Azonos csirkealkatrszekbl ksztjk (pl. szrnyak vagy fels ill. als combok, nyolc darab). 8 dkg lisztbe belekevernk egy kiskanl majornnt, fehrborsot, rlt kmnymagot, st, piros paprikt, csipet chilit, s rlt zldborsot. A fszeres lisztbe beleforgatjuk a csirkealkatrszeket s kivajazott jnaiba vagy tepsibe helyezzk. A maradk lisztet rszrjuk. Tetejre karikzunk lilahagymt (kt nagy fej), megszrjuk 10 dkg fstlt-sajttal s 10 dkg nem fstlt sajttal. 4 dl tejflbe 4 evkanl olvaolajat kevernk s 4 nagy cikkely fokhagymt trnk bele. Ezt rntjk az egsz tetejre s lefedjk vagy leflizzuk.
Elmelegtett stbe 250 fokon 50 percig stjk. Tlals: rizzsel, (pl. kukorics, fodros-petrezselymes rizzsel). s ne lepdjnk meg, ha nem tudjuk abbahagyni...
2009.08.06. 09:21
.
Indiai rizses csirkecomb
Magas hmrskleten 1 dl tolajon 1 kg csirkecomb filt pirtunk, 1 ek. aprra vgott
gymbrt, 1 ek. aprra vgott fokhagymt s 1 kk. madras curry-t adunk hozz. zls
szerint adunk hozz st s borsot, 30 dkg rizst szrunk bele, jl elkeverjk s felntjk
b fl liternyi alaplvel.Kzepes hmrskleten s az telt fed
alatt kb. 30 percig proljuk. Tlals eltt egy mark, nagy darabokra vgott friss
Remek kret csirke mell, de nmagban is isteni ez a Sherry boros, naranccsal megbolondtott rizs!
Hozzvalk: 25 dkg rizs (hosszszem)
1-2 fej hagyma
2 teskanl reszelt narancshj
1,2 dl narancsl
1,2 des Sherry bor
3.5 dl csirkehsleves
1 evkanl olvaolaj
1,5 dkg vaj
S zls szerint
Hideg vzben megmossuk a rizst. Az olvaolaj s vaj keverkt egy lbasban felforrstjuk, majd beletesszk az aprra vgott hagymt. Amikor mr veges a hagyma, hozzadjuk a legcsepegtetett rizst s pr percig kevergetve megpirtjuk.
zls szerint megszzuk, rszrjuk a reszelt narancshjat s felntjk a csirkelvel, narancslvel, Sherryvel s fedvel letakarva felforraljuk. Ha felforrt, kis lngra tesszk s 10 percig tovbb fzzk, amg az sszes levet be nem szvja a rizs. Ha levettk a tzrl, hagyjuk llni mg egy 10 percet s utna tlaljuk! J tvgyat!
A csirkt sval, borssal bedrzsljk, forr olajjal megntzzk, fed alatt puhra proljuk, majd forr stben pirosra stjk. Egy narancsot meghmozunk s a hjt nagyon vkonyan felmetljk. A cukrot egy kis lbaskban aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a megforrstott ecetet, a narancshjat, kt narancs levt, a bort s 5 percig lassan forraljuk. A lisztet elkeverjk kevs vzzel, majd aprnknt felhgtjuk a narancsos mrtssal s felforraljuk. zestjk sval, borssal, pezsgvel. A kzben elkszlt csirke levrl lemerjk a zsrt s a pecsenye levt is a mrtsba ntjk. A csirkt feldarabolva elrendezzk egy elmelegtett tlon. A negyedik narancsot hosszban kett, majd 2-3 millimter vastag szeletekre vgjuk. Ezekkel a szeletekkel s a meghmozott narancs sztszedett gerezdjeivel krlrakjuk a csirkt. A mrtst kln csszben adjuk hozz.
2009.03.12. 06:05
.
Cukkini fzelk
Hozzvalk:
1 kg cukkini (kgyuborka vastagsg)
1 kzepes fej hagyma
olvaolaj
1 csokor kapor
2-3 gerezd fokhagyma
s
bors
liszt
cukor
1 pohr tejfl
Elkszts:
A cukkiniket hosszban kettvgjuk, majd uborkagyalun felszeleteljk. A hagymt finomra vgjuk, s olvaolajon megdinszteljk.
