Hozzvalk: a tszthoz (8 szemlyre): 50 dkg liszt
25 dkg zsr
1 kocka leszt
1,5 dl tej
2 ek cukor
2 tojs
kshegynyi stpor
Hozzvalk a tltelkhez: 40 dkg darlt di
35 dkg porcukor
1 nagy citrom hja
hzi srgabaracklekvr
Hozzvalk a csokoldmzhoz: 10 dkg vaj
4 ek holland kakapor
4 ek cukor
4 ek vz
A tszthoz a lisztet a zsrral elmorzsoljuk, majd hozzadjuk a cukros tejben felfuttatott lesztt, a tojsokat s a stport. A masszt jl sszedolgozzuk. A stt 180 fokosra elmelegtjk. A tsztt hrom egyenl rszre osztjuk, s egyenknt kinyjtjuk az elre kivlasztott tepsi formjra.
Elksztjk a tltelket: Megdarljuk a dit, hozzadjuk a cukrot s a citromhjat. Egy nagy tepsibe lefektetjk az els tsztalapot, vastagon megkenjk lekvrral, rszrjuk a ditltelk felt, majd rtesszk a msodik lapot, s kiss rnyomkodjuk. Villval megszurkljuk, majd ugyangy, mint az els lapot, ezt is
megkenjk lekvrral, s megszrjuk a ditltelk maradkval. Erre jn az utols tsztalap, amelyet szintn rnyomkodunk, s villval megszurklunk. Stbe tesszk.
Akkor ksz a tszta, amikor mr szp aranybarna szne van (kb. 45 perc). Ha megslt, s mr elgg kihlt, kibortjuk egy deszkra vagy tlcra, gy a szp sima fellete lesz fell – erre jn majd a csokoldmz.
A mzhoz a hozzvalkat egy kis lbosban alaposan elkeverjk, s felforrstjuk. Rntjk a stemnyre, majd egy nagy kssel vagy kenlapttal tkletesen eloszlatjuk a tetejn. Hagyjuk megdermedni. A zserbnak nagyon jt tesz, ha ll egy napot – csak ki kell brnunk.
J tancs:
Aki a zsr sz olvastn felkapja a fejt, s arra gondol, hogy itt taln elrs trtnt, megnyugodhat, mert itt tnyleg zsrrl van sz! Nagyanym szigoran a lelkemre kttte, hogy bizonyos stemnyeknl a zsrt ne helyettestsk olajjal vagy margarinnal a modern divathbortok szerint, mert az eredmny nem lesz ugyanaz. Igaza volt…
FLDNI
Hozzvalk az almatltelkhez
5-6 dkg zsemlemorzsa
30 dkg cukor
1,25 kg alma
1/2 kiskanl rlt fahj
1 citrom reszelt hja
Hozzvalk a ditltelkhez
6-8 dkg mazsola
50 dkg darlt di
2 dl vz
40 dkg cukor
Hozzvalk a tszthoz:
2 dl hideg vz
1 dkg leszt
7-8 dkg cukor
1 kiskanl s
20 dkg vaj
18 dkg zsr
60 dkg liszt
1 tojs a kenshez
Elkszts:
A tszthoz a lisztet a zsiradkokkal elmorzsoljuk, megszzuk, a cukorral, az sszemorzsolt lesztvel meg a vzzel sszegyrjuk. Ragacsos marad, nem vlik el az edny faltl, de gy j. Letakarva legalbb 1 rra a htbe tesszk. Ezutn ngy egyenl rszre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyrlapon akkorra nyjtjuk, hogy egy kisebb, 25x40 centis peremes tepsit kiblelhessnk vele. Stpaprral blelt vagy vajjal kikent tepsibe tesszk, villval megszurkljuk, s elmelegtett stbe toljuk. Kzepes lngon (180 fokon), kb. 10 perc alatt elstjk. Ugyangy mg egy lapot flig megstnk. A mktltelkhez val cukrot a vzzel felforraljuk, a mkot belekeverjk, mazsolval is gazdagthatjuk, majd a tzrl levve hlni hagyjuk. A ditltelket ugyangy ksztjk el. A tepsit kikenjk vajjal, majd egy tsztalapot belesimtunk. A ditltelket vizes kssel rsimtjuk, egy elsttt tsztalapot rfektetnk. Erre kerl a mktltelk, amit a msik elsttt tsztval bebortunk. Az almatltelkhez a gymlcst meghmozzuk, durvra reszeljk, majd a tbbi hozzvalval gyorsan sszedolgozzuk, s mieltt levet eresztene az elzekre rtegezzk, vgl az utols, kinyjtott tsztalapot rfektetjk. A tetejt felvert tojssal lekenjk. Elmelegtett stben, nagy lngon (220 fokon) kb. 32 percig stjk. Flidben a tetejt aluflival letakarjuk, nehogy meggjen. A tepsiben hagyjuk kihlni, s csak msnap szeleteljk fel.
