|
[40-21] [20-1]

Rntott sajtgoly pillanatok alatt!
Hozzvalk:
30 dkg reszelt trapista sajt
1 db tojs
1 evkanl liszt
A hozzvalkat ssze gyrjuk, s tenyernkel dinyi mretre formzzuk,.
B, forr olajban kistjk!
Frissen, tlaljuk!!
PANIROZNI NEM KELL!!
|
Sajtos ftt burgonya brokkolival
Hozzvalk 1 fre
25 dkg burgonya
20 dkg friss brokkoli
5 dkg reszelt zsrszegny sajt
Fzzk meg a burgonyt s a brokkolit, s mg forrn keverjk ssze a reszelt sajttal. Isteni ez a hrmas, j tvgyat hozz!
|
Joghurtos padlizsn
1 kemny padlizsn
1 citrom leve
s, bors
3-4 evkanl olivaolaj
1 gerezd fokhagyma
4 dl joghurt
kevs oregn
A padlizsnt beszzuk, citromlvel meglocsoljuk, kicsit llni hagyjuk. Ezalatt egy gerezd fokhagymt sszezzunk, elkeverjk a joghurttal, amit szunk, borsozunk, hozzkevernk 2 evkanl olivaolajat s htbe tesszk. A karikkra vgott padlizsnt felkockzzuk, olivaolajon az aprra tpett oregnval megstjk. Mikor jl megpuhult flrehzzuk s mg egy kis citromlvel megntzzk. sszekeverjk a joghurttal, megkstoljuk, ha stlan utnszzunk s jl behtjk.
|
HJBAN SLT KRUMPLI
4 krumplit megmosunk alaposan, majd kiolajozott vagy kivajazott tepsibe tesszk.A tepsit aluflival befedjk s kb 1 rt stjk.
A krumplirl lehzzuk a hjat , kettvgjuk, megszzuk, tejflt s reszelt sajtot rakunk r.
|
Egyszer rakott krumpli
Kell:
1 kg krumpli
6 tojs
kis olaj
2 doboz joghurt
sajt reszelni
1 kg krumplit hjban megfznk. Villval ellenrizzk, hogy megftt-e mr. Kb 20 perc. Ez alatt megfznk 4 tojst.Kzben kikevernk 2 doboz joghurtot 2 nyers tojssal.
Kihls utn levesszk a krumpli s a tojs hjt. Kiolajozunk egy kis tepsit vagy jnai tlat.
A krumplikat felkarikzva rtegesen lerakjuk a kiolajozott tepsibe vagy jnai tlba.
1 sor karika krumpli ( kb a krumpli fele ), megszzuk, r a 4 karikra vgott ftt tojs, lentjk a tojsos joghurt felvel, majd a maradk krumplit is felkarikzva r, lentjk a maradk tojsos joghurttal.
Reszelt sajt a tetejre.
Stjk, mg a sajt megpirul.
Ugyangy lehet brokkolibl, karfiolbl, kelbimbbl,zldborsbl,kukoricbl rakottast csinlni.
http://zoldseg.lap.hu/
KRMLEVESEK:
brokkoli,/ kelbimb, /zldbors,/ srgarpa,/ stb-t megfzzk puhra annyi ss vzben, hogy ellepje. sszeturmixoljuk, vagy trjk alaposan.Belentnk 1 pohr kb 2 dl tejszint, vagy tejet s felforraljuk. ha kell , desitjk.
Ugyangy a gymlcsleveseket, csak s helyett destjk.
|
Zldborsfzelk
-
1 zacsk mirelit zldbors vagy 1 veg zldbors
-
olaj
-
1-2 kiskanl s
-
3 evõkanl finomliszt
-
-
tej
Elkszts:
A fagyott zldborst (nem kell kiengedni) forr olajba beletesszk, megszzuk, majd fed alatt kzepes lngon puhra proljuk. Ha elftte a levt, ptoljuk. Miutn zsrjra slt, egy evkanlnyi finomliszttel meghintjk. Tejjel felntjk. Ha nem tl sr, akkor egy bgrben kevs vizet 1-2 evkanlnyi liszttel simra keverjk, majd belekeverjk s rottyantunk egyet.
