frezia
Főzés kezdőknek videóval
     
.
     

HÁZI SÜTIK

     

SAJTOS ÉTELEK

     

Sav-bázis egyensúly

     

CANDIDÁSOKNAK !

     
.
     
     
.
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     
Helyes táplálkozás
A  helyes táplálkozás alapkövei      
 
 
  A megfelelõ diéta alapját a teljes, tiszta, természetes ételek adják. A kalóriák mennyisége magában mit sem számít, ha nem jól kiegyensúlyozott étrendbõl származik. Ha nem megfelelõ a vitamin és ásványi anyag tartalom, vagy a fehérjebevitellel vannak problémák, elõbb-utóbb megbetegedsz. Kis mennyiségû, jó forrásból származó zsírra is szükség van az egészséges anyagcseréhez. Megfelelõ egyensúly nélkül lehetetlen a jó egészséget folyamatosan fenntartani.

 

 

 

A helyes arányok - lúgos/savas, nyers/fõtt

A rendelkezésre álló táplálékoknak megfelelõ arányban kell lenniük ahhoz, hogy a szervezet egészségi állapota kitûnõ legyen. Az amerikai táplálkozáskutató, Dr. Bernard Jensen szerint minden nap 6 adag zöldséget, 2 gyümölcsöt, 1 adag keményítõt tartalmazó szénhidrátforrást és egy fehérjeforrást kellene elfogyasztani. Így valósítható meg az ideális 80 százalékban lúgos, 20 százalékban savas közeget elõidézõ táplálkozás. A szervezet elsavasodása korunk egyik legfõbb betegségeket elõidézõ elváltozása. A 20 százalék savasító táplálékot a keményítõ és a fehérje adja, a többlet 80 százalékot pedig a sok zöldség és a kétszeri gyümölcs.
Képzelj el egy óriási tortát, amelybõl 6 szelet zöldség, 2 szelet gyümölcs, 1 szelet keményítõ és szintén 1 szelet fehérje: ez az egészségmegõrzõ, helyes táplálkozás.

Könnyen megvalósítható ez a terv, ha a keményítõvel sok zöldséget fogyasztasz, a fehérjével úgyszintén, a gyümölcsöket pedig kis étkezések alkalmával ropogtatod el. Ez a 80/20 százalékos lúgos-savas nutriens arány az egészséges vérben is jelen van. A talajban is hasonló folyamatok zajlanak: minden növény kiveszi magának belõle a számára szükséges anyagokat. Így egyes növények gazdagabbak lesznek egyes tápanyagokban, mások másmilyenekben. Ezért fontos a táplálékok variálása. A bevitt táplálék 60 százalékának nyersnek kell lennie, mivel belõlük nyer a szervezeted tápanyagokat, rostokat és enzimeket. A fõtt, csomagolt vagy bonyolult gyártási folyamatokon átesett "futószalag étkek" ezzel szemben szegények tápanyagokban. A húsokat jó hõkezelni, mivel ilyenkor pusztulnak el benne az emberre nézve káros baktériumtörzsek. A hús fontos, mert szükség van egy bizonyos mennyiségû fehérjére, csakúgy, mint keményítõre: a lényeg a források sokrétûségén legyen!

Lúgosság

A legmodernebb kutatások szerint az emberi szervezetnek enyhén lúgosnak kell lennie az optimális egészség megtartásához. Mind a savasság, mind a túlzott lúgosság megbetegít a maga módján. A pH skála 1-14-ig mér, 7-es érték a pH-semlegességet jelzi. Az ettõl kisebb értékek savasságot, a magasabb értékek lúgosságot jelölnek. A legtöbb élõlény az 5,5 - 8 közötti értékeket igényli az életbenmaradáshoz, az emberi vérplazma ideális 7,35-7,45-ös pH-értéke a semleges értékhez közel esik, a lúgos oldalon.
Ha túl savasan étkezel - pl. sok hús és krumpli kap helyet a mindennapi táplálkozásodban, amolyan magyarosan -, akkor a szervezet úgy próbálja meg semlegesíteni a savat, hogy a szervezetbõl elvonja az ehhez szükséges ásványokat: nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot. A keletkezett hiányt pedig idõvel betegségek tünetei fogják követni… Ezért van szükség a már korábban említett sok zöldségre - minden étkezéskor! - és gyümölcsre! A problémák akkor kezdõdnek, ha olyan elemek kezdenek el hiányozni a testbõl, amelyek izomsejteket regenerálnak és építenek, szalagokat, vagy a test bármely más részének újraépüléséért felelõsek. A test - és külön akár egy önálló szerv is - képes megjavítani önmagát - ha rendelkezésére áll a javítóanyag!

Most pedig elõ a kézzelfogható tényekkel! Íme néhány példa az ételek repertoárjából, hogy megvalósíthasd a megfelelõ lúgos/savas arányt!

Lúgos

Savas

Fehérjeforrás

Keményítõforrás

Zsírforrás

Alma

 

 

 

 

Bab

 

 

x

 

Banán

 

 

x

 

Brokkoli

 

 

 

 

Cékla

 

 

x

 

Citrom

 

 

 

 

Fokhagyma

 

 

 

 

Gomba

 

 

x

 

Grapefruit

 

 

 

 

Gyógynövények

 

 

 

 

Káposzta

 

 

 

 

Karfiol

 

 

x

 

Kelbimbó

 

 

x

 

Lencse

 

 

 

 

Mandula

 

 

 

x

Narancs

 

 

 

 

Nyers paradicsom

 

 

 

 

Olíva

 

 

 

 

Padlizsán

 

 

x

 

Sárgabarack

 

 

 

 

Sárgarépa

 

 

x

 

Szójabab

 

 

x

 

Tej

 

 

 

x

Uborka

 

 

 

 

Zellergumó

 

 

x

 

Zellerlevél

 

 

 

 

 

Árpapehely

 

x

 

 

Bárányhús

x

 

x

 

Borok

 

 

 

 

Csirkehús

x

 

 

 

Csokoládé

 

x

x

 

Disznóhús

x

 

x

 

Ecet

 

 

 

 

Fehér cukor

 

x

 

 

Kesudió

 

 

x

 

Lazac

x

 

x

 

Liszt

 

x

 

 

Marhahús

x

 

 

 

Méz

 

x

 

 

Rizs

 

x

 

 

Sajtok

 

 

x

 

Spagetti

 

 

 

 

Spárga

 

 

 

 

Szõlõ

 

 

 

 

Tejszín

 

 

x

 

Tojásfehérje

x

 

 

 

Tojássárga

 

 

x

 

Vaj, margarin

 

 

x

 

Zabpehely

 

x

 

Látható, hogy a húsok, a lisztbõl készült dolgok és a tejtermékek savasító hatásúak. A zöldségfélék többsége lúgosít, sõt, vannak olyanok, amelyek nem tartalmaznak keményítõt sem. Ilyen például a brokkoli és a zellerlevél. Fontos tudni, hogy a paradicsom is csak nyersen lúgosít, fõzve, szószként elõállítva már savasít!

Vizsgáld meg a táplálkozásod, vajon Te savasan, vagy lúgosan táplálkozol? Elegendõ nyers ételt fogyasztasz? Változtass, ha szükséges, hogy egészséges maradj!

 

forrás: http://www.fitnet.hu/index.php?active=3&id_column=3&id_article=279&sid=f0375f42412c8c9de5141c7c6ace13b0

 

 

     

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?