Elkszts:
Az lesztıt a langyos tejben egy kiskanl cukorral felfuttatjuk (az lesztıt a tejbe
morzsoljuk, s megvrjuk, amg a tej tetejn halvnybarna hab kpzıdik).
A lisztet egy ednybe szitljuk, hozzntjk a felfuttatott lesztıt, szzuk s addig
gyrjuk, amg az edny faltl elvlik. A tsztt letakarva dupljra kelesztjk (kb. fl
ra). Ezutn lisztezett gyrdeszkra bortjuk. Fl centi vastag tglalapp nyjtjuk,
aztn egyenletes vastagsgban rkennk egy evıkanl puha vajat, aztn rszrjuk a
reszelt sajt negyedt. A tsztt balrl, jobbrl, fllrıl, alulrl sszehajtjuk. Ezutn
negyed rt letakarva pihentetjk. A hajtogatst mg hromszor ismteljk, minden
hajtogats utn negyed ra pihentetssel. A msodik hajtogatsnl a kinyjtott
tsztt egy evıkanl tejfllel kenjk meg, s erre szrjuk a reszelt sajtot. A harmadik
hajtogatsnl megint egy evıkanl vajjal kenjk a tsztt. Az utols hajtogatsnl
megint tejfllel.
Vgl a tsztt 3 mm vastagra nyjtjuk, hromszgekre vgjuk, kifli formjra
feltekerjk, megkenjk felvert tojssrgjval, megszrjuk reszelt sajttal vagy
szezmmaggal, s elımelegtett stıben aranybarnra stjk.
Egy tlba belentjk a langyos tejet, beleszrunk egy kanlnyi lisztet s egy kanl cukrot, s belemorzsoljuk az lesztıt, aztn vrunk, hogy az lesztı felfusson (a vz tetejn halvnybarna hab kpzıdjn). A lisztet beleszitljuk egy nagy tlba, beleszrjuk a csipetnyi st, a tbbi cukrot, belentjk a puha vajat s a felfutott lesztıt. sszegyrjuk a hozzvalkat. (Sima, puha, de a tltl elvl tsztt kell kapnunk.) Amikor a tszta mr sima, belegyrjuk a megmosott mazsolt is. Ezutn a tsztt letakarjuk, s kelni hagyjuk, amg dupljra nı. A megkelt tsztbl beolajozott vagy belisztezett kzzel zsemlket formlunk. A zsemlket stıpaprral blelt tepsibe sorakoztatjuk. A tetejkre les kssel egy keresztet vgunk (hogy kels kzben ne repedjenek ssze-vissza), aztn megkenjk ıket tojssrgjval. jabb negyed ra keleszts utn a zsemlket elımelegtett 200 fokos stıben szp barnra stjk. (Ha tl hamar barnulnnak, takarjuk be a tetejket aluflival.)
2011.11.11. 17:02
.
PUFFANCS
Hozzvalk:
1 kg finomliszt, fl liter langyos tej, 5 dkg lesztı, 10 dkg puha vaj, 2 evıkanl cukor,
1 kiskanl s, villval enyhn felvert tojssrgja.
Elkszts:
Az lesztıt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszrjuk a cukrot, s felfuttatjuk az
lesztıt (megvrjuk, amg a tej tetejn vastag halvnybarna hab kpzıdik). A
megkelt lesztıt az tszitlt lisztbe ntjk, megszzuk, belerakjuk a puha vajat, s a
tsztt addig gyrjuk, amg az edny falrl levlik.
Ezutn meleg helyen kb. egy rt kelesztjk (addig, amg nagyjbl dupljra nı).
A megkelt tsztt 12 rszre osztjuk. Minden tsztadarabbl gombcot formzunk,
stıpaprral blelt tepsibe rakjuk ıket (egymstl tvol, mert megnınek), a tetejket
bekenjk tojssrgjval, aztn meleg helyen mg fl rt kelni hagyjuk ıket.
