| Afrikai kávé
Hozzávalók 2 pohárhoz
- 2,5 dl hideg presszókávé
- 4 tk csokoládélikőr
- 8 tk sűrített tej
- jégkocka
Elkészítés: A sűrített tejet, csokoládélikőrt és kávét egy shakerben alaposan összerázzuk, majd egy jégkockával töltött old fashioned pohárba töltjük.
Bécsi kávé
Hozzávalók 4 személyre:
- 1/2 csésze/100 g főzőcsokoládé
- 4 evőkanál/60 ml tejjel felére hígított tejszín
- 2 1/2 csésze/550 ml forró erős kávé
- 2/3 csésze/150 ml tejszín
- 1 kiskanál/5 g cukor
a díszítéshez:
Elkészítés: : Óvatosan olvasszuk fel a csokoládét egy serpenyőben. Ügyeljünk, hogy ne égjen oda. Keverjük hozzá a higított tejszínt. Lassan töltsük hozzá a csokoládéhoz a kávét és fokozatosan verjük habosra. Tartsuk melegen. Ezután a teljes tejszínt verjük fel a cukorral együtt. Öntsük a kávét előmelegített csészékbe és tegyük a tetejére a tejszínhabot.
Felszolgálás: Szórjunk a kávé tetejére fahéjat és kakaót.
Tanácsok: Én mikróban olvasztottam fel a csokit.
Café Bailey's
Hozzávalók 1 pohárhoz
- 2,5 cl presszókávé
- 4 cl Bailey's
- 4 cl tejszín
- 2 kk cukor
Elkészítés: Egy előmelegített pohárba öntjük a Bailey's-t, hozzáadjuk a kockacukrokat és a kávé felét, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik benne. Ezután a kávé másik felét is hozzátöltjük, majd nagyon óvatosan - hogy ne keveredjenek össze - a tetejére öntjük a tejszínt is.
Café Flambé
Hozzávalók 4 csészéhez
- 5 cl presszókávé
- 8 cl Cognac
- 8 db kockacukor
- 1 narancs
Elkészítés: A Cognac-ot egy edényben felmelegítjük annyira, hogy még épp ne jöjjön forrásba. A kockacukrokat óvatosan összedörzsöljük a narancs héjával, hogy átvegye annak aromáit, majd minden csészébe kettőt-kettőt helyezünk belőle. A cukrokra rászűrjük a Cognac-ot, majd meggyújtjuk azt. Néhány másodperc múlva az égő Cognac-ra töltjük a kávét és azonnal szervírozzuk az italt.
Café Royal
Hozzávalók 4 csészéhez
- 5 cl presszókávé
- 5 cl Cognac
- 2 ek cukor
- tejszínhab a szervírozáshoz
Elkészítés: A kávét a cukorral összekeverjük, egy lábosban felforraljuk, majd hozzáadjuk a Cognac-ot és meggyújtjuk. Miután elaludt azonnal a csészékbe töltjük, tejszínhabbal díszítjük és szervírozzuk.
Café Vermouth
Ínyenceknek ajánljuk!
Hozzávalók 2 pohárhoz
- 6 cl hideg presszókávé
- 12 cl vermut (vörös)
- 2,5 dl tej
- 2 ek cukor
- jégkása
Elkészítés: A skakerbe tegyünk kevés jégkását, majd töltsük rá a vermouth-ot, tejet, kávét, illetve adjuk hozzá a cukrot és alaposan rázzuk össze. A kész italt koktélos pohárba szűrjük és azonnal szervírozzuk.
Caffé Latte
(Caffé au Lait) Olaszország és Franciaország legnépszerűbb reggeli itala.
Hozzávalók 1 pohárhoz
- 1 csésze erős presszókávé (6 gr kávéból)
- 3 csésze forralt tej
Elkészítés: Öntsük a pohárba a kávét, adjuk hozzá a forró tejet, majd keverjük meg. Ismert a Caffé Latte vaníliás változata is. Ilyenkor a hideg tejet egy kevés vaníliával forraljuk fel és azt adjuk a kávéhoz.
Cappuccino
A klasszikus tejes kávé.
