|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
Mgns dis pite
(www.mindmegette.hu )
Hozzvalk:
* 30 dkg liszt
* 1 csomag stpor
* 22 dkg vaj
* 10 dkg cukor
* 1 tojs
* 1 citrom
* 25 dkg barack- vagy mlnalekvr
* A tetejre:
* 20 dkg cukor
* 3 tojs
* 15 dkg di
* 1 csomag vanlis cukor
Elkszts:
A lisztet a stporral, a vajjal, a cukorral, az egsz tojssal, a reszelt citromhjjal s a citrom levvel alaposan gyrd ssze. A tszta ktharmad rszt nyjtsd vkonyra, fektesd egy stpaprral blelt tepsibe. Kend meg lekvrral. A krmhez a cukrot keverd habosra a tojssrgkkal. Add hozz a darlt dit, zestsd vanlis cukorral, majd a tojsok fehrjbl vert habot is forgasd bele. Simtsd el egyenletesen a tsztalapon. Vgl a maradk tsztbl sodorj plcikkat, kszts rcsozatot a stemny tetejre. Elmelegtett stben, 180 fokon 30-35 perc alatt ssd szp rzsasznre. Ha kihlt, szeleteld kis hasbokra.
|
Egyszer sajtos pogcsa Andi konyhjbl

Egyszer sajtos pogcsa
Hozzvalk a tszthoz : 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojs, 2 dl tejfl, 15 dkg reszelt sajt, 3 kvskanl s, 5 dkg leszt ( hozz 1 dl tej + kevs cukor )
A tetejre : 1 tojssrgja, reszelt sajt
Elkszts : Az lesztt a tejben a cukorral futtassuk fel, s a tszta hozzvalival dolgozzuk ssze. Keleszteni nem kell. Ujjnyi vastagsgra nyjtjuk a tsztt, a tetejt bevagdossuk. 5 cm-es pogcsa szaggatval kiszaggatjuk. A kiszaggatott pogcskat a kt keznkkel egy kicsit sodorjuk meg, ezltal magasabbak lesznek.
Tegyk ket stpapros tepsire, a tetejket kenjk le tojssrgjval, s szrjuk meg reszelt sajttal.
Hideg stben tve, kzepes lngon sssk aranysgra.
Kb. 40 db lesz belle.
|
Muffin alaprecept 12 db -hoz:
10 dkg puha margarin vagy vaj,
13 dkg cukor,
1 csomag vanlis cukor,
2 egsz tojs,
20 dkg finomliszt,
1/2 csomag stpor,
1 dl tej
s
A margarint robotgppel a legmagasabb fokozaton habosra keverem, majd hozzadom a cukrot s a vanlis cukrot s addig keverem, mg egyenletesen sr masszt nem kapok. Ekkor egyenknt hozzkeverem a tojsokat (kb. 30 msodpercig). Kvetkez lpsknt elvegytem a lisztet a sval s a stporral, majd a tejjel felvltva kzepes fokozaton a masszhoz keverem.
A 12 db-os muffin formt, ha nincs paprom, alaposan kikenem margarinnal, kilisztezem s hibtlanul kiborulnak a stemnyek a formbl. Elmelegtett stbe kzepes fokozaton 20-25 percet stm, de egy tprba sosem rthat, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.
|
Ss stangli
25 dkg liszt,
25 dkg reszelt sajt (lehet vegyesen)
25 dkg vaj.
Ha kell szj z szerit mg egy kis s. A kenshez felvert tojs s valami a tetejre, kmnymag, szezmmag, napraforg mag, vagy akr mi.
|
SPORT SZELET
//andi1976.gportal.hu/
Hozzvalk : 50 dkg darlt keksz, 4 evkanl kakapor, 25 dkg margarin, 20 dkg kristlycukor, 2 dl tej, rum vagy rumaroma
A darl kekszet a kakaporral sszekeverjk.
Ezutn egy ednyben a margarint, a cukorral s a tejjel sszemelegtjk annyira, hogy a vaj s a cukor elolvadjon.
Ezt rntjk a kakaporral sszekevert kekszre s hozzadjuk a rumot vagy a rumaromt. Jl sszekeverjk a masszt s egy tepsibe vagy jnaiba nyomkodjuk. n egy 23*24 cm-es formt alaktottam ki belle.
Nem kell sem stpapr, se ms alja, simn kijn. Betenni a htbe, mg a csokimz elkszl. Gz felett 2 tbla tortabevont 2 ek. tolajjal felolvasztani, rkenni, htbe rakni s forr vzbe mrtott kssel szeletelni.

