|
[40-21] [20-1]
Lengyel tojssalta:
ftt tojs szeletek prhagyms, citromos dresszingben |
Srgabors fzelk
1 zacsk srgabors,
tes kanl s,
tes kanl vegeta
liszt,
olaj,
szdabikarbna,
3 babrlevl
A borst megmosm s este be sztatom vizbe,amibe teszek egy kvs kanlnyi szdabikarbnt.Msnap lentm a vizet s ktszer annyi vzben felteszem fzni, belerakm a st, csipet szdabikarbnt,3 babrlevelet s a vegett.Egy ra alatt lass tzn puhra fzm.
Majd zsemleszn rntst ksztek ( fl pohr olajon megpiritok fl pohr lisztet ),lekapcsolom a gzt s hideg vzzel felengedem ,csommentesre kavarom,majd belentm a mg fv srgaborsba.Kb 5 percig tovbb fzm,de kzben kevergetem.
|
Sajttal rakott currys sttk
Hozzvalk:
- 1 kg sttk
- 15 dkg sajt
- 1 pohr joghurt
- 1 evkanl curry
- s, bors
- olvaolaj
Elksztse: a sttkt pucold meg, magozd ki s kockzd fel. Szd meg, s hints r frissen rlt borsot. Egy kiolajazott tzll tlba helyezd le, majd a currys joghurttal ntsd nyakon, s szrd meg a reszelt vagy morzsolt sajttal. Lefedve ssd kzepes lngon minimum fl rn t, majd fed nlkl pirtsd meg a tetejt.
|
Sajtos krumpli
Hozzvalk:
40 dgk krumpli
20 dkg feta sajt (vagy mozzarella)
bazsalikom,oregan, s, bors,
paradicsom
olvaolaj
Elkszts:
Hmozzuk meg a krumplikat s vgjuk kockra,a paradicsommal sajttal tegyk ugyanezt. Egy jnai tlat olajozzunk be s keverjk ssze a krumplit, sajtot, paradicsomot, fszereket, tetejt is locsoljuk meg olajjal. Lefedve tegyk kzpmeleg stbe (150-170 fok) s sssk-proljuk kb. 40 percig. A vgn a tetejt levve pirthatjuk mg 5-10 precig.
|
Tki lompos
0,5 kg liszthez 2 dk leszt 4 evkanl olaj kis cukor, s. Kb. 3 dl vz.
Stpapirral blelt tepsibe nyjtom, A tetejre tejfl, szalonna hagyma, kolbsz, ki mit szeret. A legtetejn reszelt sajt.
|
nyenc csicska
Hozzvalk:
1 kg csicska gum,
1 dl olvaolaj,
tengeri s,
2 gerezd fokhagyma,
1 dl tejszn,
10 dkg reszelt fstlt sajt
|
Elksztse: A csicskt vzzel s kefvel megtiszttjuk, lesikljuk (nem hmozzuk).
Hosszanti irnyban vkony szeletekre vgjuk.Tepsibe tesszk, szzuk zls szerint, meglocsoljuk az olvval. Rszrjuk az aprra vgott fokhagymt. Jl sszekeverjk. Rntjk a tejsznt, megszrjuk a reszelt sajttal. Forr stõben kb. 20 perc alatt puhra stjk.
Akkor j, mikor a sajt megpirul. Gyors vacsornak nagyon finom. Vagy brmilyen hsflhez kretknt tlaljuk. |
|
Bunds kenyr – msknt
Hozzvalk:
4 krbevgott szelet kenyr (kb. 40 dkg),
5 dkg reszelt sajt,
2 tojs,
1 dl tej,
2 evkanl olaj,
1 teskanl telzest,
1 gerezd fokhagyma,
zls szerint trtt bors s rlt szerecsendi-virg,
a tepsihez 2 evkanl olaj.
Elkszts:
A stt kzepes lngra kapcsolom.
A kenyrszeleteket flbevgom, gy sszesen 8 darab lesz. A stlemezt beolajozom. Mly tlban a tojst a tejjel habosra verem, belekeverem a fszereket s a zzott fokhagymt.
Minden darab kenyeret belemrtok a fszeres tojsba, majd egyms utn addig mrtogatom, amg el nem fogy a tojs. Ezutn a kikent stlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egyms mell. A mr forr stbe tolom, s addig stm, amg szp pirosas-barna nem lesz a tetejk. Mg tzforrn meghintem reszelt sajttal s azonnal tlalom. Salta vagy savanysg illik hozz.
|
Padlizsnkrm
Hozzvalk: 1 kg padlizsn, 1 tojssrgja, 2 kvskanl mustr, 2 dl olaj, 1 fej hagyma, 1 evkanl citroml.