Hozzávalók 1 csészéhez
- 6 gr kávé
- 0,8-1 dl zsíros tej
- kakaópor vagy fahéj a díszítéshez.
Elkészítés: Öntsük a tejet egy fém, vagy gőzölésre alkalmas edénybe és gőzöljük addig, amíg a tej felszínén hab nem képződik. Ezután főzzünk egy csésze erős presszó kávét és töltsük cappuccinos (min. 1,5 dl) pohárba. Öntsük a felgőzölt tejet a kávéra úgy, hogy egy kanállal a tejhabot visszatartjuk, majd a habot a végén a kávé tetejére kanalazzuk és kakaóporral, vagy fahéjjal díszítjük. A tökéletes cappuccino egy rész kávéból egy rész forralt tejből és egy rész tejhabból készül.
Cognac-os kávé
Hozzávalók 2 csészéhez
- 2,5 dl presszókávé
- 2 cl Cognac
- 2 szem szegfűszeg
- 2 ek cukor
- faháj, reszelt narancs és citromhéj az ízesítéshez
- tejszínhab a tálaláshoz
Elkészítés: A Cognac-ot a fűszerekkel egy kis edényben felforraljuk, majd meggyújtjuk. A forró kávét a csészékbe öntjük, majd a tetejükre szűrjük az ízesített Cognac-ot és végül az italt tetejére tejszínhabot kanalazunk.
Colada kávé
Jamaicai különlegesség, ínyenceknek ajánljuk!
Hozzávalók 4 pohárhoz
- 4,5 dl hideg presszókávé
- 5 cl tequila
- 5 cl Malibu
- 10 cl kókusztej
- 0,5 rúd vanília
- darált jég
- tejszínhab és kókuszreszelék a szervírozáshoz
Elkészítés: A vanília rudat hosszában félbevágjuk és kikaparjuk a belsejét, majd ezt a többi összetevővel együtt - a tejszínhab kivételével - turmixba tesszük és alaposan összeturmixoljuk. Az italt talpaspohárba szűrjük, tetejét tejszínhabbal és kókuszreszelékkel díszítjük.
Curacao kávé
(e:kűrasszó)
Hozzávalók 4 pohárhoz
- 2,5 dl presszókávé
- 2,5 dl tej
- 1 dl Curacao
- 5 dkg étcsokoládé
- tejszínhab
- reszelt csokoládé a díszítéshez
Elkészítés: A tejet és az apróra vágott csokoládét egy edényben folyamatos keverés mellett felolvasztunk, majd hozzáadjuk a kávét és a Curacao-t. Az italt fülespoharakba szűrjük, tetejére tejszínhabot kanalazunk és reszelt csokoládéval díszítjük.
Csokis kávé
Kalória: 220 kcal
Hozzávalók:
- 5 dkg főzőcsokoládé
- 1 evőkanál víz
- 5 dl nagyon erős kávé
- cukor
Elkészítés: : A csokit kis darabokra tördeljük, a vizet hozzáöntjük, és kislángon megolvasztjuk. Amikor felolvadt, sima krémmé keverjük. Rátöltjük a kávét, és jól összekeverjük. Ízlés szerint adunk hozzá cukrot.
Diplomatakávé
Hozzávalók 2 csészéhez
- 2,5 cl presszókávé
- 5 cl tojáslikőr
- tejszínhab, kakaópor a szervírozáshoz
Elkészítés: Egy előmelegített pohárba öntjük a tojáslikőrt, majd a tetejére a szűrjük kávét. A kávé tetejére tejszínhabot kanalazunk, amit kevés kakaóporral díszítünk.
Frappé
Hozzávalók 2 pohárhoz
- 4,5 dl hideg presszókávé
- 0,5 rúd vanília
- 6 cl sűrített tej
- darált jég
- tejszínhab a szervírozáshoz
Elkészítés: A vanília rudat vágjuk hosszában ketté, kaparjuk ki a belsejét, majd ezt adjuk hozzá a kávéhoz. Az így kapott vaníliás kávét a darált jéggel és a sűrített tejjel együtt öntsük turmixgépbe majd alaposan turmixoljuk össze. A kész italt öntsük longdrinkes poharakba majd a tetejüket díszítsük tejszínhabbal.