|
Manduls-gymlcss zabpehely stemny
250 dkg teljes kirls zabpehely
1 kg alma
250 dkg gymlcskeverk
5-6 dkg szeletelt mandula
1 tasak fahj
olivaolaj
Elkszts.
Az almt meghmozzuk,lereszeljk. 1 almt meghagyunk,
melyet a vgn hmozs nlkl vkony szeletekre vgunk.
A zabpelyhet, az erdei gymlcskkel,
a reszelt almval, fahjjal s annyi olivaolajjal, hogy
mindezt sszefogja,egy tlba tesszk s jl sszedolgozzuk.
Az gy kapott masszt egy magas fal tepsibe helyezzk.
Szeletekre vgott almval s a szeletelt mandulval dsztjk.
Kzp meleg stben 25-30 percig stjk. |
Grg jegeskv
1.
1 teskanl instant kv
1-2 teskanal cukor
kevs tej
vz
jg
Elkszts:
Elkszts: Az instant belerakod egy magas pohrba. Ha desen szereted, akkor 2 kanl cukor, ha kzepesen, akkor csak 1 kanl kerljn bele. Hozzntesz kb. 2 ujjnyi vizet. Felhabostod. Majd beleraksz 3-4 jgkockt, s vgl felengeded vzzel. zls szerint kevs (!!) tejjel zestheted. Szvszllal fogyasztjuk.
Tippek:
Ha nincs frapp kszt mixered, akkor a kvt, a cukrot a kevs vzzel egy shakerben felrzod, s utna ntd bele a pohrba. Majd jg, vz s a tej. Csak instant kvbl kszthet. Ami fztt kvbl kszl, az nem frapp!
2.
1,5 kanl instant kv
3-4 db jgkocka
1-2 cl zest szirup
1 cl tejszin vagy sritett krmtej
3 cl svnyvz
A hozzvalkat shakerben sszerzzuk s 2,5 dl-s pohrba ntjk. |
Kkuszos
|
|
Hozzavalok:
40 dkg liszt
30 dkg porcukor
2 egesz tojas
5 dkg margarin
1/2 csomag sutopor
1 kk szodabikarbona
3 evokanal langyos mez
2 dl tej
az egeszet osszekeverni, kivajazott tepsibe onteni, kozepes tuzon sutjuk kb. 30-35 percig.
Kivesszuk kihutjuk egy kicsit es kockakra vagjuk.
20 dkg margarin
1 csomag vanilias cukor
20 dkg cukor
3 dkg kakao
5 evokanal tej
az egeszet felfozzuk, majd 0.5 dl-nek megfelelo alkoholmentes rumaromat adunk hozza, es kevergetve kihutjuk.
|
|
Mkos sti |
|
2 bogre liszt
1 csomag sutopor
2 db tojas
1 bogre cukor
1 csomag vanilias cukor
1 bogre etolaj
1 bogre tej
1 bogre -nem daralt!!! mak
izles szerint meggy
2 db tojast a bogre cukorral, vanilias cukorral osszekeverek es aprankent, felvaltva teszem hozza az olajat es a tejet. A lisztben a sutoport elvegyitem, es a tojasos elegyhez ontom a makkal egyutt. AZ egeszet jol osszekutyulom. Kivajazott, kilisztezett tepsibe ontom. Aki szereti, magozott meggyel is megszorhatja tetejet. 20-25 perc alatt-sutotol fuggoen-keszre sutom. Egyszerubb a tuproba. Kockara vagom es mind megesszuk  Nagyon finom, meg masnap is. Daralt makbol is el lehet kesziteni, de sokkal finomabb a nem daraltbol, plusz erdekesen ropogos lesz tole a teszta.
|
|
Cseresznys rcsos stemny
Hozzvalk:
- 50dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1/2 dl tej
- 1 stpor
- 1 egsz tojs s egy tojssrgja
- 1 csomag vanlis cukor
- 2 evkanl mz.
- Tltelkhez: 1000 g cseresznye, 200g cukor, 2g fahj, 100g zsemlemorzsa, 50g vanlis cukor.
A rcsos cseresznys stemny elksztse:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd sszegyrjuk a porcukorral, a mzzel, a tojsokkal, vanlis cukorral, tejjel s a stporral. Jl sszegyrjuk, s a tszta ktharmadt kinyjtjuk, tepsibe tesszk, s rrakjuk a cseresznye tltelket.
