|
KRETEK
Farmer rntotta
fstlt kolbsz
|
10 dkg
|
fstlt szalonna
|
8 dkg
|
zsr
|
5 dkg
|
zldpaprika
|
10 dkg
|
tojs
|
8 db
|
Karavn sajt
|
12 dkg
|
paradicsom
|
15 dkg
|
gymbr, s
|
|
Elksztse:
Serpenyben zsrt hevtnk, beletesszk a felszeletelt szalonnt s megpirtjuk. Hozzadjuk a karikkra vgott kolbszt s zldpaprikt. Kzben felverjk a tojsokat, megszzuk s a serpenybe ntjk. Amikor lgyra slt, levesszk a tzrl s megszrjuk a reszelt Karavn sajttal. Tlals eltt krberakjuk kevs zsron megsttt, reszelt gymbrrel zestett paradicsomkarikkkal.
Karavn sajtos paraj
paraj (mirelit)
|
60 dkg
|
Karavn sajt
|
12 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
liszt
|
5 dkg
|
tejszn
|
2 dl
|
rlt fehr bors, s
|
|
Elksztse:
A parajt felolvasztjuk, levt lecsepegtetjk s sszekeverjk a lereszelt fstlt sajttal. A lisztbl s 5 dkg vajbl vilgos rntst ksztnk. lland kevers mellett hozzntjk a tejsznt, felforraljuk, majd belekeverjk a sajtos parajt. Sval, rlt fehr borssal zestjk. 1-2 perces forrals utn a tzrl levesszk s a maradk vajat a tetejre morzsoljuk. Roston sltekhez, birka-, brny- s rhsokhoz adhat kret.
Kelbimb tejfllel-sajttal stve
kelbimb
|
80 dkg
|
szdabikarbna
|
vaj
|
6 dkg
|
rlt bors, s
|
tojs
|
2 db
|
|
tejfl
|
2 dl
|
|
reszelt Pannnia sajt
|
15 dkg
|
|
Elksztse:
A kelbimbt enyhn ss vzben - amelybe egy kshegynyi szdabikarbnt is tesznk - megfzzk. A szdabikarbntl megtartja termszetes, lnk zld sznt. A kelbimbt leszrjk s lecsepegtetjk, majd egy vajjal kikent ednybe tesszk. Sval s rlt borssal zestjk. Az egsz tojsokat s a tejflt simra keverjk, hozzadjuk a reszelt sajt felt, enyhn megszzuk s a kelbimbra ntjk. Tetejt a reszelt sajt msik felvel megszrjuk s vajat morzsolunk r. Kb. 10-15 percig kzp meleg stben stjk, hogy teteje szp piros legyen. Roston sltek mell ajnlhat kret.
Makarni hziasan
makarni
|
25 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
reszelt Pannnia sajt
|
20 dkg
|
ketchup
|
1 dl
|
s
|
|
Elksztse:
A makarnit b, ss vzben kifzzk, majd leszrjk. A forr tsztt lbasba ntjk, apr vajdarabkkat tesznk r, majd rszrjuk a reszelt sajt felt. Nem keverjk meg, csak fedvel letakarva jl sszerzzuk. Tlra bortjuk, tetejre ntjk a ketchupot s meghintjk a maradk reszelt sajttal. Prolt szrnyas-, serts- s marhahsokhoz kitn kret.
Pannnia sajtkrmes felfjt
burgonya
|
1 kg
|
liszt
|
2 dkg
|
vaj
|
12 dkg
|
dkg reszelt Pannnia sajt
|
12 dkg
|
tojs
|
4 db
|
|
|
tejfl
|
4 dl
|
|
|
Pannnia sajtkrm
|
10 dkg
|
|
|
Elksztse:
A megtiszttott burgonyt ss vzben puhra fzzk, leszrjk s lecspgtetjk. Hozzadjuk a 10 dkg vajat, megszzuk, s jl sszedolgozzuk. Egyenknt hozzadjuk a tojsok srgjt, a tejflt s a Pannnia sajtkrmet. Vgl lazn belekeverjk a tojsok felvert habjt. Vajjal kikent, lisztezett formba tesszk s vzfrdbe lltva, stben kb. 40 percig proljuk. Amikor elkszlt, tlra bortjuk, tortaszeren ngyfel vgjuk s reszelt sajttal meghintjk. Slt szrnyas hsokhoz kitn kret, de vacsorra nllan is fogyaszthat.