A fl ra leteltvel megint megkenjk tojssrgjval a puffancsok tetejt, s
elımelegtett 220 fokos stıben aranybarnra stjk ıket.
2011.11.11. 17:01
.
GYORS LEVELES TSZTA
Hozzvalk:
30 dkg liszt, 25 dkg vaj, egy tojsfehrje, csipenyi s, 6 evıkanl vz, 2 evıkanl
ecet.
Elkszts:
A liszttel egy mly tlban sszemorzsoljuk a vajjal, aztn gyors mozdulatokkal
hozzgyrjuk az tbbi hozzvalt.. A tsztt vkonyra nyjtjuk s feltekerjk. A
tsztarudat ngy egyforma magysg darabra vgjuk, s egyenknt kinyjtjuk, az
gy kapott rszeket egymsra fektetjk, s a htıben hsz percig pihentetjk.
Ezutn a rtegezett tsztt vkonyra nyjtjuk, s attl fggıen dolgozunk tovbb
vele, hogy mit akarunk kszteni belıle.
Sajtos masnihoz megkenjk a tetejt villval felvert ss tojssal, megszrjuk sajttal,
cskokat vgunk belıle, s csavarunk nhnyat a rudakon.
Ss-szezmmagos rudacskhoz szintn megkenjk a tszta tetejt ss tojssal, jl
beszrjuk szezmmaggal, rudakat vgunk, esetleg megtekerjk ıket.
Ezt a tsztt des tltelkkel (dival, mkkal, kakaval...) is tlthetjk. ppen gy
hasznlhatjuk fel, mint a hagyomnyos leveles tsztt.
2011.11.11. 17:00
.
CROISSANT
Hozzvalk:
Fl kil liszt, fl csomag (2,5 dkg) lesztı, 2,5 dl langyos tej, 1 tojs, 20 dkg vaj, 1
kiskanl cukor, 1 kiskanl s.
A tetejre: villval felvert tojssrgja.
Elkszts:
Az lesztıt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az lesztıt a tejbe morzsoljuk, s
megvrjuk, amg a tej tetejn halvnybarna hab kpzıdik).
A lisztet egy ednybe szitljuk, hozzntjk a felfuttatott lesztıt, beletjk a tojst,
beleszrjuk a st, s addig gyrjuk, amg az edny faltl elvlik. A tsztt egy rt
htıgpben pihentetjk. Ezutn lisztezett gyrdeszkra bortjuk. Fl centi vastag
tglalapp nyjtjuk, aztn egyenletes vastagsgban rkenjk a vajat. A tsztt balrl,
jobbrl, fllrıl, alulrl sszehajtjuk. Ezutn fl rra megint htıbe tesszk. A
hajtogatst sszesen hromszor ismteljk, minden hajtogats utn fl ra
pihentetssel.
Ezutn a tsztt 3 mm vastagra nyjtjuk, hromszgekre vgjuk, kifli formjra
feltekerjk, megkenjk felvert tojssrgjval, s elımelegtett stıben aranybarnra
stjk.
A kifliket zls szerint tlthetjk ss vagy des tltelkekkel is (sajttal, aprra vgott
sonkval, lekvrral, nutellval, dival, mkkal...) s a tltelkkel harmonizl zben
dszthetjk a tetejket.
2011.11.11. 16:59
.
BKEBELI VAJAS-, SAJTOS S
SZEZMMAGOS KIFLI
Hozzvalk :
Fl kil liszt, 2 kiskanl s, fl kocka (2,5 dkg) lesztı, 2 kockacukor, 2 dl langyos
tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A sajtos kiflihez: 10 dkg reszelt sajt + egy tojs egy kiskanl sval s egy csipet
pirospaprikval habosra keverve.
A szezmmagoshoz: 5 dkg szezmmag + egy tojs egy kiskanl sval (vagy ha
kaphat, 2-3 kanl szezmsval) habosra keverve.
A kiflik tetejre: egy tojs egy kiskanl sval villval felverve.
Elkszts:
A langyos tejben a kt kockacukorral felfuttatjuk az lesztıt.
A lisztet egy mly tlba szitljuk. Beleszrjuk a st, belentjk az lesztıs tejet, az
olvasztott (de nem forr!) vajat, s az egszbıl szp sima, az edny faltl elvl
tsztt gyrunk.