A tojssrgjt sszekeverjk a mustrral, majd aprnknt hozzadjuk az olajat, kzben addig keverjk vagy mixeljk, mg sszell masszt kapunk.
A padlizsnt parzson megstjk (ha erre nincs mdunk, a stben is grillezhetjk) Ezutn megtiszttjuk, mixeljk, s hozzadjuk a majonzhez. A hagymt aprra vgjuk, s a szinte ksz padlizsnkrmbe tesszk. Vgl a citromlevet is belekeverjk, majd zls szerint szzuk, borsozzuk. Friss kenyrrel, ss pkstemnnyel fogyasztjuk. |
A legfinomabb pizza
Hozzvalk:
Hozzvalk:
140ml langyos vz
1tk s
1/2 tk cukor
15ml olivaolaj
225g liszt
1tk citroml
1/2 csomag szrtott stleszt
Feltt:
pizzakrm
sajt
...
Elkszts:
Elkszts:
sszegyrjuk tsztt, megkelesztjk, kinyjtjuk, 26cm-s kerek pizzaformba elg az egsz. Megkenjk pizzakrmmal, megszrjuk reszelt sajttal, most a vlasztott feltted s a vgn mg rakunk r reszelt sajtot.
Tancsok:
Tancsok:
Le lehet fagyasztani (a pizzaformban kszen feltttel folpackkal a tetejn!). 200C stben 10perc alatt megsl. Ha mlyhtbl vesszk el azonnal tehetjk a stben s gy is ksz 10 perc alatt. Legjobb lgkeversre kapcsolni a stt.
1 ra a keleszts, a tszta elksztse 15 perc, a feltt 15perc, sts 10perc
Elksztsi id: 100 perc
|
SAJTOS BURGONYA
HOZZVALK:
80 dkg burgonya, 20 dkg edami sajt, 5 dkg vaj ,
2,5 dl tej ,rlt bors, s
ELKSZTS:
A burgonykat megmossuk, majd gzben megfzzk. (Vigyzzunk, ne repedjen meg a hja!) Amikor kihlt, meghmozzuk, s fl cm-es kockkra vgjuk. A sajtbl forgcsokat vgunk. Vajjal kikent, mly tepsibe fektetnk egy adag burgonyt, sval, borssal meghintjk, a sajtforgcsokkal megszrjuk, s vajdarabkkat morzsolunk a tetejre. Ezt addig folytatjuk, amg a hozzvalkbl tart. Tejjel meglocsoljuk, s meleg stben megstjk. Marhaslt, csirkeslt vagy slt hal mell, ecetes fejes saltval kitn kret, de egytlnak sem utols.
|
Kukoricafzelk
Hozzvalk:
5O dkg kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica
5 dkg vaj
1 evkanl liszt
1-2 dl tej
1 dl tejszn
s, rlt fehr bors
(1 csokor petrezselyem)
Elkszts:
A konzervkukorict leszrjk, s a vajon megforrstjuk, ers lngon zsrjra stjk. A liszttel meghintjk, s annyi tejjel engedjk fel, hogy sr mrts legyen. Sval meg rlt fehr borssal zestjk, s tejsznnel gazdagtva tlaljuk. {A tlon meghinthetjk finomra vgott petrezselyemmel is a tetejt.)
Ha mirelit kukorict vesznk hozz, a vajban felolvasztott kukorict zsrjra stjk, liszttel meghintjk, s ugyangy jrunk el vele a tovbbiakban, mint a konzervkukoricval
|
Cukkini rszti
Hozzvalk:
2kissebb cukkini 1kis csomag parmezn 1vrshagyma 1tojs teljes kirls liszt pr evkanlnyi,hogy sszeljon a massza kevske petrezselyem 1joghurt,1fokhagymagerezd
Elkszts:
A cukkinikat lereszeljk beszzuk,llni hagyjuk,kinyomjuk a levt.A hagymt olvaolajon megpirtjuk.A hozzzalkat sszekeverjk a joghurt s a fokhagyma kivtelvel.zestjk borssal,sval,kevs szerecsendival.Kevs forr olvaolajon kanllal lepnykket stnk,pr perc alatt.A joghurtbl,fokhagymbl mrtogatst kszttnk hozz,amit kis sval,borssal snidlinggel zestnk.