Paradicsomos rmai rizs
rizs
|
25 dkg
|
Pannnia sajt
|
20 dkg
|
vaj
|
6 dkg
|
paradicsommrts
|
3 dl
|
s
|
|
Elksztse:
A megtiszttott s megmosott rizst b, ss vzben megfzzk, leszrjk, langyos vzzel jl lebltjk s lecsepegtetjk. Egy tzll tlat vajjal kikennk, kevs sval meghintjk s megszrjuk reszelt Pannnia sajttal. Erre egy rteg ftt rizst tesznk, majd ismt reszelt sajtot. Kevs olvasztott vajjal meglocsoljuk. Ezt a rtegezst folytatjuk addig, amg a rizs elfogy. Tetejt megszrjuk a maradk reszelt sajttal s rntjk a paradicsommrtst. Elmelegtett stben tforrstjuk. A sts ne tartson tovbb 4-5 percnl, ennyi id elg a sajt olvadshoz. Birkahsokhoz, brnysltekhez kivl kret.
Paradicsomos sajtos rizs
rizs
|
25 dkg
|
fstlt szalonna
|
5 dkg
|
zsr
|
5 dkg
|
vrshagyma
|
5 dkg
|
paradicsom
|
40 dkg
|
zldpetrezselyem
|
1 cs.
|
reszelt Pannnia sajt
|
15 dkg
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A szoksos mdon prolt rizst ksztnk. A fstlt szalonnt apr kockkra vgjuk. Serpenyben kevs zsrt hevtnk, beletesszk a szalonnt, majd kiolvadt zsrjn a finomra vgott vrshagymt vegesre pirtjuk. Ekkor beletesszk a cikkekre vgott paradicsomot, sval, rlt borssal, aprra vgott zldpetrezselyemmel zestjk s a serpeny rzogatsval 2-3 percig pirtjuk, majd hozzkeverjk a reszelt sajt felt. Az egszet a prolt rizshez adjuk, a maradk reszelt sajttal megszrjuk s forr stben megstjk. nll fogsknt is kitn vacsora, de slt vagy ftt virslihez, klnbz roston slt hsokhoz is knlhatjuk.
Polenta
kukoricaliszt
|
12 dkg
|
vaj
|
6 dkg
|
Karavn sajt
|
15 dkg
|
s
|
|
Elksztse:
A kukoricalisztet tszitljuk. Egy ednyben 5 dl vizet forralunk, megszzuk, s folytonos kevers kzben hozzntjk a kukoricalisztet. Idnknt megkeverjk s takarklngon fzzk tovbb az jraforrstl szmtott kb. 20 percig. A tzrl levesszk, belekeverjk a vajat s a lereszelt Karavn sajt egyharmad rszt. Egy kr alak tzll ednyt kivajazunk, belentjk az elksztett polentt, tetejt elsimtjuk s nhny percre elmelegtett stbe tesszk. Ezutn egy tlra bortjuk s gazdagon meghintjk a maradk reszelt sajttal. Torthoz hasonlan cikkekre vgva tlaljuk.