A tsztt konyharuhval letakarjuk s minimum fl ra alatt dupljra, kt s
flszeresre kelesztjk.
Amikor megkelt, hrom egyforma nagysg cipra osztjuk. A cipkat ismt tgyrjuk,
meglisztezzk, letakarjuk konyharuhval, s mg negyed rig kelesztjk.
Ezutn az elsı cipbl kb. 3-4 mm vastag krlapot nyjtunk. A krlapot tlsan nyolc
hromszgforma krcikkre vgjuk. A krcikkeket a kr kzn levı cscsuk fel
szorosan feltekerjk, s kiflit formlunk belılk.
A msodik cipt is vkony krlapp nyjtjuk. Vkonyan megkenjk a ss-papriks
tojssal, beszrjuk a reszelt sajt ktharmadval, a sajtot kicsit rnyomkodjuk. Ezutn
ppen gy, mint a vajaskiflinl, a krlapot tlsan nyolc krcikkre vgjuk, a
krcikkeket kiflikk sodorjuk.
n a sajtos kiflik sarkait sszenyomtam, gy egy kiflikoszor lett belılk.
A harmadik cipt ugyangy krlapp nyjtjuk. Megkenjk a szezmss tojssal, vagy
ha az nincs, akkor ss tojssal, s megszrjuk nmi szezmmaggal (maradjona kifli
tetejre is!). Ezt a krlapot is nyolcfel vgjuk. A krcikkeket a kr kzepe fel
felsodorjuk.
A szezmos kifliket nem hajltottam meg flholdformra, hanem egyenes stanglik
maradtak.
(Azrt adtam klnbzı formt a klnbzı z kifliknek, hogy nehogy
sszekeverjem ıket a fızs sorn.)
A kifliket ezutn mg fl rt kelesztjk.
Kzben egy nagy (legalbb 4 literes) fazkban egy csipet sval s egy kiskanl
cukorral vizet forralunk (ppen csak forrjon). A stıt pedig elımelegtjk, s
elıksztnk kt stıpaprral blelt nagy tepsit.
Amint a vz forrni kezd, szrılapttal egyenknt belerakjuk a kifliket, vatosan
lenyomjuk a vz al, s a vz alatt tartjuk ıket, amg tzig szmolunk. Ezutn
kivesszk a kiflit, s a tepsibe rakjuk. Ezt a mveletet minden kiflivel megismteljk.
A kiflik tetejt ezutn megkenjk a felvert tojssal. A sajtosak tetejt megszrjuk
reszelt sajttal, a szezmosakt szezmmaggal, s 200 fokon szp aranybarnra
stjk ıket.
J tvgyat hozz!
Termszetesen ms formkat (cipkat, kalcsokat, zsemlket...) is formzhatunk
ugyanebbıl a tsztbl.
A lisztet a stporral, a vajjal, a cukorral, az egsz tojssal, a reszelt citromhjjal s a citrom levvel alaposan gyrd ssze. A tszta ktharmad rszt nyjtsd vkonyra, fektesd egy stpaprral blelt tepsibe. Kend meg lekvrral. A krmhez a cukrot keverd habosra a tojssrgkkal. Add hozz a darlt dit, zestsd vanlis cukorral, majd a tojsok fehrjbl vert habot is forgasd bele. Simtsd el egyenletesen a tsztalapon. Vgl a maradk tsztbl sodorj plcikkat, kszts rcsozatot a stemny tetejre. Elmelegtett stben, 180 fokon 30-35 perc alatt ssd szp rzsasznre. Ha kihlt, szeleteld kis hasbokra.
2011.11.11. 16:54
.
Klasszikus zserb
Hozzvalk:
35 dkg liszt
20 dkg vaj
15 dkg darlt di
15 dkg + 2 evkanl porcukor
1 tojs
1 dl tej
1 dkg leszt
1 tortabevon
csipetnyi stpor
baracklekvr
1 evkanl olaj
A liszthez keverd hozz a stport, s morzsold el benne a vajat. A tejben futtasd fel az lesztt, majd add hozz a lisztet, a tojst, a 15 dkg porcukrot s egy evkanl olajat.