A cseresznye tltelk elksztse:
A cseresznyt kimagvazzuk, fahjjal, cukorral zestjk, majd hozzkeverjk a zsemlemorzst.
A megmaradt tsztbl ceruza vastagsg rudakat sodrunk, s a cseresznys tltelk tetejt bercsozzuk. Megkenjk a tetejt tojssrgkval, s kzpmeleg stben megstjk. Tlalskor kockkra vgjuk. Porcukorral meghintve tlaljuk. |
Kelt cseresznys stemny recept
hozzvalk 6 fre
A tszthoz :
- 0,5 kg rtesliszt
- 10 dkg vaj
- 3 ppos ek kristlycukor
- 1 cs leszt (5 dkg)
- 2 dl tej
- 3 tojssrga
- 1 csipet s
A tetejre :
|
Sajttorta
Hozzvalk:
250g zabpelyhes keksz
100g puha vaj
2 citrom reszelt hja
100g porcukor
284 ml tejszn
600g mascarpone, vagy ms tejsznes sajt
Elkszts:
A kekszet s a puha vajat turmixoljuk ssze, s nyomkodjuk kzzel egy vegtl vagy kapcsos kis tortaforma aljra.A mascarpont keverjk ki a cukorral, citromhjjal esetleg vanlia kikapart belsejvel.A tejsznt verjk habb, s keverjk a sajthoz, jl keverjk el, hogy ne legyenek buborkok a krmben.Kenjk a masszt a kekszalapra,reszeljnk r citromhjat, s tegyk jszakra a htbe.Reggel ellenrzzk, meg van-e mg a desszertnk:) .30 perccel fogyaszts eltt vegyk ki a htbl .
|
Sajtos-trs kelt pogcsa
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
15 dkg tehntr
15 dkg juhtr
1 dl tej
1 evkanl cukor
30 gr leszt
1 dl tejfl
3 tojssrgja
10 dkg reszelt sajt
5 dkg reszelt sajt a szrshoz
1 tojs a kenshez
Az lesztt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet tszitljuk, belereszeljk a fagyos vajat s hozzadunk egy csipet st. Kzzel sszedolgozzuk. Hozzadjuk a felfuttatott lesztt, az ttrt, ktfle trt, a tojssrgjt s a tejflt. Jl kidolgozzuk, hogy egynem tsztt kapjunk. Cipt formlunk belle, s letakarva meleg helyen fl rt pihentetjk. A megkelt tsztt 3-4 mm vkony lapra sodorjuk, megszrjuk a reszelt sajttal, majd mint a bejglit, feltekerjk s letakarva, meleg helyen jabb egy rt kelesztjk. Utna krlbell kt ujjnyi vastagra nyjtjuk, bercsozzuk kssel, megkenjk tojssal, meghintjk reszelt sajttal s pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Stpaprral blelt tepsire rakjuk, elmelegtett stben 200 fokon 20 – 25 percig stjk.
Omls burgonys pogcsa
25 dkg hjban ftt, ttrt burgonya
25 dkg finomliszt
25 dkg vaj
1 tojs
1 teskanl
bors
a szrshoz reszelt sajt vagy szezmmag
1 tojs a kenshez
A kihlt, ttrt burgonyhoz adjuk hozz a lisztet, a fagyosan lereszelt vajat, a tojst, a st s a borsot. A tsztt nyjtsuk ki, s flrs idkznknt hromszor hajtogassuk. A hajtogatsok kztt a htben tartjuk. A harmadik hajtogats utn krlbell kt ujjnyi vastagra nyjtjuk, kssel bercsozzuk a tetejt, megkenjk tojssal, zls szerint megszrjuk szezmaggal vagy sajttal s pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. 180 fokos stben krlbell 20 percig stjk. Bableveshez komplett ebd vagy vacsora.
Gyors fstltsajtos-leveles pogcsa
15 dkg vaj
10dkg reszelt fstlt sajt
30 dkg finomliszt + 3 evkanl finomliszt
2,5 dl tejfl
1 tojs
s
a szrshoz szezm- vagy lenmag, reszelt sajt
A liszthez hozzadjuk a st, a tojst, a tejflt s jl sszegyrjuk. A vajat felolvasztjuk, hozzadjuk a 3 evkanl lisztet s a kinyjtott tsztra kenjk. Meghintjk sajttal, felcsavarjuk, mint a bejglit. Krlbell 2 ujjnyi vastagra nyjtjuk, kssel bercsozzuk, megkenjk vajjal a tetejt s zls szerint meghintjk reszelt sajttal, vagy magokkal. Elszr 200 fokos stben, stjk 10 percig, majd mrskeljk a hfokot 175 fokra s tovbbi 10 percet stjk.
|
TRS POGCSA
50 dk liszt
25 dkg margarin
25 dkg juhtr
2 kvskanl s
1 cs. stpor
2 tojs srgja+ 1 tojs a kenshez
3 dkg leszt
1 dl tej
1 ek cukor
1 kis pohr tejfl
Lisztet, st, stport sszekeverni tszitlni, a margarint s a juh-trt elmorzsolni benne.