|
Svd slt burgonya |
|
|
Hozzvalk: |
10 darab burgonya, 10 dkg sajt, 3 evkanl tejfl, 2 dl tejszn, s, bors, zsiradk |
Elkszts: |
A burgonykat megfzzk, majd meghmozzuk, s bevagdossuk. Kizsrozott tlba tesszk, s 20 percig 180 fokon elstjk. Elksztjk az ntetet hozz. A tejflt sszekeverjk a tejsznnel s zls szerint sval, borssal megszrjuk. Ezt az ntetet rntjk az elsttt burgonykra, majd rreszeljk a sajtot, s visszatesszk a stbe mg 40 percre, hogy aranybarnra sljn a svd burgonynk. |
|
Spentos nokedli |
|
|
Hozzvalk: |
A nokedlihez:
45 dkg mirelit spentkrm, felengedve,
15 dkg finomliszt,
10 dkg teljes kirls liszt,
2 tojs,
1 nagy gerezd fokhagyma,
1 kvskanl s,
zls szerint frissen rlt bors,
2 evkanl olvaolaj.
A mrtshoz:
4 dl tejfl,
½ doboz hmozott paradicsom-konzerv,
1 teskanl morzsolt oregn. |
Elkszts: |
Elszr a paradicsomos mrtst ksztsd el. A tejfl felt, a hmozott paradicsomokat s a morzsolt oregnt ppestsd ssze egy botmixerrel, aztn rakd flre. A maradk tejflhz ne nylj mg.
A kzi reszel nagy lyuk oldaln reszeld meg a tlalshoz szksges sajtot. Amikor kszen vagy, tedd flre.
Engedj szinte majdnem teljesen tele vzzel egy nagy fazekat. Tegyl bele ½ evkanl st, s nagy lngon kezdd el felforralni. Ebben a vzben fzd ki majd a nokedliket.
Amg a vz melegszik, lltsd ssze a nokedli tsztjt. Tedd bele egy szrbe a felengedett, puha spentkrmet. Ezutn helyezed a mosogat fl, s keverd egy kanllal addig, amg alaposan lecspg a spent leve. Tedd a lecspgtetett spentot egy nagy kevertlba. Add hozz a ktfle lisztet, sd bele a tojsokat, aztn pucold meg a fokhagyma-gerezdet, s reszeld bele a tlba a kzi reszel apr lyuk oldaln. Szd meg picit, aztn borsozd meg.
Kezd el fakanllal sszekeverni a tsztt. Ha mr egy kicsit sszellt, s a kezed fradt, vegyl el egy kzi robotgpet, illeszd bele a dagasztkarokat, s azzal folytasd tovbb. De ha ers vagy, fakanllal is menni fog.
Szaggasd ki a nokedlit a lobogva forr vzbe. Ehhez bugyolld be a kezeid egy-egy konyharuhba, majd tedd a nokedli-szaggatt a forr vizes fazkra. Ezutn kanalazd t a tszta felt a nokedli-szaggatba, s fakanllal kevergetve nyomkodd t rajta. A nokedlik gy szpen belepottyannak a fazkba.
Vrd meg, amg a nokedlik feljnnek a vz tetejre. Ha ez megtrtnt, adj nekik mg 1-2 percet, hogy bell is tfjjenek. A megftt nokedliket halszd ki egy szrlapttal, s tedd t egy nagy tlba. Kanalazz rjuk 1 evkanl olvaolajat, s keverd vele ssze a nokedliket.
Fzd ki a maradk nokedliket ugyangy, ahogy az els adaggal tetted. Ezeket is rakd t a tlba, s nts rjuk 1 evkanl olvaolajat. Keverd ssze az olajat s a nokedliket.
Melegtsd meg mikrban a paradicsomos mrtst s a tejflt.
Tlald fel a spentos nokedlit. Vegyl el 4 tnyrt, s tegyl mindegyikbe a nokedlibl. Ezutn nts rjuk paradicsomos mrtst, kanalazz a tetejkre kevs tejflt, s szrd meg reszelt sajttal. |
|
Tepsis brokkoli (rakott) |
|
|
Hozzvalk: |
50 dkg mirelit brokkoli
8 tojs
1 nagy pohr tejfl
vegeta
trappista s/vagy fstlt sajt
zls szerint szeletelt bacon |
Elkszts: |
Egy margarinnal kikent tepsibe bebortjuk a brokkolit, a tojst sszekeverjk a tejfllel s a vegetval, nyaknntjk a tepsi tartalmt. A reszelt sajtot szrhatjuk a tetejre, de a tojsos-tejfls keverkhez is hozzadhatjuk. zls szerint a tetejre tehetnk r bacon szalonnt. Stben 40-50perc alatt ksz, fl rig bortsuk aluflival |
|
Avokd krm
Hozzvalk:
1 j rett avokd
1 kevs citroml
1 derezd fokhagyma
1 ujhagyma (pici)
1 kisebb paradicsom
1 kanl natur joghurt
s
"esetleg bors"
Elkszts:
Villval ttrjk az avokad belsejt kzben meglocsoljuk a citrom levvel.
