|
[54-35] [34-15] [14-1]
VASI PECSENYE (4 szemlyre)
Hozzvalk:
8 szelet serts szzrme, tej , liszt, paprika, fokhagyma vagy fokhagymakrm
A tejet kistlba ntjk. A fokhagymakrmet vagy a reszelt fokhagymt elkeverjk a tejben s llni hagyjuk. A szzrmket kicsit kiklopfoljuk majd a fokhagyms tejbe tesszk s 1 jszakn t a htben puhtjuk. Msnap papriks lisztbe forgatva kistjk.
Kretknt a burgonyaprt ajnlanm. |
Alms-mozzarells csirkemell
Hozzvalk:
Csirkemell - 1 db
Alma - kb. 2 kzepes
Mozzarella sajt - lehetleg szeletelt
S
Bors
Kretnek a rizs a legjobb, de igazbl mindegy:)
Elkszts:
Elszr is megpucoljuk az almt, nagyobb kockkra vgjuk, s feltesszk fni.A csirkemellet szeletekre vgjuk, kiklopfoljuk, megszzuk, (aki akar, tehet r egy pici borsot) majd kisltjk. Annyira nem fontos teljesen megstni, mert ksbb gyis a stben vgzi. Miutn ksz a husi, kb az alma is megftt, adunk hozz zls szerint egy icipici cukrot s citromlevet, de nem szabad tl zesre csinlni, mert mgiscsak hsos telrl van sz. Villval ppesre kell nyomkodni az almt, majd a kisttt hst beletesszk a tepsibe, tesznk r bven az almaprbl, s arra tesszk r a szeletelt mozzarella sajtot. Szpen betoljuk a stbe, s csak akkor vesszk ki ha a sajt jl megpirult:)
Tancsok:
Rizzsel a legjobb:)
Elksztsi id: 50 perc
|
Tejfls-trs csirkemell tepsiben stve
Hozzvalk:
# 50 dkg csirke- vagy pulykamell
# s
# 25 dkg tr
# 35 dkg tejfl
# 10 dkg csirkesonka
# 5-10 dkg sajt
# 1 jhagyma
# zls szerint oregn
Elkszts:
A trt sszekevertem tejfllel, oregnval, sajttal, sonkval, pici sval s karikra vgott jhagymval (a zldjvel egytt). A pulykamellet kisebb darabokra vgtam, megsztam, s serpenyben megstttem. Utna beleraktam egy tepsibe, alntttem azt az olajat, amiben slt, s rraktam a trs keverket, meg nmi sajtot a tetejre. Kb. 20 percig stttem.
Kretnek saltt ajnlok hozz.
|
Tavaszi tepsis csirke
Hozzvalk:
1 db csirke
1 kg bugonya
2-3 fej hagyma
20-30 dkg srgarpa
20-30 dkg fehrrpa
petrezselyemzld
Elkszts:
A csirkt felaprzom, a burgonyt fl centi szles karikkra vgom, a srgarpt s a petrezselymet, hagymt szintn felkarikzom. A tepsi aljra aluflit teszek, megzsrozom/olajozom, rrakom a megmosott petrezselymet, a felkarikzott zldsgek egyharmadt, majd egy sor burgonyt teszek r. Szom, borsozom, majd rrakom a feldarabolt csirkeszeleteket. Tetszs szerint zestem a hst, majd befedem hagymval, srgarpval, fehrrpval - ezeket is lehet fszerekkel zesteni. Befedem a maradk burgonyval, amit szintn fszerezek. (Az n csaldom gy szereti, ha sok bors van rajta.) Aluflit teszek r, s a stben megprolom. Amikor a hs megpuhult, leveszem az aluflit, s addig stm, amg a teteje megpirul.
|
Mzes- mustros csirkemell
Hozzvalk:
4 egsz csirkemell- fil
mz
mustr
s
bors
pirospaprika
olvaolaj
Elkszts:
A csirkemell filket mogmossuk. A fszereket, a mzet s a mustrt zls szerint sszekeverjk, majd a csirkemelleket minkt oldalon alaposan bekenjk a fszeres masszval. Tepsibe rakjuk, olivaolajjal meglocsojuk. Aluflivallefedjk, majd elmelegtett stbe tesszk.Amikor a hs megpuhult 10 percig mg flia nlkl pirtjuk.
Tancsok:
Tetszs szerint lehet tenni mellalmt, hagymt.Nagyon finom zt ad a husinak.
rdemes a hst locsolgatni sts kzben is(akr srrel is, kicsit pikns, de nagyon finom), hogy ne szradjanak ki a csirkk.
|
Dubarry-szelet
Hozzvalk:
4 szelet kicsontozott sertskaraj,s,sz.di,liszt,a rntshoz kb.8 dkg liszt s u.annyi vaj,6 dl tej,1/2 dl tejszn,2 t.srgja,kb.2 dkg vaj,1 kisebb fej karfiol,reszelt sajt tetszlegesen,tetejre kevs zsemlemorzsa.
