk. Hozzadjuk a krmsajtot s hslevessel felntve kszre fzzk. Amikor a gomba megpuhult, tejsznbl s lisztbl kszlt habarssal srtjk, majd pr pillanat alatt kszre forraljuk. Finomra vgott tavaszi hagymval s bazsalikommal meghintve tesszk asztalra.
Egyszer sajtleves
vaj
|
4 dkg
|
liszt
|
4 dkg
|
tej
|
6 dl
|
Karavn sajt
|
12 dkg
|
kifli
|
2 db
|
fokhagyma
|
3 gerezd
|
rlt fehr bors, s
|
|
Elksztse:
A vajbl s a lisztbl vilgos rntst ksztnk. Felengedjk a tejjel, 4 dl vzzel s simra keverjk. Sval, rlt fehr borssal, reszelt szerecsendival fszerezzk, belekeverjk a reszelt Karavn sajtot s felforraljuk. Kzben a kifli karikkat vajazott stlemezre tesszk, s a stben megpirtjuk. Vgl fokhagymval bedrzsljk, minden tnyrba 4-5 darabot tesznk s rmerjk a forr levest
Francia hagymaleves
vrshagyma
|
20 dkg
|
vaj
|
4 dkg
|
szraz fehr bor
|
1 dl
|
prhagyma
|
10 dkg
|
hsleves
|
1 l
|
worchester szsz
|
2 cl
|
zsemle
|
2 db
|
Pannnia sajt
|
20 dkg
|
rlt fehr bors, s
|
|
Elksztse:
A megtiszttott vrshagymt vkony szeletekre vgjuk s a vajon barnra pirtjuk. Vigyzzunk, nehogy meggjen, mert akkor a leves keser lesz. Hozzntjk az 1 dl fehr bort. Amikor felforrt, beletesszk a vkonyra szelt prhagymt, sval, rlt fehr borssal zestjk s takarklngon nhny percig proljuk. Felengedjk hslevessel s egy kevs worchester szsszal zestjk. Gyenge tzn 8-10 percig forraljuk. Kzben a zsemlt felszeleteljk, mindegyik zsemleszelet tetejre reszelt Pannnia sajtot tesznk s a stben addig stjk, ameddig a sajt megpirul. Forrn knljuk, kln tlalva a sajtos zsemleszeleteket.
Francia zldsgleves
vaj
|
8 dkg
|
vrshagyma
|
5 dkg
|
prhagyma
|
5 dkg
|
srgarpa
|
15 dkg
|
fehrrpa
|
15 dkg
|
zeller
|
5 dkg
|
fejes kposzta
|
15 dkg
|
zldpetrezselyem
|
1 cs.
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
hsleves
|
1 l
|
fejtett bab
|
10 dkg
|
kifli
|
2 db
|
Pannnia sajt
|
15 dkg
|
kakukkf
|
|
szerecsendi
|
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
4 dkg vajban vegesre pirtjuk az aprra vgott vrshagymt s a vkony karikkra szelt prhagymt. A zldsgeket s a kposztt vkony metltre vgjuk, rtesszk a hagymra, megszrjuk vgott zldpetrezselyemmel s fed alatt nhny percig proljuk. Aprra vgott fokhagymval, rlt borssal s kakukkfvel fszerezzk. Felengedjk a hslevessel, megszzuk s hozzadjuk a fejtett babot. Mrskelt tzn, lass forrs mellett puhra fzzk. Kzben a kiflit 2 cm vastag karikkra szeljk s megvajazott stlemezre tve, a stben megpirtjuk. Kevs ftt zldsget kiemelnk a levesbl, jl lecspgtetjk s ttrjk. Az gy nyert zldsgprvel megkenjk a kifli karikkat, megszrjuk reszelt Pannnia sajttal s egy csipetnyi szerecsendival, majd olvasztott vajat rcspgtetve, a stbe tolva piros-ropogsra pirtjuk. A tzforr leves mell kln tlaljuk a zldsges-sajtos kifli karikkat.
Milni pacalleves
fehrbab
|
15 dkg
|
vaj
|
4 dkg
|
fstlt szalonna
|
5 dkg
|
vrshagyma
|
8 dkg
|
pacal
|
40 dkg
|
srgarpa
|
10 dkg
|
zeller
|
10 dkg
|
paradicsompr
|
2 dkg
|
csontl
|
1,2 l
|
reszelt Pannnia sajt
|
15 dkg
|
zslyalevl
|
|
fehr bors, s
|
|
Elksztse:
A babot felhasznls eltt nhny rval hideg vzbe ztatjuk, ezutn enyhn ss vzben puhra fzzk. A vajat felmelegtjk, hozzadjuk az apr kockkra vgott fstlt szalonnt s kiss megpirtjuk. Amikor vegesre pirult, hozzadjuk a vkony cskokra szeletelt pacalt. Sval s friss zslyalevllel zestjk. Kevs vizet ntnk al, mrskelt tzn, fedvel letakarva proljuk. Amikor a pacal a levt elftte, hozzadjuk a kockkra vgott srgarpt s zellert. Nhny percig pirtjuk, majd beletesszk a paradicsomprt, s felengedjk csontlvel. Fed alatt addig fzzk, amg a pacal majdnem puha lesz. Ekkor hozzntjk a megftt babot s teljes puhulsig fzzk. Durvra rlt fehr borssal zestjk. Levesestlba szedjk s bven megszrjuk a reszelt Pannnia sajttal. Ennek a levesnek hagyomnyosan igen srnek, tartalmasnak kell lennie, hiszen ltalban ftelknt, egytltelknt fogyasztjk.
