| 
 [40-21] [20-1]   
	
		
	 
	
		
	  
	  
	Rntott sajtgoly pillanatok alatt!
	  
	Hozzvalk: 
	30 dkg reszelt trapista sajt 
	1 db tojs 
	1 evkanl liszt 
	A hozzvalkat  ssze gyrjuk, s tenyernkel dinyi mretre formzzuk,. 
	B, forr  olajban kistjk!   
	Frissen,   tlaljuk!! 
	PANIROZNI NEM KELL!! 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Sajtos ftt burgonya brokkolival 
	 
	Hozzvalk 1 fre 
	 
	25 dkg burgonya 
	20 dkg friss brokkoli 
	5 dkg reszelt zsrszegny sajt 
	 
	Fzzk meg a burgonyt s a brokkolit, s mg forrn keverjk ssze a reszelt sajttal. Isteni ez a hrmas, j tvgyat hozz! 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Joghurtos padlizsn 
	  
	1 kemny padlizsn 
	1 citrom leve 
	s, bors 
	3-4 evkanl olivaolaj 
	1 gerezd fokhagyma 
	4 dl joghurt 
	kevs oregn 
	  
	A padlizsnt beszzuk, citromlvel meglocsoljuk, kicsit llni hagyjuk. Ezalatt egy gerezd fokhagymt sszezzunk, elkeverjk a joghurttal, amit szunk, borsozunk, hozzkevernk 2 evkanl olivaolajat s htbe tesszk. A karikkra vgott padlizsnt felkockzzuk, olivaolajon az aprra tpett oregnval megstjk. Mikor jl megpuhult flrehzzuk s mg egy kis citromlvel megntzzk. sszekeverjk a joghurttal, megkstoljuk, ha stlan utnszzunk s jl behtjk. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	HJBAN SLT KRUMPLI 
	4 krumplit megmosunk alaposan, majd kiolajozott vagy kivajazott tepsibe tesszk.A tepsit aluflival befedjk s kb 1 rt stjk. 
	A krumplirl lehzzuk a hjat , kettvgjuk, megszzuk, tejflt s reszelt sajtot rakunk r. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Egyszer rakott krumpli
	Kell: 
	1 kg krumpli 
	6 tojs 
	kis olaj 
	2 doboz joghurt 
	sajt reszelni 
	 
	1 kg krumplit hjban megfznk. Villval ellenrizzk, hogy megftt-e mr. Kb 20 perc. Ez alatt megfznk 4 tojst.Kzben kikevernk 2 doboz joghurtot 2 nyers tojssal. 
	 
	Kihls utn levesszk a krumpli s a tojs hjt. Kiolajozunk egy kis tepsit vagy jnai tlat. 
	A krumplikat felkarikzva rtegesen lerakjuk a kiolajozott tepsibe vagy jnai tlba. 
	 
	 
	1 sor karika krumpli ( kb a krumpli fele ), megszzuk, r a 4 karikra vgott ftt tojs, lentjk a tojsos joghurt felvel, majd a maradk krumplit is felkarikzva r, lentjk a maradk tojsos joghurttal. 
	 
	Reszelt sajt a tetejre. 
	Stjk, mg a sajt megpirul. 
	 
	 
	Ugyangy lehet brokkolibl, karfiolbl, kelbimbbl,zldborsbl,kukoricbl rakottast csinlni. 
	 
	http://zoldseg.lap.hu/ 
	 
	KRMLEVESEK: 
	 
	brokkoli,/ kelbimb, /zldbors,/ srgarpa,/ stb-t megfzzk puhra annyi ss vzben, hogy ellepje. sszeturmixoljuk, vagy trjk alaposan.Belentnk 1 pohr kb 2 dl tejszint, vagy tejet s felforraljuk. ha kell , desitjk. 
	 
	 
	Ugyangy a gymlcsleveseket, csak s helyett destjk. 
	                                                                  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Zldborsfzelk 
	
		- 
			1 zacsk mirelit  zldbors vagy 1 veg zldbors
 
		- 
			olaj
 
		- 
			1-2 kiskanl s
 
		- 
			3 evõkanl finomliszt
 
		- 
			 
 
		- 
			tej
 
	 
 
	Elkszts:
	A fagyott zldborst (nem kell kiengedni) forr olajba beletesszk, megszzuk, majd fed alatt kzepes lngon puhra proljuk. Ha elftte a levt, ptoljuk. Miutn zsrjra slt, egy evkanlnyi finomliszttel meghintjk. Tejjel felntjk. Ha nem tl sr, akkor egy bgrben kevs vizet 1-2 evkanlnyi liszttel simra keverjk, majd belekeverjk s rottyantunk egyet. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Zldsges lasagne
	