A tsztbl kszts hrom gombcot, az elst nyjtsd akkorra, mint a tepsi, tertsd bele, kend meg a baracklekvrral, majd szrd meg a porcukorral elkevert dival. Ezutn takard be a msodik, kinyjtott tsztalappal, szurkld meg egy villval, ezt is kend meg lekvrral, s szrd meg dival. A harmadik tsztalappal takard be az egszet, szurkld meg, majd egy rig hagyd kelni. Ezutn elmelegtett stben ssd kszre, ez krlbell fl ra. Kzben olvaszd meg a tortabevont, s vond be vele a ksz stemny tetejt.
2011.11.11. 16:51
.
Gyors dessg nnepekre
Gesztenyeszufl rumos csokoldval tltve
Hozzvalk:
* 100 g gesztenyemassza
* 80 g tcsokold
* 2 evkanl rum
* 3 tojs
* 30 g porcukor
A tojsokat vlaszd szt. A fehrjbl verj kemny habot. A tojssrgkat a porcukorral keverd habosra, s add hozz a gesztenyemasszt, majd vatosan forgasd bele a tojshabot. Ezt a masszt oszd szt a formkban. A csokoldt olvaszd meg gz fltt, s keverd hozz a rumot. Ezt csorgasd a formk kzepbe - mivel nehezebb, mint a habos krm, lesllyed majd. 190 fokra elmelegtett stben 20 perc alatt elkszl. Azonnal fogyasztand.
Csokis-mascarpons kehely
Hozzvalk:
A csokit vzgz felett olvaszd meg. A tojsokat vlaszd kett. A cukor egyik felt add hozz a fehrjkhez, a msikat pedig a srgkhoz. A fehrjkbl verj kemny habot. A tojsok srgjt is keverd habosra, majd add hozz a mascarpont s a tejsznbl vert habot.
pr szp szem fl di (vagy darlt di, vagy brmi zls szerint)
Tszta ksztse:
A tojssrgkat a porcukorral keverjk habosra, majd adjuk hozz a kvt s a kakat.
A fehrjkbl verjnk kemny habot, majd vatosan keverjk ssze az elbb elkszlt masszval gy, hogy ne nagyon trjk a habot, de mgis homogn masszt kapjunk.
Miutn ez megvan, kezdjk el aprnknt belekeverni a dit, de ezt nagyon vatosan tegyk, mert klnben tnkremehet az egsz eddigi mvnk.
Ha ksz, ntsk az elksztett formba, tegyk az elmelegtett stbe s tprbig sssk (pont gy, mint a pisktt).
Krm ksztse:
A tejet, kvt s a lisztet keverjk ssze s fzzk olyan srre, hogy mr keverni is alig lehessen, majd htsk ki.
A vajat, porcukrot, vanlis cukrot s a tojssrgkat kerjk nagyon habosra, majd keverjk bele az elzleg kapott masszba, amennyire lehet, csommentesen.
Befejezs:
Mr nincs is ms dolgunk, mint a megslt tsztt kivenni a formbl, kihteni, felvgni s a krmmel megtlteni. Kvlre s bellre is ez kerl.
Pr szem dival dszthetjk a tetejt, vagy az oldalt darlt dival, s mr ksz is!
2011.10.18. 08:16
.
Marcipn kszts hzilag
A marcipn a cukrszok ltal hasznlt egyik dszt elem, amelybl klnbz formkat lehet kialaktani. Aki kedvet rez, hozz prblja ki a marcipn ksztst otthon.
Az gyes s kreatv hziasszonyok sajt maguk is megprblkozhatnak a marcipn ksztsvel s formzsval, ehhez szeretnnk nmi segtsget nyjtani.
Aki szeretne sajt maga marcipnt kszteni szksge lesz mandulablre, porcukorra s vzre. Vegynk, kb. 30 dkg mandulabl hmozzuk meg, ezt gy a legknnyebb, ha pr percre forr vzbe ztatjuk, utna mr knnyedn lejn a hja. Ezutn a mandulkat szrtsuk ki legalbb egy napig s darljuk le.
A felt dolgozzuk ssze kb. 20 dkg porcukorral, majd fzznk ssze 20 dkg cukrot, vzzel egy lbosba, s ha kihlt keverjk ssze a cukros mandulval. Mris ksz a marcipn. Ezt lehet sznezni telfestkkel s zesteni dival, s aromkkal.
A marcipn kitn minsg lesz, ha a porcukor helyett szrpt hasznlunk, s a felfztt szrps szirupot ntjk a darlt mandulra. Ha kevesebb a marcipnban a cukor jobban lehet majd formzni.