Rizsropogs
rizs
|
20 dkg
|
vaj
|
5 dkg
|
Pannnia sajt
|
10 dkg
|
tojs
|
4 db
|
liszt
|
10 dkg
|
zsemlemorzsa
|
15 dkg
|
olaj
|
4 dl
|
s
|
|
Elksztse:
A rizst megmossuk s jl lecsepegtetjk. Kb. fl liter forr, ss vzbe tesszk, hozzadjuk a vajat s fedvel letakarva puhra proljuk. Amikor elkszlt, levesszk a tzrl. Belekeverjk a reszelt sajtot s 2 db tojst, kihtjk s 6-8 cm hossz rudakat formzunk belle. Lisztbe, felvert tojsba s zsemlemorzsba forgatjuk s b, forr olajban kistjk. Ha nll telknt fogyasztjuk, akkor tartrmrtst knlunk mell, de sltek, pecsenyk kreteknt is tlalhatjuk.
Sajtos kposzta
fejes kposzta
|
1,4 kg
|
vaj
|
8 dkg
|
vrshagyma
|
10 dkg
|
tej
|
3 dl
|
reszelt Karavn sajt
|
20 dkg
|
zsemlemorzsa
|
5 dkg
|
liszt
|
5 dkg
|
szerecsendi
|
|
babrlevl
|
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A fejes kposztt vkony cskokra vgjuk. Forrsban lv ss vzbe tesszk s kb. 10 percig fzzk. Ezutn leszrjk. Serpenyben 5 dkg vajat olvasztunk, beletesszk a finomra vgott vrshagymt s vegesre pirtjuk, majd hozzkeverjk a lisztet. lland kevers mellett hozzntjk a forr tejet s sr mrtss fzzk. Reszelt szerecsendival, rlt borssal, babrlevllel fszerezzk s megszzuk. Takarklngon, gyakori keverssel 15-20 percig fzzk, kzben 10 dkg reszelt Karavn sajtot adunk hozz. sszekeverjk a kposztval, szksg szerint megszzuk s vajjal kikent tepsibe tertjk. A maradk reszelt sajttal s a zsemlemorzsval meghintjk s elmelegtett stben megstjk. Sertsslthz, sertscslkhz adhat kret, de nll vacsoratelnek is kitn.
Sajttal pirtott kelvirg
kelvirg
|
1 kg
|
zsr
|
5 dkg
|
zldpetrezselyem
|
1/2 cs.
|
vaj
|
3 dkg
|
Pannnia sajt
|
15 dkg
|
metlhagyma
|
1 csom
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A megtiszttott kelvirgot rzsira szedjk s ss vzben flpuhra fzzk, majd leszrjk. Serpenyben felhevtett zsrba tesszk s mrskelt tzn gy pirtjuk meg, hogy enyhn ropogs legyen. Kzben vatosan megforgatjuk, sval, rlt borssal, aprra vgott zldpetrezselyemmel fszerezzk. Mieltt a karfiol teljesen megpuhul, kivajazott tzll tlba szedjk, megszrjuk reszelt sajttal, meglocsoljuk olvasztott vajjal s forr stben ropogs pirosra stjk. Tlalskor finomra vgott metlhagymval megszrjuk. Slt csirke, natr sertsborda, angolos hsok mell kitn kret.
Stircelt burgonya kmnyes gcseji csemege sajttal
burgonya
|
1, 2 kg
|
vaj
|
8 dkg
|
vrshagyma
|
10 dkg
|
zsemlemorzsa
|
3 dkg
|
kmnyes Gcseji csemege sajt
|
15 dkg
|
s
|
|
Elksztse:
A hjban ftt burgonyt megtiszttjuk s mg melegen lereszeljk. Egy serpenyben vajat hevtnk, beletesszk az aprra vgott vrshagymt s aranysrgra pirtjuk. A hagymra bortjuk a lereszelt burgonyt, jl elkeverjk, megszzuk s nhny percig folyamatos kevers mellett stjk. Egy tzll tlat kikennk vajjal, meghintjk zsemlemorzsval s beletesszk a burgonyt. Tetejt befedjk a felszeletelt kmnyes Gcseji csemege sajttal, olvasztott vajjal meglocsoljuk s forr stben szp pirosra stjk.