Fűszeres kávé
Kalória: 105 kcal
Hozzávalók:
- 1 darabka fahéj
- 1 vaníliarúd
- 1-1 narancs és citrom (héja)
- 2 dl konyak
- 6 kockacukor
- 6 csésze erős tea
Elkészítés: : A fűszereket a gyufaszálnyi darabokra vágott citrom- és narancshéjjal összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a konyakkal meglocsoljuk, kislángon felforraljuk, és flambírozzuk (meggyújtjuk, majd levesszük a tűzről, hagyjuk, hogy elaludjon a láng). A forró kávét nagyon lassan beleöntjük, és néhány percig állni hagyjuk. Leszűrjük, és hőálló poharakba töltjük.
Georgia 'n Ginger
Az Egyesült Államokban található, őszibarackjairól híres Georgia államról kapta a nevé ez az ital.
Hozzávalók 4 pohárhoz
- 30 dkg szeletelt konzerv őszibarack
- 5 dl presszókávé
- 1 ek barna cukor
- fahéj, gyömbér az ízesítéshez
- tejszínhab, reszelt narancshéj a szervírozáshoz
Elkészítés: Tegyünk egy edénybe 2,5 dl vizet, adjuk hozzá a cukrot, fahéjat, gyömbért és a konzerv barack levét, majd lassú tűzön forraljuk fel. A leszűrt barackot turmixoljuk össze a kávé felével, majd adjuk a forrásban lévő barack sziruphoz. Végül öntsük hozzá a kávé másik felét és alaposan keverjük össze. Tejszínhabbal és reszelt narancshéjjal díszítjük.
Gyömbéres kávé
Hozzávalók 1 csészéhez
- 2,5 cl presszókávé
- 1 kk méz
- csipetnyi gyömbér az ízesítéshez
- tejszínhab a szervírozáshoz
Elkészítés: Egy csészében elkeverjük a mézet és a gyömbért, majd a tetejére öntjük a forró presszókávét és ismételten alaposan összekeverjük az összetevőket. Az ital tetejére tejszínhabot kanalazunk.
Gyömbérkávé
Elkészítés: : 6 dl vízben 1 kávéskanál őrölt gyömbért 1-2 percig főzünk. A forró főzetet 6 kanál méz és 6 evőkanál kávé keverékére öntjük, elkeverjük, és hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt félig felvert tejszínnel tálaljuk.
Ír kávé
Hozzávalók:
- 6 csésze erős meleg átszűrt török kávé,
- 1 nagy pohár tejszín (240 gr)
- 3 ek. cukor
- 3/4 csésze Ír whisky
Elkészítés: : Összekeverjük a tejszínt a cukorral, hozzáadjuk az átszűrt kávét és whisky-t, keverjük még kb 1 percig. Töltsük 6 csészébe és felvert tejszínnel díszítsük. Tetejére kevés reszelt csokoládét szórhatunk.
Irish Coffee
Hozzávalók 1 bögréhez
- 3 cl ír whisky
- 1 tk barna cukor
- 5 cl presszókávé
- tejszínhab és szerecsendió a szervírozáshoz
Elkészítés: Speciális ír-kávés pohárba töltjük a whisky-t, hozzáadjuk a barna cukrot és meggyújtjuk az italt. Folyamatos keverés mellett addig karamellizáljuk a cukrot amíg az teljesen fel nem olvad, majd felengedjük a kávéval. Az így elkészült ital tetejére tejszínhabot kanalazunk és egy kevés szerecsendióval díszítjük.
Jávai fahéjas kávé
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 4 kk instant kávé,
- 100 ml habtejszín,
- őrölt fahéj
- néhány koktélcseresznye,
- 2 ek gyömbérszirup,
- 2-3 ek cukor.
Két csészében keverjük össze a kávét a cukorral és a gyömbérsziruppal, majd a forró vízzel öntsük fel. A tejszínt ízlés szerinti mennyiségű fahéjjal verjük félkeményre, és osszuk el a csészék tetején. Fogvájóra tűzött koktélcseresznyével díszítsünk.
