A megfelelõ diéta alapját a teljes, tiszta, természetes ételek adják. A kalóriák mennyisége magában mit sem számít, ha nem jól kiegyensúlyozott étrendbõl származik. Ha nem megfelelõ a vitamin és ásványi anyag tartalom, vagy a fehérjebevitellel vannak problémák, elõbb-utóbb megbetegedsz. Kis mennyiségû, jó forrásból származó zsírra is szükség van az egészséges anyagcseréhez. Megfelelõ egyensúly nélkül lehetetlen a jó egészséget folyamatosan fenntartani.
A helyes arányok - lúgos/savas, nyers/fõtt
A rendelkezésre álló táplálékoknak megfelelõ arányban kell lenniük ahhoz, hogy a szervezet egészségi állapota kitûnõ legyen. Az amerikai táplálkozáskutató, Dr. Bernard Jensen szerint minden nap 6 adag zöldséget, 2 gyümölcsöt, 1 adag keményítõt tartalmazó szénhidrátforrást és egy fehérjeforrást kellene elfogyasztani. Így valósítható meg az ideális 80 százalékban lúgos, 20 százalékban savas közeget elõidézõ táplálkozás. A szervezet elsavasodása korunk egyik legfõbb betegségeket elõidézõ elváltozása. A 20 százalék savasító táplálékot a keményítõ és a fehérje adja, a többlet 80 százalékot pedig a sok zöldség és a kétszeri gyümölcs.
Képzelj el egy óriási tortát, amelybõl 6 szelet zöldség, 2 szelet gyümölcs, 1 szelet keményítõ és szintén 1 szelet fehérje: ez az egészségmegõrzõ, helyes táplálkozás.
Könnyen megvalósítható ez a terv, ha a keményítõvel sok zöldséget fogyasztasz, a fehérjével úgyszintén, a gyümölcsöket pedig kis étkezések alkalmával ropogtatod el. Ez a 80/20 százalékos lúgos-savas nutriens arány az egészséges vérben is jelen van. A talajban is hasonló folyamatok zajlanak: minden növény kiveszi magának belõle a számára szükséges anyagokat. Így egyes növények gazdagabbak lesznek egyes tápanyagokban, mások másmilyenekben. Ezért fontos a táplálékok variálása. A bevitt táplálék 60 százalékának nyersnek kell lennie, mivel belõlük nyer a szervezeted tápanyagokat, rostokat és enzimeket. A fõtt, csomagolt vagy bonyolult gyártási folyamatokon átesett "futószalag étkek" ezzel szemben szegények tápanyagokban. A húsokat jó hõkezelni, mivel ilyenkor pusztulnak el benne az emberre nézve káros baktériumtörzsek. A hús fontos, mert szükség van egy bizonyos mennyiségû fehérjére, csakúgy, mint keményítõre: a lényeg a források sokrétûségén legyen!
Lúgosság
A legmodernebb kutatások szerint az emberi szervezetnek enyhén lúgosnak kell lennie az optimális egészség megtartásához. Mind a savasság, mind a túlzott lúgosság megbetegít a maga módján. A pH skála 1-14-ig mér, 7-es érték a pH-semlegességet jelzi. Az ettõl kisebb értékek savasságot, a magasabb értékek lúgosságot jelölnek. A legtöbb élõlény az 5,5 - 8 közötti értékeket igényli az életbenmaradáshoz, az emberi vérplazma ideális 7,35-7,45-ös pH-értéke a semleges értékhez közel esik, a lúgos oldalon.
Ha túl savasan étkezel - pl. sok hús és krumpli kap helyet a mindennapi táplálkozásodban, amolyan magyarosan -, akkor a szervezet úgy próbálja meg semlegesíteni a savat, hogy a szervezetbõl elvonja az ehhez szükséges ásványokat: nátriumot, káliumot, kalciumot, magnéziumot. A keletkezett hiányt pedig idõvel betegségek tünetei fogják követni… Ezért van szükség a már korábban említett sok zöldségre - minden étkezéskor! - és gyümölcsre! A problémák akkor kezdõdnek, ha olyan elemek kezdenek el hiányozni a testbõl, amelyek izomsejteket regenerálnak és építenek, szalagokat, vagy a test bármely más részének újraépüléséért felelõsek. A test - és külön akár egy önálló szerv is - képes megjavítani önmagát - ha rendelkezésére áll a javítóanyag!
Most pedig elõ a kézzelfogható tényekkel! Íme néhány példa az ételek repertoárjából, hogy megvalósíthasd a megfelelõ lúgos/savas arányt!
Lúgos
|
Savas
|
Fehérjeforrás
|
Keményítõforrás
|
Zsírforrás
|
Alma
|
|
|
|
|
Bab
|
|
|
x
|
|
Banán
|
|
|
x
|
|
Brokkoli
|
|
|
|
|
Cékla
|
|
|
x
|
|
Citrom
|
|
|
|
|
Fokhagyma
|
|
|
|
|
Gomba
|
|
|
x
|
|
Grapefruit
|
|
|
|
|
Gyógynövények
|
|
|
|
|
Káposzta
|
|
|
|
|
Karfiol
|
|
|
x
|
|
Kelbimbó
|
|
|
x
|
|
Lencse
|
|
|
|
|
Mandula
|
|
|
|
x
|
Narancs
|
|
|
|
|
Nyers paradicsom
|
|
|
|
|
Olíva
|
|
|
|
|
Padlizsán
|
|
|
x
|
|
Sárgabarack
|
|
|
|
|
Sárgarépa
|
|
|
x
|
|
Szójabab
|
|
|
x
|
|
Tej
|
|
|
|
x
|
Uborka
|
|
|
|
|
Zellergumó
|
|
|
x
|
|
Zellerlevél
|
|
|
|
|
|
Árpapehely
|
|
x
|
|
|
Bárányhús
|
x
|
|
x
|
|
Borok
|
|
|
|
|
Csirkehús
|
x
|
|
|
|
Csokoládé
|
|
x
|
x
|
|
Disznóhús
|
x
|
|
x
|
|
Ecet
|
|
|
|
|
Fehér cukor
|
|
x
|
|
|
Kesudió
|
|
|
x
|
|
Lazac
|
x
|
|
x
|
|
Liszt
|
|
x
|
|
|
Marhahús
|
x
|
|
|
|
Méz
|
|
x
|
|
|
Rizs
|
|
x
|
|
|
Sajtok
|
|
|
x
|
|
Spagetti
|
|
|
|
|
Spárga
|
|
|
|
|
Szõlõ
|
|
|
|
|
Tejszín
|
|
|
x
|
|
Tojásfehérje
|
x
|
|
|
|
Tojássárga
|
|
|
x
|
|
Vaj, margarin
|
|
|
x
|
|
Zabpehely
|
|
x
|
|
Látható, hogy a húsok, a lisztbõl készült dolgok és a tejtermékek savasító hatásúak. A zöldségfélék többsége lúgosít, sõt, vannak olyanok, amelyek nem tartalmaznak keményítõt sem. Ilyen például a brokkoli és a zellerlevél. Fontos tudni, hogy a paradicsom is csak nyersen lúgosít, fõzve, szószként elõállítva már savasít!
Vizsgáld meg a táplálkozásod, vajon Te savasan, vagy lúgosan táplálkozol? Elegendõ nyers ételt fogyasztasz? Változtass, ha szükséges, hogy egészséges maradj!
forrás: http://www.fitnet.hu/index.php?active=3&id_column=3&id_article=279&sid=f0375f42412c8c9de5141c7c6ace13b0
|