Minesztra leves
srgarpa
|
10 dkg
|
fehrrpa
|
10 dkg
|
zeller
|
5 dkg
|
kelkposzta
|
10 dkg
|
karalb
|
10 dkg
|
csszrszalonna
|
8 dkg
|
zsr
|
3 dkg
|
vrshagyma
|
5 dkg
|
zellerlevl
|
1/2 csom
|
paradicsompr
|
2 dkg
|
burgonya
|
10 dkg
|
szraz fehr bor
|
1 dl
|
spagetti
|
4 dkg
|
paradicsom
|
5 dkg
|
zldpaprika
|
5 dkg
|
csontl
|
1 l
|
Pannnia sajt
|
12 dkg
|
kakukkf, babrlevl
|
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A megtiszttott srgarpt, fehrrpt, zellert, kelkposztt s karalbt gyufaszl vastagsg cskokra vgjuk. Az apr kockra vgott csszrszalonnt kevs zsr hozzadsval kiolvasztjuk, majd a slt szalonnakockkat kiszedjk. A visszamaradt zsrban a finomra vgott vrshagymt megpirtjuk, majd hozzadjuk a zldsgeket. rlt fehr borssal, aprra vgott zldpetrezselyemmel, zellerlevllel, kakukk-fvel, babrlevllel fszerezzk s megszzuk. Hozzkeverjk a paradicsomprt, s fedvel letakarva proljuk. Amikor a zldsgek flig megproldtak, hozzadjuk a metltre vgott burgonyt, felengedjk a csontlvel s beletesszk a slt csszrszalonna kockkat. A fzs befejezse eltt borral zestjk, hozzadjuk az apr darabokra trdelt spagettit, a felkockzott paradicsomot s zldpaprikt, majd kszre fzzk. Tlalskor a levesbe keverjk a lereszelt Pannnia sajtot s azonnal, forrn knljuk.
Sajtleves hziasan
liszt
|
4 dkg
|
vaj
|
4 dkg
|
szraz fehr bor
|
2 dl
|
hsleveskocka
|
1 db
|
fokhagyma
|
3 gerezd
|
tejfl
|
2 dl
|
Karavn sajt
|
20 dkg
|
tojssrgja
|
2 db
|
kifli
|
2 db
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A vajbl s a lisztbl vilgos rntst ksztnk, 8 dl hideg vzzel s a szraz fehr borral felengedjk. Habvervel simra keverjk, majd beletesszk a hsleveskockt. Aprra vgott, vagy reszelt fokhagymval, rlt borssal, sval zestjk s 8-10 percig gyenge tzn forraljuk. Kevertlba tesszk a tejflt, 10 dkg reszelt sajtot s a tojssrgjt. Jl sszedolgozzuk s egy levesestlba ntjk. lland kevers mellett rmerjk az elkszlt, forr levest. A kifli karikkat bedrzsljk fokhagymval, megszrjuk reszelt sajttal s a stben megpirtjuk. A leves mell knljuk.
Tejleves sajtos lepnnyel
vaj
|
3 dkg
|
liszt
|
3 dkg
|
tej
|
1 l
|
tejszn
|
2 dl
|
tojssrgja
|
2 db
|
s
|
|
a lepnyhez:
|
|
tojs
|
2 db
|
liszt
|
4 dkg
|
sajt
|
4 dkg
|
vaj
|
2 dkg
|
s
|
|
Elksztse:
A vajbl s a lisztbl vilgos rntst ksztnk s forr, kiss ss tejjel felengedjk. Kzben a habvervel folyamatosan simra keverjk. Mrskelt tzn 4-5 percig forraljuk, ezutn levesszk a tzrl. A tojsok srgjt elkeverjk a tejsznnel s lass sugrban, folyamatos kevers mellett a leveshez ntjk. Ezutn elksztjk a lepnyt. A tojsok fehrjt kemny habb verjk. Hozzadjuk a lisztet, a lereszelt sajtot s a tojsok srgjt. Lazn sszekeverjk s gyengn megszzuk. Egy stlemezt vkonyan megkennk vajjal, erre tertjk az elksztett sajtos tsztt, majd kzepes hmrsklet stben szp vilgosra stjk. Kisebb rudacskkat vgunk belle s a levesbe tesszk. Azonnal, forrn tlaljuk.
Umbriai hagymaleves
csszrszalonna
|
5 dkg
|
olaj
|
5 cl
|
vrshagyma
|
30 dkg
|
paradicsom
|
20 dkg
|
hsleves
|
1,2 l
|
tojssrgja
|
2 db
|
Pannnia sajt
|
12 dkg
|
zsemle
|
2 db
|
bazsalikom, s
|
|
Elksztse:
A hsos csszrszalonnt apr kockkra vgjuk s olajon enyhn megpirtjuk. Hozzadjuk a vkony szeletekre vgott vrshagymt, megszzuk s gyenge tzn proljuk. A paradicsom hjt eltvoltjuk, kettvgjuk, magrszt kikaparjuk, hst kisebb darabokra vgjuk. Hozzadjuk a vrshagymhoz s addig proljuk, amg teljesen szt nem fnek. Ekkor forr, zsrtalantott hslevessel felntjk, bazsalikommal zestjk s mrskelt tzn 40-50 percig fzzk. Amikor a leves elkszlt, a tzrl levesszk s lland kevers mellett hozzadjuk a tojsok simra kevert srgjt s a lereszelt Pannnia sajtot. Pirtott zsemlekockt adunk mell.
| |