		
			
			
				  
			
				Hozzvalk:  
				1 csomag friss lasagne-lap 
				4 evkanl olaj 
				1 nagyobb vrshagyma 
				2 gerezd fokhagyma 
				60 dkg vegyes zldsg 
				5 dl friss paradicsoml 
				S, rlt bors, oregn, bazsalikom 
				1 csokor petrezselyem 
				1-2 kiskanl cukor 
				3 dl besamelmrts 
				20 dkg reszelt sajt 
			
				  
			
				Elkszts: 
				Els lpsknt olajon fonnyaszd meg a felaprtott vrshagymt s fokhagymt, szrd bele a lereszelt vagy felaprtott vegyes zldsgeket s pirtsd meg. Ha elftte a sajt levt, ntsd r a paradicsomlevet. Ezutn egy tzll tlat kenj ki olajjal s fektess bele egy rteg lasagne tsztalapot, erre kenj a zldsges ragubl krlbell egy ujjnyi rteget, nts r egy keveset a besamelbl, majd szrd meg sajttal. Folytasd a rtegezst mg egyszer, vgl fejezd be tsztalapokkal, simtsd el rajta a maradk besamelt s szrd meg a megmaradt sajttal. Vgezetl 180 fokon 20-25 percig addig ssd, amg a sajt meg nem sznesedik a tetejn. 10-15 percnyi pihentets utn mr szpen lehet szeletelni s ezutn mr nincs ms htra, csak a tlals. 
			
				Besamel mrts : 
		 
	 
 
	Hozzvalk: 
	2 evkanl vaj· 2 evkanl liszt· fl l tej 
	 
	Elkszts: 
	A vajat felforrstjuk, belekeverjk a lisztet, s nagyon lass tzn megpirtjuk. A  tejet lland kevers mellett, aprnknt hozzntjk. Amikor elkszlt, sval zestjk. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Spentos-trs nokedli 
	
		
			
			
				  
			
				
					- 
						elkszlet: 20 perc
 
					- 
						fzs: 10 perc
 
				 
			 
			
		 
	 
 
	  
	elkszts 
	- 
		A spentot jl megmossuk, forr vzben 5 percig elfzzk.
 
	- 
		Kzben a trt a tojssal, a liszttel s a fszerekkel jl sszekeverjk. 
 
	- 
		A spentot hideg vzzel lehtjk, egy deszkn les kssel felaprtjuk.
 
	- 
		Az sszevgott spentot a trs masszhoz adjuk.
 
	- 
		Vizet forralunk. Ha forr, 1 kanl st tesznk bele.
 
	- 
		A trs-spentos tsztbl nokedliket szaggatunk. Ha feljnnek a vz tetejre, mg egy percig fzzk.
 
	- 
		Szrkanllal kiszedjk a galuskkat, tlra tesszk.
 
	- 
		Olvasztott vajjal megntzzk, reszet parmeznnal tlaljuk.
 
