| 
 [5-1]   
	
		
	 
	
		
	Aszaltszilva-leves prklt dival 
	Elksztsi id: 30 perc 
	Hozzvalk 4 szemlyre: 
	20 dkg magozott aszalt szilva 
	8 szem szegfszeg 
	1 kis darab fahj 
	4 dkg tiszttott di 
	6 dkg cukor 
	1 dl vrsbor 
	1 teskanl tkezsi kemnyt 
	1 dl tejszn 
	Elkszts: 
	Az aszalt szilvt kis darabokra vgjuk. A szegfszeget, a fahjat teatojsba tesszk. A dit serpenyben, zsiradk nlkl megpirtjuk, majd azonnal kibortjuk, s sszevagdaljuk. Feltesznk forrni 1 l vizet, beletesszk a cukrot, egy csipet st, s belelgatjuk a teatojst. A borral egytt a szilvkat is a forr fszeres vzbe tesszk, s kmletesen fzzk 10 percen t. A kemnytt elkeverjk pici vzzel, s besrtjk vele a levest. Forraljuk mg 5-6 percig, majd kivesszk a teatojst, belekeverjk a tejsznt, s tlaljuk. A tetejt megszrjuk a dival. Munka: kb. 15 perc Fogyaszthat: kb. 30 perc mlva 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Fszeres grog ital
	1. Hll pohrba tesszk a mzet, szegfszeget, szegfborsot. 
	  
	2. A pohrba tesszk a narancsszeletet, a narancslevet, s a rumot is. 
	      
	3. A pohrba tesznk egy egsz rd fahjat, vgl az egszet felntjk forrsban lv vzzel. 
	    
	4. A ksz italt felkeverjk, s forrn knljuk! 
	    
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	KKUSZGOLY 20 db 
	  
	Hozzvalk 20 db 6 dkg-os golyhoz: 
	A golyhoz: 
	500 g keksz - hztartsi (darlt) 
	240 g meggylekvr 
	180 g porcukor   
	140 g vaj 
	40 g kakapor - holland 
	4 evkanl citroml 
	4 evkanl rum - barna 
	A tltshez: 
	20 g meggybeftt (magozott) 
	A dsztshez: 
	kkuszreszelk 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Tejszines gesztenyvel tlttt pulyka 
	  
	Hozzvalk: 2,5 kg pulyka, 80 dkg gesztenye, 80 dkg sertshs, 5 g trtt bors, 3 db tojs, 2 dl tejszn, 15 dkg fstlt szalonna, 10 dkg zsr, s. 
	  
	A megtiszttott gesztenyt egy kevs hslevesbe tve puhra proljuk, majd lehtve aprra vgjuk vagy ledarljuk. A ledarlt sertshst megszzuk, trtt borssal fszerezzk, hozzadjuk a tojsokat, a tejsznt s a gesztenyt, majd jl sszedolgozzuk. 
	  
	Az elksztett pulyka mellcsontjt bellrl vatosan kifejtjk s a hasreget az elksztett tltelkkel megtltjk. A nylst bevarrjuk, vagy hstvel betzzk. A pulyka melle rszt vkony szalonnalapokkal bortjuk, s vkony zsineggel rktzzk. A pulykt megszzuk, tepsibe helyezzk s lentjk olvasztott zsrral. Nem tl forr stben, tbbszri locsolgatssal, szp lassan stjk. Stsi ideje 2-2,5 ra. A stbl kivve kevs ideig pihentetjk, feldaraboljuk s frissen sttt hasbburgonyval tlaljuk. 
	Elksztsi id: 190 perc 
	Ajnlott ital: Siklsi olasz rizling 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	MZESKALCS 
	
		Hozzvalk: 30 dkg Rama margarin, 30 dkg cukor, 3 tojs, 25 dkg melasz (helyette hasznlhatunk mzet), 2 kiskanl rlt gymbr, 2 kiskanl rlt szegfszeg, 1 kiskanl rlt narancshj, 1 kg teljes kirls liszt 3 kiskanl szdabikarbna, 2 kiskanl rlt fahj. 
	
		  
	
		Vgl belekeverjk a felvert tojst s a maradk lisztet. A tsztt csak egy kicsit gyrjuk ssze, majd egy jszakra llni hagyjuk. Msnap a tsztt kinyjtjuk (a finnek mzeskalcsai vkonyabbak a nlunk szoksosnl), s tetszs szerint formkra (fenyfa, szv, csizma stb.) szaggatjuk. A stben aranysrgra stjk. (Ha a melasz helyett mzet hasznlunk, a tsztk szne vilgosabb lesz.) 
	
		  
	
	
 
	  
 | 
	 
 
 
 [5-1]   
 |  |