| 
 [18-1]   
	
		
	 
	
		
	
		Friss kposztasalta (4 fre) 
	
		Hozzvalk  
	
		1 teskanl telzest 
		1 kis fej j kposzta 
		3 gerezd fokhagyma 
		7 ek olvaolaj 
		3 ek balzsamecet 
		rlt bors 
		kakukkf zls szerint 
	
		A kposztt ujjnyi vastagon felszeleteljk, s a MAGGI telzestvel megszrva llni hagyjuk (kb 1 rt). A fokhagymt sszetrjk az olajjal, ecettel s a fszerekkel sszekeverjk. 
		A kposztt alaposan sszekeverjk az ntettel, tlalsig htben troljuk. 
	
		Finom ksrje natr hsoknak, vagy nyri grill partikon is bevethetjk. 
	
		  
	
		Kapros reteksalta (4 fre) 
	
		Hozzvalk 
	
		 1 teskanl telzest 
		2 csomag hnapos retek 
		fl fej kposzta 
		1 db lilahagyma 
		2 dl natr joghurt 
		2 ek olva olaj 
		1 gerezd fokhagyma 
		2 ek friss kapor aprra vgva 
		rlt bors 
	
		A kposztt lereszeljk, a retket vkony szeletekre vgjuk, megszrjuk ket a MAGGI telzestvel, s kicsit llni hagyjuk. A lilahagymt is vkony szeletekre vgjuk. 
		A joghurtot az olajjal, az sszetrt fokhagymval s a fszerekkel kikeverjk, majd a zldsgekhez adjuk s alaposan tforgatjuk. Tlalsig htben tlaljuk. 
	
		Ajnljuk grillhsok mell, j ksrje a szrnyasoknak s a sertshsnak is. 
	
		  
	
		  
	
		Gyors grgsalta (4 fre) 
	
		Hozzvalk  
	
		1 teskanl telzest 
		8 db paradicsom 
		1 db kgyuborka 
		1 csokor jhagyma 
		10 dkg fetasajt 
		fekete olvabogy zls szerint 
		5 ek olva olaj 
		2 ek balzsamecet 
		trtt bors 
	
		A zldsgeket s a sajtot kockra vgjuk, a hagymt vkony karikkra szeleteljk. Az olajat az ecettel s a fszerekkel alaposan sszekeverjk, majd a zldsgeket sszeforgatjuk az ntettel. Tlalsig htben troljuk. 
	
		 Ehetjk knny ftkezsknt pirtssal vagy magvas zsemlvel, de lehet ksrje natr csirknek, pulyknak is. 
 
	  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	  
	Sonks, srgarps, alms zldborssalta 
	Hozzvalk 1 fre, tiszttott mennyisg: 
	- 
		10 dkg gpsonka
 
	- 
		10 dkg alma felkockzva
 
	- 
		15 dkg zldbors
 
	- 
		10 dkg srgarpa kocka
 
	- 
		1 dl kefir
 
	- 
		citroml, s, petrezselyem, zls szerint
 
 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	 
	  |  
		
	 
	
		
	Reform ckls waldorf 
	 
	  
	Hozzvalk 2 fre 
	 
	    1/2 zeller 
	    1 kisebb zsenge ckla 
	    1 kzepes alma 
	    1 mark di 
	    1-2 dl kkusztejkrm (vagy tejszn) 
	    1 tk mustr 
	    s 
	    bors 
	    1 ek citroml 
	 
	A zellert lereszeljk, beszzuk, hagyjuk pr percet llni. 
	A cklt is lereszeljk, meglocsoljuk citromlvel (gy letre kel a gynyr lnk szne),      vgl az almt is felcskozzuk, vagy kockra vgjuk. 
	Elksztjk a szszt a tbbi hozzval sszekeversvel. 
	A felaprtott finomsgokat vatosan sszeforgatjuk a szsszal. 
	 
	Behtve tlaljuk! 
	 
	Forrs: http://www.nosalty.hu/recept/reform-ceklas-waldorf 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		| 
 
	 Akr ftt akr slt hs mell is kivl finom s mgis pikns salta. Ditzknak s fogyzknak is ajnljuk.  
	  
