frezia
Főzés kezdőknek videóval
     
.
     

HÁZI SÜTIK

     

SAJTOS ÉTELEK

     

Sav-bázis egyensúly

     

CANDIDÁSOKNAK !

     
.
     
     
.
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
     

KENYÉR

[12-1]

2013.03.15. 10:37 Idézet
.

Olasz kovászos zsemle

előkészület: 10 perc  sütés: 15 perc 

Hozzávalók 6 főre

Tésztához: 15 dkg kefíres kovász (1 dl kefír, 2,5 dkg rozsliszt, 2,5 dkg tönkölyliszt, 1 tk cukor) 30 dkg finomliszt 1 tk só 1 ek olaj 1,5 dl meleg víz

Tölteni: 1 tk kakukkfű 1 tk oregánó 1 tk bazsalikom 3 olajban eltett aszalt paradicsom felkockázva 4-4 nagy fekete és zöld olajbogyó felkockázva

A tészta összetevőit dagasztógépben összeállítjuk (10 perc), a végén tesszük bele a fűszernövényeket és a többit, majd olajozott kelesztőtálban, langyos helyre téve 3 órán át kelesztjük. A nagyjából duplájára nőtt tésztát hat felé osztjuk, és olajozott kézzel a tészta széleit maga aláhajtva -körbe forgatva- zsemlét formálunk belőle, amit kivajazott/olajozott nagy muffin formába teszünk.Folpackkal letakarva újra 2,5-3 órát kelesztjük langyos helyen.A megkelt tésztát tojássárgájával elkevert tejjel megkenjük. 210 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen negyed óra alatt megsütjük.


2013.01.10. 08:53 Idézet
.

Dagasztás nélküli kenyér 2. GanoMamától recept
 
Hozzávalók 6 főre

    45 dkg liszt
    0,5 csapott ek só
    4,2 dl langyos víz
    2,5 dkg friss élesztő
    2 ek olaj
    tál kikenéséhez pici vaj és liszt
Elkészítés
 A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe. Ragacsos, nokedlitészta-szerű masszát kapunk, de így jó.
    Letakarva legalább 6-8 órára félretesszük keleszteni. Legjobb este bekeverni, és másnap reggel megsütni.
    Felforrósítjuk a sütőt 220 fokra.
    Egy fedeles jénait kivajazunk, kilisztezünk, és belekotorjuk a megkelt masszát.
    Lefedve sütjük kb. 45-50 percig (tűpróba!).
    És még kb. 5 percig fedő nélkül is, hogy szépen megpiruljon.
    Kiborítjuk a tálból.Dagasztás nélküli kenyér 2. GanoMamától


2012.09.24. 09:26 Idézet
.

Kukoricalisztes ételek glutén érzékenyeknek

 

 

http://szakacskonyv.p8.hu/Kukoricalisztes%20etelek.htm#_Toc268797880


2012.09.24. 09:09 Idézet
.

Kukoricakenyér recept (kukoricalisztből)

Hozzávalók:
1/2 kg kukoricaliszt
1 csomag porélesztő (7-10g)
1 evőkanál só
3,5 dl langyos víz

Szükséges eszközök:
közepes méretű keverőtál
jénai edény fedővel, kb. 20 cm átmerőjű
konyharuha

Elkészítés:
A kukoricalisztet összekeverjük a keverőtálba a porélesztővel és a sóval. Hozzáadunk 3,5 dl langyos vizet és alaposan összedolgozzuk, (dagasztani nem kell).

Az eredménye az alap kenyérhez képest kicsit grízesebb tapintású tészta lesz. Ezt a keverőtálban hagyva, egy konyharuhával letakarva kelni hagyunk. Meleg helyen két órától, de nem árt meg ha egy éjszakán át kel.

A megkelt tésztát kacsa vagy libazsírral kikent, majd kilisztezett jénaiba tesszük, és fedő alatt 220-240°C-on, 40 percen keresztül sütjük. 35 percig fedővel, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük ropogósra.

Tárolás:
Konyharuhába bugyolálva 2-3 napig friss marad.