 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Padlizsnkrm – alaprecept 
	4 kzepes nagysg padlizsn 
	5-6 gerezd fokhagyma 
	2 kzepes fej vrshagyma 
	2 dl olvaolaj 
	Frissen rlt feketebors s s zls szerint 
	A padlizsnokat egy favillval megszurkljuk, lehetleg grillen, egszben, idnknt forgatva megstjk, egszen addig, amg a hja szinte fekete lesz. (Ez krlbell 25 perc). Ha nincs lehetsgnk grillen stni, akkor stben is megtehetjk, itt a stsi id hosszabb lesz. S ez esetben a strcsot vonjuk be aluflival, vagy toljunk al egy peremes tlct, hogy a padlizsn leve ne folyjon ki a sttrbe. 
	Ha megslt, akkor vgjuk flbe. Kt villval gyesen hzzuk ki a hjbl a padlizsn puha hst. Az egyik villval rgztjk a padlizsnt a sarknl, a msik villval, egy gyes mozdulattal kifordtjuk a belsejt.  Vrjuk meg, amg a padlizsn teljesen kihl. Addig a vrshagymt vgjuk nagyon aprra. Ha kihlt a padlizsn, akkor adjuk hozz a fokhagymt, a vrshagymt s a fszereket, s turmixgpben vagy botmixerrel keverjk ppess, kzben vkony sugrban folyamatosan csurgassuk bele az olvaolajt. Ha kicsit darabosabb, rusztikusabb llagot szeretnnk, akkor a turmix helyett villval,fakanllal is sszenyomkodhatjuk, keverhetjk a padlizsnkrmet,de akkor a fokhagymt elbb prsen nyomjuk t. vegekbe zrva, htben trolva hetekig is elll. 
	Varicik 
	Majonzes vltozat – az alap padlizsnkrmhez olaj helyett ugyanolyan mennyisg majonzt adunk (van, ahol fele tejfl-fele tejsznnel is ksztik). Citromos padlizsnkrm – az alap padlizsnkrmhez adjuk egy fl citrom kifacsart levt. 
	Sltpapriks padlizsnkrm – a fenti adaghoz 3 vastagabb hs paprikt is (lehet zld- s piros hs is) sssnk szinte feketre a stben, a hjt hzzuk le, gy adjuk a padlizsnkrmhez, turmixoljuk ssze. 
	Fszeres padlizsnkrm – a kvetkez fszerek kivlan illeszkednek a padlizsnhoz, gy zls szerint brmelyiket adhatjuk hozz: bazsalikom, kakukkf, petrezselyem, menta, oregano, koriander (ez elg markns fszer, gyhogy csnjn bnjunk vele, nehogy elnyomja a padlizsn zt, de rdemes kiprblni, ha kedveljk az egzotikusabb feltseket). Termszetesen a friss zldfszerekkel rhetjk el a legjobb zeket. 
	Padlizsnkrm grillezett hsokhoz – az alap padlizsnkrmet laztsuk fel egy kis tejsznnel, s melegen grillezett hsokhoz tlaljuk. Nagyon egyedi s finom mrtst kapunk gy. 
	Pikns padlizsnkrm – az alap padlizsnkrmhez adjunk 2 teskanl mustrt, 2 teskanl balzsamecetet, frissen rlt fehr borst, bazsalikomot, 1 teskanl mzet 
	Baba ghanoush 
	Az arab orszgok padlizsnkrmje. ltalban pitakenyeret szolglnak fel hozz, abbl szeleteket trve mrtogatjk, kanalazzk. rdemes kiprblni, igazn finom. 
	
		
			
				  | 
		 
		
			| 
				Fot: Arna 2000 | 
		 
	
 
	4 padlizsn 
	3 gerezd duci fokhagyma 
	2 citrom leve 
	2 nagy csokor petrezselyem aprra vgva 
	4 evkanl tahini (szezmmagkrm – keleti fszereket rust boltokban, s nagyobb bevsrlkzpontokban kaphat, de hzilag is elkszthet) 
	2 teskanl szumk (A cserszmrce bogyjbl kszl, meggypiros fszer, amit az arab-trk konyhkban hasznlnak. Nlunk a keleti fszereket, lelmiszereket rul boltokban rdemes keresni – ha nem jutunk hozz, akkor balzsamecettel helyettesthetjk) 
	1,5  teskanl rmai kmny 
	S, zls szerint 
	A padlizsnt a fent ismertetett mdon megstjk, leszedjk a hjrl. A petrezselyemzldn kvl minden belevalt hozzadunk, ppestjk, majd hozzkeverjk a petrezselyemzldet is. Akkor rnek ssze jl az zek, ha legalbb 3 rt a htben ll. Pitval tlaljuk, de pirtssal is isteni. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Csben slt burgonya s cukkini (Lakto-vegetrinus recept)  
	Hozzvalk: 50 dkg burgonya 50 dkg cukkini 10 dkg sajt 4 gerezd fokhagyma 5 dl tejfl 2 e.k. trkony Elkszts: A burgonyt s a cukkinit karikra vgjuk, s egy tzll tlba rakjuk gy, hogy flig fedjk egymst. Egy tlban a sztnyomott fokhagymagerezdeket a tejfllel sszekeverjk. Megszzuk, megborsozzuk. A felaprtott friss trkonyt beleszrjuk, s az egszet a burgonys cukkini tetejre ntjk. A reszelt sajttal megszrjuk, s a tetejre vajat morzsolunk. Elmelegtett stben 220 fokon 20-25 percig stjk, amg a teteje egszen megpirul. Melegen tlaljuk. Tlalsi javaslat: Fejes saltval s ropogs franciakenyrrel knljuk. Varicik: A hagyomnyos helyett desburgonyval is kszthetjk. Ementli helyett a Cheddar sajt illik hozz. A trkonyt jl ptolja a petrezselyem vagy a bazsalikom. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	
		 Kivl nyri hst a cukkini leves egy kevs pikns bazsalikommal.  
	
