| Afrikai kv
Hozzvalk 2 pohrhoz
- 2,5 dl hideg presszkv
- 4 tk csokoldlikr
- 8 tk srtett tej
- jgkocka
Elkszts: A srtett tejet, csokoldlikrt s kvt egy shakerben alaposan sszerzzuk, majd egy jgkockval tlttt old fashioned pohrba tltjk.
Bcsi kv
Hozzvalk 4 szemlyre:
- 1/2 cssze/100 g fzcsokold
- 4 evkanl/60 ml tejjel felre hgtott tejszn
- 2 1/2 cssze/550 ml forr ers kv
- 2/3 cssze/150 ml tejszn
- 1 kiskanl/5 g cukor
a dsztshez:
Elkszts: : vatosan olvasszuk fel a csokoldt egy serpenyben. gyeljnk, hogy ne gjen oda. Keverjk hozz a higtott tejsznt. Lassan tltsk hozz a csokoldhoz a kvt s fokozatosan verjk habosra. Tartsuk melegen. Ezutn a teljes tejsznt verjk fel a cukorral egytt. ntsk a kvt elmelegtett csszkbe s tegyk a tetejre a tejsznhabot.
Felszolgls: Szrjunk a kv tetejre fahjat s kakat.
Tancsok: n mikrban olvasztottam fel a csokit.
Caf Bailey's
Hozzvalk 1 pohrhoz
- 2,5 cl presszkv
- 4 cl Bailey's
- 4 cl tejszn
- 2 kk cukor
Elkszts: Egy elmelegtett pohrba ntjk a Bailey's-t, hozzadjuk a kockacukrokat s a kv felt, majd addig keverjk, amg a cukor teljesen fel nem olddik benne. Ezutn a kv msik felt is hozztltjk, majd nagyon vatosan - hogy ne keveredjenek ssze - a tetejre ntjk a tejsznt is.
Caf Flamb
Hozzvalk 4 csszhez
- 5 cl presszkv
- 8 cl Cognac
- 8 db kockacukor
- 1 narancs
Elkszts: A Cognac-ot egy ednyben felmelegtjk annyira, hogy mg pp ne jjjn forrsba. A kockacukrokat vatosan sszedrzsljk a narancs hjval, hogy tvegye annak aromit, majd minden csszbe kettt-kettt helyeznk belle. A cukrokra rszrjk a Cognac-ot, majd meggyjtjuk azt. Nhny msodperc mlva az g Cognac-ra tltjk a kvt s azonnal szervrozzuk az italt.
Caf Royal
Hozzvalk 4 csszhez
- 5 cl presszkv
- 5 cl Cognac
- 2 ek cukor
- tejsznhab a szervrozshoz
Elkszts: A kvt a cukorral sszekeverjk, egy lbosban felforraljuk, majd hozzadjuk a Cognac-ot s meggyjtjuk. Miutn elaludt azonnal a csszkbe tltjk, tejsznhabbal dsztjk s szervrozzuk.
Caf Vermouth
nyenceknek ajnljuk!
Hozzvalk 2 pohrhoz
- 6 cl hideg presszkv
- 12 cl vermut (vrs)
- 2,5 dl tej
- 2 ek cukor
- jgksa
Elkszts: A skakerbe tegynk kevs jgkst, majd tltsk r a vermouth-ot, tejet, kvt, illetve adjuk hozz a cukrot s alaposan rzzuk ssze. A ksz italt koktlos pohrba szrjk s azonnal szervrozzuk.
Caff Latte
(Caff au Lait) Olaszorszg s Franciaorszg legnpszerbb reggeli itala.
Hozzvalk 1 pohrhoz
- 1 cssze ers presszkv (6 gr kvbl)
- 3 cssze forralt tej
Elkszts: ntsk a pohrba a kvt, adjuk hozz a forr tejet, majd keverjk meg. Ismert a Caff Latte vanlis vltozata is. Ilyenkor a hideg tejet egy kevs vanlival forraljuk fel s azt adjuk a kvhoz.