|
Zldsges lasagne
Hozzvalk:
1 csomag friss lasagne-lap
4 evkanl olaj
1 nagyobb vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
60 dkg vegyes zldsg
5 dl friss paradicsoml
S, rlt bors, oregn, bazsalikom
1 csokor petrezselyem
1-2 kiskanl cukor
3 dl besamelmrts
20 dkg reszelt sajt
Elkszts:
Els lpsknt olajon fonnyaszd meg a felaprtott vrshagymt s fokhagymt, szrd bele a lereszelt vagy felaprtott vegyes zldsgeket s pirtsd meg. Ha elftte a sajt levt, ntsd r a paradicsomlevet. Ezutn egy tzll tlat kenj ki olajjal s fektess bele egy rteg lasagne tsztalapot, erre kenj a zldsges ragubl krlbell egy ujjnyi rteget, nts r egy keveset a besamelbl, majd szrd meg sajttal. Folytasd a rtegezst mg egyszer, vgl fejezd be tsztalapokkal, simtsd el rajta a maradk besamelt s szrd meg a megmaradt sajttal. Vgezetl 180 fokon 20-25 percig addig ssd, amg a sajt meg nem sznesedik a tetejn. 10-15 percnyi pihentets utn mr szpen lehet szeletelni s ezutn mr nincs ms htra, csak a tlals.
Besamel mrts :
Hozzvalk:
2 evkanl vaj· 2 evkanl liszt· fl l tej
Elkszts:
A vajat felforrstjuk, belekeverjk a lisztet, s nagyon lass tzn megpirtjuk. A tejet lland kevers mellett, aprnknt hozzntjk. Amikor elkszlt, sval zestjk.
|
Spentos-trs nokedli
-
elkszlet: 20 perc
-
fzs: 10 perc
elkszts
-
A spentot jl megmossuk, forr vzben 5 percig elfzzk.
-
Kzben a trt a tojssal, a liszttel s a fszerekkel jl sszekeverjk.
-
A spentot hideg vzzel lehtjk, egy deszkn les kssel felaprtjuk.
-
Az sszevgott spentot a trs masszhoz adjuk.
-
Vizet forralunk. Ha forr, 1 kanl st tesznk bele.
-
A trs-spentos tsztbl nokedliket szaggatunk. Ha feljnnek a vz tetejre, mg egy percig fzzk.
-
Szrkanllal kiszedjk a galuskkat, tlra tesszk.
-
Olvasztott vajjal megntzzk, reszet parmeznnal tlaljuk.
|
Padlizsnkrm – alaprecept
4 kzepes nagysg padlizsn
5-6 gerezd fokhagyma
2 kzepes fej vrshagyma
2 dl olvaolaj
Frissen rlt feketebors s s zls szerint
A padlizsnokat egy favillval megszurkljuk, lehetleg grillen, egszben, idnknt forgatva megstjk, egszen addig, amg a hja szinte fekete lesz. (Ez krlbell 25 perc). Ha nincs lehetsgnk grillen stni, akkor stben is megtehetjk, itt a stsi id hosszabb lesz. S ez esetben a strcsot vonjuk be aluflival, vagy toljunk al egy peremes tlct, hogy a padlizsn leve ne folyjon ki a sttrbe.
Ha megslt, akkor vgjuk flbe. Kt villval gyesen hzzuk ki a hjbl a padlizsn puha hst. Az egyik villval rgztjk a padlizsnt a sarknl, a msik villval, egy gyes mozdulattal kifordtjuk a belsejt. Vrjuk meg, amg a padlizsn teljesen kihl. Addig a vrshagymt vgjuk nagyon aprra. Ha kihlt a padlizsn, akkor adjuk hozz a fokhagymt, a vrshagymt s a fszereket, s turmixgpben vagy botmixerrel keverjk ppess, kzben vkony sugrban folyamatosan csurgassuk bele az olvaolajt. Ha kicsit darabosabb, rusztikusabb llagot szeretnnk, akkor a turmix helyett villval,fakanllal is sszenyomkodhatjuk, keverhetjk a padlizsnkrmet,de akkor a fokhagymt elbb prsen nyomjuk t. vegekbe zrva, htben trolva hetekig is elll.
