|
KÍMÉLŐ ÉTELEK
Brassói töltött tojás csőben sütve
főtt tojás
|
8 db
|
juhtúró
|
25 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
póréhagyma
|
15 dkg
|
tejföl
|
2 dl
|
tojássárgája
|
1 db
|
Göcseji csemege sajt
|
15 dkg
|
tárkonylevél
|
|
gyömbér
|
|
só
|
|
Elkészítése:
A főtt tojásokat megtisztítjuk, hosszában kettévágjuk. Sárgájukat a juhtúróval együtt finom szűrőn áttörjük. Keverőtálba tesszük, hozzáadunk 4 dkg lágy vajat, sóval, apróra vágott tárkonylevéllel, reszelt gyömbérrel fűszerezzük és habverővel krémszerűvé keverjük. A póréhagymát karikákra vágjuk. Egy serpenyőben 4 dkg vajat hevítünk, a póréhagymát üvegesre pirítjuk benne, majd átöntjük egy tűzálló tálba és egyenletesen elterítjük. A túrótöltelékkel megtöltjük a félbevágott tojásfehérjéket és a párolt hagymakarikákra szépen egymás mellé sorakoztatjuk. A tejfölt összekeverjük a tojássárgájával, kissé megsózzuk, belekeverjük a reszelt sajtot és a tojásokra öntjük. Előmelegített sütőben, magas hőfokon szép pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
Csőben sült makaróni
makaróni
|
40 dkg
|
vaj
|
10 dkg
|
liszt
|
6 dkg
|
tej
|
4 dl
|
tejszín
|
1 dl
|
tojássárgája
|
1 db
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
szerecsendió
|
|
só
|
|
Elkészítése:
Enyhén sózott, bő forró vízben kifőzzük a makarónit, majd leszűrjük. Langyos vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és 2 dkg olvasztott vajjal elkeverjük. 6 dkg vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Amikor a liszt felhevült, felengedjük forró tejjel, és habverővel állandóan kevergetve sűrű mártássá főzzük. Gyenge tűzön 20-25 percig forraljuk, sóval, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, végül elkeverünk benne 2 dkg vajat. A tűzről levesszük és folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tejszínnel elkevert tojássárgáját és 10 dkg reszelt Pannónia sajtot. Ebbe a mártásba keverjük a kifőzött makarónit. Egy tűzálló tálat kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, és beletesszük a mártásos makarónit. Tetejére reszelt sajtot szórunk és közép meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Habart tojás sajttal
tojás
|
12 db
|
vaj
|
8 dkg
|
tejföl
|
1 dl
|
Reszelt Pannónia sajt
|
15 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A nyers tojásokat felütjük és a tejszínnel együtt keverőtálba tesszük. Megsózzuk és felverjük. Egy edényben vizet forralunk, ebbe egy kisebb edényt helyezünk. Beletesszük a vajat, felolvasztjuk, beleöntjük a tojást és csak akkor keverjük meg, amikor a tojás kezd összeállni. Ekkor hozzáadjuk a reszelt sajt felét. Pár perc múlva, mikor a tojás összeállt, előmelegített tálra tesszük és a maradék reszelt sajttal megszórjuk.
Kemencében sült tojás sajttal és csirkehússal
csirkemell
|
25 dkg
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
vaj
|
6 dkg
|
póréhagyma
|
8 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
Göcseji csemege sajt
|
12 dkg
|
zöldborsó
|
8 dkg
|
tojás
|
8 db
|
tejföl
|
1 dl
|
liszt
|
5 dkg
|
Pannónia sajt
|
10 dkg
|
egész bors
|
|
borsikafű, só
|
|
Elkészítése:
A kicsontozott csirkemellet kevés vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal fűszerezzük és hozzáadjuk a vöröshagymát. Amikor a hús megfőtt, bőrét eltávolítjuk és apró kockákra vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a vékony karikákra szelt póréhagymát és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, sóval, borsikafűvel, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, végül hozzákeverjük a kisebb darabokra vágott Göcseji csemege sajtot és a főtt zöldborsót. A ragut további felhasználásig félretesszük. A tojások sárgáját a tejföllel és a sóval simára keverjük, hozzáadjuk a lisztet és a habbá vert tojásfehérjéket. Egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, ráöntjük a tojást és forró sütőben 3-4 percig sütjük. A sütőből kivéve az omlett közepére halmozzuk a ragut és szorosan összegöngyöljük. Meglocsoljuk olvasztott vajjal és gazdagon megszórjuk reszelt Pannónia sajttal.