A mandult forr vzbe mrtjuk, kivesszk, majd meghmozzuk s hagyjuk kiszradni. Ezutn ledarljuk, s egy stbe elkeverjk a cukorral s annyi vzzel, hogy sr egynem masszt kapjunk. Ezutn hagyjuk kihlni s jra tdarljuk, majd kzzel tgyrjuk.
Cukormz ksztse bevonshoz
15 dkg porcukrot tszitlunk, s 1 tojsfehrjvel simra keverjk.
A kevers kzben adjunk hozz egy negyed citrom levt szpen szinte cseppenknt. Ettl a mz szp fnyes lesz, de ha sznezni szeretnnk, adjunk hozz telfestket. Az gy elkszlt mzat felhasznlhatjuk stemnyek s tortk dsztsre.
Halleluja, megtalltam lmaim amerikai palacsinta receptjt, A-tl Z-ig minden kritriumnak megfelelt.
A tszta tartja a formjt, magas, puha s levegs. Mg pihentetsre sincs szksg. Ebbl az adagbl kb. 20 palacsintnk lesz.
ajnlat
Egy nagyobb serpenyben akr hrmat is sthetnk egyszerre.
Az r elvileg helyettesthet joghurt s tej fele-fele arny keverkvel, vagy kefirrel. Mg nem prbltam.
Dobozos rt vettem (Minna), melynek sszettele: des r, tejszn s vajkultra. Zsrtartalma 1,5%
elkszts
A liszthez keverjk hozz a cukrot, a stport, a szdabikarbnt s a st.
Adjuk hozz a tojst, az rt s az olajat, majd keverjk ssze. Fontos, hogy ne kevergessk sokig! (Ellenttben a szokvnyos palacsintval, ennl a receptl csomcskk maradnak a masszban, ilyennek kell lennie.)
Olajozzunk ki egy teflon serpenyt, majd hevtsk kzepes hmrskletre.
Tegynk kt evkanlnyi masszt a kzepre, majd vatosan simtsuk el a tetejt. Kb. 8-10 cm tmrj legyen.
Sssk 2-3 percig (a felletn kis buborkok keletkeznek), majd fordtsuk meg, s a msik oldalt is sssk 2-3 percig.
Fogyasszuk frissen s melegben, zls szerint: Nutellval, lekvrral, olvasztott csokoldval, juharsziruppal, des krmekkel, stb.
A tejet felforraljuk, s elkeverjk benne 13 dkg vajat vagy margarint.
A lisztet tlba tesszk, egy csipet st adunk hozz, beleszrjuk a cukrot.
A forr tejet rntjk a lisztre, s elkeverjk vele.
A reszelt almt is hozzadjuk, s ha sikerlt jl kikeverni a tsztt, belesimtjuk egy tepsibe. Ezt a tepsit blelhetjk stpaprral, vagy kikenhetjk zsiradkkal.
A tszta fellett kirakjuk a szilvval, 2-3 evkanl olvasztott vajjal meglocsoljuk, s mr mehet is a stbe.
Amikor a szln mr ltunk egy barns peremet, akkor elkszlt a sti.
Ha kihlt, porcukorral meghintve tlaljuk.
2011.05.22. 19:50
.
des sajttorta gymlccsel!
Hozzvalk:
1 db gymlcstorta piskta (kszen kaphat), 30 dkg natr krmsajt, 2 db tojs, fl pohr tejfl, 3 evkanl cukor, fl kg szp gymlcs (egyfle) leginkbb: eper vagy kivi.
Elksztse:
A krmsajtot habosra keverjk 1 evkanl cukorral, a tejfllel s a tojsokkal, majd a pisktra tertjk. Meleg stben, kb. 20 percig stjk. Kivesszk s hagyjuk teljesen kihlni. A gymlcs felt megszrjuk a cukorral, megvrjuk, mg levet ereszt, s ksbb sszeturmixoljuk vele. Ezt az ntetet rsimtjuk a sajtrtegre, majd a megmaradt gymlccsel (pl. az egsz eprekkel vagy kivi szeletekkel dsztjk a tortt.