Elkszts:
A ngy szelet kicsontozott sertskarajt megmossuk,szleit bevagdossuk.Vkoyra kiverjk,megszzuk s lisztben megforgatva egy kevs olajban vagy zsrban pirosra stjk.Kzben 8 dkg lisztbl s u.annyi vajbl vilgos (nem pirtott)rntst ksztnk,feleresztjk 6 dl tejjel,s sval,reszelt szerecsendival zestve sr mrtss fzzk.A tzrl levve hlni hagyjuk,majd hozzkevernk 1/2 dl tejsznnel elvegytett 2 t.srgjt s belemorzsolunk kb.2 dkg vajat.Egy vkonyan kivajazott tepsibe (vagy tzll tlba)egy keveset ntnk a mrtsbl,erre rfektetjk a hsszeleket s mindegyik tetejre egy halom ss vzben ftt s levtl lecsurgatott karfiolt nyomunk.Ezt a maradk mrtssal bevonjuk,a zsrral,amiben a hs slt,megntzzk,a tetejt megszrjuk tetszlegesen reszelt sajttal,meghintjk kevs zsemlemorzsval s a stben szp pirosra stjk.
|
Igazi slt krumpli (pommes frites)
Hozzvalk:
tetszs szerinti mennyisgben burgonya (lehetõleg rgi, reg), zls szerint s, olaj a stshez.
Elkszts:
A meghmozott burgonyt 3 millimter vastag, egyforma rudakra vgom s tiszta konyharuhval leitatom rla a nedvessget. Kzepesen forr olajba teszem, de egyszerre nem tl sokat, csak annyit, hogy a burgonyarudacskk "szhassanak" az olajfrdõben. Nhny perc mlva forrstom az olajat. Amikor a krumpli lthatan puffadni kezd, akkor a lngrl lehzom s leszûrm. Hagyom kihûlni. Ezutn kzvetlenl tlals elõtt az olajat ismtelten felforrstom s a krumplikat jbl beletve, aranysrgra stm. Leszûrve azonnal tlalom s csak a tnyron szom. (Ellenkezõ esetben rgtn sszeesik, levet enged.)
|
Harcsapapriks trs tsztval
Hozzvalk:
70 dkg afrikai harcsafil (bre nlkl)
2 fej vrshagyma
Pirospaprika
s
Paradicsom
tv paprika
halszlkocka
prkltszaft kocka
30 dkg szraz tszta a trs tszthoz (ki milyet szeret)
25 dkg tr
2 dl tejfl
Elkszts:
J sr, tartalmas prklt alapot ksztnk. A hagymt kockra vgjuk, s olajon megfuttatjuk, majd felntjk egy kis vzzel s jl sztfzzk. Megszrjuk pirospaprikval, dobunk bele paradicsomot, paprikt, n prkltszaft kockt s halszl kockt is teszek bele, szzuk ha kell. Utna belerakjuk a kockra vgott harcst s kszre fzzk. Ez egszen rvid id. Megcsinljuk a trstsztt. Kifzzk a tsztt, lebltjk. A trt sszekeverjk a tejfllel, szzuk, s a tsztt beleforgatjuk. Isteni finom a kett egytt. Aki szereti a trs tsztt kevs friss kaporral is megszrhatja.
|
Fokhagyms tengeri halfil
Hozzvalk:
Hozzvalk 4 szemlyre:
1/2 kg fagyasztott szlkamentes tengeri halfil (filzett tkehal)
2-3 dl tej
2-3 evkanl margarin (nem ss)
3 gerezd fokhagyma
kevs grill, vagy flecken fszerkeverk
bors
Elkszts:
A fagyos halat szobahmrskleten felengedjk, megszrjuk aprra vgott fokhagymval, tejjel lentjk, gy hogy ellepje, majd a pclvel egytt a htbe tesszk s 3-4 rig llni hagyjuk. Ezutn lecsurgatjuk a halszeletekrl a tejet, kevs fszerkeverkkel meghintjk (a fszerkeverkek ltalban ssak), szksg esetn borsozzuk. Teflonednyben megolvasztunk 1-1,5 evkanl margarint, beletesszk a halszeletek felt s fed alatt, mindkt oldaln 2,5-2,5 percig puhra proljuk (vatosan fordtjuk meg ket, mert knnyen szteshetnek), majd a fedt levve, mindkt oldalt megpirtjuk. Megismteljk a mveletet a halszeletek msik felvel. Prolt zldsg, salta, vagy burgonya illik hozz.
