|
KÖRETEK
Farmer rántotta
füstölt kolbász
|
10 dkg
|
füstölt szalonna
|
8 dkg
|
zsír
|
5 dkg
|
zöldpaprika
|
10 dkg
|
tojás
|
8 db
|
Karaván sajt
|
12 dkg
|
paradicsom
|
15 dkg
|
gyömbér, só
|
|
Elkészítése:
Serpenyőben zsírt hevítünk, beletesszük a felszeletelt szalonnát és megpirítjuk. Hozzáadjuk a karikákra vágott kolbászt és zöldpaprikát. Közben felverjük a tojásokat, megsózzuk és a serpenyőbe öntjük. Amikor lágyra sült, levesszük a tűzről és megszórjuk a reszelt Karaván sajttal. Tálalás előtt körberakjuk kevés zsíron megsütött, reszelt gyömbérrel ízesített paradicsomkarikákkal.
Karaván sajtos paraj
paraj (mirelit)
|
60 dkg
|
Karaván sajt
|
12 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
liszt
|
5 dkg
|
tejszín
|
2 dl
|
őrölt fehér bors, só
|
|
Elkészítése:
A parajt felolvasztjuk, levét lecsepegtetjük és összekeverjük a lereszelt füstölt sajttal. A lisztből és 5 dkg vajból világos rántást készítünk. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a tejszínt, felforraljuk, majd belekeverjük a sajtos parajt. Sóval, őrölt fehér borssal ízesítjük. 1-2 perces forralás után a tűzről levesszük és a maradék vajat a tetejére morzsoljuk. Roston sültekhez, birka-, bárány- és ürühúsokhoz adható köret.
Kelbimbó tejföllel-sajttal sütve
kelbimbó
|
80 dkg
|
szódabikarbóna
|
vaj
|
6 dkg
|
őrölt bors, só
|
tojás
|
2 db
|
|
tejföl
|
2 dl
|
|
reszelt Pannónia sajt
|
15 dkg
|
|
Elkészítése:
A kelbimbót enyhén sós vízben - amelybe egy késhegynyi szódabikarbónát is teszünk - megfőzzük. A szódabikarbónától megtartja természetes, élénk zöld színét. A kelbimbót leszűrjük és lecsepegtetjük, majd egy vajjal kikent edénybe tesszük. Sóval és őrölt borssal ízesítjük. Az egész tojásokat és a tejfölt simára keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajt felét, enyhén megsózzuk és a kelbimbóra öntjük. Tetejét a reszelt sajt másik felével megszórjuk és vajat morzsolunk rá. Kb. 10-15 percig közép meleg sütőben sütjük, hogy teteje szép piros legyen. Roston sültek mellé ajánlható köret.
Makaróni háziasan
makaróni
|
25 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
reszelt Pannónia sajt
|
20 dkg
|
ketchup
|
1 dl
|
só
|
|
Elkészítése:
A makarónit bő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A forró tésztát lábasba öntjük, apró vajdarabkákat teszünk rá, majd rászórjuk a reszelt sajt felét. Nem keverjük meg, csak fedővel letakarva jól összerázzuk. Tálra borítjuk, tetejére öntjük a ketchupot és meghintjük a maradék reszelt sajttal. Párolt szárnyas-, sertés- és marhahúsokhoz kitűnő köret.
Pannónia sajtkrémes felfújt
burgonya
|
1 kg
|
liszt
|
2 dkg
|
vaj
|
12 dkg
|
dkg reszelt Pannónia sajt
|
12 dkg
|
tojás
|
4 db
|
|
|
tejföl
|
4 dl
|
|
|
Pannónia sajtkrém
|
10 dkg
|
|
|
Elkészítése:
A megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és lecsöpögtetjük. Hozzáadjuk a 10 dkg vajat, megsózzuk, és jól összedolgozzuk. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a Pannónia sajtkrémet. Végül lazán belekeverjük a tojások felvert habját. Vajjal kikent, lisztezett formába tesszük és vízfürdőbe állítva, sütőben kb. 40 percig pároljuk. Amikor elkészült, tálra borítjuk, tortaszerűen négyfelé vágjuk és reszelt sajttal meghintjük. Sült szárnyas húsokhoz kitűnő köret, de vacsorára önállóan is fogyasztható.
Paradicsomos római rizs
rizs
|
25 dkg
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
vaj
|
6 dkg
|
paradicsommártás
|
3 dl
|
só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított és megmosott rizst bő, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, langyos vízzel jól leöblítjük és lecsepegtetjük. Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk, kevés sóval meghintjük és megszórjuk reszelt Pannónia sajttal. Erre egy réteg főtt rizst teszünk, majd ismét reszelt sajtot. Kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk. Ezt a rétegezést folytatjuk addig, amíg a rizs elfogy. Tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal és ráöntjük a paradicsommártást. Előmelegített sütőben átforrósítjuk. A sütés ne tartson tovább 4-5 percnél, ennyi idő elég a sajt olvadásához. Birkahúsokhoz, báránysültekhez kiváló köret.
