Dr. Robert Young biokmikus, mikrobiolgus s tudomnyos kutat lltsa szerint minden ltalunk ismert betegsg egyetlen betegsghez vezethet vissza, mgpedig szervezetnk elsavasodshoz.Kutatsai alapjn minden betegsg, legyen az magas vrnyoms, pajzsmirigy rendellenessg, cukorbetegsg, emsztrendszeri megbetegedsek, brbetegsgek, influenza, ntha, allergia, ekcma, depresszi, elhzs, reuma...stb, mind-mind az elsavasodott emberi szervezet tnetei, seglykiltsok.A tlsavasods pedig a termszetestl elrugaszkodott letmd, tpllkozs s gondolkods kvetkezmnye.
Dr. Young sejtszinten kimutatta, tapasztalta ennek kros hatsait: ahogyan tnkremennek sejtjeink, tptalajt biztostanak a mikroorganizmusok tlzott elszaporodshoz, majd ahogyan ezek erjesztik testnkben a cukrokat, a fehrjinket s a zsrt, mreganyagokat termelnek, amelyeket savaknak nevez. Ezek hozzk ltre azokat a tnetegytteseket, amelyeket mi betegsgeknek neveznk.
Elmlete szerint teht erre az egyetlen betegsgre, egyetlen gygymd ltezik, mgpedig az, hogy szervezetnk sav-bzis egyenslyt helyrelltjuk, erteljes lugost ditval, majd a helyrellt llapotot fenntartjuk a megfelel tpllkozssal s letvitellel.
Mindennapi letnk sorn hrom jelents savast hats r minket:
Egyik a stressz, melyre alapveten szksge van a szervezetnek, azonban manapsg a tlhajszolt letmd mgis rengeteg egszsggyi problmval lt el minket.
Msik a szervezetnkbe bekerl mreganyagok, melyek a tiszttszerekbl, kozmetikumokbl, az teleinkbl, az italainkbl, a levegbl kerl testnkbe.
Hamadik savast hats pedig a tpllkozsunk, mely tlnyomrszt savast telekbl ll (hsok, tejtermkek, cukrok, kenyrflk, gabonk, tsztk, magas cukortartalm gymlcsk, stb.).
Mindhrom tnyez jelenlte savas mreganyagokat termel szervezetnkben, s ha tbb mreganyag keletkezik, mint amit a szervezetnk kezelni tud, akkor ezek a mreganyagok elraktrozdnak a szerveinkben, szveteinkben s ott betegsgeket okoznak, elhzshoz, vagy tlzott lesovnyodshoz, gyors regedshez vezetnek.
E folyamat lelasstshoz s visszafordtshoz lgost letmdra kell vltanunk.
Tpllkozsunkban a helyes arny a 80% lgos s 20% enyn savast tel legyen. Lsd a lenti felsorolst az telek ph-jrl.
Kerljk az adalkanyagokkal teli elregyrtott lelmiszereket, olvassuk el mindig, hogy milyen sszetevkbl kszltek s vlasszuk a bio, natr lelmiszereket. Rengeteg friss, nyers rut fogyasszunk, a zldsgeket inkbb csak rvid ideig proljuk, esetleg sssk, ahelyett, hogy sztfzzk puhra ket, mivel gy egszsgesebbek, rtkesebbek.
Mregtelentsk rendszeresen szervezetnket, igyunk sok tiszta vizet s hasznljunk termszetes trend-kiegsztket, -vitaminokat a szintetikusok helyett.
vjuk keznket a vegyszerektl, bio, vagy nvnyi tiszttszereket hasznljunk, termszetes kozmetikumokkal knyeztessk brnket.
Tpllkozs
A kenyr sajnos nem a lgost, hanem a savast hats telek kz tartozik. Ha mr kenyeret esznk, akkor vlasszuk inkbb az lesztmentes s teljes kirls kenyeret. Esetleg ksztsk otthon. A kenyeret kivlthatjuk tnkly pszkval, ami nagyon egszsges s ez a legkevsb savast kenyr, amit ehetnk, hiszen csak vz hozzadsval kszl.
Ha az teleink elksztse sorn szksgnk van lisztre, akkor mindenkppen kevesebb mennyisget hasznljunk s vlasszuk a kleslisztet, a barnarizs-lisztet, vagy a friss teljes kirls tnklylisztet.
A gabonk, magvak vsrlsakor lehetleg olyan termkeket vegynk, melyek 3 hnapnl nem regebbek, ellenrizzk a csomagolson a gyrtsi idt.
A s, nagyon fontos lelmiszer, amit naponta magunkhoz kell vennnk, de vlasszuk a termszetes, lgost st, a Himalja st, ez ugyanis nem kros szervezetnkre.
A zsrok nem savastjk a szervezetnket, a legtbb olaj pedig lgostja is azt, a finomtott napraforg olaj, azonban sajnos nem tartozik ezek kz. Vlasszuk a hidegen sajtolt olajokat: kkuszolaj, vagy kkuszzsr, extra-szz olvaolaj, tkmagolaj, lenmagolaj, ligetszpeolaj.
A tejtermkek a savast, illetve ersen savast kategriba tartoznak, ez all kivtel a kecsketej s az anyatej. Helyettestsk lehetleg natr kkusztejjel, vagy kkusztejporral, szjatejjel, rizstejjel, mandulatejjel, vagy tnklybzbl kszlt gabonatejjel. A kkusztej kkusz ze a fzs sorn eltnik.