Varicik
Majonzes vltozat – az alap padlizsnkrmhez olaj helyett ugyanolyan mennyisg majonzt adunk (van, ahol fele tejfl-fele tejsznnel is ksztik). Citromos padlizsnkrm – az alap padlizsnkrmhez adjuk egy fl citrom kifacsart levt.
Sltpapriks padlizsnkrm – a fenti adaghoz 3 vastagabb hs paprikt is (lehet zld- s piros hs is) sssnk szinte feketre a stben, a hjt hzzuk le, gy adjuk a padlizsnkrmhez, turmixoljuk ssze.
Fszeres padlizsnkrm – a kvetkez fszerek kivlan illeszkednek a padlizsnhoz, gy zls szerint brmelyiket adhatjuk hozz: bazsalikom, kakukkf, petrezselyem, menta, oregano, koriander (ez elg markns fszer, gyhogy csnjn bnjunk vele, nehogy elnyomja a padlizsn zt, de rdemes kiprblni, ha kedveljk az egzotikusabb feltseket). Termszetesen a friss zldfszerekkel rhetjk el a legjobb zeket.
Padlizsnkrm grillezett hsokhoz – az alap padlizsnkrmet laztsuk fel egy kis tejsznnel, s melegen grillezett hsokhoz tlaljuk. Nagyon egyedi s finom mrtst kapunk gy.
Pikns padlizsnkrm – az alap padlizsnkrmhez adjunk 2 teskanl mustrt, 2 teskanl balzsamecetet, frissen rlt fehr borst, bazsalikomot, 1 teskanl mzet
Baba ghanoush
Az arab orszgok padlizsnkrmje. ltalban pitakenyeret szolglnak fel hozz, abbl szeleteket trve mrtogatjk, kanalazzk. rdemes kiprblni, igazn finom.
 |
Fot: Arna 2000 |
4 padlizsn
3 gerezd duci fokhagyma
2 citrom leve
2 nagy csokor petrezselyem aprra vgva
4 evkanl tahini (szezmmagkrm – keleti fszereket rust boltokban, s nagyobb bevsrlkzpontokban kaphat, de hzilag is elkszthet)
2 teskanl szumk (A cserszmrce bogyjbl kszl, meggypiros fszer, amit az arab-trk konyhkban hasznlnak. Nlunk a keleti fszereket, lelmiszereket rul boltokban rdemes keresni – ha nem jutunk hozz, akkor balzsamecettel helyettesthetjk)
1,5 teskanl rmai kmny
S, zls szerint
A padlizsnt a fent ismertetett mdon megstjk, leszedjk a hjrl. A petrezselyemzldn kvl minden belevalt hozzadunk, ppestjk, majd hozzkeverjk a petrezselyemzldet is. Akkor rnek ssze jl az zek, ha legalbb 3 rt a htben ll. Pitval tlaljuk, de pirtssal is isteni.
|
Csben slt burgonya s cukkini (Lakto-vegetrinus recept)
Hozzvalk: 50 dkg burgonya 50 dkg cukkini 10 dkg sajt 4 gerezd fokhagyma 5 dl tejfl 2 e.k. trkony Elkszts: A burgonyt s a cukkinit karikra vgjuk, s egy tzll tlba rakjuk gy, hogy flig fedjk egymst. Egy tlban a sztnyomott fokhagymagerezdeket a tejfllel sszekeverjk. Megszzuk, megborsozzuk. A felaprtott friss trkonyt beleszrjuk, s az egszet a burgonys cukkini tetejre ntjk. A reszelt sajttal megszrjuk, s a tetejre vajat morzsolunk. Elmelegtett stben 220 fokon 20-25 percig stjk, amg a teteje egszen megpirul. Melegen tlaljuk. Tlalsi javaslat: Fejes saltval s ropogs franciakenyrrel knljuk. Varicik: A hagyomnyos helyett desburgonyval is kszthetjk. Ementli helyett a Cheddar sajt illik hozz. A trkonyt jl ptolja a petrezselyem vagy a bazsalikom.
|
Kivl nyri hst a cukkini leves egy kevs pikns bazsalikommal.