Jegeskávé
Hozzávalók:
- 1-2 dl főzött kávé
- jégkocka
- 1-2 kiskanál cukor
- vanília fagylalt
- esetleg tej,
- tejszínhab
Elkészítés: A kávét főzd le és hagyd kihűlni. (Készítheted nescaféból is). Hosszú poharakba tegyél jégkockákat, 1-2 kiskanálnyi cukrot, egy gombóc vanília fagylaltot. Öntsd fel a kávéval, kevés hideg tejjel, tetejét pedig díszítheted tejszínhabbal, kis fahéjjal..
Jegeskávé
(Caffé freddo)
Hozzávalók 1 csészéhez
- 2,5 cl hideg presszókávé
- cukor
- darált jég
Elkészítés: A poharat feltöltjük a darált jéggel majd erre öntjük a hideg presszókávét. A hideg kávé enyhén megkeseredik a hűtés során, a cukrozásnál ezt mindenképpen vegyük figyelembe.
Jeges kávé
Hozzávalók:
- 1 dl presszó kávé vagy nescafé
- 1 gombócnyi vanília fagylalt
- ízlés szerint cukor
- jégkocka
- tejszínhab
- csoki reszelék
- egy szép hosszú üvegpohár,
- szívószál
Elkészítés: e: A kávét lefőzzük, hagyjuk kihűlni. Beletesszük a jégkockákat, a fagyit, a tetejére a tejszínhabot és a csokireszelékkel megszórjuk. Nagyon finom.
Joghurtos kávé
Indiai ,vagy talán török eredetű kávéféle.
Hozzávalók 2 pohárhoz
- 3,5 dl hideg presszókávé
- 3,5 dl joghurt (natúr)
- 4 tk cukor
- őrölt fahéj az ízesítéshez, díszítéshez
Elkészítés: Az ital összetevőit öntsük turmixgépbe, majd alaposan turmixoljuk össze. A kész italt öntsük longdrinkes poharakba, a tetejüket díszítsük fahéjjal.
Karibi kávé
Hozzávalók 2 pohárhoz
- 6 dl hideg hosszú kávé
- 1 szelet ananász
- fél narancs és citrom vékonyra szeletelve
- 1 kk Angostura
- cukor
- jégkocka
- narancshéjspirál a díszítéshez
Elkészítés: A vékonyra szeletelt citromot, narancsot és az ananászt mély tálba tesszük, majd ráöntjük a hideg kávét. Az így kapott mixet alaposan összekeverjük, majd egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérhessenek. Miután kivettük a hűtőből az italt a gyümölcsöket eltávolítjuk belőle és hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot illetve az Angosturat és ismét alaposan megverjük az italt. Az így kapott kávét longdrinkes poharakba szűrjük - melyek aljára pár szem jégkockát teszünk - és tetejét narancshéjspirállal díszítjük.
Kávékülönlegesség
Kalória: 184 kcal
Hozzávalók:
- 4 cl narancslikőr
- 1 csésze forró kávé
- 2 evőkanál felvert tejszínhab
Elkészítés: : A likőrt felmelegítjük, egy tűzálló talpas pohárba öntjük a forró kávéval, és a tetejére tesszük a tejszínhabot.
LIKŐRÖS HABOS KÁVÉ
(Elkészítés: i idő: kb.: 7 perc 381 kJ (91 kcal)/ pohár)
Hozzávalók: (4 pohárhoz)
- 4 tk neszkávé
- 1 cs. Tejszínpor (45 g)
- 1,5 dl tej
- 4 ek tojáslikőr
- 2 tk reszelt csokoládé
Elkészítés: : A tejjel elkevert tejszínport kemény habbá verjük, (a tejszínhabspray a forró kávén összeesik) A poharakba 1-1 teáskanál neszkávét teszünk, forró vízzel felöntjük és ráhalmozzuk a tejszínhabot. A tojáslikőrrel megöntözzük, és reszelt csokoládéval megszórjuk.