Ketchupos tojástokány
főtt tojás
|
6 db
|
vaj
|
6 dkg
|
vöröshagyma
|
10 dkg
|
tejföl
|
2 dl
|
rizs
|
16 dkg
|
ketchup
|
10 dkg
|
Karaván sajt
|
15 dkg
|
szerecsendió
|
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A keményre főtt tojásokat felszeleteljük. Az apróra vágott vöröshagymát kevés vajban rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tojást, felengedjük tejföllel és megsózzuk. Mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a tejföl felmelegszik. A rizst megfőzzük, összekeverjük a ketchuppal és 3 dkg olvasztott vajjal. Őrölt fehér borssal, reszelt szerecsendióval és kevés sóval ízesítjük. Egy mélyebb tűzálló edényt kivajazunk, beletesszük a ketchupos rizst, majd a közepébe kis fészket készítünk. Ebbe öntjük a már elkészített tojást. Reszelt sajttal gazdagon meghintjük, tetejére kis vajdarabokat teszünk és közép meleg sütőben szép pirosra sütjük.
Padlizsán paradicsommal és sajttal sütve
padlizsán
|
4 db
|
bazsalikom
|
liszt
|
6 dkg
|
borsikafű, só
|
olaj
|
1 dl
|
|
vöröshagyma
|
15 dkg
|
|
paradicsompüré
|
5 dkg
|
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
|
Elkészítése:
A padlizsánt meghámozzuk és kb. 1 cm-es karikákra vágjuk. Megsózzuk, borsikafűvel meghintjük, néhány percig állni hagyjuk, majd lisztbe mártva, forró olajban kisütjük. A visszamaradt olajban megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, bazsalikommal és zúzott fokhagymával fűszerezzük. Néhány percig forraljuk, majd egy tűzálló edénybe öntjük. Hozzáadjuk a padlizsánkorongokat, meghintjük reszelt sajttal és a sütőben 12-15 percig sütjük. Burgonyapürével tálaljuk.
Parajjal töltött tojás
paraj
|
50 dkg
|
szerecsendió
|
főtt tojás
|
8 db
|
őrölt bors, só
|
vaj
|
6 dkg
|
|
Reszelt Pannónia sajt
|
15 dkg
|
|
tejföl
|
2 dl
|
|
tojás
|
2 db
|
|
Elkészítése:
A megtisztított parajt gyengén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük és apróra vágjuk. A főtt tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kivesszük és áttörjük. Az áttört tojássárgáját, a parajpüré egyharmadát, a vajat és a reszelt sajt felét keverőtálba tesszük. Sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük, simára keverjük és a tojásfehérjékbe töltjük. A maradék parajpürét ugyanígy fűszerezzük, majd egy kivajazott tűzálló tálban egyenletesen elterítjük. A megtöltött tojásokat ráültetjük. A tejfölt összekeverjük a nyers tojásokkal, enyhén megsózzuk, és ráöntjük a töltött tojások tetejére. Meghintjük a maradék reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul.
Rakott karfiol sajttal
karfiol
|
1,50 kg
|
tejföl
|
2 dl
|
vaj
|
8 dkg
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
zsemlemorzsa
|
6 dkg
|
só
|
|
főtt tojás
|
4 db
|
|
|
Elkészítése:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük és megmossuk. Sós vízben roppanós puhára főzzük, majd leszűrjük.
Tűzálló edényt vajjal kikenünk és zsemlemorzsával kihintjük. A tál aljára egy főtt karfiolrózsát rakunk, erre helyezzük a karikára szelt kemény tojást, tejföllel meglocsoljuk és meghintjük reszelt Pannónia sajttal. Ezt a rétegezést addig folytatjuk, ameddig az edény megtelik. Az utolsó karfiolsort leöntjük tejföllel, gazdagon meghintjük reszelt sajttal, meglocsoljuk olvasztott vajjal és egy kevés zsemlemorzsát szórunk rá.
Közép meleg sütőbe téve, lassan tetejét szép pirosra sütjük.
Rántott sajtszeletek
Pannónia sajt
|
40 dkg
|
zsemlemorzsa
|
12 dkg
|
liszt
|
5 dkg
|
olaj
|
3 dl
|
tojás
|
2 db
|
só
|
|
Elkészítése:
A Pannónia sajtot nyolc egyforma szeletre vágjuk. A sajtszeleteket lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, majd ismét tojásba és zsemlemorzsába. Bő, forró olajban szép világosra sütjük. Párolt rizzsel tálaljuk, tartármártást kínálunk mellé.