Hozzvalk:
3 kisebb rett cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanl olaj, 2 szl zldhagyma, 2 dl tejszn,1 liter hsleves alapl, 1 kanl vaj, friss bazsalikom.
A fokhagymt megtiszttjuk, felvgjuk s olajon egy lbosban megfuttatjuk. Ezutn hozzadjuk a felkockzott cukkinit, kicsit proljuk s felntjk a hsleves lvel. Hozzadjuk a felkarikzott jhagymt, sszefzzk s az egszet egy bot mixerrel sszeprstjk.
Hozzkeverjk a tejsznt s behtve jghidegen tlaljuk. A tlalsnl szrjuk meg friss apr bazsalikom levelekkel.
|
Egy msik nagyon finom fogykrs recept, a sajtos padlizsn.
Hozzvalk: 2 db padlizsn, 4 db nagyobb paradicsom, 2 fej hagyma, 25 dkg sajt, s, bors, kis vaj, vegeta.
A padlizsnt meghmozzuk, s 1 cm.-es karikkra felvgjuk. A hagymt s a paradicsomot felkarikzzuk, a sajtot fel is felszeleteljk. A tzll tlat kivajazunk, s sorban lerakjuk a padlizsnt, a paradicsomot, a hagymt s a sajtot, a vgn padlizsnnal befedjk.
Szzuk, borsozzuk, s megszrjuk telzestvel. A tetejre rakjuk a sajt szeleteket, s meglocsoljuk olvasztott vajjal. Kzp meleg stbe tesszk s kb. 20-25 percig stjk. A vgn tejfllel tlaljuk.
|
Cukkinifasrt
Hozzvalk:
3 kisebb cukkini, 3 tojs, 3 gerezd fokhagyma, petrezselyem vagy kapor, s, kevs reszelt parmezn, annyi zsemlemorzsa, hogy formzhat legyen
Elkszts:
A cukkinit lereszeljk, beszzuk, flretesszk fl rra, majd kinyomkodjuk a levt. sszekeverjk a tojssal, a zzott fokhagymval, a felaprtott petrezselyemmel vagy kaporral, hozzadjuk a sajtot s annyi zsemlemorzst, hogy formzhat legyen. Fasrtokat gmblytnk belle, s b olajban kistjk. Saltval vagy petrezselymes jkrumplivaltlaljuk.
|
Tklepny fszermrtssal
Hozzvalk:
1 kg sttk,
12 dkg srgarpa,
40 g tkezsi kemnyt,
2 tojs,
2 evkanl napraforgmag,
s, bors, r
eszelt szerecsendi,
fl csokor petrezselyem,
fl csokor metlhagyma,
3 dl tejfl, fszerpaprika,
4 evkanl olvasztott vaj
A sttkt meghmozzuk, magjt eltvoltjuk. A srgarpt meghmozzuk, s a tkkel egytt lereszeljk. A zldsgeket sszekeverjk a tojssal, a napraforgmaggal s az tkezsi kemnytvel. Sval, borssal s szerecsendival fszerezzk.
A tejflt elkeverjk az aprtott petrezselyemmel, metlhagymval s fszerpaprikval, majd szzuk, borsozzuk.
Serpenyben felhevtjk a vajat, s adagonknt kistjk benne a lepnyeket.
Az elkszlt tklepnyt a fszeres tejfllel knljuk.
|
Sttk-cukkini „spagetti”
Hozzvalk:
75 dkg sttk,
20 dkg cukkini,
10 dkg mogyorhagyma,
50 g barnacukor,
50 g vaj,
s, bors
A sttk magjt kanllal eltvoltjuk, a tkt meghmozzuk, s zldsgszeletelvel hossz cskokra gyaluljuk. Hasonlan jrunk el a cukkinivel is!
A cukrot serpenyben karamellizljuk, hozzadjuk az aprra vgott mogyorhagymt s a vajat, majd lland kevers mellett megpirtjuk. Felntjk 75 ml forr vzzel, s jl elkeverjk. 3 percig proljuk, majd szzuk, borsozzuk.