Paradicsomos sajtos rizs
rizs
|
25 dkg
|
füstölt szalonna
|
5 dkg
|
zsír
|
5 dkg
|
vöröshagyma
|
5 dkg
|
paradicsom
|
40 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
reszelt Pannónia sajt
|
15 dkg
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A szokásos módon párolt rizst készítünk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. Serpenyőben kevés zsírt hevítünk, beletesszük a szalonnát, majd kiolvadt zsírján a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Ekkor beletesszük a cikkekre vágott paradicsomot, sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és a serpenyő rázogatásával 2-3 percig pirítjuk, majd hozzákeverjük a reszelt sajt felét. Az egészet a párolt rizshez adjuk, a maradék reszelt sajttal megszórjuk és forró sütőben megsütjük. Önálló fogásként is kitűnő vacsora, de sült vagy főtt virslihez, különböző roston sült húsokhoz is kínálhatjuk.
Polenta
kukoricaliszt
|
12 dkg
|
vaj
|
6 dkg
|
Karaván sajt
|
15 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A kukoricalisztet átszitáljuk. Egy edényben 5 dl vizet forralunk, megsózzuk, és folytonos keverés közben hozzáöntjük a kukoricalisztet. Időnként megkeverjük és takaréklángon főzzük tovább az újraforrástól számított kb. 20 percig. A tűzről levesszük, belekeverjük a vajat és a lereszelt Karaván sajt egyharmad részét. Egy kör alakú tűzálló edényt kivajazunk, beleöntjük az elkészített polentát, tetejét elsimítjuk és néhány percre előmelegített sütőbe tesszük. Ezután egy tálra borítjuk és gazdagon meghintjük a maradék reszelt sajttal. Tortához hasonlóan cikkekre vágva tálaljuk.
Rizsropogós
rizs
|
20 dkg
|
vaj
|
5 dkg
|
Pannónia sajt
|
10 dkg
|
tojás
|
4 db
|
liszt
|
10 dkg
|
zsemlemorzsa
|
15 dkg
|
olaj
|
4 dl
|
só
|
|
Elkészítése:
A rizst megmossuk és jól lecsepegtetjük. Kb. fél liter forró, sós vízbe tesszük, hozzáadjuk a vajat és fedővel letakarva puhára pároljuk. Amikor elkészült, levesszük a tűzről. Belekeverjük a reszelt sajtot és 2 db tojást, kihűtjük és 6-8 cm hosszú rudakat formázunk belőle. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és bő, forró olajban kisütjük. Ha önálló ételként fogyasztjuk, akkor tartármártást kínálunk mellé, de sültek, pecsenyék köreteként is tálalhatjuk.
Sajtos káposzta
fejes káposzta
|
1,4 kg
|
vaj
|
8 dkg
|
vöröshagyma
|
10 dkg
|
tej
|
3 dl
|
reszelt Karaván sajt
|
20 dkg
|
zsemlemorzsa
|
5 dkg
|
liszt
|
5 dkg
|
szerecsendió
|
|
babérlevél
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A fejes káposztát vékony csíkokra vágjuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük és kb. 10 percig főzzük. Ezután leszűrjük. Serpenyőben 5 dkg vajat olvasztunk, beletesszük a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk, majd hozzákeverjük a lisztet. Állandó keverés mellett hozzáöntjük a forró tejet és sűrű mártássá főzzük. Reszelt szerecsendióval, őrölt borssal, babérlevéllel fűszerezzük és megsózzuk. Takaréklángon, gyakori keveréssel 15-20 percig főzzük, közben 10 dkg reszelt Karaván sajtot adunk hozzá. Összekeverjük a káposztával, szükség szerint megsózzuk és vajjal kikent tepsibe terítjük. A maradék reszelt sajttal és a zsemlemorzsával meghintjük és előmelegített sütőben megsütjük. Sertéssülthöz, sertéscsülökhöz adható köret, de önálló vacsoraételnek is kitűnő.
Sajttal pirított kelvirág
kelvirág
|
1 kg
|
zsír
|
5 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
vaj
|
3 dkg
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
metélőhagyma
|
1 csomó
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított kelvirágot rózsáira szedjük és sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Serpenyőben felhevített zsírba tesszük és mérsékelt tűzön úgy pirítjuk meg, hogy enyhén ropogós legyen. Közben óvatosan megforgatjuk, sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Mielőtt a karfiol teljesen megpuhul, kivajazott tűzálló tálba szedjük, megszórjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk olvasztott vajjal és forró sütőben ropogós pirosra sütjük. Tálaláskor finomra vágott metélőhagymával megszórjuk. Sült csirke, natúr sertésborda, angolos húsok mellé kitűnő köret.
