A megfelelõ dita alapjt a teljes, tiszta, termszetes telek adjk. A kalrik mennyisge magban mit sem szmt, ha nem jl kiegyenslyozott trendbõl szrmazik. Ha nem megfelelõ a vitamin s svnyi anyag tartalom, vagy a fehrjebevitellel vannak problmk, elõbb-utbb megbetegedsz. Kis mennyisgû, j forrsbl szrmaz zsrra is szksg van az egszsges anyagcserhez. Megfelelõ egyensly nlkl lehetetlen a j egszsget folyamatosan fenntartani.
A helyes arnyok - lgos/savas, nyers/fõtt
A rendelkezsre ll tpllkoknak megfelelõ arnyban kell lennik ahhoz, hogy a szervezet egszsgi llapota kitûnõ legyen. Az amerikai tpllkozskutat, Dr. Bernard Jensen szerint minden nap 6 adag zldsget, 2 gymlcst, 1 adag kemnytõt tartalmaz sznhidrtforrst s egy fehrjeforrst kellene elfogyasztani. gy valsthat meg az idelis 80 szzalkban lgos, 20 szzalkban savas kzeget elõidzõ tpllkozs. A szervezet elsavasodsa korunk egyik legfõbb betegsgeket elõidzõ elvltozsa. A 20 szzalk savast tpllkot a kemnytõ s a fehrje adja, a tbblet 80 szzalkot pedig a sok zldsg s a ktszeri gymlcs.
Kpzelj el egy risi tortt, amelybõl 6 szelet zldsg, 2 szelet gymlcs, 1 szelet kemnytõ s szintn 1 szelet fehrje: ez az egszsgmegõrzõ, helyes tpllkozs.
Knnyen megvalsthat ez a terv, ha a kemnytõvel sok zldsget fogyasztasz, a fehrjvel gyszintn, a gymlcsket pedig kis tkezsek alkalmval ropogtatod el. Ez a 80/20 szzalkos lgos-savas nutriens arny az egszsges vrben is jelen van. A talajban is hasonl folyamatok zajlanak: minden nvny kiveszi magnak belõle a szmra szksges anyagokat. gy egyes nvnyek gazdagabbak lesznek egyes tpanyagokban, msok msmilyenekben. Ezrt fontos a tpllkok varilsa. A bevitt tpllk 60 szzalknak nyersnek kell lennie, mivel belõlk nyer a szervezeted tpanyagokat, rostokat s enzimeket. A fõtt, csomagolt vagy bonyolult gyrtsi folyamatokon tesett "futszalag tkek" ezzel szemben szegnyek tpanyagokban. A hsokat j hõkezelni, mivel ilyenkor pusztulnak el benne az emberre nzve kros baktriumtrzsek. A hs fontos, mert szksg van egy bizonyos mennyisgû fehrjre, csakgy, mint kemnytõre: a lnyeg a forrsok sokrtûsgn legyen!
Lgossg
A legmodernebb kutatsok szerint az emberi szervezetnek enyhn lgosnak kell lennie az optimlis egszsg megtartshoz. Mind a savassg, mind a tlzott lgossg megbetegt a maga mdjn. A pH skla 1-14-ig mr, 7-es rtk a pH-semlegessget jelzi. Az ettõl kisebb rtkek savassgot, a magasabb rtkek lgossgot jellnek. A legtbb lõlny az 5,5 - 8 kztti rtkeket ignyli az letbenmaradshoz, az emberi vrplazma idelis 7,35-7,45-s pH-rtke a semleges rtkhez kzel esik, a lgos oldalon.
Ha tl savasan tkezel - pl. sok hs s krumpli kap helyet a mindennapi tpllkozsodban, amolyan magyarosan -, akkor a szervezet gy prblja meg semlegesteni a savat, hogy a szervezetbõl elvonja az ehhez szksges svnyokat: ntriumot, kliumot, kalciumot, magnziumot. A keletkezett hinyt pedig idõvel betegsgek tnetei fogjk kvetni… Ezrt van szksg a mr korbban emltett sok zldsgre - minden tkezskor! - s gymlcsre! A problmk akkor kezdõdnek, ha olyan elemek kezdenek el hinyozni a testbõl, amelyek izomsejteket regenerlnak s ptenek, szalagokat, vagy a test brmely ms rsznek jraplsrt felelõsek. A test - s kln akr egy nll szerv is - kpes megjavtani nmagt - ha rendelkezsre ll a javtanyag!
Most pedig elõ a kzzelfoghat tnyekkel! me nhny plda az telek repertorjbl, hogy megvalsthasd a megfelelõ lgos/savas arnyt!
Lgos
|
Savas
|
Fehrjeforrs
|
Kemnytõforrs
|
Zsrforrs
|
Alma
|
|
|
|
|
Bab
|
|
|
x
|
|
Bann
|
|
|
x
|
|
Brokkoli
|
|
|
|
|
Ckla
|
|
|
x
|
|
Citrom
|
|
|
|
|
Fokhagyma
|
|
|
|
|
Gomba
|
|
|
x
|
|
Grapefruit
|
|
|
|
|
Gygynvnyek
|
|
|
|
|
Kposzta
|
|
|
|
|
Karfiol
|
|
|
x
|
|
Kelbimb
|
|
|
x
|
|
Lencse
|
|
|
|
|
Mandula
|
|
|
|
x
|
Narancs
|
|
|
|
|
Nyers paradicsom
|
|
|
|
|
Olva
|
|
|
|
|
Padlizsn
|
|
|
x
|
|
Srgabarack
|
|
|
|
|
Srgarpa
|
|
|
x
|
|
Szjabab
|
|
|
x
|
|
Tej
|
|
|
|
x
|
Uborka
|
|
|
|
|
Zellergum
|
|
|
x
|
|
Zellerlevl
|
|
|
|
|
|
rpapehely
|
|
x
|
|
|
Brnyhs
|
x
|
|
x
|
|
Borok
|
|
|
|
|
Csirkehs
|
x
|
|
|
|
Csokold
|
|
x
|
x
|
|
Disznhs
|
x
|
|
x
|
|
Ecet
|
|
|
|
|
Fehr cukor
|
|
x
|
|
|
Kesudi
|
|
|
x
|
|
Lazac
|
x
|
|
x
|
|
Liszt
|
|
x
|
|
|
Marhahs
|
x
|
|
|
|
Mz
|
|
x
|
|
|
Rizs
|
|
x
|
|
|
Sajtok
|
|
|
x
|
|
Spagetti
|
|
|
|
|
Sprga
|
|
|
|
|
Szõlõ
|
|
|
|
|
Tejszn
|
|
|
x
|
|
Tojsfehrje
|
x
|
|
|
|
Tojssrga
|
|
|
x
|
|
Vaj, margarin
|
|
|
x
|
|
Zabpehely
|
|
x
|
|
Lthat, hogy a hsok, a lisztbõl kszlt dolgok s a tejtermkek savast hatsak. A zldsgflk tbbsge lgost, sõt, vannak olyanok, amelyek nem tartalmaznak kemnytõt sem. Ilyen pldul a brokkoli s a zellerlevl. Fontos tudni, hogy a paradicsom is csak nyersen lgost, fõzve, szszknt elõlltva mr savast!
Vizsgld meg a tpllkozsod, vajon Te savasan, vagy lgosan tpllkozol? Elegendõ nyers telt fogyasztasz? Vltoztass, ha szksges, hogy egszsges maradj!
forrs: http://www.fitnet.hu/index.php?active=3&id_column=3&id_article=279&sid=f0375f42412c8c9de5141c7c6ace13b0
|