Veronai zldbab
zldbab
|
1 kg
|
olaj
|
1 dl
|
vrshagyma
|
10 dkg
|
fokhagyma
|
2 gerezd
|
paradicsom
|
10 dkg
|
sonka
|
10 dkg
|
Pannnia sajt
|
15 dkg
|
borsikaf
|
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A friss zldbabot szlkitl megtiszttjuk, megmossuk, lbasba tesszk s rvid lben borsikaf megproljuk. Sval, rlt borssal, borsikafvel fszerezzk. Ezutn a zldbabra ntjk az olajat, beletesszk a vkony karikkra szelt vrshagymt, az aprra darabolt fokhagymt s a cikkekre vgott paradicsomot. Fedvel letakarva, mrskelt tzn tartjuk. Vizet csak akkor adjunk hozz ha szksges, jobb ha a sajt levben proldik. Amikor a zldbab elkszlt, tlra bortjuk, tetejt megszrjuk a vkony cskokra vgott sonkval s a reszelt sajttal.
Zld gombc
zsemlemorzsa
|
15 dkg
|
vaj
|
8 dkg
|
mirelit parajpr
|
50 dkg
|
tojs
|
3 db
|
Karavn sajt
|
15 dkg
|
szerecsendi
|
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A zsemlemorzst a vajban aranysrgra pirtjuk. A felengedett s lecspgtetett parajprt belekeverjk, jl eldolgozzuk. A tzrl levve, egyenknt, lland kevers mellett hozzadjuk a tojsokat. Sval, rlt borssal, reszelt szerecsendival zestjk. A massznak kzzel jl formlhatnak kell lennie. Vizes kzzel kis gombcokat ksztnk belle s forr, ss vzben kifzzk. Leszrjk, lecsepegtetjk, kivajazott tepsibe tesszk s gazdagon meghintjk reszelt fstlt sajttal. A stben addig stjk, amg a sajt megpirul. Mrtsos hsokhoz adhat klnleges, jz kret.
Zldbab csben stve
zldbab
|
1 kg
|
vaj
|
6 dkg
|
tojs
|
2 db
|
tejfl
|
2 dl
|
Pannnia sajt
|
20 dkg
|
rlt bors, s
|
|
Elksztse:
A megtiszttott zldbabot feldaraboljuk. Gyengn szott vzben puhra proljuk, leszrjk s vajjal kikent tepsibe tesszk. A tojsokat habvervel elhabarjuk, hozzadjuk a tejflt s a reszelt sajt felt. Sval, rlt borssal zestjk. A tojsos-tejfls masszt rntjk a zldbabra, sszekeverjk, megszrjuk a maradk reszelt sajttal, majd vajdarabkkat tesznk a tetejre. Elmelegtett, kzepes hmrsklet stben kszre stjk. Ez az tel kivl kret roston sltek mell, de nll fogsknt is megllja a helyt.
Zldbors pirtott gombval s sajttal
gomba
|
20 dkg
|
vaj
|
6 dkg
|
zldpetrezselyem
|
1 cs.
|
zldbors
|
50 dkg
|
tojs
|
4 db
|
Pannnia sajt reszelt
|
15 dkg
|
rlt bors, s
|
dkg
|
Elksztse:
A megtiszttott gombt szeletekre vgjuk. Vajban, ers tzn megpirtjuk, sval, rlt borssal, aprra vgott zldpetrezselyemmel fszerezzk. Hozzkeverjk a zldborst, majd kevs ideig egytt pirtjuk. Egy tzll tlat kivajazunk s egyenletesen eltertjk benne a zldsgeket. Ngy helyen kiss bemlyesztjk a tetejt s a gdrcskkbe egsz tojsokat tnk. Reszelt sajttal megszrjuk s forr stben megstjk. Frissen slt htszn- s blsznszelethez, roston slt sertsbordhoz tlalhatjuk, de nll telknt is fogyaszthat.
| |