Amire szükséged lesz:
- 25 dkg túró - 2 tojás
- 12 dkg liszt
- 1,5 mk szódabikarbóna
- csipet só
Így csináld:
1. Morzsold bele a túrót a lisztbe, majd gyúrd össze a tojásokkal, a szódabikarbónával és a pici sóval.
2. Egy serpenyőbe hevíts olajat és vizes kanállal szaggasd bele a fánkokat.
Tálaláskor porcukorral hintsd meg őket és kínáld lekvárral!
A hozzávalókból képlékeny kalácstésztát gyúrunk, szép hólyagosat!
Majd kb. 1 óra kelesztés után virsli vastagságú hurkákat sodrunk a tésztából, és az olajjal lekent sütőfára tekerjük úgy 2 cm-es távolságra egymástól. Majd a feltekert, tésztával beburkolt sütőfát meghengergetjük a deszkán, így szépen szétterül a tészta, és egyenletes vastagságú lesz.
A tésztát lekenjük egy kis olajjal, és jól belehempergetjük a cukorba úgy, hogy mindenhol jól bevonja.
Ezek után szépen megsütjük faszén parázson, folyamatos forgatás melett. Mikor karamellizálódott a cukor, addigra a tészta is biztos átsült, és egyetlen határozott mozdulattal odaverjük a sütőfa (vékonyabb) végét a deszkához, és a kalács lecsúszik róla.
2012.08.07. 10:47
.
Lusta lángos
1/2 l tej
1 kg liszt
1 ek só
a kész lángoshoz feltétnek: sajt, tejföl, fokhagyma... vagy bármi
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk (használhatunk instant élesztőt is!), és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle (kenyérsütőgép kelesztő programja teljesen megfelel erre a célra).
A tésztát kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, és tetszés szerinti nagyságú pohárral vagy müzlis tállal kiszaggatjuk,
A lisztet elkeverjük a cukorral és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a margarint.
Hozzáadjuk a tojások sárgáját és egy kevés tejet, épp csak amennyit felvesz, és tésztát gyúrunk belőle. Óvatosan gyúrjuk, mert túl lágynak érezhetjük a tésztát, ha a margarin már jól megolvadt, és könnyen gyúrhatunk még hozzá lisztet, feleslegesen! Ha kicsit félretesszük, és hűl, akkor látjuk, hogy megfelelő-e.
A tojásfehérjéből habot verünk, a diót elkeverjük a citromhéjjal és a cukorral, majd a habba forgatjuk óvatosan, hogy ne törjük össze.
A kis kuglófsütőket hideg margarinnal vastagon kikenjük. A peremére is kenjünk, mert ahogy sül a tészta, úgy növekszik.
A vajazott formákba egyenként belenyomkodjuk a tésztát, egy-egy kanál lekvárt teszünk rá és erre egy jó nagy kanál diós tölteléket.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Egy villával pépesítjük a banánt, hozzáadjuk a liszthez, és beletesszük a többi hozzávalót is. Kiolajozunk és lisztezünk egy kisebb tortaformát, beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben lassan sütjük.
Közben elkészítjük a krémet. Kikeverjük a mascarponét, a porcukrot, a mogyorót és a joghurtot. Ha túl sűrű, még higíthatjuk joghurttal.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, megtöltjük a krém felével. A másik felével kívülről bevonjuk, és kókuszcsipsszel díszítjük.
2011.11.28. 19:13
.
Emeletes élvezet
Emeletes élvezet
1. réteg : 25 dkg darált keksz, 5 dkg lágy margarin, 5 dkg porcukor, kevés tej ( nekem kb. 1.7 dl kellett )
A darált kekszet az átszitált porcukorral, a margarinnal és a fokozatosan hozzáadott tejjel gyúrjuk össze úgy, hogy egy linzertészta keménységű masszát kapjunk. Egy tepsit szórjunk meg egy kevés darált keksszel, hogy a massza majd ne ragadjon bele.
A 2 csomag krémport a tejjel gépi habverővel verjük keményebb krémmé. Minél tovább verjük a habverővel, annál keményebb krém lesz belőle. ( én is kb. 10 – 12 percig vertem a habverőmmel ) Ezt simítsuk a túrókrémre.
4. réteg : 2 dl Hulala tejszín, 5 dkg porcukor
A tejszín verjük fel a porcukorral és kenjük a vaníliás krémre. Tetejére reszelt csokit tettem.
Tegyük hűtőbe, de nem muszáj órákig állni hagyni, én is 1 óra után felszeltem.
Könnyen elkészíthető sütés nélküli finomság!
Megjegyzések : Én annyit változtattam rajta, hogy az 1 rétegnél 30 dkg keksszel, és 6 - 6 dkg margarinnal és porcukorral készítettem, mert nagyon vékony lett volna az alsó kekszes réteg.
31 * 23 cm-es tepsiben készült és a recept mennyisége tökéletesen kitöltötte.
2011.11.05. 19:27
.
TÚRÓGOMBÓC tejbegrizből
Hozzávalók:
1 l tej
4 evőkanál cukor
8 evőkanál búzadara
1/2 kg (0,5 kg ) túró
Elkészítés:
A tejet feltesszük forrni. Hozzáadjuk a darát, és folyamatos keverés mellett főzzük, amíg besűrűsödik.
hagyjuk kihűlni. Mikor kihült belekeverünk 1/2 kg túrót és gombócokat formálunk a tányérra belőle. Meleg-cukros tejföllel meglocsoljuk.