|
[3-1]
Ki gondolná, hogy zabpehelyből is lehet fasírtot készíteni. Pedig lehet, mégpedig igenis jó íze van és sokkal olcsóbb, mint a darálthúsos változat.
|
Zabpehelyfasírt |
Hozzávalók:
-
1 bögre zabpehely
-
3/4 bögre víz
-
1 fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
kakukkfű
-
rozmaring
-
fél teáskanál őrölt kömény
-
só
-
teljeskiőrlésű rozsliszt
-
lenmag
1. A zabpelyhet a vízzel tegyük fel főni, egészen addig, míg egy egybefüggő masszát nem kapunk. Ekkor tegyük hozzá a hagymákat és a fűszereket.
2. Amikor már ragadt az edény oldalára, levehetjük a tűzről, és várjuk meg, míg kihűl, és formázható lesz.
3. Gombócokat formázunk belőle, majd szétlapítjuk, és a lisztes-lenmagos "panírba" forgatjuk őket. (A liszthez tehetünk egy kevés vizet is.)
4. Forró olívaolajon addig sütjük, míg meg nem pirul.
Természetesen lehet sütőben is sütni, így sokkal egészségesebb. Legközelebb így fogom elkészíteni!
|
Anti-candidás kenyér
Rengeteget kísérleteztem, mire eljutottam odáig, hogy nemcsak ehető, de végre egy finom kenyeret tegyek az asztalra. Hát, íme!
Hozzávalók:
-
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
-
1 evőkanál só
-
2 evőkanál nyírfacukor avagy xillit
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
3 evőkanál olajos mag (pl. szezámmag, lenmag)
-
7 evőkanál oliva
-
3 dl kézmeleg víz
1. A lisztet összekeverjük a sóval, cukorral, magvakkal és a citrommal megpezsegtetett szódabikarbónával.
2. A keverékhez adjuk az olajat, majd a vizet.
3. Az egészet összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral kibélelt királyformába helyezzük.
4. Légkeveréses sütőben 180 C°-on, kb. 30 percig készre sütjük.
Ez a kenyér rendkívül gyorsan elkészül, és minden tekintetben megfelel a diéta elvárásainak. A szigorú diéta alatt is fogyasztható. A lenmag is kiváló fegyver a gombával szemben.
|
Kókuszos zabpehelykeksz
Ez a recept életet ment a candida-diéta során. Férjemnek minden héten csinálok belőle egy dupla adagot, mert éhséget csillapít. Mindemellett felettébb egészséges a rozsliszt, a kókusz és a zabpehely miatt.
Hozzávalók:
-
10 dkg rozsliszt
-
6 dkg zabpehely
-
4 dkg kókuszreszelék
-
7 dkg cukor
-
1 kk. szódabikarbóna
-
10 dkg olvasztott
-
1 egész tojás
-
csipet só
1. Asütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük ki.
2. az olvadt vajba belekeverjük a cukrot, csipet sót, majd a tojással habosra keverjük
3. lisztet, zabpelyhet, kókuszreszeléket, szódabikarbónát összekeverjük
4. lisztes keverékbe belekeverjük a vajas keveréket
5. diónyi golyókat formázunk (kb evőkanálnyi) és 1 cm magas koronggá lapítjuk
6. előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük
7. áttesszük a sütőrácsra kihűlni, ott fog megkeményedni.
|
[3-1]
| |