|
SAJT ÉS BOR
A sajtot és a bort évszázadok óta fogyasztják együtt (ami persze nem jelenti azt, hogy a sajt nem megy egy jóféle sörhöz is). Nincsenek nagyon szigorú szabályok arra, hogy mit mivel lehet inni, általánosságban azonban azt mondhatjuk: minél puhább, fehérebb a sajt, annál csípősebb, gyümölcs-aromásabb bor illik hozzá.
Mégis, néhány alapelv: a fehér borok általában jobban illenek a sajthoz, mint a vörösek. Ugyanakkor a nagyon lágy sajtokhoz, például kecskesajtokhoz mégisvöröset ajánlanak a szakértők. A nagyon sós sajtokhoz savanykás, például rizlingbort ajánlunk.
Íme néhány példa arra, milyen sajthoz milyen bor illik:
Sajttípus
|
Hozzá illő bor
|
Sport sajt, Tartare
|
Egri leányka, Sauvignon Blanc
|
Göcseji Csemege
|
Szekszárdi Kadarka
|
Trappista
|
Egri Bikavér
|
Tihany Camembert, Geramont
|
Cserszegi Fűszeres
|
St. Agur
|
Badacsonyi Muskotályos
|
Medve
|
Bátaszéki Sauvignon Blanc
|
Karaván
|
Juhfark
|
Pannónia
|
Villányi Kékoportó
|
Márványsajt
|
Portói, Madeira, Sherry
|
Boursin
|
Fûszeres Tramini
|
Premium Brie
|
Champagne, Sherry
|
Átlagos Brie
|
Cabernet
|
Camembert
|
Cabernet
|
Köményes
|
Fûszeres tramini
|
Cheddar, lágy
|
Champagne, Chardonnay
|
Cheddar, erõs
|
Cabernet, Rioja, Sauvignon Blanc
|
Krémsajt
|
Cirfandli
|
Danish Blue
|
Cabernet
|
Edami
|
Rizling, Champagne
|
Feta
|
Beaujolais
|
Kecskesajt
|
Sancerre, Vouvray
|
Gorgonzola
|
Sauternes - Bordeaux
|
Gouda
|
Rizling, Champagne
|
Gruyere
|
Chardonnay, Sauvignon Blanc
|
Provolone
|
Chardonnay
|
Roquefort
|
Portói
|
Stilton
|
Portói
|
Swiss
|
Fűszeres Tramini
|
| |