A langyos tejben a cukorral az lesztt felfuttatni, bele a lisztbe, a tojs srgkkal egytt, s a tejfllel sszegyrni.
Az egszet letakarni s 1 rn keresztl pihentetni, utha kicsit tgyrni, 1,5 - 2 cm vastagra nyujtani, kiszaggatni, tetejt ss tojssal megkeni, reszelt sajtot, tkmagot, szezmmagot tetszs szerint rtenni, tepsiben mg 15 percet pihentetni (nem szabad tul kzel rakni egymshoz).
n lgkeverses mdra lltottam 200 C-ra kb 12-15 perc. alatt slt meg |
Spanyol almatorta
- 20 deka cukor
- 1 tasak vanlis cukor
- 20 deka szobahmrsklet vaj
- 4 tojs (1 rval felhasznls eltt kivenni a htbl!)
- 12,5 deka darlt di (vagy mogyor, esetleg mandula)
- 1 tk. fahj
- 1 tk. stpor
- 20 deka liszt
- 2 ek. cukrozatlan kaka
- 4 borz alma
- 3 kanl rum (lehet amaretto is, vagy rumaroma)
Az almt meghmozom, kivgom a maghzt s apr kockkra vgom. Rummal meglocsolom s llni hagyom. A vajat a cukorral s a vanlis cukorral habosra keverem. A tojsokat egyenknt dolgozom bele, 2-3 percig tovbb keverem, majd hozzadom a darlt dit, s a stporos, kakas lisztet. A vgn beleforgatom a rumos almt, majd egy stpaprral kiblelt tortaformba ntm a tsztt. 180C fokra elmelegtett stbe tolom, s 55-60 percig stm. |
Dits krmes
1 csomag fagyasztott leveles vajastszta
4 tojsfehrje
12 szem mestersges desttabletta
3 dl tej
1 mokkskanl zselatinpor
3 dkg fznival vanlis pudingpor
3 dkg finomliszt
A tsztt szobahmrskleten flengedjk, belisztezett deszkn fl centi vastagsgra nyjtjuk, majd kt tepsi nagysg lapra vgjuk. Villval megszurkljuk s egyms utn, elmelegtett stben, nagy lnggal (200 C) 18 percig stjk. A tojsfehrjt kemny habb verjk. Az destt egy kevs tejbe szrjuk, a zselatint hozzadjuk, flforraljuk. A maradk tejet a pudingporral meg a liszttel simra keverjk, s az elzekbe ntjk. Kevergetve srre fzzk, majd a tzrl lehzva a tojshabot beleforgatjuk s a tepsiben lv slt tsztra kenjk. A msik lapot flszeleteljk, a krm tetejre fektetjk, majd a krmest ezek mentn szeleteljk fl.
|
Amerikai palacsinta
Hozzvalk:
• 3 nagyobb tojs
• 120 g finomliszt
• 1 ppozott kvskanl stpor
• 1,5 dl tej
• 1 csipet s
• alma, bann, fonya, juharszirup – zls szerint
Elksztse:
Elszr is vlasszuk szt a tojsok fehrjt s srgjt. A srgjhoz adjuk hozz a lisztet, a stport s a tejet, s kevergessk addig, amg sr, sima tsztv nem ll ssze.
A tojsfehrjt a sval verjk kemny habb, majd egy laza mozdulattal forgassuk bele a tsztba.
Ha felforrsodott a teflon palacsintast, ntsnk bele egy adag tsztt, s sssk addig, amg arany sznt nem kap, s nem kezd el szilrdulni. s most jn a java! Az zestket szrjuk a palacsinta mg nyers oldalra, majd egy lapttal fordtsuk t a msik oldalra. Az zest szinte brmi lehet - bann, alma, fonya, de ha valami ssra vgyunk, akr kukorica vagy bacon szalonna is. Addig sssk, amg mindkt oldala szp aranyra nem sl.