2012.09.23. 10:38 Idézet
.

Gluténmentes joghurtos kenyér

előkészület: 2 perc

  • sütés: 25 perc

hozzávalók 1 főre

  • 2 tojás
  • 1 dl melegvíz
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 1 cs GM sütőpor
  • só ízlés szerint
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  1. A tojásokat habosra verjük, közben mikróban a kukoricalisztet egy tányérban átmelegítjük, (kb. fél-1 perc).
  2. A meleg vizet a tojáshoz adjuk, majd a langyos lisztet, bele a sütőport, a joghurtot, ízlés szerint sót, végül az olajat.
  3. A fenti hozzávalókat kézi mixerrel alaposan összekeverjük. Kissé folyékony masszát kapunk.
  4. Olajjal kikent szilikon, kerek tortaformába (ebben kerek, de alacsonyabb lesz) vagy szilikon püspökkenyér formába (ebben magasabb, már kenyérforma az eredmény) öntjük.
  5. Előmelegített sütőben (gáz) max. fokozaton sütjük (sütőfüggő! - érdemes első sütésnél óvatosnak lenni). Ha kész, rácsra borítjük kihűlésig, majd folpack-ba csomagolva tároljuk.

2012.09.19. 08:08 Idézet
.

Teljes kiőrlésű kenyér

 

 

  • 50 dkg liszt vegyesesen (itt: 30 dkg teljes kiőrlésű kenyérliszt, 10 dkg zabkorpa , 10 dkg finomliszt)
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl víz
  • 1 tk cukor
  • 140 g natúr joghurt
  • fél dl olaj 

elkészítés

  1. A vízbe egy teáskanál cukrot teszünk, majd felmelegítjük. Ne legyen nagyon forró. 
  2. Morzsoljuk bele a meleg vízbe az élesztőt. Tegyük félre pár percre, amíg felfut.
  3. Egy nagy tálba öntsük bele a liszteket, és keverjük össze. 
  4. Adjuk hozzá a liszthez a felfutott élesztőt, a natúr joghurtot és fél dl olajat.  Adjunk hozzá 1 tk sót. 
  5. Először egy fakanállal dolgozzuk össze a tésztát, majd kézzel is dagasszuk néhány percig.
  6. Fedjük le egy konyharuhával, és kelesszük 1 órán keresztül.
  7. Ha megkelt a tészta, melegítsük elő a sütőt 200 fokra, formázzunk cipót a tésztánkból, és süssük 50 percig vékonyan olajozott tepsin.
  8. Szeletelés előtt várjuk meg, amíg nagyjából kihűl.

 

 

 


2012.03.06. 17:09 Idézet
.

Mézes-zabpelyhes-kakukkfüves kifli

 

 

 

Hozzávalók 16 db kiflihez:


40 dkg búzaliszt
6 evőkanál apró szemű zabpehely
2,8 dl víz
2 evőkanál méz
2 dkg élesztő (egy fél kocka élesztő)
nagy csipet só
1 evőkanál szárított kakukkfű

a langyos, mézes vízben felfuttatom az élesztőt, majd  a többi hozzávalóval együtt  a kenyérsütő dagasztó funkcióján tésztává gyúratom (kenyérsütő nélkül kézzel kell kidolgozni a tésztát, majd 1 órát kelesztem. A tésztát átgyúrom, már kézzel, és elfelezem. A cipókat kinyújtom 25-30 centi körré, majd 8 részre vágom és feltekerem úgy, hogy tekerés közben a távolabbi csúcsot meghúzom.

180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütöm. Sütés előtt nem kell megkenni a kifliket, a méztől aranybarna színt kapnak a sütés végre, de 10-15 perc pihenés jót tesz nekik.

Lekvár nem illik hozzá, de hagyma minden mennyiségben szalonnával, kolbásszal vagy olajos hallal.

Sütés előtt, még pihennek 10 percet a kiflik. - Mézes-zabpelyhes-kakukkfüves kifli


2011.11.11. 16:45 Idézet
.