Fehrjket elssorban nvnyi fehrjbl fogyasszunk, pl. szja, tofu, nyers zld zldsgek, illetve a hvelyesek: bab, bors, lencse.
Nagyon rtkes s fontos tpllkunk a klnfle csrk. A csra, maga az let, amikor kipattan mr tartalmazza a kifejlett nvny szmra nlklzhetetlen anyagokat, vegyleteket, st sokkal tbb hatanyaggal rendelkeznek, mint egy kifejlett nvny. A csrk koncentrlt, termszetes vitamin s svnyi anyag bombk.
A legjobb termszetesen, ha magunk termesztjk zldsgeinket, hiszen gy biztosak lehetnk azok bio tisztasgban, ha erre nincs mdunk, akkor keressnk biopiacot, vagy bio zldsgest a piacon.
Mindennap legalbb 1-2 alkalommal fogyasszunk friss, nyers zldsgeket, csrkat saltaknt, vagy leturmixolva.
Savast telek listja
Nagyon savast:
-
ltalban az italok: alkohol, sr, bor, kv, tea, destett gymlcslevek, gymlcslevek (koncentrlt cukortartalmuk miatt!)
-
szszok, szirupok, mustr, ecet, leszt, lekvrok, kaka, malta, szjaszsz, rizsszirup, karob, gymlcskocsonya, dzsem, E-621: ntrium-glutamt zfokoz (nagyon kros)!
-
szrtott, aszalt, ecetes, befztt gymlcsk
-
kukorica, rpa, rozs, zabkorpa
-
mindenfle hs, tojs, belssgek, kagylk, tenysztett halak
-
tejtermkek: sajt, tr, tejsav, joghurt, fagyi, szjasajt, kecskesajt, kefr, erjesztett tejtermkek
-
kesudi, fldimogyor, pisztcia
-
trolt burgonya
-
mindenfle cukor s mindenfle destszer, aszpartm klnsen kros, rkkelt!, mz, szirupok
-
mindenfle gomba
Elgg savast, de egy picivel jobb telek az elzknl:
-
frissen facsart, termszetes gymlcsl
-
asztali s (finomtott, tapadsgtlt tartalmaz), ketchup, majonz, vanlia, szerecsendi
-
margarinok, vajak, vajkrmek, kukoricaolaj, gh
-
gymlcsk: szibarack, srgabarck, grgdinnye, krte, alma, eper, szl, mlna, szeder, szamca, ribizli, fge, fonya, piszke, bann, narancs, mandarin, mang, anansz, datolya, papaya, guajva
-
gabonaflk: bza, zab, fehr rizs, barnarizs, vadrizs, fehrkenyr, rozskenyr, korps kenyr, teljes kirls lisztbl kszlt kenyr, pkstemnyek, des s ss kekszek
-
tengeri halak hsa (nem tenysztett)
-
di
Enyhn savast telek:
-
csicseribors, vrs vesebab, fekete bab, bzahs (szejtn)
-
curry por (fszerkeverk)
-
napraforg olaj, szlmag olaj
-
szilva, cseresznye, fekete ribizke, nektarin, srgadinnye, datolya
-
kles, amarnt, ksk, triticale (bza s rozs keresztezse)
-
desvzi halak hsa (nem tenysztett)
-
tej, tejszn, tejfl, szjatej, szjatej, rizstej
-
trkmogyor, paradi, pekn di
-
napraforgmag, lenmag
Lgost telek listja
Nagyon lgost telek:
-
nem alkoholos szja lecitin, natr, szraz szjabab
-
lgos vz, Himalja s
-
anyatej
-
tkmag
-
zldsgek: kelkposzta, petrezselyem, uborka, fflk, csrk, szjacsra, gyermeklncf, tengeri zldsgek (de nem algk)
Elgg lgost telek:
-
limabab/holdbab, szraz fehrbab, szjagranultum, mirelit szjabab
-
pirospaprika por, fokhagyma, hagyma, gymbr, cayenne bors
-
ckla, zellergum, retek, gymbr
-
paradicsom, paprika, salta, brokkoli, zldbab, kposzta, zellerlevl, sska, spent, fokhagyma, hagyma zldje, endvia/cikria, avokd, okra
Enyhn lugost telek:
-
lencse, szjaliszt, tofu
-
tiszttott vz
-
a fszerek tbbsge, illetve friss fszernvnyek
-
hidegen sajtolt olajok: olvaolaj, lenmagolaj, tengeri halak olaja, ligetszp olaj, kkuszolaj, kkuszzsr, avokd olaj, borg olaj, tkehalmj-olaj
-
meggy, citrom, grapefruit, lime, kkus, retlen zld bann
-
hajdina,, tnklybza, quinoa (kinua)
-
kecsketej
-
natr mandula
-
fehr- s srgarpa, torma, karrpa
-
natr magvak: kmnymag, szezmmag, deskmny, rmai kmny
-
destszerek: stevia/sztevia/sztvia levelei frissen, vagy szrtva, rlve, csepp, vagy tablettaknt; cikria por a gykr kivonatbl
-
zldsgek: karfiol, karalb, zldbors, snidling, prhagyma, kelbimb, sprga, cukkini, articska, rebarbara, vzitorma, fekete nadlyt.
forrs: http://www.internet-work.hu/cikkhealth/savbazisegyensuly.html |