A vgn meglocsolhatjuk juharsziruppal, de kenhetnk egy kis vajat is a tetejre. |
Rozmaringos-dis keksz
Apr, ssan des s desen ss aprsg. Fmdobozba zrva sokig elll. Amikor szksg van r, akkor csak fel kell nyitni ezeknek a dobozoknak a fedelt, s egy j tea, kaka vagy kv mell elmajszolni ezt a finomsgot.
Hozzvalk:
- 1 b kk. rozmaring
- 6 dkg di
- 35 dkg finomliszt
- 22 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojssrgja
- 1-2 ek. hideg vz
A dit megdarlom, a szrazanyagokat sszekeverem, majd a feldarabolt hideg vajjal elmorzsolom. Amikor mr homogn morzsm van, akkor hozzadom a tojsok srgjt s egy kevs vizet, hogy jl gyrhat, de nem ragads tsztt kapjak.
A tsztt fl rra htbe dugom. A tepsiket kiblelem stpaprral, a stt pedig 170 fokra elmelegtem.
A tsztt rdd nyjtom, ujjnyi vastag karikkra metlem. A szeleteket a tenyerem kztt gmbb formzom, majd vatosan sszelaptom. Az gy keletkezett korongokat a stpapros tepsikre fektetem, a tepsit a stbe tolom, s addig stm, amg halvnyan meg nem sznesedik.
|
Tiramisu tojs nlkl
Hozzvalk:
1 csomag babapiskta 1 cssze feketekv 1 dl cseresznye- vagy meggylikr 3,5-4 dl tejszn 7 dkg porcukor 2 csomag vanlis cukor 1 kvskanl fahj 3 csomag habkemnyt 25 dkg mascarpone magolt (likrbe ztatott) meggy kakapor
Elkszts
A babapisktt titatjuk a kvval s a likrrel. A tejsznt elektromos habvervel verjk 1 percig, majd belekeverjk a habkemnyt, a porcukor, a fahj s a vanlis cukor keverkt, s az egszet kemny habb verjk. A mascarpont adjuk hozz a felvert tejsznhez. 1 rteg babapisktra kenjk r a krm felt, tegyk r a kimagolt meggyet, majd a piskta msik felt, s a maradk krmet. Tetejt szrjuk meg kakaporral.
Megjegyzs
Nagyon finom, s mivel nincs benne tojs, nem kell flni a szalmonelltl. Babapiskta helyett ksz pisktatortbl is meg lehet csinlni, s gy szlinapi tortnak is kitn.
|
MZES STI karcsonyra
Hozzvalk:
1 dl mz, 1,5 dl tej, 1 csomag vanlis cukor, 1 zacsk mzeskalcs fszer, (ha nincs, akkor 1/2 evkanl gymbr, 1/2 evkanl szegfszeg s 1/2 evkanl fahj) 1/2 evkanl szdabikarbna, 45 dkg liszt, 12 dkg cukor
A mzeskalcs tsztjnak elksztse:
Egy lbasba 1 dl mzet, 1,5 dl tejet, 1 csomag vanlis cukrot, 1 csomag mzeskalcs fszer keverket, vagy fl evkanl gymbrt, szegfszeget valamint 5 dkg vajat sszekevernk.
A tzhelyen flmelegtjk, amg a mz s a vaj fel nem benne.
Egy tlban sszekevernk 45 dkg lisztet, 12 dkg cukrot, fl evkanl szdabikarbnt (levegss, knnyv teszi a tsztt), majd hozzntjk a felmelegtett vajas-mzes fszerkeverket.
sszedolgozzuk a fszeres tsztt. Igny szerint tehetnk hozz rumaromt is, gy az ze az intenzvebb lesz.
A tszta akkor j, ha jl formzhat llagra sszell, ezrt ,ha szksges igny szerint ntsnk hozz egy kis tejet, mikzben gyrjuk.
Ezutn a ksz tsztt csomagoljuk fliba s tegyk a htszekrnybe egy napra pihenni.
Msnap - a mzeskalcs formk kiszaggatsa
Egy tepsit stpaprral kiblelnk.
A tsztt kinyjtjuk, kb 3 mm vastagsgra, s mintkat szaggatunk belle.
Tipp: a maradk tsztbl kis puszedliket kszthetnk, amit cukormzzal, dival, mogyorval dszthetnk.
A kiszaggatott formkat a stpaprral kiblelt tepsibe rendezzk - szellsen, mert a tszta trfogata sls kzben megnvekszik.
A stben 180 C-on 8-10 percig stjk.
Amint kihlt, tetszs szerint sznes cukormzzal, bevonattal dsztjk.
|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
| |