Hozzadjuk a cukkinit, a finomra vgott kaprot, a zzott fokhagymt, s kzepes lngon fed alatt proljuk. Szzuk, borsozzuk. Megszrjuk 1 teskanl cukorral s 1 evkanl liszttel, sszekeverjk, majd felntjk kevs vzzel. Ha mr majdnem ksz, hozzadjuk a tejflt, s kicsit sszeforraljuk.
Tancsok:
Nagyon gyorsan, egyszeren elkszthet tel. Melegen is tlalhatjuk, de nagyon finom hidegen is.
Tejfllel s kaporlevllel dszthetjk!
pulykacombfil (csaldhoz mrten)
1.5 kg narancs
szjaszsz
gymbr
barnacukor
szegfbors
narancsl
s
bors
fokhagyma
tkezsi kemnyt
A pulykacombot sval, borssal, fokhagymval tdrzslm. A narancsok hjt lereszekem flrerakom, majd meghjazom. A hsokat belefektetem a tlba, r sok narancsot rakok karikra vgva, rtegezem, mg el nem fogy. Megszrom a narancshjjal. sszekeverek 1.5 dl narancslevet fl dl szjaszsszal, friss gymbrt reszelek bele, egy ek barnacukrot s 2-3 db szegfborsot egszben. Ezt rntm a hsra, kb 90 percig stm lefedve, majd lentm a levt s barntom tovbb mg 10 percig, kzben a levet besrtem s visszantm r a vgn.
4-6 szelet pulykamell fil
fl cssze mag nlkli aszalt szilva
3 ek durvra vgott di
3 kanl morzsa
1 tojs
s
kevs fahj
2 kanl olaj
1 kanl mz
A pulykamellett kiklopfolom s megszom. Az aszalt szilvbl, dibl, morzsbl s a fszerekbl tltelket ksztek. Arnyosan sztosztom a szeleteken a kzepre kenve. A hsokat tekercsbe gngyltem, flai-tepsiben egyms mell fektetem ket, majd mzes olajjal megkenegetem s mrskelt stben pirosra stm.
pulykamell (csaldhoz mrten)
tej
fokhagyma
bacon szalonna
fszerek
fehr flszraz bor
tkezsi kemnyt
1-2 napra beztatom nagyon fokhagyms, enyhn ss tejbe a pulykamellet, hogy elfedje. A tepsit kiblelem srn lerakott bacon szalonnval, rrakom a pulykamellet, beszrom fszerekkel (bazsalikom, majoranna, rozmaring, kakukkf, bors, s). Felntm a fokhagyms tej egy rszvel s letakarom gy, hogy egy kis lyukat hagyok a tepsi sarknl szabadon, hogy ne fusson ki a tej sls kzben. Ha elftt a tej, bort ntk a helyre. Mikor megproldott s tvette az zeket leszedem a tetej s 10-15 perc alatt pirosra stm. Kiszedem jnai tlra, a szalonnt mellszedem, a megmaradt lt pedig kemnytvel besrtem s sszefzm, majd a hs mell szedem.
1 kzepes csirke, vagy 2 mell s 2 comb
1 doboz ananszkonzerv(karika)
1 fej hagyma
2 kanl olaj, vagy margarin
s
Az ananszkarikkat a csirke mellnl s a combjainl a br al teszem, megszom. Az olajban, vagy margarinban vegesre prolom s a csirkre ntm. Flival letakarva pirosra stm.
2008.12.03. 20:13
Karcsonyi slt pulyka sonkakrmes burgonyval
A pulykhoz: 1 fiatal pulyka (6-8 kg), 20 dkg fstlt bacon, s, bors.