Slt hsokhoz kretknt knljuk.
|
Lngos
Hozzvalk az alaptszthoz:
fl kil liszt, kb. 3 deci langyos vz, 2 s fl deka leszt, fl evkanl s, 1 csapott evkanl cukor, olaj a formzshoz s a stshez

- A tbbszr tszitlt, ezltal levegsebb vlt lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon. (Rendes lngosstkben ez knny: alapbl 50 fok van minden ilyen bdban.)
- A vz felvel, kevske cukorral s egy kanlka liszttel futtasd fel az lesztt. Ez egyszeren hangzik, de sok ksrletez ezen a ponton bukik el. Teht: 1-1,5 deci langyos vzben elkevernk egy kvskanlnyi cukrot, beleszitlunk egy kanl lisztet s belemorzsoljuk az lesztt. Az ednyt lefedjk s huzatmentes, langyos helyre tesszk. Az leszt akkor “fut”, ha a tetejn megjelenik a barns hab. Ilyenkor beleszitlunk mg 2-3 evkanl lisztet s sztnyomjuk az esetleges lesztdarabokat, majd 5-10 perc jabb pihentets utn felhasznlhatjuk a tszthoz. Ha az leszt fl rn bell sem mozdul, akkor nem rdemes ksrletezni vele.
- A felfuttatott lesztt az elre melegtett, de legalbb szobahmrsklet liszthez adjuk, eldolgozzuk a sval, s a maradk vizet is hozzadva sima, levegs, kzepesen hg/sr tsztv gyrjuk.
- Belisztezett, j nagy ednyben (vjdlingban) meleg helyre tesszk s letakarjuk konyharuhval. A kelt tszta ltalban utlja a hideget s a huzatot. “Menet kzben” is ellenrizhetjk, hogy a tszta kel-e: ha a krmnkkel megkarcoljuk s a bemlyeds pillanatok alatt eltnik, akkor j ton vagyunk. Egybknt a lgy tszta gyorsabban, a kemny lassabban kel, de 2-3 rra mindenkpp szksg van. Ezalatt a tszta eredeti trfogatnak b msflszeresre is megn.
- Amikor ez bekvetkezett, belisztezett felleten nyjtsd vagy csak nyomkodd szt ujjnyi vastagra, s vgd egyforma (kb. fltenyrnyi) darabokra. Olajos kzzel formld ket kiscipv s hagyd mg 10-20 percig kelni.
- Vgl a lngosokat hzogasd laposra, kzprl kiindulva a szle fel, kerek, kistnyr formjra gy, hogy a kzepn vkonyabb maradjon a tszta, a szln vastagabb. B, forr, de nem fstlg olajban mindkt oldalukon ssd ket aranysrgra. Vigyzz, ha az olaj nem elg forr, a lngos nagyon megszvja magt a zsiradkkal.
- Rcsra szedve htsd, gy a felesleges olaj is lecsurog rla. St, fokhagyms kent s/vagy tejflt, reszelt sajtot tegyl r fogyaszts eltt.

A burgonys lngoshoz szksg van mg 25 deka hajban ftt, meghmozott ttrt krumplira s 2-3 deci langyos tejre. A lehet legnyersebb tejet kne hasznlni, mert a tarts, fltarts vltozatokkal, illetve a forralt tejjel kudarcot vallhatunk. Egybknt az eljrs ugyanaz, csak a tszta gyrsakor a krumplit is bele kell dolgozni.
Van, aki tesz bele 1-2 tojst is, de msok szerint az csak terheli a tsztt. A burgonya helyett belereszelt kposzta sem knnyti, viszont isteni finom. Aki kicsit javtani szeretne a kalriabevitelen, hasznljon tnkly- vagy teljes kirls lisztet, a tej helyett pedig kefrt.
A fokhagyms folyadk sztnyomott, kicsit beszott, vzzel lenttt fokhagyma – valamikori hivatsos lngosst eskszik r, hogy nincs benne semmi trkk. A tejfl s a sajt persze tovbb slyosbtja a helyzetet – s minket is –, m nehz lemondani rla.
