|
[5-1]
Aszaltszilva-leves pörkölt dióval
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg magozott aszalt szilva
8 szem szegfűszeg
1 kis darab fahéj
4 dkg tisztított dió
6 dkg cukor
1 dl vörösbor
1 teáskanál étkezési keményítő
1 dl tejszín
Elkészítés:
Az aszalt szilvát kis darabokra vágjuk. A szegfűszeget, a fahéjat teatojásba tesszük. A diót serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd azonnal kiborítjuk, és összevagdaljuk. Felteszünk forrni 1 l vizet, beletesszük a cukrot, egy csipet sót, és belelógatjuk a teatojást. A borral együtt a szilvákat is a forró fűszeres vízbe tesszük, és kíméletesen főzzük 10 percen át. A keményítőt elkeverjük pici vízzel, és besűrítjük vele a levest. Forraljuk még 5-6 percig, majd kivesszük a teatojást, belekeverjük a tejszínt, és tálaljuk. A tetejét megszórjuk a dióval. Munka: kb. 15 perc Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
|
Fűszeres grog ital
1. Hőálló pohárba tesszük a mézet, szegfűszeget, szegfűborsot.
2. A pohárba tesszük a narancsszeletet, a narancslevet, és a rumot is.
3. A pohárba teszünk egy egész rúd fahéjat, végül az egészet felöntjük forrásban lévő vízzel.
4. A kész italt felkeverjük, és forrón kínáljuk!
|
KÓKUSZGOLYÓ 20 db
Hozzávalók 20 db 6 dkg-os golyóhoz:
A golyóhoz:
500 g keksz - háztartási (darált)
240 g meggylekvár
180 g porcukor
140 g vaj
40 g kakaópor - holland
4 evőkanál citromlé
4 evőkanál rum - barna
A töltéshez:
20 g meggybefőtt (magozott)
A díszítéshez:
kókuszreszelék
|
Tejszines gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók: 2,5 kg pulyka, 80 dkg gesztenye, 80 dkg sertéshús, 5 g törött bors, 3 db tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg füstölt szalonna, 10 dkg zsír, só.
A megtisztított gesztenyét egy kevés húslevesbe téve puhára pároljuk, majd lehűtve apróra vágjuk vagy ledaráljuk. A ledarált sertéshúst megsózzuk, törött borssal fűszerezzük, hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt és a gesztenyét, majd jól összedolgozzuk.
Az előkészített pulyka mellcsontját belülről óvatosan kifejtjük és a hasüreget az elkészített töltelékkel megtöltjük. A nyílást bevarrjuk, vagy hústűvel betűzzük. A pulyka melle részét vékony szalonnalapokkal borítjuk, és vékony zsineggel rákötözzük. A pulykát megsózzuk, tepsibe helyezzük és leöntjük olvasztott zsírral. Nem túl forró sütőben, többszöri locsolgatással, szép lassan sütjük. Sütési ideje 2-2,5 óra. A sütőből kivéve kevés ideig pihentetjük, feldaraboljuk és frissen sütött hasábburgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 190 perc
Ajánlott ital: Siklósi olasz rizling
|
MÉZESKALÁCS
Hozzávalók: 30 dkg Rama margarin, 30 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg melasz (helyette használhatunk mézet), 2 kiskanál őrölt gyömbér, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt narancshéj, 1 kg teljes kiőrlésű liszt 3 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál őrölt fahéj.
Végül belekeverjük a felvert tojást és a maradék lisztet. A tésztát csak egy kicsit gyúrjuk össze, majd egy éjszakára állni hagyjuk. Másnap a tésztát kinyújtjuk (a finnek mézeskalácsai vékonyabbak a nálunk szokásosnál), és tetszés szerint formákra (fenyőfa, szív, csizma stb.) szaggatjuk. A sütőben aranysárgára sütjük. (Ha a melasz helyett mézet használunk, a tészták színe világosabb lesz.)
|
[5-1]
| |