Elksztse: A pulykt drzsljk be kvl-bell sval s borssal, majd bortsuk be a baconnal s ktzzk meg. Ezutn sssk meg 220 fokon 50 percig. Ezutn vagyk lejjebb a hmrskletet 180 fokra, s hagyjuk a stben tovbbi 3 rra. 2 s fl ra mlva szabadtsuk meg a hst a bacontl, hogy sznt kaphasson. Kzben ksztsk el a krumplit: pirtsuk meg egy serpenyben a hagymt s a vajat. Pr perc mlva vegyk le a tzrl, s adjuk hozz a lisztet, majd aprnknt a tejet. Ezutn tegyk vissza a serpenyt a tzre s kevergessk. 10 perc mlva tegyk bele a sonkt s a petrezselymet, bazsalikomot. Szeleteljk fel vastag darabokra a krumplit, s egy elre kivajazott tepsibe tegyk, majd ntsk r a sonks krmet. Elõre melegtett stben 180 fokon 15 percig stjk.
1. Elmelegtjk a stt 200 fokra (gzstn 6-os fokozat), s kivajazunk egy 3040 cm-es tepsit. A pulykatekercsek rgztshez vzbe ztatunk kb. 10 darab fogpiszklt.
2. A tltelkhez a mazsolt annyi vzben felforraljuk, amennyi ellepi, aztn leszrjk, aprra vgjuk. A vrshagymt megpucoljuk, szintn aprra vgjuk. Ezutn az sszes hozzvalt sszekeverjk s szzuk-borsozzuk.
3. A hst kb. 1 cm vkonyan felszeleteljk, a szeleteket kiklopfoljuk, szzuk-borsozzuk, s megtltjk fl-fl evkanl tltelkkel. Szorosan felcsavarjuk ket, s sszetzzk a fogpiszklkkal.
4. Az olajat nagy lngon megforrstjuk egy 30 cm tmrj serpenyben, s a hstekercseket kb. 3 perc alatt jl krbepirtjuk rajta. Azonnal tpakoljuk mindet a tepsibe, a serpenyt flretesszk, majd a hsra morzsoljuk a vajat, kr ntnk 1 dl vizet, s aluflival lefedve 25 perc alatt megstjk.
5. Amg sl a hs, a mrtssal foglalkozunk. A vajat felkockzzuk, az jhagyma fehr szrt felaprtjuk, a narancs s a citrom hjt megreszeljk. A hshoz hasznlt serpenyt nagy lngra tesszk, htrbb lpnk tle, s vatosan belentjk a porti bort. Fakanllal kb. fl percig kavargatunk, hogy feloldjuk a leslt hsprkket, aztn a serpenyben mrskelt tzn megfonnyasztjuk az jhagymt. Hozzadjuk a mlnalekvrt, fl dl vizet, 1-1 evkanl narancs- s citromhjat, szzuk-borsozzuk, s 3 perc alatt, nha megkeverve az egszet sszefzzk. Levesszk a tzrl, aprnknt elvegytjk benne a vajkockkat, s tlalskor a megslt pulykatekercsek kr kanalazzuk.
Elkszts:
A megtiszttott libt kvl-bell sval, borssal bedrzsljk. A megtiszttott almt kockkra vgjuk, s a forr vajra tve megproljuk. Hozzadjuk a mazsolt is, jl tforgatjuk, majd az gy kapott tltelket a liba hasregbe kanalazzuk. Hstvel megtzzk, majd egy tepsibe tve kevs vizet ntnk al, s forr stbe tolva, leflizva kb. 1 rn t stjk. Kzben idnknt meglocsolgatjuk a hslevessel. Majd a libt egy tepsibe fektetjk, kevs vizet ntnk al, s 200 fokon 1 rt t proljuk-stjk. Kzben a hslevessel gyakran meglocsoljuk. Ha a hs megpuhult, a flit levesszk, s szp pirosra stjk a libnkat. Prolt vrskposztval isteni!
2008.11.01. 10:59
Alms csirkemj
Hozzvalk:
4 szemlyre:
30dkg csikemj
30dkg alma
10dkg fstlt szalonna
1nagy fej vrshagyma
1dl szraz fehrbor
s
bors
2evkanl liszt
kshegynyi majornna
Elkszts:
A mjat megmossuk,a hrtykat s inakat eltvoltjuk.A szalonnt vkonyan felszeleteljk,s miutn ropogsra kistttk,a prcket kivesszk.A visszamaradt zsrban pirosra stjk a megtiszttott,karikkra vgott vrshagymt,majd hozzadjuk a cikkekre vgott almt,s nhny percig proljuk.A mjat lisztben megforgatjuk,kevs majornnval zestjk,s ers lngon,hirtelen megstjk.Vgl a mjat sszekeverjk a hagyms almval,rntjk a bort,s kt perces forrals utn tlaljuk.Utlag szzuk,mert a mj lvezhetetlenl kemnny vlna sls kzben.Petrezselymes burgonya s a fzshez hasznlt fehrbor illik hozz.