		Hozzvalk: 
	
		3 kisebb rett cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanl olaj, 2 szl zldhagyma, 2 dl tejszn,1 liter hsleves alapl, 1 kanl vaj, friss bazsalikom. 
	
		A fokhagymt megtiszttjuk, felvgjuk s olajon egy lbosban megfuttatjuk. Ezutn hozzadjuk a felkockzott cukkinit, kicsit proljuk s felntjk a hsleves lvel. Hozzadjuk a felkarikzott jhagymt, sszefzzk s az egszet egy bot mixerrel sszeprstjk. 
	
		  
	
	
	Hozzkeverjk a tejsznt s behtve jghidegen tlaljuk. A tlalsnl szrjuk meg friss apr bazsalikom levelekkel. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	
		 Egy msik nagyon finom fogykrs recept, a sajtos padlizsn.  
	
		Hozzvalk: 2 db padlizsn, 4 db nagyobb paradicsom, 2 fej hagyma, 25 dkg sajt, s, bors, kis vaj, vegeta. 
	
		A padlizsnt meghmozzuk, s 1 cm.-es karikkra felvgjuk. A hagymt s a paradicsomot felkarikzzuk, a sajtot fel is felszeleteljk. A tzll tlat kivajazunk, s sorban lerakjuk a padlizsnt, a paradicsomot, a hagymt s a sajtot, a vgn padlizsnnal befedjk. 
	
		  
	
	
	Szzuk, borsozzuk, s megszrjuk telzestvel. A tetejre rakjuk a sajt szeleteket, s meglocsoljuk olvasztott vajjal. Kzp meleg stbe tesszk s kb. 20-25 percig stjk. A vgn tejfllel tlaljuk. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Cukkinifasrt
	 
	Hozzvalk: 
	3 kisebb cukkini, 3 tojs, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyem vagy kapor, s, kevs reszelt parmezn, annyi zsemlemorzsa, hogy formzhat legyen 
	 
	Elkszts: 
	A cukkinit lereszeljk, beszzuk, flretesszk fl rra, majd kinyomkodjuk a levt. sszekeverjk a tojssal, a zzott fokhagymval, a felaprtott petrezselyemmel vagy kaporral, hozzadjuk a sajtot s annyi zsemlemorzst, hogy formzhat legyen. Fasrtokat gmblytnk belle, s b olajban kistjk. Saltval vagy petrezselymes jkrumplivaltlaljuk. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	 
	Tklepny fszermrtssal 
	Hozzvalk: 
	1 kg sttk, 
	12 dkg srgarpa, 
	40 g tkezsi kemnyt, 
	2 tojs, 
	2 evkanl napraforgmag, 
	s, bors, r 
	eszelt szerecsendi, 
	fl csokor petrezselyem, 
	fl csokor metlhagyma, 
	3 dl tejfl, fszerpaprika, 
	4 evkanl olvasztott vaj 
	 
	A sttkt meghmozzuk, magjt eltvoltjuk. A srgarpt meghmozzuk, s a tkkel egytt lereszeljk. A zldsgeket sszekeverjk a tojssal, a napraforgmaggal s az tkezsi kemnytvel. Sval, borssal s szerecsendival fszerezzk. 
	A tejflt elkeverjk az aprtott petrezselyemmel, metlhagymval s fszerpaprikval, majd szzuk, borsozzuk. 
	Serpenyben felhevtjk a vajat, s adagonknt kistjk benne a lepnyeket. 
	Az elkszlt tklepnyt a fszeres tejfllel knljuk. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Sttk-cukkini „spagetti” 
	Hozzvalk: 
	75 dkg sttk, 
	20 dkg cukkini, 
	10 dkg mogyorhagyma, 
	50 g barnacukor, 
	50 g vaj, 
	s, bors 
	 
	A sttk magjt kanllal eltvoltjuk, a tkt meghmozzuk, s zldsgszeletelvel hossz cskokra gyaluljuk. Hasonlan jrunk el a cukkinivel is! 
	A cukrot serpenyben karamellizljuk, hozzadjuk az aprra vgott mogyorhagymt s a vajat, majd lland kevers mellett megpirtjuk. Felntjk 75 ml forr vzzel, s jl elkeverjk. 3 percig proljuk, majd szzuk, borsozzuk. 
	Slt hsokhoz kretknt knljuk. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
 Lngos  
Hozzvalk az alaptszthoz:
fl kil liszt, kb. 3 deci langyos vz, 2 s fl deka leszt, fl  evkanl s, 1 csapott evkanl cukor, olaj a formzshoz s a stshez 
  
  
  
    - A tbbszr tszitlt, ezltal levegsebb vlt lisztet tedd meleg  helyre, hogy meglangyosodjon. (Rendes lngosstkben ez knny: alapbl  50 fok van minden ilyen bdban.)
 