	  
	Hozzvalk: 
	1-1 Fej fodros s fejes salta, 2 paradicsom, 1 kaliforniai paprika, fl uborka, 1 vrshagyma, 4 nagyobb ftt burgonya, 10 szem Oliva bogy, 4 dl joghurt, 2 kanl ecet, 2 kanl citroml, olaj, petrezselyem zldje, s, bors, szezmmag. 
	A kt fej saltt megmossuk, a leveleit leszedjk, s apr darabokra tpkedjk. Egy szp nagy salts tlba rendezzk ket, egy kicsit sszekeverve. Ezutn a tbbi hozzvalt is felvgjuk, jhet a burgonya, a vrshagyma, a paradicsom, a paprika, az olajbogy. zls szerint a szezmmagot egy serpenyben megpirtjuk s ezt is rszrjuk. 
	Az ntethez az ecetet, a citromlevet, az olajjal, s az aprtott petrezselyemmel sszekeverjk, zestjk sval, borssal, majd meglocsoljuk vele a saltt. vatosan tforgatjuk s lehtve tlaljuk. 
	  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	
		
			
				
				
					 
					  
				
					
						
							
								
								
									  
								
									
										- 
											elkszlet: 5 perc
 
										- 
											fzs: 10 perc
 
										- 
											sts: 40 perc
 
									 
								 
								
							 
						 
					 
					
						
							hozzvalk 1 fre 
						
							
								
									- 
										1 db ckla
 
									- 
										1 db nagyobb srgarpa
 
									- 
										1 tojs (kemnyre fzve)
 
									- 
										1-2 gerezd fokhagyma
 
									- 
										1 kis pohr natr joghurt
 
									- 
										pr csepp extra szz olvaolaj
 
									- 
										s
 
									- 
										bors
 
									- 
										reszelt torma (n most nem tettem bele)
 
								 
							 
						 
					 
					
					
						  
					
						
							elkszts 
						
							
								
									- 
										A cklt alufliba csomagoljuk, s elmelegtett stben megstjk (egy hegyes kssel tudjuk ellenrizni, mikor van ksz).
 
									- 
										Idkzben a rpt s a fokhagymt megpucoljuk, lereszeljk, a tojst kemnyre fzzk, szintn lereszeljk, majd ezekre rntjk a joghurtot, alaposan sszekeverjk.
 
									- 
										A ksz cklt vatosan kibontjuk az aluflibl (vigyzat, meg ne gessk magunkat!), majd villt szrunk bele, s kssel meghmozzuk, kisebb kockkra vgjuk, s picit hlni hagyjuk.
 
									- 
										A cklakockkat hozzkeverjk a joghurtos-rps-tojsos egyveleghez, zls szerint szzuk, borsozzuk, pr csepp olvaolajjal, valamint tormval zesthetjk (nekem most nem volt otthon tormm, de az olvaolaj kihagyhatatlan! Szerintem :).)
 
									- 
										A ksz saltt rdemes korbban elkszteni, s htbe dugni pr rra, hogy az zek sszerjenek.
 
								 
							 
						 
					 
				 
			 
		 
	 
 
	  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Joghurtos padlizsnsalta
	Hozzvalk
	2 db nagyobb padlizsn, 2-3 gerezd fokhagyma, 5 dl joghurt, 2 teskanl friss citroml, 2 evkanl olva olaj, s, bazsalikom 
	Elkszts:
	
		A padlizsnokat falatnyi kockra vgjuk s kevs olajon megstjk, de kedv s id fggvnyben lehet grillezni is. A joghurtot elkeverjk a sval, az olva olajjal, a citromlvel, a bazsalikommal s az sszezzott fokhagymval, majd belekeverjk a kihlt padlizsnkockkat. Egy jszakt a htben pihentetjk, hogy sszerjenek az zek, majd tlals eltt tkeverjk. Slt hsok mell kretknt, de nll telknt is fogyaszthat. 
 
	  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	Sttk-cukkini salta 
	Hozzvalk:  
	40 dkg sttk, 
	2 db kisebb cukkini, 
	s, bors, 
	1-2 gerezd fokhagyma, 
	1 evkanl olvaolaj, 
	125 ml bazsalikomos saltantet, 
	1 evkanl pirtott fenymag, 
	50 g reszelt sajt 
	 
	A tkt meghmozzuk, magjt eltvoltjuk. A cukkinit hosszban flbevgjuk. Mindkettt cskokra szeljk. A zldsgeket tlra tesszk, szzuk, borsozzuk. 
	Forr olvaolajon megproljuk a zzott fokhagymt, s a zldsgekhez adjuk. 
	A saltt elkeverjk a bazsalikomos ntettel. Tlals eltt megszrjuk fenymaggal s reszelt sajttal. 
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		 
 Waldorf salta kicsit mskpp 
Hozzvalk 6 szemlyre: 
1 fej zeller 
4 alma 
2 srgarpa 
2 mark di 
3 evkanl majonz 
kt evkanl joghurt 
kevske bors 
citroml 
  