Mivel a lngos eredetileg a kenyrsts mellktermke volt, ezrt egyre tbb helyen prblkoznak a “kemencben” (vagyis stben) sttt lngossal, a tmrdek olajat s a szagt (illatt?) elkerlend, de aki kstolta, tudja: egy finom kelttsztt evett, aminek semmi kze a nyrhoz, a nyaralshoz, a Balatonhoz.
|
Zldsges rszti
Recept (8 rsztihez)
60 dkg krumpli
2 nagyobb srgarpa
2 fehrrpa
1 csokor petrezselyem
s
frissen rlt bors
1/2 tk frissen rlt szerecsendi
4-4 ek vaj s olaj
A krumplikat s a zldsgeket megpucolom, megmosom s nagylyuk reszeln lereszelem. Hozzkeverem az aprra vgott petrezselymet, fszerezem s 1/2 rt llni hagyom, hogy kiengedje a levt. Szrbe teszem s jl kinyomkodom,
Egy nagy srepenyben 1/2 ek vajat s 1/2 ek olajat hevtek magas lngon. 2 zldsglabdt gyrok, minden nedvessget kinyomkodok bellk, amit tudok. A serpenybe teszem ket s szedlapttalkilaptom ketm ha kell egy kicsit formzom, hogy ne essenek szt. Addig stm, amg a szleken egszen megpirul, gy elg kreg kpzdik az aljnahhoz, hogy jl meg tudjam frodtani. Szedlapttal alnylok, megfordtom a rsztiket s a msik oldalt is megpirtom, ez oldalanknt 6-8 perc. A szlei gy ropogsak, a belseje puha lesz. Kettesvel kistm a tbbi rsztit is, mindi adagolva al a vaj-olaj mennyisget.
A fszeres tejflhz 25 dkg tejflt elkeverek 1-1 tk pirtott, mozsrban kiss megtrt korianderrel s rmai kmnnyel, sval, borssal s 1/2 gerezd mozsrban ppp trt fokhagymval.
A pirtott gombhoz a gombt megpucolom, megmosom, felszeletelem s forr, szraz serpenyben megpirtom. Szom, borsozom s elkeverem 1/2 csokor aprra vgott petrezselyemmel. |
Rntott rizott golyk
Recept (10-12 golyhoz)
2 bgre maradk risotto (recept itt s itt s itt)
10 dkg mozarella
1 csipet sfrny
2 tojs
3 dkg parmezn
zsemlemorzsa
s, bors szksg szerint
A maradk (htben trtolt vagy frissen ftt, de kihlt) risotthoz hozzkeverem a sfrnyt, a reszelt parmeznt, a kiss felvert tojst s ha kell utnazestem. Kisebb narancsnyi gombcokat formzok belle s minden gombc kzepre egy darab mozzarella sajtot teszek. Felvert tojsba, majd zsemlemorzsba forgatom s b olajban kistm. Amikor minden oldala aranybarnra slt, paprtrlre szedem s melegen knlom.
|
Tavaszi zldsgfasrt
Recept (10-12 fasrthoz)
1 csicseribors konzerv
2 nagyobb srgarpa lereszelve
1 csomag jhagyma karikra vgva
1 csokor petrezselyem aprra vgva
10 dkg zldbors
5 ek kukoricaliszt
1 tojs
2 gerezd j fokhagyma aprra vgva
1 tk koriander mag
1/2 tk cayenne bors
1 tk rlt rmai kmny
s
A csicseriborst lebltem, lecsepegtetem s kses robotgppel durvra vgom. A fszereket kmozsrban sszetrm, a csicseriborshoz keverem az sszes tbbi hozzvalval egytt. A legvgn a tojst tm bele s jl sszedolgozom. Egy tepsit vkonyan kiolajozok, a stt 180 fokra elmelegtem. A masszbl nagyobb ringlnyi labdkat gyrok, kicsit kilaptom s a tepsire teszem. 20-30 perc alatt kszre stm, flidben megfordtom ket. Grg/trk vagy ecsepegtetett joghurttal tlalom. Magban snacknek, krettel ebdnek fogyasztjuk. Ki lehet stni b olajban is, de gy is nagyon finom s sokkal egszsgesebb.
|
Spagetti peszto: tejsznes, fokhagyms, bazsalikomos tszta reszelt sajttal tlalva |
[40-21] [20-1]
| |