Cappuccino
A klasszikus tejes kv.
Hozzvalk 1 csszhez
- 6 gr kv
- 0,8-1 dl zsros tej
- kakapor vagy fahj a dsztshez.
Elkszts: ntsk a tejet egy fm, vagy gzlsre alkalmas ednybe s gzljk addig, amg a tej felsznn hab nem kpzdik. Ezutn fzznk egy cssze ers pressz kvt s tltsk cappuccinos (min. 1,5 dl) pohrba. ntsk a felgzlt tejet a kvra gy, hogy egy kanllal a tejhabot visszatartjuk, majd a habot a vgn a kv tetejre kanalazzuk s kakaporral, vagy fahjjal dsztjk. A tkletes cappuccino egy rsz kvbl egy rsz forralt tejbl s egy rsz tejhabbl kszl.
Cognac-os kv
Hozzvalk 2 csszhez
- 2,5 dl presszkv
- 2 cl Cognac
- 2 szem szegfszeg
- 2 ek cukor
- fahj, reszelt narancs s citromhj az zestshez
- tejsznhab a tlalshoz
Elkszts: A Cognac-ot a fszerekkel egy kis ednyben felforraljuk, majd meggyjtjuk. A forr kvt a csszkbe ntjk, majd a tetejkre szrjk az zestett Cognac-ot s vgl az italt tetejre tejsznhabot kanalazunk.
Colada kv
Jamaicai klnlegessg, nyenceknek ajnljuk!
Hozzvalk 4 pohrhoz
- 4,5 dl hideg presszkv
- 5 cl tequila
- 5 cl Malibu
- 10 cl kkusztej
- 0,5 rd vanlia
- darlt jg
- tejsznhab s kkuszreszelk a szervrozshoz
Elkszts: A vanlia rudat hosszban flbevgjuk s kikaparjuk a belsejt, majd ezt a tbbi sszetevvel egytt - a tejsznhab kivtelvel - turmixba tesszk s alaposan sszeturmixoljuk. Az italt talpaspohrba szrjk, tetejt tejsznhabbal s kkuszreszelkkel dsztjk.
Curacao kv
(e:krassz)
Hozzvalk 4 pohrhoz
- 2,5 dl presszkv
- 2,5 dl tej
- 1 dl Curacao
- 5 dkg tcsokold
- tejsznhab
- reszelt csokold a dsztshez
Elkszts: A tejet s az aprra vgott csokoldt egy ednyben folyamatos kevers mellett felolvasztunk, majd hozzadjuk a kvt s a Curacao-t. Az italt flespoharakba szrjk, tetejre tejsznhabot kanalazunk s reszelt csokoldval dsztjk.
Csokis kv
Kalria: 220 kcal
Hozzvalk:
- 5 dkg fzcsokold
- 1 evkanl vz
- 5 dl nagyon ers kv
- cukor
Elkszts: : A csokit kis darabokra trdeljk, a vizet hozzntjk, s kislngon megolvasztjuk. Amikor felolvadt, sima krmm keverjk. Rtltjk a kvt, s jl sszekeverjk. zls szerint adunk hozz cukrot.
Diplomatakv
Hozzvalk 2 csszhez
- 2,5 cl presszkv
- 5 cl tojslikr
- tejsznhab, kakapor a szervrozshoz
Elkszts: Egy elmelegtett pohrba ntjk a tojslikrt, majd a tetejre a szrjk kvt. A kv tetejre tejsznhabot kanalazunk, amit kevs kakaporral dsztnk.
Frapp
Hozzvalk 2 pohrhoz
- 4,5 dl hideg presszkv
- 0,5 rd vanlia
- 6 cl srtett tej
- darlt jg
- tejsznhab a szervrozshoz
Elkszts: A vanlia rudat vgjuk hosszban kett, kaparjuk ki a belsejt, majd ezt adjuk hozz a kvhoz. Az gy kapott vanlis kvt a darlt jggel s a srtett tejjel egytt ntsk turmixgpbe majd alaposan turmixoljuk ssze. A ksz italt ntsk longdrinkes poharakba majd a tetejket dsztsk tejsznhabbal.
