|
[18-1]
Friss kposztasalta (4 fre)
Hozzvalk
1 teskanl telzest
1 kis fej j kposzta
3 gerezd fokhagyma
7 ek olvaolaj
3 ek balzsamecet
rlt bors
kakukkf zls szerint
A kposztt ujjnyi vastagon felszeleteljk, s a MAGGI telzestvel megszrva llni hagyjuk (kb 1 rt). A fokhagymt sszetrjk az olajjal, ecettel s a fszerekkel sszekeverjk.
A kposztt alaposan sszekeverjk az ntettel, tlalsig htben troljuk.
Finom ksrje natr hsoknak, vagy nyri grill partikon is bevethetjk.
Kapros reteksalta (4 fre)
Hozzvalk
1 teskanl telzest
2 csomag hnapos retek
fl fej kposzta
1 db lilahagyma
2 dl natr joghurt
2 ek olva olaj
1 gerezd fokhagyma
2 ek friss kapor aprra vgva
rlt bors
A kposztt lereszeljk, a retket vkony szeletekre vgjuk, megszrjuk ket a MAGGI telzestvel, s kicsit llni hagyjuk. A lilahagymt is vkony szeletekre vgjuk.
A joghurtot az olajjal, az sszetrt fokhagymval s a fszerekkel kikeverjk, majd a zldsgekhez adjuk s alaposan tforgatjuk. Tlalsig htben tlaljuk.
Ajnljuk grillhsok mell, j ksrje a szrnyasoknak s a sertshsnak is.
Gyors grgsalta (4 fre)
Hozzvalk
1 teskanl telzest
8 db paradicsom
1 db kgyuborka
1 csokor jhagyma
10 dkg fetasajt
fekete olvabogy zls szerint
5 ek olva olaj
2 ek balzsamecet
trtt bors
A zldsgeket s a sajtot kockra vgjuk, a hagymt vkony karikkra szeleteljk. Az olajat az ecettel s a fszerekkel alaposan sszekeverjk, majd a zldsgeket sszeforgatjuk az ntettel. Tlalsig htben troljuk.
Ehetjk knny ftkezsknt pirtssal vagy magvas zsemlvel, de lehet ksrje natr csirknek, pulyknak is.
|

Sonks, srgarps, alms zldborssalta
Hozzvalk 1 fre, tiszttott mennyisg:
-
10 dkg gpsonka
-
10 dkg alma felkockzva
-
15 dkg zldbors
-
10 dkg srgarpa kocka
-
1 dl kefir
-
citroml, s, petrezselyem, zls szerint
|
|
Reform ckls waldorf

Hozzvalk 2 fre
1/2 zeller
1 kisebb zsenge ckla
1 kzepes alma
1 mark di
1-2 dl kkusztejkrm (vagy tejszn)
1 tk mustr
s
bors
1 ek citroml
A zellert lereszeljk, beszzuk, hagyjuk pr percet llni.
A cklt is lereszeljk, meglocsoljuk citromlvel (gy letre kel a gynyr lnk szne), vgl az almt is felcskozzuk, vagy kockra vgjuk.
Elksztjk a szszt a tbbi hozzval sszekeversvel.
A felaprtott finomsgokat vatosan sszeforgatjuk a szsszal.
Behtve tlaljuk!
Forrs: http://www.nosalty.hu/recept/reform-ceklas-waldorf
|
Akr ftt akr slt hs mell is kivl finom s mgis pikns salta. Ditzknak s fogyzknak is ajnljuk.
Hozzvalk:
1-1 Fej fodros s fejes salta, 2 paradicsom, 1 kaliforniai paprika, fl uborka, 1 vrshagyma, 4 nagyobb ftt burgonya, 10 szem Oliva bogy, 4 dl joghurt, 2 kanl ecet, 2 kanl citroml, olaj, petrezselyem zldje, s, bors, szezmmag.
