Tésztához: 15 dkg kefíres kovász (1 dl kefír, 2,5 dkg rozsliszt, 2,5 dkg tönkölyliszt, 1 tk cukor) 30 dkg finomliszt 1 tk só 1 ek olaj 1,5 dl meleg víz
Tölteni: 1 tk kakukkfű 1 tk oregánó 1 tk bazsalikom 3 olajban eltett aszalt paradicsom felkockázva 4-4 nagy fekete és zöld olajbogyó felkockázva
A tészta összetevőit dagasztógépben összeállítjuk (10 perc), a végén tesszük bele a fűszernövényeket és a többit, majd olajozott kelesztőtálban, langyos helyre téve 3 órán át kelesztjük. A nagyjából duplájára nőtt tésztát hat felé osztjuk, és olajozott kézzel a tészta széleit maga aláhajtva -körbe forgatva- zsemlét formálunk belőle, amit kivajazott/olajozott nagy muffin formába teszünk.Folpackkal letakarva újra 2,5-3 órát kelesztjük langyos helyen.A megkelt tésztát tojássárgájával elkevert tejjel megkenjük. 210 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen negyed óra alatt megsütjük.
2013.01.10. 08:53
.
Dagasztás nélküli kenyér 2. GanoMamától recept
Hozzávalók 6 főre
45 dkg liszt
0,5 csapott ek só
4,2 dl langyos víz
2,5 dkg friss élesztő
2 ek olaj
tál kikenéséhez pici vaj és liszt
Elkészítés
A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe. Ragacsos, nokedlitészta-szerű masszát kapunk, de így jó.
Letakarva legalább 6-8 órára félretesszük keleszteni. Legjobb este bekeverni, és másnap reggel megsütni.
Felforrósítjuk a sütőt 220 fokra.
Egy fedeles jénait kivajazunk, kilisztezünk, és belekotorjuk a megkelt masszát.
Lefedve sütjük kb. 45-50 percig (tűpróba!).
És még kb. 5 percig fedő nélkül is, hogy szépen megpiruljon.
Kiborítjuk a tálból.
Hozzávalók:
1/2 kg kukoricaliszt
1 csomag porélesztő (7-10g)
1 evőkanál só
3,5 dl langyos víz
Szükséges eszközök:
közepes méretű keverőtál
jénai edény fedővel, kb. 20 cm átmerőjű
konyharuha
Elkészítés:
A kukoricalisztet összekeverjük a keverőtálba a porélesztővel és a sóval. Hozzáadunk 3,5 dl langyos vizet és alaposan összedolgozzuk, (dagasztani nem kell).
Az eredménye az alap kenyérhez képest kicsit grízesebb tapintású tészta lesz. Ezt a keverőtálban hagyva, egy konyharuhával letakarva kelni hagyunk. Meleg helyen két órától, de nem árt meg ha egy éjszakán át kel.
A megkelt tésztát kacsa vagy libazsírral kikent, majd kilisztezett jénaiba tesszük, és fedő alatt 220-240°C-on, 40 percen keresztül sütjük. 35 percig fedővel, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük ropogósra.
Tárolás:
Konyharuhába bugyolálva 2-3 napig friss marad.
A tojásokat habosra verjük, közben mikróban a kukoricalisztet egy tányérban átmelegítjük, (kb. fél-1 perc).
A meleg vizet a tojáshoz adjuk, majd a langyos lisztet, bele a sütőport, a joghurtot, ízlés szerint sót, végül az olajat.
A fenti hozzávalókat kézi mixerrel alaposan összekeverjük. Kissé folyékony masszát kapunk.
Olajjal kikent szilikon, kerek tortaformába (ebben kerek, de alacsonyabb lesz) vagy szilikon püspökkenyér formába (ebben magasabb, már kenyérforma az eredmény) öntjük.
Előmelegített sütőben (gáz) max. fokozaton sütjük (sütőfüggő! - érdemes első sütésnél óvatosnak lenni). Ha kész, rácsra borítjük kihűlésig, majd folpack-ba csomagolva tároljuk.
2012.09.19. 08:08
.
Teljes kiőrlésű kenyér
50 dkg liszt vegyesesen (itt: 30 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt, 10 dkg zabkorpa , 10 dkg finomliszt)
A vízbe egy teáskanál cukrot teszünk, majd felmelegítjük. Ne legyen nagyon forró.
Morzsoljuk bele a meleg vízbe az élesztőt. Tegyük félre pár percre, amíg felfut.
Egy nagy tálba öntsük bele a liszteket, és keverjük össze.
Adjuk hozzá a liszthez a felfutott élesztőt, a natúr joghurtot és fél dl olajat. Adjunk hozzá 1 tk sót.
Először egy fakanállal dolgozzuk össze a tésztát, majd kézzel is dagasszuk néhány percig.
Fedjük le egy konyharuhával, és kelesszük 1 órán keresztül.
Ha megkelt a tészta, melegítsük elő a sütőt 200 fokra, formázzunk cipót a tésztánkból, és süssük 50 percig vékonyan olajozott tepsin.
Szeletelés előtt várjuk meg, amíg nagyjából kihűl.
2012.03.06. 17:09
.