Fszeres kv
Kalria: 105 kcal
Hozzvalk:
- 1 darabka fahj
- 1 vanliard
- 1-1 narancs s citrom (hja)
- 2 dl konyak
- 6 kockacukor
- 6 cssze ers tea
Elkszts: : A fszereket a gyufaszlnyi darabokra vgott citrom- s narancshjjal sszekeverjk. Hozzadjuk a cukrot, a konyakkal meglocsoljuk, kislngon felforraljuk, s flambrozzuk (meggyjtjuk, majd levesszk a tzrl, hagyjuk, hogy elaludjon a lng). A forr kvt nagyon lassan belentjk, s nhny percig llni hagyjuk. Leszrjk, s hll poharakba tltjk.
Georgia 'n Ginger
Az Egyeslt llamokban tallhat, szibarackjairl hres Georgia llamrl kapta a nev ez az ital.
Hozzvalk 4 pohrhoz
- 30 dkg szeletelt konzerv szibarack
- 5 dl presszkv
- 1 ek barna cukor
- fahj, gymbr az zestshez
- tejsznhab, reszelt narancshj a szervrozshoz
Elkszts: Tegynk egy ednybe 2,5 dl vizet, adjuk hozz a cukrot, fahjat, gymbrt s a konzerv barack levt, majd lass tzn forraljuk fel. A leszrt barackot turmixoljuk ssze a kv felvel, majd adjuk a forrsban lv barack sziruphoz. Vgl ntsk hozz a kv msik felt s alaposan keverjk ssze. Tejsznhabbal s reszelt narancshjjal dsztjk.
Gymbres kv
Hozzvalk 1 csszhez
- 2,5 cl presszkv
- 1 kk mz
- csipetnyi gymbr az zestshez
- tejsznhab a szervrozshoz
Elkszts: Egy csszben elkeverjk a mzet s a gymbrt, majd a tetejre ntjk a forr presszkvt s ismtelten alaposan sszekeverjk az sszetevket. Az ital tetejre tejsznhabot kanalazunk.
Gymbrkv
Elkszts: : 6 dl vzben 1 kvskanl rlt gymbrt 1-2 percig fznk. A forr fzetet 6 kanl mz s 6 evkanl kv keverkre ntjk, elkeverjk, s hagyjuk kihlni. Fogyaszts eltt flig felvert tejsznnel tlaljuk.
r kv
Hozzvalk:
- 6 cssze ers meleg tszrt trk kv,
- 1 nagy pohr tejszn (240 gr)
- 3 ek. cukor
- 3/4 cssze r whisky
Elkszts: : sszekeverjk a tejsznt a cukorral, hozzadjuk az tszrt kvt s whisky-t, keverjk mg kb 1 percig. Tltsk 6 csszbe s felvert tejsznnel dsztsk. Tetejre kevs reszelt csokoldt szrhatunk.
Irish Coffee
Hozzvalk 1 bgrhez
- 3 cl r whisky
- 1 tk barna cukor
- 5 cl presszkv
- tejsznhab s szerecsendi a szervrozshoz
Elkszts: Specilis r-kvs pohrba tltjk a whisky-t, hozzadjuk a barna cukrot s meggyjtjuk az italt. Folyamatos kevers mellett addig karamellizljuk a cukrot amg az teljesen fel nem olvad, majd felengedjk a kvval. Az gy elkszlt ital tetejre tejsznhabot kanalazunk s egy kevs szerecsendival dsztjk.
Jvai fahjas kv
Hozzvalk 2 adaghoz:
- 4 kk instant kv,
- 100 ml habtejszn,
- rlt fahj
- nhny koktlcseresznye,
- 2 ek gymbrszirup,
- 2-3 ek cukor.
Kt csszben keverjk ssze a kvt a cukorral s a gymbrsziruppal, majd a forr vzzel ntsk fel. A tejsznt zls szerinti mennyisg fahjjal verjk flkemnyre, s osszuk el a csszk tetejn. Fogvjra tztt koktlcseresznyvel dsztsnk.