A kt fej saltt megmossuk, a leveleit leszedjk, s apr darabokra tpkedjk. Egy szp nagy salts tlba rendezzk ket, egy kicsit sszekeverve. Ezutn a tbbi hozzvalt is felvgjuk, jhet a burgonya, a vrshagyma, a paradicsom, a paprika, az olajbogy. zls szerint a szezmmagot egy serpenyben megpirtjuk s ezt is rszrjuk.
Az ntethez az ecetet, a citromlevet, az olajjal, s az aprtott petrezselyemmel sszekeverjk, zestjk sval, borssal, majd meglocsoljuk vele a saltt. vatosan tforgatjuk s lehtve tlaljuk.
|
-
elkszlet: 5 perc
-
fzs: 10 perc
-
sts: 40 perc
hozzvalk 1 fre
-
1 db ckla
-
1 db nagyobb srgarpa
-
1 tojs (kemnyre fzve)
-
1-2 gerezd fokhagyma
-
1 kis pohr natr joghurt
-
pr csepp extra szz olvaolaj
-
s
-
bors
-
reszelt torma (n most nem tettem bele)
elkszts
-
A cklt alufliba csomagoljuk, s elmelegtett stben megstjk (egy hegyes kssel tudjuk ellenrizni, mikor van ksz).
-
Idkzben a rpt s a fokhagymt megpucoljuk, lereszeljk, a tojst kemnyre fzzk, szintn lereszeljk, majd ezekre rntjk a joghurtot, alaposan sszekeverjk.
-
A ksz cklt vatosan kibontjuk az aluflibl (vigyzat, meg ne gessk magunkat!), majd villt szrunk bele, s kssel meghmozzuk, kisebb kockkra vgjuk, s picit hlni hagyjuk.
-
A cklakockkat hozzkeverjk a joghurtos-rps-tojsos egyveleghez, zls szerint szzuk, borsozzuk, pr csepp olvaolajjal, valamint tormval zesthetjk (nekem most nem volt otthon tormm, de az olvaolaj kihagyhatatlan! Szerintem :).)
-
A ksz saltt rdemes korbban elkszteni, s htbe dugni pr rra, hogy az zek sszerjenek.
|
Joghurtos padlizsnsalta
Hozzvalk
2 db nagyobb padlizsn, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dl joghurt, 2 teskanl friss citroml, 2 evkanl olva olaj, s, bazsalikom
Elkszts:
A padlizsnokat falatnyi kockra vgjuk s kevs olajon megstjk, de kedv s id fggvnyben lehet grillezni is. A joghurtot elkeverjk a sval, az olva olajjal, a citromlvel, a bazsalikommal s az sszezzott fokhagymval, majd belekeverjk a kihlt padlizsnkockkat. Egy jszakt a htben pihentetjk, hogy sszerjenek az zek, majd tlals eltt tkeverjk. Slt hsok mell kretknt, de nll telknt is fogyaszthat.
|
Sttk-cukkini salta
Hozzvalk:
40 dkg sttk,
2 db kisebb cukkini,
s, bors,
1-2 gerezd fokhagyma,
1 evkanl olvaolaj,
125 ml bazsalikomos saltantet,
1 evkanl pirtott fenymag,
50 g reszelt sajt
A tkt meghmozzuk, magjt eltvoltjuk. A cukkinit hosszban flbevgjuk. Mindkettt cskokra szeljk. A zldsgeket tlra tesszk, szzuk, borsozzuk.
Forr olvaolajon megproljuk a zzott fokhagymt, s a zldsgekhez adjuk.