LIKŐRÖS, BARNA HABOS KÁVÉ
(Elkészítés: i idő: kb.: 10 perc 1110 kJ (267 kcal)/ pohár)
Hozzávalók: (4 pohárhoz)
- 16 ek tejszín
- 4 tk. Reszelt csokoládé
- 28-30 g őrölt kávé
- 2 dl kávélikőr
Elkészítés: : Négy személyre lefűzzük a kávét, hozzáadjuk a kávélikőrt, poharakba töltjük. A tejszín felét a reszelt csokoládéval felforraljuk, és jól lehűtjük, majd kemény habbá verjük. A másik felét is felverjük. Először a barna habot, majd a fehéret a l ikőrös kávéra nyomjuk
Mexikói kávé
Az aztékok voltak a csokoládé első fogyasztói, így számos mexikói recept tartalmaz csokoládét.
Hozzávalók 4 bögréhez
- 5 dl erős presszókávé
- 3 cl csokoládészirup
- 1,2 dl tejszín
- 2 ek barna cukor
- fahéj, szerecsendió az ízesítéshez
- tejszínhab és fahéjdarabok a szervírozáshoz
Elkészítés: A kávé kivételével az összes alapanyagot keverjük alaposan össze, majd öntsük hozzá a forró kávét. A kész italt öntsük bögrékbe a tetejét díszítsük tejszínhabbal és fahéj darabokkal.
Normandiai kávé
Normandia világszerte ismert remek almájáról. Az alábbi kávé ennek megfelelően alma hozzáadásával készül.
Hozzávalók 4 pohárhoz
- 4 dl presszókávé
- 4 dl almalé
- 2 ek barna cukor
- 3 szelet narancs
- fahéj, szegfűbors, szegfűszeg
Elkészítés: Az összes összetevőt tegyük egy edénybe és forraljuk fel, majd hagyjuk hűlni tíz percig. Végül a főzetet szűrjük le és öntsük cappuccinos poharakba.
Párizsi kávé
Hozzávalók:
- 2 dl erős átszűrt meleg török kávé
- 4 ek csokoládé szirup
- 2 ek Maraskino likőr
- 1/4 csésze tejszín
- 1 ek reszelt csokoládé
- 2 maraskinó meggy
Elkészítés: : Keverjük össze a kávét És a csokoládészirupot a Maraskinóval. Ezt 2 nagyobb kávéscsészébe töltjük.Tetejét felvert tejszínnel, reszelt csokoládéval és Maraskinómeggyel díszítjük.
Rumos kávé tejszínnel
Hozzávalók 1 csészéhez
- 2 cl presszókávé
- 3 cl rum
- 1 kk kakaó
- 1 kk cukor
- tejszínhab
Elkészítés: Előmelegített csészében alaposan összekeverjük a kakaót, cukrot és a rumot, majd hozzáöntjük a forró kávét és végül a tetejére kanalazzuk a tejszínhaSötét szerenád
Hozzávalók:
- 1/4 l erős kávé,
- 1/4 l tej, vagy kávétejszín,
- 5 dkg csokoládé,
- 2 ek porcukor,
- tejszínhab, reszelt csokoládé.
A forró tejben feloldom a csokoládét. Ezen forró csokoládét hozzáöntöm a kávéhoz és elkeverem a porcukorral. Csészékbe osztom, egy-egy tejszínhabsapkát teszek rájuk és megszórom reszelt csokoládéval.
Toddy kávé
Egyes források szerint ezt az italt Flaubert rendkívül szívesen fogyasztotta.
Hozzávalók: 2 bögréhez
- 3 dl presszókávé
- 1,2 dl Calvados
- 5 cl barackpálinka
- 20 g cukor
- 2,5 cl tejszín
Elkészítés A barackpálinkát öntsük a Calvadoshoz, majd lassú tűzön melegítsük fel őket. A cukort adjuk a forró kávéhoz, majd öntsük a Calvadossal elkevert barackpálinkához és keverjük össze az összevevőket. Ahogy összekevertük az italt öntsük bögrékbe és anélkül, hogy megkevernénk öntsük a tetejére a tejszínt.
BAYLEYS
2 dl rum
3 dl OKÉ tejszin
2 csomag vaniliás cappucinopor (125 gr-os )
15 dkg porcukor
Összerázni és lehüteni.
| |