Jegeskv
Hozzvalk:
- 1-2 dl fztt kv
- jgkocka
- 1-2 kiskanl cukor
- vanlia fagylalt
- esetleg tej,
- tejsznhab
Elkszts: A kvt fzd le s hagyd kihlni. (Ksztheted nescafbl is). Hossz poharakba tegyl jgkockkat, 1-2 kiskanlnyi cukrot, egy gombc vanlia fagylaltot. ntsd fel a kvval, kevs hideg tejjel, tetejt pedig dsztheted tejsznhabbal, kis fahjjal..
Jegeskv
(Caff freddo)
Hozzvalk 1 csszhez
- 2,5 cl hideg presszkv
- cukor
- darlt jg
Elkszts: A poharat feltltjk a darlt jggel majd erre ntjk a hideg presszkvt. A hideg kv enyhn megkeseredik a hts sorn, a cukrozsnl ezt mindenkppen vegyk figyelembe.
Jeges kv
Hozzvalk:
- 1 dl pressz kv vagy nescaf
- 1 gombcnyi vanlia fagylalt
- zls szerint cukor
- jgkocka
- tejsznhab
- csoki reszelk
- egy szp hossz vegpohr,
- szvszl
Elkszts: e: A kvt lefzzk, hagyjuk kihlni. Beletesszk a jgkockkat, a fagyit, a tetejre a tejsznhabot s a csokireszelkkel megszrjuk. Nagyon finom.
Joghurtos kv
Indiai ,vagy taln trk eredet kvfle.
Hozzvalk 2 pohrhoz
- 3,5 dl hideg presszkv
- 3,5 dl joghurt (natr)
- 4 tk cukor
- rlt fahj az zestshez, dsztshez
Elkszts: Az ital sszetevit ntsk turmixgpbe, majd alaposan turmixoljuk ssze. A ksz italt ntsk longdrinkes poharakba, a tetejket dsztsk fahjjal.
Karibi kv
Hozzvalk 2 pohrhoz
- 6 dl hideg hossz kv
- 1 szelet anansz
- fl narancs s citrom vkonyra szeletelve
- 1 kk Angostura
- cukor
- jgkocka
- narancshjspirl a dsztshez
Elkszts: A vkonyra szeletelt citromot, narancsot s az ananszt mly tlba tesszk, majd rntjk a hideg kvt. Az gy kapott mixet alaposan sszekeverjk, majd egy rra htbe tesszk, hogy az zek sszerhessenek. Miutn kivettk a htbl az italt a gymlcsket eltvoltjuk belle s hozzadjuk az zls szerinti cukrot illetve az Angosturat s ismt alaposan megverjk az italt. Az gy kapott kvt longdrinkes poharakba szrjk - melyek aljra pr szem jgkockt tesznk - s tetejt narancshjspirllal dsztjk.
Kvklnlegessg
Kalria: 184 kcal
Hozzvalk:
- 4 cl narancslikr
- 1 cssze forr kv
- 2 evkanl felvert tejsznhab
Elkszts: : A likrt felmelegtjk, egy tzll talpas pohrba ntjk a forr kvval, s a tetejre tesszk a tejsznhabot.
LIKRS HABOS KV
(Elkszts: i id: kb.: 7 perc 381 kJ (91 kcal)/ pohr)
Hozzvalk: (4 pohrhoz)
- 4 tk neszkv
- 1 cs. Tejsznpor (45 g)
- 1,5 dl tej
- 4 ek tojslikr
- 2 tk reszelt csokold
Elkszts: : A tejjel elkevert tejsznport kemny habb verjk, (a tejsznhabspray a forr kvn sszeesik) A poharakba 1-1 teskanl neszkvt tesznk, forr vzzel felntjk s rhalmozzuk a tejsznhabot. A tojslikrrel megntzzk, s reszelt csokoldval megszrjuk.