Mézes-zabpelyhes-kakukkfüves kifli
Hozzávalók 16 db kiflihez:
40 dkg búzaliszt
6 evőkanál apró szemű zabpehely
2,8 dl víz
2 evőkanál méz
2 dkg élesztő (egy fél kocka élesztő)
nagy csipet só
1 evőkanál szárított kakukkfű
a langyos, mézes vízben felfuttatom az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt a kenyérsütő dagasztó funkcióján tésztává gyúratom (kenyérsütő nélkül kézzel kell kidolgozni a tésztát, majd 1 órát kelesztem. A tésztát átgyúrom, már kézzel, és elfelezem. A cipókat kinyújtom 25-30 centi körré, majd 8 részre vágom és feltekerem úgy, hogy tekerés közben a távolabbi csúcsot meghúzom.
180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Sütés előtt nem kell megkenni a kifliket, a méztől aranybarna színt kapnak a sütés végre, de 10-15 perc pihenés jót tesz nekik.
Lekvár nem illik hozzá, de hagyma minden mennyiségben szalonnával, kolbásszal vagy olajos hallal.
Sütés előtt, még pihennek 10 percet a kiflik. - Mézes-zabpelyhes-kakukkfüves kifli
2011.11.11. 16:45
.
Barna kenyér recept: teljes kiőrlésű, vagy alapprogramon sütve:
320 ml víz
560 g erős barna liszt
2 kk só
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacskós porélesztő (vagy egy 50 gr-os élesztő egyharmad része előtte futtatva, vagy csak szárazon belemorzsolva)
2011.11.11. 16:44
.
Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: teljes kiőrlésű programon sütve
320 ml víz
400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
160 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
2 kk só
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacskós porélesztő (vagy egy 50 gr-os élesztő egyharmad része előtte futtatva, vagy csak szárazon belemorzsolva)
2011.04.30. 21:43
.
Kovászos kenyér
Hozzávalók:
2 evőkanál burgonyapehely
30 dkg BL80-as liszt
20 dkg Graham liszt
2 evőkanál olívaolaj
2 dl víz
0,75 dl tej
csipet aszkorbinsav
1 teáskanál cukor
1 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
20 dkg öregtészta
Öregtészta elkészítése:
3 dl víz
1 csipet cukor
40 dkg BL 80-as liszt
2,5 dkg élesztő
Kenyérsütőben ebben a sorrendben öszzekeverni, és keleszteni egész éjjel.
A kenyértészta bekészítése:
Kenyérsütő gépbe kerüljön minden. A sorrend, ahogyan a hozzávalók kerültek a gépbe:
öregtészta, élesztő összemorzsolva, cukor, folyadék ( víz és tej keveréke), olaj, lisztek, burgonyapehely,só, aszkorbinsav.
Hagyjuk, hogy a gép kétszer keverje át az összetevőket. Ha készen van a második keverés is, zárjuk le a kenyérsütőt, és hagyjuk kelni a tésztát 1 órán át.A tésztát vegyük ki, és tegyük át egy nagy kelesztőtálba Átgyúrni, letakarni, és ismét a duplájára keleszteni.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és tegyük át a tésztát egy sütőpapirral bélelt tepsibe,, metsszük be éles késsel, spricceljük le vízzel, majd fedjük le.10 percig süssük, majd vegyük le a hőfokot 200 fokra, és süssük tovább 30 percig.
Helyezhetünk a tepsibe egy kis tálka vizet is. Ha kisült a kenyér (ezt onnan tudjuk, a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad), kenjük át vízzel még egyszer a tetejét, és hagyjuk langyosra hűlni.
2011.03.05. 23:48
.
Dagasztás nélküli kenyér
Egy nagy tálban 3 csésze lisztet 1 és 1/4 tk sóval és 1/4 tk szárított élesztővel elkeverünk.
1,5 csésze vizet öntünk hozzá és elkeverjük csak úgy kézzel, nem dagasztjuk!
Műanyag fóliával letakavarva 12-18 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
Következő nap a tésztát egy erősen lisztezett felületre borítjuk és a 4 szélét egymásra hajtjuk.
Megszórjuk búzadarával/korpával és egy szintén búzadarával/korpával megszórt konyharuhára fordítjuk (alul a hajtogatott rész).
2 órát pihentetjük, majd egy előzőleg a sütőben jól felforrósított vaslábosba fordítjuk és befedjük.
260 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
30 percig sütjük lefedve, majd 20 perc fedetlenül (vagy amíg megbarnul).
2011.03.05. 23:45
.
Teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók
175ml langyos víz
1,5 ek. napraforgóolaj
225 g tk. búzaliszt
1 ek. tejpor
1 tk. só
2 ek. barna cukor
1 tk. porélesztő
Elkészítés
1. A vízet az olajjal és a sóval együtt az üstbe töltjük.
2. A lisztet és a tejport a folyadékon egyenletesen elosztjuk, közepébe mélyedést fúrunk, melybe a porélesztőt beleöntjük. Az élesztő köré kerül a cukor.
3. A teljes kiőrlésű lisztnek megfelelő programot, közepes barnaságra állítva elindítjuk.
4. A megsült kenyeret a formából egy rácsra kiborítjuk, s hagyjuk kihűlni.