    - A vz felvel, kevske cukorral s egy kanlka liszttel futtasd fel  az lesztt. Ez egyszeren hangzik, de sok ksrletez ezen a ponton  bukik el. Teht: 1-1,5 deci langyos vzben elkevernk egy kvskanlnyi  cukrot, beleszitlunk egy kanl lisztet s belemorzsoljuk az lesztt.  Az ednyt lefedjk s huzatmentes, langyos helyre tesszk. Az leszt  akkor “fut”, ha a tetejn megjelenik a barns hab. Ilyenkor  beleszitlunk mg 2-3 evkanl lisztet s sztnyomjuk az esetleges  lesztdarabokat, majd 5-10 perc jabb pihentets utn felhasznlhatjuk a  tszthoz. Ha az leszt fl rn bell sem mozdul, akkor nem rdemes  ksrletezni vele.
 
    - A felfuttatott lesztt az elre melegtett, de legalbb  szobahmrsklet liszthez adjuk, eldolgozzuk a sval,  s a maradk  vizet is hozzadva sima, levegs, kzepesen hg/sr tsztv gyrjuk.
 
    - Belisztezett, j nagy ednyben (vjdlingban) meleg helyre tesszk s  letakarjuk konyharuhval. A kelt tszta ltalban utlja a hideget s a  huzatot. “Menet kzben” is ellenrizhetjk, hogy a tszta kel-e: ha a  krmnkkel megkarcoljuk s a bemlyeds pillanatok alatt eltnik, akkor  j ton vagyunk. Egybknt a lgy tszta gyorsabban, a kemny lassabban  kel, de 2-3 rra mindenkpp szksg van. Ezalatt a tszta eredeti  trfogatnak b msflszeresre is megn.
 
    - Amikor ez bekvetkezett, belisztezett felleten nyjtsd vagy csak  nyomkodd szt ujjnyi vastagra, s vgd egyforma (kb. fltenyrnyi)  darabokra. Olajos kzzel formld ket kiscipv s hagyd mg 10-20  percig kelni.
 
    - Vgl a lngosokat hzogasd laposra, kzprl kiindulva a szle  fel, kerek, kistnyr formjra gy, hogy a kzepn vkonyabb maradjon a  tszta, a szln vastagabb. B, forr, de nem fstlg olajban mindkt  oldalukon ssd ket aranysrgra. Vigyzz, ha az olaj nem elg forr, a  lngos nagyon megszvja magt a zsiradkkal.
 
    - Rcsra szedve htsd, gy a felesleges olaj is lecsurog rla. St,  fokhagyms kent s/vagy tejflt, reszelt sajtot tegyl r fogyaszts  eltt.
 
 
 
  
 
A burgonys lngoshoz szksg van mg 25 deka hajban ftt,  meghmozott ttrt krumplira s 2-3 deci langyos tejre. A lehet  legnyersebb tejet kne hasznlni, mert a tarts, fltarts  vltozatokkal, illetve a forralt tejjel kudarcot vallhatunk. Egybknt  az eljrs ugyanaz, csak a tszta gyrsakor a krumplit is bele kell  dolgozni. 
Van, aki tesz bele 1-2 tojst is, de msok szerint az csak  terheli a tsztt. A burgonya helyett belereszelt kposzta sem knnyti,  viszont isteni finom. Aki kicsit javtani szeretne a kalriabevitelen,  hasznljon tnkly- vagy teljes kirls lisztet, a tej helyett pedig  kefrt. 
A fokhagyms folyadk sztnyomott, kicsit beszott, vzzel  lenttt fokhagyma – valamikori hivatsos lngosst eskszik r, hogy  nincs benne semmi trkk. A tejfl s a sajt persze tovbb slyosbtja a  helyzetet – s minket is –, m nehz lemondani rla. 
Mivel a lngos  eredetileg a kenyrsts mellktermke volt, ezrt egyre tbb helyen  prblkoznak a “kemencben” (vagyis stben) sttt lngossal, a  tmrdek olajat s a szagt (illatt?) elkerlend, de aki kstolta,  tudja: egy finom kelttsztt evett, aminek semmi kze a nyrhoz, a  nyaralshoz, a Balatonhoz. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Zldsges rszti 
  