Elksztse: A zellert, az almt s a rpt pucold meg, majd a zldsgeket reszeld le, vagy vgd nagyon vkony gyufaszlakra. Az almt is reszeld le, s locsold meg egy kevs citromlvel. A dit egy nagyobb kssel vgd durvra, majd az egszet forgasd ssze. A majonzt keverd el a joghurttal meg nmi frissen rlt borssal, s ezzel az ntettel tlald a saltt. Roston slt pulykamell mell idelis! 
  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Waldorf salta:  
eisberg salta zellerrel, almval, dival  | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Fets-joghurtos vegyes salta
 
 
Hozzvalk: 
- fl fejes salta  
- 1 srgarpa  
- 1 paradicsom  
- fl lilahagyma  
(zls szerint kukorica vagy brmilyen zldsg esetleg 1-2 szelet sajt)  
- 1 doboz natr Activia  
- 1 ek. fetasajt 
 
Elkszts: 
A zldsgeket (sajtot) cskokra-kockkra vgjuk, sszekeverjk.  
Az Actviba simra elkeverjk a fett s a saltra ntjk, frissen mris ehet. 
 
Tancsok: 
Magban is finom, de ebdre hsok mell is kitn. 
 
Elksztsi id: 10 perc
  | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	  
	  
	
		
			| 
				Alma-ckla salta | 
		 
		
			| 
				  | 
			
				  | 
		 
		
			| 
				  | 
			
				  | 
		 
		
			| 
				Hozzvalk: | 
			
				50 dkg alma, 
				50 dkg ckla, 
				1 tubus majonz, 
				olaj,ecet,bors | 
		 
		
			| 
				Elkszts: | 
			
				A cklt megfzm s kockkra vgom. 
				Hidegen sszekeverem olajjal ecettel,szom,borsozom. 
				A meghmozott almt is felkockzom,sszekeverem a cklval s a majonzzel. 
				Lehtve tlalom. | 
		 
		
			| 
				Elksztsi id: | 
			
				30 perc | 
		 
	
 
	  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		  
Ananszos csirkesalta 
Hozzvalk: 
1 nagy slt csirkemell,  
1 kg-os ananszkonzerv,  
10 dkg mandula,  
1 adag majonz,  
2 dl tejfl,  
1 ek. zellers 
 
Elkszts: 
A lebrztt, kicsontozott hst csikokra vgod, sszekevered a kisebb darabokra vgott anansszal meg a tejfllel higitott majonzzel. A majonzhez ne adj st, hanem a zellerst hasznld. A citromlvel ne takarkoskodj, jl locsold meg, hogy ellenslyozd az anansz dessgt, persze vatosan!  | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Waldorf salta
 
 
Hozzvalk: 
3-4 szemlyre:  
 
50 dkg alma  
30 dkg zeller  
5 dkg dibl  
1/2 citrom  
2 dl joghurt  
1 evkanl majonz  
zellerlevl  
kmnymag  
rlt bors 
 
Elkszts: 
A megtiszttott almt s zellert gyaluld vkony cskokra, keverd ssze s hintsd meg nhny csepp citromlvel. A joghurtot keverd ssze a majonzzel, az aprra vgott dival, fszerezd kmnnyel, borssal s ezt az ntetet add a zldsghez. Alapos kevers utn a saltt rleld egy rt hvs helyen s aprra vgott zellerlevllel megszrva tlald.
  | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	  
	  
	
		
			| 
				Gymlcssalta manduls joghurtszsszal | 
		 
		
			| 
				  | 
			
				  | 
		 
		
			| 
				Hozzvalk: | 
			
				Hozzvalk (4 szemlyre): 
				 
				3 db rett krte 
				10 dkg szeder 
				2 db rett szibarack 
				2 evkanl mandulapehely 
				1 evkanl citroml 
				6 evkanl frissen facsart narancsl 
				1 kshegynyi rlt szerecsendi-virg 
				1 evkanl mz 
				1 vanliard 
				2 dl joghurt 
				5 dkg kis kemny amaretti (manduls habcsk) | 
		 
		
			| 
				Elkszts: | 
			
				Serpenyben, zsiradk nlkl pirtsuk meg a mandulapelyhet, majd hagyjuk hlni. A barackot s krtt mossuk, magozzuk, szeleteljk vkony cikkelyekre, s cspgtessnk r citromlevet, hogy ne barnuljon meg. A narancslevet, porcukrot s rlt szerecsendi-virgot keverjk ssze, s ntsk a gymlcskre. A manduls habcskokat zacskba tve trjk aprra sodrfval. A morzsolt amarettit keverjk a joghurthoz, majd a szszhoz adjuk hozz a mzet s egy kevs valdi vanlit. Keverjk ssze az ntetet, majd ntsk le vele a gymlcssaltt, szrjuk r a mandulapelyhet, s dsztsk szederrel. | 
		 