Barna kenyér recept: teljes kiőrlésű, vagy alapprogramon sütve:

320 ml víz
560 g erős barna liszt
2 kk só
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacskós porélesztő (vagy egy 50 gr-os élesztő egyharmad része előtte futtatva, vagy csak szárazon belemorzsolva)


2011.11.11. 16:44 Idézet
.

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér: teljes kiőrlésű programon sütve

320 ml víz
400 gr teljes kiőrlésű búzaliszt
160 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
2 kk só
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacskós porélesztő (vagy egy 50 gr-os élesztő egyharmad része előtte futtatva, vagy csak szárazon belemorzsolva)


2011.04.30. 21:43 Idézet
.

Kovászos kenyér

 

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 30 dkg BL80-as liszt
  • 20 dkg Graham liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl víz
  • 0,75 dl tej
  • csipet aszkorbinsav
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csapott evőkanál só
  • 20 dkg öregtészta
  •  

Öregtészta elkészítése:

  • 3 dl víz
  • 1 csipet cukor
  • 40 dkg BL 80-as liszt
  • 2,5 dkg élesztő

Kenyérsütőben ebben a sorrendben öszzekeverni, és keleszteni egész éjjel.

A kenyértészta bekészítése:

Kenyérsütő gépbe kerüljön minden. A sorrend, ahogyan a hozzávalók kerültek a gépbe:
öregtészta, élesztő összemorzsolva, cukor, folyadék ( víz és tej keveréke), olaj, lisztek, burgonyapehely,só, aszkorbinsav.
 Hagyjuk, hogy a gép kétszer keverje át az összetevőket. Ha készen van a második keverés is, zárjuk le a kenyérsütőt, és hagyjuk kelni a tésztát 1 órán át.A tésztát vegyük ki, és tegyük át egy nagy kelesztőtálba Átgyúrni, letakarni, és  ismét a duplájára keleszteni.


A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és tegyük át a tésztát egy sütőpapirral bélelt tepsibe,, metsszük be éles késsel, spricceljük le vízzel, majd fedjük le.10 percig süssük, majd vegyük le a hőfokot 200 fokra, és süssük tovább 30 percig.

Helyezhetünk a tepsibe egy kis tálka vizet is. Ha kisült a kenyér (ezt onnan tudjuk, a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad), kenjük át vízzel  még egyszer a tetejét, és hagyjuk langyosra hűlni.


2011.03.05. 23:48 Idézet
.

 

Dagasztás nélküli kenyér



Egy nagy tálban 3 csésze lisztet 1 és 1/4 tk sóval és 1/4 tk szárított élesztővel elkeverünk.
1,5 csésze vizet öntünk hozzá és elkeverjük csak úgy kézzel, nem dagasztjuk!
Műanyag fóliával letakavarva 12-18 órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

Következő nap a tésztát egy erősen lisztezett felületre borítjuk és a 4 szélét egymásra hajtjuk.
Megszórjuk búzadarával/korpával és egy szintén búzadarával/korpával megszórt konyharuhára fordítjuk (alul a hajtogatott rész).
2 órát pihentetjük, majd egy előzőleg a sütőben jól felforrósított vaslábosba fordítjuk és befedjük.
260 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
30 percig sütjük lefedve, majd 20 perc fedetlenül (vagy amíg megbarnul).


2011.03.05. 23:45 Idézet
.

Teljes kiőrlésű lisztből

 

Hozzávalók


175ml langyos víz
1,5 ek. napraforgóolaj
225 g tk. búzaliszt
1 ek. tejpor
1 tk. só
2 ek. barna cukor
1 tk. porélesztő

Elkészítés
1. A vízet az olajjal és a sóval együtt az üstbe töltjük.
2. A lisztet és a tejport a folyadékon egyenletesen elosztjuk, közepébe mélyedést fúrunk, melybe a porélesztőt beleöntjük. Az élesztő köré kerül a cukor.
3. A teljes kiőrlésű lisztnek megfelelő programot, közepes barnaságra állítva elindítjuk.
4. A megsült kenyeret a formából egy rácsra kiborítjuk, s hagyjuk kihűlni.


[12-1]

     

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?