Recept (8 rsztihez) 
 
60 dkg krumpli 
2 nagyobb srgarpa 
2 fehrrpa 
1 csokor petrezselyem 
s 
frissen rlt bors 
1/2 tk frissen rlt szerecsendi 
4-4 ek vaj s olaj 
 
A krumplikat s a zldsgeket megpucolom, megmosom s nagylyuk reszeln lereszelem. Hozzkeverem az aprra vgott petrezselymet, fszerezem s 1/2 rt llni hagyom, hogy kiengedje a levt. Szrbe teszem s jl kinyomkodom, 
Egy nagy srepenyben 1/2 ek vajat s 1/2 ek olajat hevtek magas lngon. 2 zldsglabdt gyrok, minden nedvessget kinyomkodok bellk, amit tudok. A serpenybe teszem ket s szedlapttalkilaptom ketm ha kell egy kicsit formzom, hogy ne essenek szt. Addig stm, amg a szleken egszen megpirul, gy elg kreg kpzdik az aljnahhoz, hogy jl meg tudjam frodtani. Szedlapttal alnylok, megfordtom a rsztiket s a msik oldalt is megpirtom, ez oldalanknt 6-8 perc. A szlei gy ropogsak, a belseje puha lesz. Kettesvel kistm a tbbi rsztit is, mindi adagolva al a vaj-olaj mennyisget. 
 
A fszeres tejflhz 25 dkg tejflt elkeverek 1-1 tk pirtott, mozsrban kiss megtrt korianderrel s rmai kmnnyel, sval, borssal s 1/2 gerezd mozsrban ppp trt fokhagymval. 
 
A pirtott gombhoz a gombt megpucolom, megmosom, felszeletelem s forr, szraz serpenyben megpirtom. Szom, borsozom s elkeverem 1/2 csokor aprra vgott petrezselyemmel.  | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Rntott rizott golyk 
  
Recept (10-12 golyhoz) 
 
2 bgre maradk risotto (recept itt s itt s itt) 
10 dkg mozarella 
1 csipet sfrny 
2 tojs 
3 dkg parmezn  
zsemlemorzsa 
s, bors szksg szerint  
 
A maradk (htben trtolt vagy frissen ftt, de kihlt) risotthoz hozzkeverem a sfrnyt, a reszelt parmeznt, a kiss felvert tojst s ha kell utnazestem. Kisebb narancsnyi gombcokat formzok belle s minden gombc kzepre egy darab mozzarella sajtot teszek. Felvert tojsba, majd zsemlemorzsba forgatom s b olajban kistm. Amikor minden oldala aranybarnra slt, paprtrlre szedem s melegen knlom. 
  | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Tavaszi zldsgfasrt 
 
Recept (10-12 fasrthoz) 
 
1 csicseribors konzerv 
2 nagyobb srgarpa lereszelve 
1 csomag jhagyma karikra vgva 
1 csokor petrezselyem aprra vgva 
10 dkg zldbors 
5 ek kukoricaliszt 
1 tojs 
2 gerezd j fokhagyma aprra vgva 
1 tk koriander mag 
1/2 tk cayenne bors 
1 tk rlt rmai kmny 
s 
 
A csicseriborst lebltem, lecsepegtetem s kses robotgppel durvra vgom. A fszereket kmozsrban sszetrm, a csicseriborshoz keverem az sszes tbbi hozzvalval egytt. A legvgn a tojst tm bele s jl sszedolgozom. Egy tepsit vkonyan kiolajozok, a stt 180 fokra elmelegtem. A masszbl nagyobb ringlnyi labdkat gyrok, kicsit kilaptom s a tepsire teszem. 20-30 perc alatt kszre stm, flidben megfordtom ket. Grg/trk vagy ecsepegtetett joghurttal tlalom. Magban snacknek, krettel ebdnek fogyasztjuk. Ki lehet stni b olajban is, de gy is nagyon finom s sokkal egszsgesebb. 
 
   | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Spagetti peszto: tejsznes, fokhagyms, bazsalikomos tszta reszelt sajttal tlalva  | 
	 
 
 
 [40-21] [20-1]   
 |  |