Stircelt burgonya köményes göcseji csemege sajttal
burgonya
|
1, 2 kg
|
vaj
|
8 dkg
|
vöröshagyma
|
10 dkg
|
zsemlemorzsa
|
3 dkg
|
köményes Göcseji csemege sajt
|
15 dkg
|
só
|
|
Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát megtisztítjuk és még melegen lereszeljük. Egy serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és aranysárgára pirítjuk. A hagymára borítjuk a lereszelt burgonyát, jól elkeverjük, megsózzuk és néhány percig folyamatos keverés mellett sütjük. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, meghintjük zsemlemorzsával és beletesszük a burgonyát. Tetejét befedjük a felszeletelt köményes Göcseji csemege sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk és forró sütőben szép pirosra sütjük.
Veronai zöldbab
zöldbab
|
1 kg
|
olaj
|
1 dl
|
vöröshagyma
|
10 dkg
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
paradicsom
|
10 dkg
|
sonka
|
10 dkg
|
Pannónia sajt
|
15 dkg
|
borsikafű
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A friss zöldbabot szálkáitól megtisztítjuk, megmossuk, lábasba tesszük és rövid lében borsikafű megpároljuk. Sóval, őrölt borssal, borsikafűvel fűszerezzük. Ezután a zöldbabra öntjük az olajat, beletesszük a vékony karikákra szelt vöröshagymát, az apróra darabolt fokhagymát és a cikkekre vágott paradicsomot. Fedővel letakarva, mérsékelt tűzön tartjuk. Vizet csak akkor adjunk hozzá ha szükséges, jobb ha a saját levében párolódik. Amikor a zöldbab elkészült, tálra borítjuk, tetejét megszórjuk a vékony csíkokra vágott sonkával és a reszelt sajttal.
Zöld gombóc
zsemlemorzsa
|
15 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
mirelit parajpüré
|
50 dkg
|
tojás
|
3 db
|
Karaván sajt
|
15 dkg
|
szerecsendió
|
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A zsemlemorzsát a vajban aranysárgára pirítjuk. A felengedett és lecsöpögtetett parajpürét belekeverjük, jól eldolgozzuk. A tűzről levéve, egyenként, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat. Sóval, őrölt borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A masszának kézzel jól formálhatónak kell lennie. Vizes kézzel kis gombócokat készítünk belőle és forró, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, kivajazott tepsibe tesszük és gazdagon meghintjük reszelt füstölt sajttal. A sütőben addig sütjük, amíg a sajt megpirul. Mártásos húsokhoz adható különleges, jóízű köret.
Zöldbab csőben sütve
zöldbab
|
1 kg
|
vaj
|
6 dkg
|
tojás
|
2 db
|
tejföl
|
2 dl
|
Pannónia sajt
|
20 dkg
|
őrölt bors, só
|
|
Elkészítése:
A megtisztított zöldbabot feldaraboljuk. Gyengén sózott vízben puhára pároljuk, leszűrjük és vajjal kikent tepsibe tesszük. A tojásokat habverővel elhabarjuk, hozzáadjuk a tejfölt és a reszelt sajt felét. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. A tojásos-tejfölös masszát ráöntjük a zöldbabra, összekeverjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd vajdarabkákat teszünk a tetejére. Előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük. Ez az étel kiváló köret roston sültek mellé, de önálló fogásként is megállja a helyét.
Zöldborsó pirított gombával és sajttal
gomba
|
20 dkg
|
vaj
|
6 dkg
|
zöldpetrezselyem
|
1 cs.
|
zöldborsó
|
50 dkg
|
tojás
|
4 db
|
Pannónia sajt reszelt
|
15 dkg
|
őrölt bors, só
|
dkg
|
Elkészítése:
A megtisztított gombát szeletekre vágjuk. Vajban, erős tűzön megpirítjuk, sóval, őrölt borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük. Hozzákeverjük a zöldborsót, majd kevés ideig együtt pirítjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk és egyenletesen elterítjük benne a zöldségeket. Négy helyen kissé bemélyesztjük a tetejét és a gödröcskékbe egész tojásokat ütünk. Reszelt sajttal megszórjuk és forró sütőben megsütjük. Frissen sült hátszín- és bélszínszelethez, roston sült sertésbordához tálalhatjuk, de önálló ételként is fogyasztható.
| |