|
SAJT S BOR
A sajtot s a bort vszzadok ta fogyasztjk egytt (ami persze nem jelenti azt, hogy a sajt nem megy egy jfle srhz is). Nincsenek nagyon szigor szablyok arra, hogy mit mivel lehet inni, ltalnossgban azonban azt mondhatjuk: minl puhbb, fehrebb a sajt, annl cspsebb, gymlcs-aromsabb bor illik hozz.
Mgis, nhny alapelv: a fehr borok ltalban jobban illenek a sajthoz, mint a vrsek. Ugyanakkor a nagyon lgy sajtokhoz, pldul kecskesajtokhoz mgisvrset ajnlanak a szakrtk. A nagyon ss sajtokhoz savanyks, pldul rizlingbort ajnlunk.
me nhny plda arra, milyen sajthoz milyen bor illik:
Sajttpus
|
Hozz ill bor
|
Sport sajt, Tartare
|
Egri lenyka, Sauvignon Blanc
|
Gcseji Csemege
|
Szekszrdi Kadarka
|
Trappista
|
Egri Bikavr
|
Tihany Camembert, Geramont
|
Cserszegi Fszeres
|
St. Agur
|
Badacsonyi Muskotlyos
|
Medve
|
Btaszki Sauvignon Blanc
|
Karavn
|
Juhfark
|
Pannnia
|
Villnyi Kkoport
|
Mrvnysajt
|
Porti, Madeira, Sherry
|
Boursin
|
Fûszeres Tramini
|
Premium Brie
|
Champagne, Sherry
|
tlagos Brie
|
Cabernet
|
Camembert
|
Cabernet
|
Kmnyes
|
Fûszeres tramini
|
Cheddar, lgy
|
Champagne, Chardonnay
|
Cheddar, erõs
|
Cabernet, Rioja, Sauvignon Blanc
|
Krmsajt
|
Cirfandli
|
Danish Blue
|
Cabernet
|
Edami
|
Rizling, Champagne
|
Feta
|
Beaujolais
|
Kecskesajt
|
Sancerre, Vouvray
|
Gorgonzola
|
Sauternes - Bordeaux
|
Gouda
|
Rizling, Champagne
|
Gruyere
|
Chardonnay, Sauvignon Blanc
|
Provolone
|
Chardonnay
|
Roquefort
|
Porti
|
Stilton
|
Porti
|
Swiss
|
Fszeres Tramini
|
| |