Sajtos töltött gombafejek
gomba
|
60 dkg
|
vaj
|
3 dkg
|
zsír
|
5 dkg
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
őrölt fehér bors, só
|
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
|
|
paradicsompüré
|
3 dkg
|
|
|
fehérbor
|
1 dl
|
|
|
tojás
|
1 db
|
|
|
zsemlemorzsa
|
5 dkg
|
|
|
Elkészítése:
Személyenként 4 db egyforma nagyságú, nagyobb gombafejet félreteszünk. A többi gombát a szárakkal együtt apróra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a gombát, őrölt fehér borssal és sóval fűszerezzük, vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük és megpirítjuk. Hozzákeverjük a paradicsompürét és a fehérbort, majd pép sűrűségűre főzzük. Végül hozzáadjuk a tojást és egy kevés zsemlemorzsát. A félretett gombafejeket egy kivajazott tűzálló edénybe sorba rakjuk és megtöltjük a fűszeres gombapéppel. Tetejükre sajtszeleteket teszünk és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Párolt rizzsel, vagy burgonyapürével kínáljuk.
Sonkával és Karaván sajttal sült tojás
főtt tojás
|
8 db
|
vaj
|
6 dkg
|
tejföl
|
3 dl
|
sonka
|
8 dkg
|
Karaván sajt
|
12 dkg
|
tojás
|
2 db
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A tojást keményre főzzük és megtisztítjuk. Egy vajjal kikent kisebb tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk. A tejfölt keverőtálba öntjük, hozzáütjük a tojásokat és habverővel simára keverjük. A sonkát apró kockára vágjuk és 4 dkg reszelt sajttal együtt a tejfölös tojáshoz keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. A mártást ráöntjük a főtt tojásokra, tetejét meghintjük a maradék reszelt sajttal és forró sütőben szép pirosra sütjük. Friss fehér kenyérrel melegen tálaljuk.
Sült sajt tojással
zsemle
|
4 db
|
vaj
|
4 dkg
|
Szeletelt Pannónia sajt
|
25 dkg
|
tojás
|
8 db
|
sonka
|
8 dkg
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
só
|
|
Elkészítése:
Egy nagyobb tűzálló tálat vajjal kikenünk és a vékony szeletekre vágott zsemlével kibéleljük. A sajtszeleteket a zsemlekorongok tetejére helyezzük. Ráütjük a tojásokat. A fehérje részt enyhén megsózzuk, majd a sütőbe tolva addig sütjük, ameddig a tojások átsülnek. Mikor elkészült, apróra vágott sonkával és metélőhagymával meghintjük. Forrón tálaljuk. Frissen elkészített idénysalátát vagy kovászos uborkát kínálunk mellé.
Tojáslepény Pannónia sajttal
tojás
|
12 db
|
tejszín
|
1 dl
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
vaj
|
5 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A tojásokat keverőtálba ütjük és megsózzuk. Hozzáöntjük a tejszínt és a reszelt sajtot, majd habverővel jól összekeverjük. Serpenyőben vajat hevítünk és beleöntjük a tojásos masszát. Forró sütőbe tesszük és néhány perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve félbehajtjuk és tálra borítjuk. Zöldsalátával tálalva azonnal fogyasztjuk.
Vendégváró sajtfalatok
kenyérkorong
|
24 db
|
vaj
|
5 dkg
|
Pannónia sajt
|
10 dkg
|
Karaván sajt
|
10 dkg
|
pirospaprika
|
|
őrölt bors
|
|
Elkészítése:
A kissé szikkadt kenyérből pogácsaszaggatóval vékony korongokat szúrunk ki és vajjal megkent sütőlapra fektetjük. Vajat olvasztunk és mindegyik korongot megvajazzuk. A Pannónia sajtot és a Karaván sajtot lereszeljük. A füstölt sajtot pirospaprikával, a Pannónia sajtot őrölt borssal fűszerezzük. A vajazott kenyérkorongokat a sajtokkal megszórjuk és forró sütőben addig sütjük, ameddig a sajt pirosra sül. Tálra rendezzük, mindegyikbe fogvájót szúrunk és frissen, forrón kínáljuk.
Zsemlében sült tojás göcseji csemege sajttal
zsemle
|
4 db
|
tej
|
1 dl
|
vaj
|
2 dkg
|
Göcseji csemege sajt
|
12 dkg
|
tojás
|
4 db
|
só
|
|
Elkészítése:
A szikkadt zsemlék tetejét levágjuk és belsejét kikaparjuk. Néhány percre tejbe mártjuk, de csak annyi időre, hogy a zsemle ne ázzon el, csak kissé megpuhuljon. Ezután a zsemléket egy vajjal megkent sütőlemezre fektetjük, az apró kockákra vágott Göcseji csemege sajttal mindegyiket kibéleljük, tetejükre egy-egy tojást ütünk. A tojások fehérje részét kissé megsózzuk és forró sütőben addig sütjük a zsemléket, amíg a tojásfehérjék meg nem kocsonyásodnak. A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.
| |