A saltt elkeverjk a bazsalikomos ntettel. Tlals eltt megszrjuk fenymaggal s reszelt sajttal.
|
Waldorf salta kicsit mskpp
Hozzvalk 6 szemlyre:
1 fej zeller
4 alma
2 srgarpa
2 mark di
3 evkanl majonz
kt evkanl joghurt
kevske bors
citroml
Elksztse: A zellert, az almt s a rpt pucold meg, majd a zldsgeket reszeld le, vagy vgd nagyon vkony gyufaszlakra. Az almt is reszeld le, s locsold meg egy kevs citromlvel. A dit egy nagyobb kssel vgd durvra, majd az egszet forgasd ssze. A majonzt keverd el a joghurttal meg nmi frissen rlt borssal, s ezzel az ntettel tlald a saltt. Roston slt pulykamell mell idelis!
|
Waldorf salta:
eisberg salta zellerrel, almval, dival |
Fets-joghurtos vegyes salta
Hozzvalk:
- fl fejes salta
- 1 srgarpa
- 1 paradicsom
- fl lilahagyma
(zls szerint kukorica vagy brmilyen zldsg esetleg 1-2 szelet sajt)
- 1 doboz natr Activia
- 1 ek. fetasajt
Elkszts:
A zldsgeket (sajtot) cskokra-kockkra vgjuk, sszekeverjk.
Az Actviba simra elkeverjk a fett s a saltra ntjk, frissen mris ehet.
Tancsok:
Magban is finom, de ebdre hsok mell is kitn.
Elksztsi id: 10 perc
|
Alma-ckla salta |
|
|
|
|
Hozzvalk: |
50 dkg alma,
50 dkg ckla,
1 tubus majonz,
olaj,ecet,bors |
Elkszts: |
A cklt megfzm s kockkra vgom.
Hidegen sszekeverem olajjal ecettel,szom,borsozom.
A meghmozott almt is felkockzom,sszekeverem a cklval s a majonzzel.
Lehtve tlalom. |
Elksztsi id: |
30 perc |
|
Ananszos csirkesalta
Hozzvalk:
1 nagy slt csirkemell,
1 kg-os ananszkonzerv,
10 dkg mandula,
1 adag majonz,
2 dl tejfl,
1 ek. zellers
Elkszts:
A lebrztt, kicsontozott hst csikokra vgod, sszekevered a kisebb darabokra vgott anansszal meg a tejfllel higitott majonzzel. A majonzhez ne adj st, hanem a zellerst hasznld. A citromlvel ne takarkoskodj, jl locsold meg, hogy ellenslyozd az anansz dessgt, persze vatosan! |
Waldorf salta
Hozzvalk:
3-4 szemlyre:
50 dkg alma
30 dkg zeller
5 dkg dibl
1/2 citrom
2 dl joghurt
1 evkanl majonz
zellerlevl
kmnymag
rlt bors
Elkszts:
A megtiszttott almt s zellert gyaluld vkony cskokra, keverd ssze s hintsd meg nhny csepp citromlvel. A joghurtot keverd ssze a majonzzel, az aprra vgott dival, fszerezd kmnnyel, borssal s ezt az ntetet add a zldsghez. Alapos kevers utn a saltt rleld egy rt hvs helyen s aprra vgott zellerlevllel megszrva tlald.