A foghagymt tnyomjuk s a hagymt nagyon aprora kockzva belekeverjk.
Paradicsom leves rszt kivjuk s csak a hust apro kockra vgva beleteszk.(Leves rszt nem hasznljuk fel)
1 kanl natur joghurtot tesznk bele majd sval borsal izesitjk.
Tancsok:
A citroml azrt kell hogy ne stetedjen meg a krm! Es a legjobb izt a zld citrom leve adja!
Frissen fogyaszuk mert msnapra mr nem olyan j!
Elksztsi id: 15 perc
|
Laktat sali
Hozzvalk:
1/3 veg ecetes ckla s egy kis leve
3 hjban ftt krumpli
3 db csemege uborka
1/2 db vrshagyma
olaj
bors
s
Elkszts:
a cklt,krumplit,hagymt apr kockkra aprtjuk
kis cklalevet ntnk hozz,olajat
megborsozzuk,esetleg ha kell kicsit megszzuk
(ha az uborka hja durva akkor levgjuk,hagymt pedig nagyon aprra kell aprtani)
Sok sikert! ;-)
Elksztsi id: 30 perc
|
Bazsalikomos tlttt paradicsom
Hozzvalk:
6 kzepes nagysg paradicsom, 1 nagy csokor bazsalikom, 1 csokor sszevagdolt snidling, 2 trt fokhagymagerezd, 2 evkanl citroml, 25 dkg ricotta sajt, s, rlt bors, zsemlemorzsa, 2 evkanl reszelt parmezn jelleg sajt, 1 kis csokor sszevagdalt petrezselyem
Elkszts:
A stt 180 fokra bemelegtjk. A pardicsomok tetejrl egy kalapot levgunk, a belsejt kikanalazzuk. regukkel lefel lecsepegtetjk, a kikanalazott belsejt szrben lecsepegtetjk.
A bazsalikomot a snidlingel a fokhagymval s a citromlvel sszeturmixoljuk, majd a ricotta sajtal, a paradicsombelsvel sszekeverjk, megszzuk borsozzuk.
Beletltjk a paradicsomokba, s morzsval megszrjuk. 15-20 percig stjk.
Petrezselyemmel meghintve troljuk.
Tancsok:
Fszer s sajtimdoknak.
Elksztsi id: 40 perc
|
Karfiolprklt
Hozzvalk:
1 nagy fej karfiol,
2 fej hagyma,
1 teskanl s,
1 gerezd fokhagyma,
1 kicsi paradicsompr konzerv,
2 evkanl liszt,
1 kvskanl olaj,
kshegynyi pirospaprika,
vegeta
Elkszts:
A karfiolt kisebb rzskra szedjk, s ss vzben 1-2 percig forraljuk. Leszrjk. A hagymt megtiszttjuk, aprra vgjuk s az olajon a
karfiollal megproljuk. Megszrjuk a liszttel, a pirospaprikval, felengedjk 2 dl-nyi vzzel. Belekeverjk a paradicsomprt, az aprra
metlt fokhagymt s a fszereket.
Puhra fzzk, de a karfiol ne essen szt. Hagyomnyos prkltkrettel tlaljuk.
|
Csben slt brokkoli/ karfiol
Hozzvalk:
1 fej brokkoli v karfiol
10 dkg sajt
olaj, s, bors, vegeta
(sajtos)Bechamell mrtshoz: 5dkg vaj
5dkg liszt
5 dl tej
10 dkg sajt
Elkszts:
A zldsget megmossuk s rzsira szedve fszeres vzben megfzzk, majd leszrjk.
Kzben elksztjk a sajtos bechamellt.( vilgos rnts, majd felengedjk tejjel, megvrjuk amg besrsdik s a vgn hozzadjuk a reszelt sajtot is)
Egy jnait vagy egy tepsit kiolajozunk s beletesszk a zldsgeket, majd szzuk, borsozzuk s rntjk a sajtos bechamellt. A tetejre reszelt sajtot szrunk s mehet is a stbe szp pirosra slni. Isteni finom.
Tancsok:
Kretknt, magba ugyangy megllja a helyt!
Aki szereti az fstlt sajttal is kiprblhatja.
Ja s nyugodtan prbljtok ki ms zldsgekkel is.
Elksztsi id: 45 perc
|
[40-21] [20-1]
| |