Elkszts : A liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzadjuk a tojst, a tojssrgjkat, a porcukrot, vanlis cukrot, a darlt dit s a reszelt citromhjat. A tsztt sszegyrjuk ( egy lgy tsztt kapunk ) osszuk el ktfel, s 30 percre tegyk a htbe. Ezutn lisztezett deszkn nyjtsuk ki vkonyra ( kb. mint a linzert ), egy 8 cm tmrj fnk vagy pogcsa szaggatval szaggassunk belle krket, tetszs szerint tltsk meg, s tekerjk kifli alakra. Amg a tszta egyik felvel dolgozunk, addig a msik felt hagyjuk a htben. n most stsll lekvrral, s rummal kikevert gesztenye masszval tltttem. Mindkettt jl kikevertem, gy habzskbl r tudtam nyomni a tsztra.
Elmelegtett stben, kb. 10 percig stjk 180 C fokon. Mg melegen vanlis porcukorba forgatjuk. Nagyon fontos az elmelegtett st, mert klnben a margarin miatt knnyen lelapulhat a kifli.
Kb. 60 db kifli lesz belle.
2011.03.09. 19:51
.
RUMKA
Hozzvalk:
6 tojs
6 evkanl cukor
6 evkanl finomliszt
Egy csipet s
fl liter rum
Melegtsd el a stt 180 fokra. A tojsok srgjt s fehrjt vlaszd kln. A tojs srgkat a cukorral kzi habvervel vagy elektromos mixerrel keverd habosra. A tojsfehrjhez adj egy csipet st, (lehet pr csepp citroml vagy ecet is) s kemny habb verd fel. A kemny tojsfehrje habot vatosan keverd hozz kzi habvervel a cukros tojssrgjhoz. A tojsos keverkhez szitld hozz a lisztet, s vatosan forgasd bele egy fakanl segtsgvel.
A ksz masszt ntsd a stpaprral kiblelt tepsibe. Kb. 25 percig ssd. A st ajtajt nem szabad kinyitni, klnben a tszta sszeesik.
Ha nem sikerlne a piskta, akkor dobd ki a szemtbe s bnatodban idd meg a rumot!
2011.03.09. 19:51
.
A tkletes pisktatszta
Tippek, fortlyok
Az igazn finom pisktatszta titka a habknny llag. Ennek lnyeges eleme, laztanyaga nem ms, mint a tsztba kerl leveg. Ez a tojssrgja keversekor s a tojsfehrje kemny habb versekor kerl a tsztba, gy ne sajnljuk ennl a lpsnl az idt s energit. rdemes arra is gyelni, hogy a tojs ne legyen teljesen hideg, a tszta ksztse eltt fl-egy rval korbban vegyk ki a htbl.
A tojsfehrje habja akkor lesz igazn kemny, ha nem kerl bele egy cseppnyi sem a tojssrgjbl. Ha elektromos mixerrel dolgozunk, akkor elszr alacsonyabb fordulatszmon kezdjk a habverst, s ha mr fehredni, habosodni kezd, akkor kapcsoljunk magasabb fordulatszmra. A tojsfehrje kemnyebb lesz, ha csipet st, vagy egy csepp ecetet, esetleg citromlevet adunk hozz.
A tojssrgjt mindig keverjk simra, s gy forgassuk bele vatosan a tojsfehrje habba (semmikppen nem fordtva, mert gy tbb leveg szkik el a habbl). Ugyancsak a tszta knnyedsgt fokozza, ha a szrazanyagot – lisztet, porcukrot, esetleg kakat – tszitljuk, s gy kerl a tsztba. A tszta magasabb lesz, ha az egy evkanl liszt helyett egy evkanl tkezsi kemnytt tesznk a tsztba. A piskta nem a stportl lesz magas s knnyed, hanem, mint mr emltettk, a tsztban tallhat levegtl. Persze adhatunk hozz egy csipet szdabikarbnt – ez hozzsegthet ahhoz, hogy a tszta a stben ne essen ksbb ssze. A lisztet vatosan forgassuk a tojsos keverkbe, hogy a leveg ne illanjon el a tsztbl. Ezt egy fakanl segtsgvel tudjuk elrni (itt ne hasznljunk mr elektromos mixert), s ne krkrsen, hanem folyamatosan az ramutat irnyban haladva, flkrves mozdulatokkal keverjk t az egsz tsztt.
Ha liszt mellett zestknt kakapor is kerl a tsztba, s egy alap-pisktareceptet varilunk kedvnkre, akkor a kakapor mennyisgvel arnyosan kevesebb liszttel dolgozzunk, klnben a tszta tl tmr, fojts lesz. zesthetjk a tsztt klnbz rlt olajos magvakkal is, de mert a magvak tartalmaznak nmi nedvessget, olajat, gy ebben az esetben csak a felvel cskkentsk a liszt mennyisgt, mint amennyi az rlt olajos magbl adagolt hozzval.