|
Gymlcssalta manduls joghurtszsszal |
|
|
Hozzvalk: |
Hozzvalk (4 szemlyre):
3 db rett krte
10 dkg szeder
2 db rett szibarack
2 evkanl mandulapehely
1 evkanl citroml
6 evkanl frissen facsart narancsl
1 kshegynyi rlt szerecsendi-virg
1 evkanl mz
1 vanliard
2 dl joghurt
5 dkg kis kemny amaretti (manduls habcsk) |
Elkszts: |
Serpenyben, zsiradk nlkl pirtsuk meg a mandulapelyhet, majd hagyjuk hlni. A barackot s krtt mossuk, magozzuk, szeleteljk vkony cikkelyekre, s cspgtessnk r citromlevet, hogy ne barnuljon meg. A narancslevet, porcukrot s rlt szerecsendi-virgot keverjk ssze, s ntsk a gymlcskre. A manduls habcskokat zacskba tve trjk aprra sodrfval. A morzsolt amarettit keverjk a joghurthoz, majd a szszhoz adjuk hozz a mzet s egy kevs valdi vanlit. Keverjk ssze az ntetet, majd ntsk le vele a gymlcssaltt, szrjuk r a mandulapelyhet, s dsztsk szederrel. |
|
Nizzai salta |
|
|
Hozzvalk: |
Hozzvalk 4-6 szemlyre:
40 dkg burgonya
30 dkg zldbab
30 dkg konzerv tonhal
9 kisebb paradicsom (25 dkg)
s, bors
Az ntethez:
4 evõkanl olvaolaj
1 trt fokhagymagerezd
3 evõkanl fehrborecet
2 kiskanl (francia) mustr
A tlalshoz:
4 nagy saltalevl (elhagyhat)
3 ftt tojs (elhagyhat)
1 nagy fej lilahagyma (elhagyhat)
3 ek. kimagozott fekete olivabogy
bazsalikom (ha lehet, friss) |
Elkszts: |
A burgonyt hjban, enyhn ss vzben megfzzk, megvrjuk mg kihl, majd a hjt lehzzuk s kockra vgjuk. A zldbabot megtiszttjuk, gzben puhra fzzk, majd jeges vzbe tszedjk s lecsepegtetjk.
A paradicsomokat flbe a nagyobbakat cikkelyekre vgjuk. Az gy elksztett zldsgeket saltstlba halmozzuk, majd a kisebb darabokra trdelt tonhalat is hozzadjuk. A mustrt s a borecetet simra keverjk, aprnknt az olajat belecspgtetjk, trt fokhagymval zestjk. Az gy kapott ntetbe beztatjuk a meghmozott, felkarikzott lilahagymt 15 percre. Ezutn az ecetes ntetet a hagymrl a zldsges halra ntjk, s lazn hozzkeverjk. |
|
Saltamix, fogyizknak
Hozzvalk:
4 fre
1/2 fej jgsalta
1/2 doboz morzsolt kukorica konzerv
2 db srgarpa nagyjuk reszeln lereszelve
3 mark gyalult kposzta
4 szelet brmilyen csirke, vagy pujkasonka cskokra vgva
1/2 kgyuborka sszekockzva
5 dkg trappista kockzva
1 pohr kefr
1 pohr tejfl
4 ppozott teskanl porcukor
2 csapott teskanl s
3 tk citroml
10 dkg trappistasajt reszelve
Elkszts:
1.,A hozzval zldsgflket s a sonkt meg az 5 dkg trappistt sszekeverjk.
2.,a tejflt a kefrt, s a porcukrot,st, citromlt jl sszekeverjk, s a keverkre ntjk, majd lazn sszeforgatjuk.
3.,megszrjuk a tetejt a 10 dkg reszelt trappistval s mris tlalhatjuk.
4 szemly bven jl lakik ezzel a mennyisggel.
Tancsok:
rdemes tlals eltt kb 5-10 percel elkszteni, hogy az ntettel jl sszerjenek az zek.
A maradk salit, ubit s kukorict tedd el msnapra, s csak mg 1 kis ntetet kell keverned s ismt van friss saltd.
Nagyon finom magban is, de slthsokhoz is eteti magt.
Elksztsi id: 10 perc
Kalriatartalom: kicsi kcal
Sznhidrttartalom: gramm
|
Joghurtos padlizsn
Hozzvalk:
3 db padlizsn
3-4 gerezd fokhagyma
1/2 liter natr joghurt
s
olaj a stshez
1/2 citrom leve
Elkszts:
A padlizsnokat megmossuk, s hmozs nlkl kockkra vgjuk. Forr olajban hirtelen kistjk. Lecspgtetjk, majd paprtrlvel kinyomkodjuk belle az olajat. Ha lehlt, az sszezzott fokhagymval zestett joghurttal nyakonntjk, rcsavarjuk a fl citrom levt, s htbe egy-kt rt llni hagyjuk, hogy az zek jl sszerjenek.
Tancsok:
Grillezett husok mell ktn salta.
|
[18-1]
| |