Amire szksged lesz:
- 25 dkg tr - 2 tojs
- 12 dkg liszt
- 1,5 mk szdabikarbna
- csipet s
gy csinld:
1. Morzsold bele a trt a lisztbe, majd gyrd ssze a tojsokkal, a szdabikarbnval s a pici sval.
2. Egy serpenybe hevts olajat s vizes kanllal szaggasd bele a fnkokat.
Tlalskor porcukorral hintsd meg ket s knld lekvrral!
A hozzvalkbl kplkeny kalcstsztt gyrunk, szp hlyagosat!
Majd kb. 1 ra keleszts utn virsli vastagsg hurkkat sodrunk a tsztbl, s az olajjal lekent stfra tekerjk gy 2 cm-es tvolsgra egymstl. Majd a feltekert, tsztval beburkolt stft meghengergetjk a deszkn, gy szpen sztterl a tszta, s egyenletes vastagsg lesz.
A tsztt lekenjk egy kis olajjal, s jl belehempergetjk a cukorba gy, hogy mindenhol jl bevonja.
Ezek utn szpen megstjk faszn parzson, folyamatos forgats melett. Mikor karamellizldott a cukor, addigra a tszta is biztos tslt, s egyetlen hatrozott mozdulattal odaverjk a stfa (vkonyabb) vgt a deszkhoz, s a kalcs lecsszik rla.
2012.08.07. 10:47
.
Lusta lngos
1/2 l tej
1 kg liszt
1 ek s
a ksz lngoshoz felttnek: sajt, tejfl, fokhagyma... vagy brmi
Az lesztt langyos tejben felfuttatjuk (hasznlhatunk instant lesztt is!), s a liszttel, a tejfllel s a sval nem tl lgy tsztt gyrunk belle (kenyrstgp keleszt programja teljesen megfelel erre a clra).
A tsztt kb. 0,5 cm vastagra nyjtjuk, s tetszs szerinti nagysg pohrral vagy mzlis tllal kiszaggatjuk,
A lisztet elkeverjk a cukorral s a stporral, elmorzsoljuk benne a margarint.
Hozzadjuk a tojsok srgjt s egy kevs tejet, pp csak amennyit felvesz, s tsztt gyrunk belle. vatosan gyrjuk, mert tl lgynak rezhetjk a tsztt, ha a margarin mr jl megolvadt, s knnyen gyrhatunk mg hozz lisztet, feleslegesen! Ha kicsit flretesszk, s hl, akkor ltjuk, hogy megfelel-e.
A tojsfehrjbl habot vernk, a dit elkeverjk a citromhjjal s a cukorral, majd a habba forgatjuk vatosan, hogy ne trjk ssze.
A kis kuglfstket hideg margarinnal vastagon kikenjk. A peremre is kenjnk, mert ahogy sl a tszta, gy nvekszik.
A vajazott formkba egyenknt belenyomkodjuk a tsztt, egy-egy kanl lekvrt tesznk r s erre egy j nagy kanl dis tltelket.
Ha minden sts eltt megvajazzuk a stt, akkor ropogs lesz a klseje a gofrinak.
Elkszts
A margarint a cukrokkal s a tojsok srgjval, a sval s a citromhjjal habosra keverjk.
Majd fokozatosan hozzadjuk a tejet s a liszttel sszekevert stport, s csommentesre keverjk.
A tojsok fehrjt kemny habb verjk, majd a mr korbban sszekevert masszhoz keverjk vatosan, hogy ne trjn ssze.
Elmelegtett gofristben, egyenknt 3 percig stjk.
2011.11.29. 09:18
.
Mascarpons banntorta
Hozzvalk:
A tszthoz:
15 dkg liszt
1 tk stpor
egy csipet s
2 rett bann
6 ek joghurt
1 tk szdabikarbna
0,6 dl olaj
12 dkg cukor
3 ek csokiforgcs (elhagyhat)
3 ek rlt mogyor (elhagyhat)
A krmhez:
25 dkg mascarpone
4 ek porcukor
4 ek rlt mogyor (vagy di)
2 ek joghurt
A lisztet elkeverjk a stporral s a sval. Egy villval ppestjk a bannt, hozzadjuk a liszthez, s beletesszk a tbbi hozzvalt is. Kiolajozunk s liszteznk egy kisebb tortaformt, belentjk a tsztt. Elmelegtett stben lassan stjk.
Kzben elksztjk a krmet. Kikeverjk a mascarpont, a porcukrot, a mogyort s a joghurtot. Ha tl sr, mg higthatjuk joghurttal.
A kihlt tsztt kettvgjuk, megtltjk a krm felvel. A msik felvel kvlrl bevonjuk, s kkuszcsipsszel dsztjk.
2011.11.28. 19:13
.
Emeletes lvezet
Emeletes lvezet
1. rteg : 25 dkg darlt keksz, 5 dkg lgy margarin, 5 dkg porcukor, kevs tej ( nekem kb. 1.7 dl kellett )
A darlt kekszet az tszitlt porcukorral, a margarinnal s a fokozatosan hozzadott tejjel gyrjuk ssze gy, hogy egy linzertszta kemnysg masszt kapjunk. Egy tepsit szrjunk meg egy kevs darlt keksszel, hogy a massza majd ne ragadjon bele.
A 2 csomag krmport a tejjel gpi habvervel verjk kemnyebb krmm. Minl tovbb verjk a habvervel, annl kemnyebb krm lesz belle. ( n is kb. 10 – 12 percig vertem a habvermmel ) Ezt simtsuk a trkrmre.
4. rteg : 2 dl Hulala tejszn, 5 dkg porcukor
A tejszn verjk fel a porcukorral s kenjk a vanlis krmre. Tetejre reszelt csokit tettem.
Tegyk htbe, de nem muszj rkig llni hagyni, n is 1 ra utn felszeltem.
Knnyen elkszthet sts nlkli finomsg!
Megjegyzsek : n annyit vltoztattam rajta, hogy az 1 rtegnl 30 dkg keksszel, s 6 - 6 dkg margarinnal s porcukorral ksztettem, mert nagyon vkony lett volna az als kekszes rteg.
31 * 23 cm-es tepsiben kszlt s a recept mennyisge tkletesen kitlttte.
2011.11.05. 19:27
.
TRGOMBC tejbegrizbl
Hozzvalk:
1 l tej
4 evkanl cukor
8 evkanl bzadara
1/2 kg (0,5 kg ) tr
Elkszts:
A tejet feltesszk forrni. Hozzadjuk a dart, s folyamatos kevers mellett fzzk, amg besrsdik.
hagyjuk kihlni. Mikor kihlt belekevernk 1/2 kg trt s gombcokat formlunk a tnyrra belle. Meleg-cukros tejfllel meglocsoljuk.