|
Svd slt burgonya |
|
|
Hozzvalk: |
10 darab burgonya, 10 dkg sajt, 3 evkanl tejfl, 2 dl tejszn, s, bors, zsiradk |
Elkszts: |
A burgonykat megfzzk, majd meghmozzuk, s bevagdossuk. Kizsrozott tlba tesszk, s 20 percig 180 fokon elstjk. Elksztjk az ntetet hozz. A tejflt sszekeverjk a tejsznnel s zls szerint sval, borssal megszrjuk. Ezt az ntetet rntjk az elsttt burgonykra, majd rreszeljk a sajtot, s visszatesszk a stbe mg 40 percre, hogy aranybarnra sljn a svd burgonynk. |
|
Aluflis csirkemell |
|
|
Hozzvalk: |
* 3 Csirkemell
* 6 szelet sonka
* 6 szelet trapista sajt
* 1 ek. olaj
* s
* bors |
Elkszts: |
A csirkemelleket lebrzzk,kicsontozzuk s mindegyiket picit kiklopfoljuk.A hsok felre egy vkony szelet sonkt,egy szelet sajtot fektetnk,a msik felt rhajtjuk s befszerezzk.Olajozott tepsiben egyms mell fektetjk a csirkemelleket s elmelegtett stben szp pirosra stjk. |
|
Majonzes burgonya illik hozz. |
|
Kapros csirke
Hozzvalk:
Egy csirke(tiszttott),
2 csokor kapor,
1 pohr jughurt,
60 dkg burgunya,
2 dkg vaj,
1 teskanl delikt,
s.
Elkszts:
A csirkt feldaraboljuk 8-10 rszre.
Minden oldalt megszzuk.
sszekeverjk egy pohr joghurttal,kt csokor kaporral s a delikttal.
Vgl hozzadjuk a hmozott burgonyt.
Vajjal kent ednyben kzepesen forr stben,aluflival letakarva 50 perc alatt megproljuk.
Elksztsi id: 60 perc
|
Tkfzelk, a meleg nyrban hidegen
Hozzvalk:
nagyobb zsenge tk,
vagy 1/2 kg. gyalult tk
egy evkanl olaj
1 kiskanl piros rlt paprika
1 kis evkanl ecet
1 dcl. friss vz
1 csapott evkanl liszt
friss! kapor
1 evkanl tejfl
Elkszts:
A makarni mretre gyalult tkt megszott, felforrstott olajban egyszer-ktszer megkeverve proljuk.
Vigyzzunk ne trjk ssze a zsenge tkt.
Mieltt teljesen tpuhulna hozzadjuk az ecetet, majd utna a liszt s a deci vz vmint paprika keverkvel besrtjuk.
Mikor flig(!!!!) kihlt hozzadjuk a tejflt s a feldarabolt kaprot.
Utna n gy szeretem, hogy lehtjk, ( vzben lltva az ednyt, utna htbe tve, kb. fl rra), majd onnan kivve tlalom.
Nagyon finom s hst feltt nlkl, vagy feltttel pl. gy,hogy mell frissen sttt csirkemll tlaljunk.
De az utbbi a szabadon vlasztott kategria.
A lnyeg a finom, hideg hst tkfzelk.
|
Tlttt cukkni egyszeren
Hozzvalk:
Konzerv lncshs, bors, majoranna, kevs rizs, pr csk fstltszalonna, fokhagyma, vrshagyma, pici olaj, sajt.
Elkszts:
A cukknit megmossuk flbevgjuk s a puha magvas rszt kikaparjuk, majd megproljuk vegets vzben. Mg elkszl, addig a tltelket sszelltjuk. A konzervhst villval sszetrjk, bors, majoranna reszelt hagyma s fokhagyma kerl bele (s nem szksges, mivel a hs elg ss) s kihlt ftt rizs. Jl sszekeverjk. A kiss kihlt cukknit borssal bell bekenjk s beletltjk az elzekben elksztett hsppet. Az elsimtott hs tetejre vkony szelet fstlt szalonna kerl s 1-2 gerezd fokhagyma. Olajozott stednybe tesszk s kipirtjuk, mieltt kivennnk sajtot reszelnk a tetejkre s mg azt is megpirtjuk. Kretnek sban ftt burgonya a legjobb, mivel a kislt zsiradkot knnyen felszvja.
(mennyisgek a cukkni nagysgtl fgg s a tltelket a belekerl rizs mennyisgvel szaporthatjuk. Hidegen is kenyrrel nagyon finom..)
|
[54-35] [34-15] [14-1]
| |