LIKRS, BARNA HABOS KV
(Elkszts: i id: kb.: 10 perc 1110 kJ (267 kcal)/ pohr)
Hozzvalk: (4 pohrhoz)
- 16 ek tejszn
- 4 tk. Reszelt csokold
- 28-30 g rlt kv
- 2 dl kvlikr
Elkszts: : Ngy szemlyre lefzzk a kvt, hozzadjuk a kvlikrt, poharakba tltjk. A tejszn felt a reszelt csokoldval felforraljuk, s jl lehtjk, majd kemny habb verjk. A msik felt is felverjk. Elszr a barna habot, majd a fehret a l ikrs kvra nyomjuk
Mexiki kv
Az aztkok voltak a csokold els fogyaszti, gy szmos mexiki recept tartalmaz csokoldt.
Hozzvalk 4 bgrhez
- 5 dl ers presszkv
- 3 cl csokoldszirup
- 1,2 dl tejszn
- 2 ek barna cukor
- fahj, szerecsendi az zestshez
- tejsznhab s fahjdarabok a szervrozshoz
Elkszts: A kv kivtelvel az sszes alapanyagot keverjk alaposan ssze, majd ntsk hozz a forr kvt. A ksz italt ntsk bgrkbe a tetejt dsztsk tejsznhabbal s fahj darabokkal.
Normandiai kv
Normandia vilgszerte ismert remek almjrl. Az albbi kv ennek megfelelen alma hozzadsval kszl.
Hozzvalk 4 pohrhoz
- 4 dl presszkv
- 4 dl almal
- 2 ek barna cukor
- 3 szelet narancs
- fahj, szegfbors, szegfszeg
Elkszts: Az sszes sszetevt tegyk egy ednybe s forraljuk fel, majd hagyjuk hlni tz percig. Vgl a fzetet szrjk le s ntsk cappuccinos poharakba.
Prizsi kv
Hozzvalk:
- 2 dl ers tszrt meleg trk kv
- 4 ek csokold szirup
- 2 ek Maraskino likr
- 1/4 cssze tejszn
- 1 ek reszelt csokold
- 2 maraskin meggy
Elkszts: : Keverjk ssze a kvt s a csokoldszirupot a Maraskinval. Ezt 2 nagyobb kvscsszbe tltjk.Tetejt felvert tejsznnel, reszelt csokoldval s Maraskinmeggyel dsztjk.
Rumos kv tejsznnel
Hozzvalk 1 csszhez
- 2 cl presszkv
- 3 cl rum
- 1 kk kaka
- 1 kk cukor
- tejsznhab
Elkszts: Elmelegtett csszben alaposan sszekeverjk a kakat, cukrot s a rumot, majd hozzntjk a forr kvt s vgl a tetejre kanalazzuk a tejsznhaStt szerend
Hozzvalk:
- 1/4 l ers kv,
- 1/4 l tej, vagy kvtejszn,
- 5 dkg csokold,
- 2 ek porcukor,
- tejsznhab, reszelt csokold.
A forr tejben feloldom a csokoldt. Ezen forr csokoldt hozzntm a kvhoz s elkeverem a porcukorral. Csszkbe osztom, egy-egy tejsznhabsapkt teszek rjuk s megszrom reszelt csokoldval.
Toddy kv
Egyes forrsok szerint ezt az italt Flaubert rendkvl szvesen fogyasztotta.
Hozzvalk: 2 bgrhez
- 3 dl presszkv
- 1,2 dl Calvados
- 5 cl barackplinka
- 20 g cukor
- 2,5 cl tejszn
Elkszts A barackplinkt ntsk a Calvadoshoz, majd lass tzn melegtsk fel ket. A cukort adjuk a forr kvhoz, majd ntsk a Calvadossal elkevert barackplinkhoz s keverjk ssze az sszevevket. Ahogy sszekevertk az italt ntsk bgrkbe s anlkl, hogy megkevernnk ntsk a tetejre a tejsznt.
BAYLEYS
2 dl rum
3 dl OK tejszin
2 csomag vanilis cappucinopor (125 gr-os )
15 dkg porcukor
sszerzni s lehteni.
| |