Ha elkszlt a tszta, akkor ne hagyjuk llni, mert ilyenkor a leveg elillan belle, s a tszta sszeesik. Rgtn ntsk tepsibe, vagy tortaformba. Csak a forma aljt kenjk ki zsiradkkal, az oldalt ne, klnben a tszta nem lesz egyenletes, a kzepe felpposodik, s utna sszeesik. Ha stpaprral bleljk ki a formt, akkor zsrozni sem kell, s simbb, szebb szn tsztafelletet kapunk.
A formba nttt tsztt 180 fokra (lgkeverses stnl 150 C, gzstnl 2-3 fokozat) elmelegtett stbe tesszk. A legjobb, ha a stt mr akkor bekapcsoljuk, amikor elkezdjk a tsztt sszelltani. A stsi id nagyjbl 25-30 perc, gy a stsi id felnl kapcsoljuk 10-15 fokkal alacsonyabb hmrskletre a stt. A st ajtajt ne nyitogassuk, mert a piskta huzatot kap, „megfzik” s sszeesik. Ha vegajts stnk van, egyszerbb a dolgunk, mert knnyebb meglesni az emelked tsztt. Akkor j, ha mr elvlik a tszta a tepsi vagy tortaforma oldaltl, feljtt s aranybarna a teteje.
Ha megslt a piskta, akkor ne vegyk ki rgtn a stbl, hanem flig nyitott stajt mellett hagyjuk pihenni 15-20 percig. Csak ezutn vegyk ki, s tegyk strcsra vagy rostlyra, hogy a tsztt minden oldalrl rje leveg, gy nem vlik nedvess, ragacsoss egyik oldala sem. Ha tortalapot stttnk, s a teteje mgis felpposodott, akkor fordtsuk meg a tortaformt, s gy htsk ki a tsztt. gy a tszta alja – ami biztosan sima – kerlt fellre.
Ha pisktatekercset ksztnk, akkor vkonyabb tsztt sssnk, stlapra elosztva a masszt, s a ksz tsztt helyezzk egy tiszta, nedves konyharuhra mg melegen, vatosan tekerjk fel stpaprral egytt. A stpapr magba szvja a htl keletkez nedvessget, gy a tszta nem zik el. A feltekerst ismteljk meg ktszer, hromszor, majd a tsztt sszetekerve hagyjuk kihlni. gy ha kihlve megtltjk, akkor sem fog eltrni. Csak teljesen kihlt tsztt tltsnk meg krmmel, klnben a krm megolvad.
A pisktatszta 3 alapvet hozzvalja a tojs, s a cukor s a liszt, ezek arnya 1:1:1, azaz 6 tojs, 6 evkanl cukor, 6 evkanl liszt. Ez az alap pisktatszta. Az alaptszta ismert varicija mg a vajas piskta s a vizes piskta. A vajas piskta gy kszl, hogy 6-6-6 arny pisktatszta receptjhez 10 deka vajat adunk, amit habosra kevernk a cukorral, majd hozzadjuk a tojssrgjt s a kemnyre vert tojshabot. Ettl a lpstl mr megegyezik az elkszts az alaprecepttel.
A vizes piskta a 6-6-6 arny alapreceptet alapul vve gy kszl, hogy 6 tojshoz 6 evkanl cukrot s 6 evkanl vizet adunk, s a lisztet emeljk 8 evkanlra. A tojssrgjkat a cukorral habosra keverjk, majd hozzadjuk kanalanknt a vizet meg 1 teskanl szdabikarbnt, s legalbb 10 percig keverjk. Innen megegyezik a tbbi lps az alap pisktatszta receptjvel.
Brmelyiket zesthetjk gymlcsdarabokkal, csokolds, vanlis, trs krmmel zlsnknek megfelelen. Ha zamatosabb, ldsabb gymlcst tesznk a tsztba, akkor hempergessk meg zsemlemorzsban, gy nem fog lesllyedni a tszta aljra, s nem lesz vizes a gymlcs krl a tszta. Egy remek tszta, tbb tucat nagyszer stifle. Nem marad ms, mint elkszteni egy kivlasztott receptet s a vgn bezsebelni az elismerst.