Elksztsi id: 35 perc
2008.11.01. 07:32
Alms mj
Az almt meghmozzuk, cikkekre vgjuk, majd a citromlvel egytt a vajon megproljuk. Ha ksz, tepsibe ntjk. Ezutn a megtiszttott, megmosott mjat megpirtjuk a a maradk alms zsiradkban. Kzben majornnval fszerezzk. Ha megpuhult, az almra rakjuk, a tetejre szrjuk a reszelt sajtot, s 10 perc alatt stben megstjk.
Elkszts: a burgonyt hjban felrakom fni kb. 15 percig. Kzben kis olajon megpirtom a hagymt s a fokhagymt. Mikor mr veges a hagyma, a felkockzott paradicsomot s a felkockzott paprikt hozzteszem, s gy prolom tovbb 5 percig. Mikor letelt az 5 perc, beleteszem a darlt hst. Megszom, borsozom, s gy prolom tovbb 20 percig. Mieltt letelik az id, hozzrakok mg egy kis sonkt. Kivajazok egy jnai tlat, belekarikzom a burgonyt. A burgonya tetejre rntm a tejsznt. Utna rrakom a darlthst. A darlths tetejre rakom a tejflt. Majd behelyezem a stbe 15-20 percre, hogy sszesljenek az zek.
2008.10.25. 12:26
Gymbres csirkemell
Hozzvalk:
2 csirkemell
1 nagyobb hagyma
1 fokhagyma
1/2 kk.reszelt gymbr,kshegynyi fahj s kurkuma
s,bors,1/2 leveskocka
1 dl tejszn
liszt
Elkszts:
A hsokat kiklopfolom.
A fszereket,reszelt hagymkat sszekeverem s a hsra kenem,majd min. 2 rra htbe teszem,hogy jl sszerjenek az zek.
Ezutn serpenyben kevs olajban/v.vajban hirtelen megpirtom a hsokat,majd felntm 1-2 dl vzzel,belemorzsolom a leveskockt s kb. 15 percig prolom,vgl hozzkeverem a liszttel elkevert tejsznt s sszeforralom.
2008.09.14. 10:45
Csben-slt brokkoli
Hozzvalk:
50 dkg darlths
15 dkg rizs
60 dkg brokoli
4 dl tejfl
3 db tojs
fszerpaprika
s bors
1 db vrshagyma
olaj
Elkszts:
Kevs olajon megpiritom az aprra vgott hagymt rteszam a darlthstszom,borsozom s felengedem 2 dl vzzel majd 15 perc fzs utn beleteszem a megmosott rizst s azzal fzm tovbb,mikor mr meg ftt a rizs is leveszem s flrerakom. Kzben a rzsira szedett brokolit ropogosra puhra fzm, lentm a levet rla.
Jl kivajazom a tetsit vagy jnait s a prkltet belentm tetjre rakom a brokolit szpen elrendezve, a tojsokat felverem s belerakom a tejflt szom,borsozom jl ssze keverem s rntm a brokolira. 4o-45 prcig stm melegen tlalom.
Tancsok:
Ha valaki tojs rzkeny akkor besamel mrtssal ntm le s ugy stm meg.
Elkszts:
A csirkemellet kikloffolom, befszerezem, serpenyben -vagy rostlapon ha van- megstm.
A trt elkeverem a tejfllel, kaporral (vagy metlhagymval, esetleg lesttt szalonnakockval)ezt kb 1 cm vastagon rkenem a csirkemellre. Reszelt sajttal megszrom, s ppen csak annyi idre tolom be a stbe, mg rolvad a sajt.
Atkinsesek is btran fogyaszthatjk.
J tvgyat hozz!