	
 
	  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		
	  
	
		
			| 
				Nizzai salta | 
		 
		
			| 
				  | 
			
				  | 
		 
		
			| 
				Hozzvalk: | 
			
				Hozzvalk 4-6 szemlyre: 
				40 dkg burgonya 
				30 dkg zldbab 
				30 dkg konzerv tonhal 
				9 kisebb paradicsom (25 dkg) 
				s, bors 
				Az ntethez: 
				4 evõkanl olvaolaj 
				1 trt fokhagymagerezd 
				3 evõkanl fehrborecet 
				2 kiskanl (francia) mustr 
				A tlalshoz: 
				4 nagy saltalevl (elhagyhat) 
				3 ftt tojs (elhagyhat) 
				1 nagy fej lilahagyma (elhagyhat) 
				3 ek. kimagozott fekete olivabogy 
				bazsalikom (ha lehet, friss) | 
		 
		
			| 
				Elkszts: | 
			
				A burgonyt hjban, enyhn ss vzben megfzzk, megvrjuk mg kihl, majd a hjt lehzzuk s kockra vgjuk. A zldbabot megtiszttjuk, gzben puhra fzzk, majd jeges vzbe tszedjk s lecsepegtetjk. 
				A paradicsomokat flbe a nagyobbakat cikkelyekre vgjuk. Az gy elksztett zldsgeket saltstlba halmozzuk, majd a kisebb darabokra trdelt tonhalat is hozzadjuk. A mustrt s a borecetet simra keverjk, aprnknt az olajat belecspgtetjk, trt fokhagymval zestjk. Az gy kapott ntetbe beztatjuk a meghmozott, felkarikzott lilahagymt 15 percre. Ezutn az ecetes ntetet a hagymrl a zldsges halra ntjk, s lazn hozzkeverjk. | 
		 
	
 
	  
 | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Saltamix, fogyizknak
 
Hozzvalk: 
4 fre  
1/2 fej jgsalta  
1/2 doboz morzsolt kukorica konzerv  
2 db srgarpa nagyjuk reszeln lereszelve  
3 mark gyalult kposzta  
4 szelet brmilyen csirke, vagy pujkasonka cskokra vgva  
1/2 kgyuborka sszekockzva  
5 dkg trappista kockzva  
1 pohr kefr  
1 pohr tejfl  
4 ppozott teskanl porcukor  
2 csapott teskanl s  
3 tk citroml  
10 dkg trappistasajt reszelve 
 
Elkszts: 
1.,A hozzval zldsgflket s a sonkt meg az 5 dkg trappistt sszekeverjk.  
2.,a tejflt a kefrt, s a porcukrot,st, citromlt jl sszekeverjk, s a keverkre ntjk, majd lazn sszeforgatjuk.  
3.,megszrjuk a tetejt a 10 dkg reszelt trappistval s mris tlalhatjuk.  
4 szemly bven jl lakik ezzel a mennyisggel. 
 
Tancsok: 
rdemes tlals eltt kb 5-10 percel elkszteni, hogy az ntettel jl sszerjenek az zek.  
A maradk salit, ubit s kukorict tedd el msnapra, s csak mg 1 kis ntetet kell keverned s ismt van friss saltd.  
Nagyon finom magban is, de slthsokhoz is eteti magt. 
 
Elksztsi id: 10 perc 
Kalriatartalom: kicsi kcal 
Sznhidrttartalom: gramm
  | 
	 
 
 
	
		
	 
	
		Joghurtos padlizsn
 
Hozzvalk: 
3 db padlizsn  
3-4 gerezd fokhagyma  
1/2 liter natr joghurt  
s  
olaj a stshez  
1/2 citrom leve 
 
Elkszts: 
A padlizsnokat megmossuk, s hmozs nlkl kockkra vgjuk. Forr olajban hirtelen kistjk. Lecspgtetjk, majd paprtrlvel kinyomkodjuk belle az olajat. Ha lehlt, az sszezzott fokhagymval zestett joghurttal nyakonntjk, rcsavarjuk a fl citrom levt, s htbe egy-kt rt llni hagyjuk, hogy az zek jl sszerjenek. 
 
Tancsok: 
Grillezett husok mell ktn salta.
  | 
	 
 
 
 [18-1]   
 |  |