Sajtkrm:
3x175 g krmsajt
100 g cukor vagy dest
300 g joghurt
250 g habtejszn
1 cs zselatinpor
1 citrom leve s hja
Dekorci:
300 g erdei gymlcs (mlna, eper, fonya stb.)
2 dl gymlcsszsz
Elkszts :
A babapisktt trjk morzsra. Keverjk el alaposan az olvasztott vajjal. Nyomkodjuk egy 26 cm-es kivajazott tortaformba, htsk 30 percig.
A krmsajtot, joghurtot keverjk el j krmesre a cukorral vagy destvel, a citrom levvel s reszelt hjval.
A zselatint ztassuk be kb. 60 ml vzben. Ha megduzzadt, langyostsuk meg, tegynk a krmbl kanalanknt adagolva 2-3 evkanlnyit hozz, keverjk csommentesre, majd gy adjuk gyors kevergets kzben a fellaztott zselatint a krmhez.
A tejsznt verjk habb, s hogy ne trjn, adjuk ugyancsak a krmhez.
ntsk a krmet a megszilrdult kekszalapra, s legalbb 3-5 ra hosszig htsk t.
2013.04.22. 10:20
.
Alms lepny
Hozzvalk: 40 dkg liszt 20 dkg vaj, vagy Rama, 4 evkanl cukor 2 tojs kb. 1 dl tejfl
A tltelkhez: kb. 1 kg almbl cukorral s fahjjal kszlt almapr
Elkszts: A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzadjuk a cukrot, a tojsok srgjt, egy csipet st, s annyi tejflt (nem biztos, hogy kell), hogy jl gyrhat tsztnk legyen. Kt cipt formlunk belle, 1/2 rt pihentetjk. Kzben elksztjk az almaprt. Majd az egyik cipt kinyjtjuk, beletesszk az enyhn kivajazott tepsibe, elsimtjuk rajta az almaprt, majd bebortjuk a msik tsztalappal. Tetejt tojsfehrjvel kenjk meg. Kzp meleg stben elbb als, majd fels lngon megstjk. Ha kihlt, felszeleteljk, s vanlis porcukorral megszrjuk.
2013.04.19. 20:49
.
MADRTEJ ... Mikrban ksztve ..
Hozzvalk: 1 liter tej 4 db tojs 6 evkanl cukor 1 evkanl vanlis pudingpor 1 teskanl vanliaaroma vagy 1 csomag vanlis cukor
Elkszts:
A 4 tojs srgjt sszekeverem egy mikrzhat tlban 4 evkanl cukorral, 1 evkanl vanlis pudingporral, 1 teskanl vanliaaromval s az 1 liter tejjel. 10-15 percre mikrba teszem, a legnagyobb fokozatra, kb. 8 perc utn megkeverem, ha mr besrsdtt, hamarabb is ki lehet venni. A habhoz a 4 tojs fehrjt robotgppel egy mikrzhat tlban felverem, s amikor mr kemny a hab, 2 evkanl cukrot adok hozz, s azzal tovbb verem. Ha ksz, az egszet beteszem a mirba, a legnagyobb fokozaton 1 percig mikrzom. Ha ksz, evkanllal a srga krmre szaggatom, htbe teszem. Fontos hogy a habot csak akkor verjk fel, amikor mr ksz a krm, mert ha llni hagyjuk, sszeesik. A krm elg sr lesz, aki hgabban szereti, tegyen bele kevesebb pudingport, vagy hgtsa fel tejjel.
2013.03.29. 21:43
.
Csokis trgoly
hozzvalk 6 fre
500 g tr
100 g kkuszreszelk
150 g porcukor
200 g tcsokold
50 g margarin
A golykat fogpiszklra szrva mrtom a megolvasztott csokoldba, majd azt egy vastagabb hungarocell tblba tzdelem, s gy hagyom megdermedni rajta a csokit. :)
A trt, a kkuszreszelket s a porcukrot jl sszedolgozzuk, majd nhny rra a htszekrnyben pihentetjk.
Kis golykat formlunk a hideg trmasszbl.
sszeolvasztjuk az tcsokoldt s a margarint, majd a trgolykat egyesvel belemrtjuk, s hagyjuk megdermedni rajtuk a csokoldt.
Kevs kkuszreszelkkel dszthetjk is.
2013.03.28. 22:18
.
Gofri
Hozzvalk (kb. 6 db-hoz)
125 g liszt, 50 g porcukor (n finomtatlan ndcukrot hasznltam), 14 g stpor, 2 db tojs sztvlasztva, 175 g tej, 75 g olvasztott vaj, 1 rd vanlia kikapart magjai
Elkszts:
A lisztet, cukrot, stport keverjk ssze. A tejet keverjk el a tojsokkal s a vanliamagokkal, keverjk hozz az olvasztott vajat, majd adjuk hozz az egszet a szraz alkotrszekhez s keverjk simra.
A tojsok fehrjt verjk kemnyre, majd vatosan forgassuk bele a fenti masszba s sssk ki gofristben.
Tlaljuk gymlcskkel s hzilag ksztett vanliaszsszal.
2013.03.25. 14:17
.
Szrt trs stemny ( 25 ' )
Hozzvalk:
50 dkg tr
30 dkg liszt
15 dkg cukor
15 dkg vaj
5 dl tej
4 csomag vanlis cukor
2 tojs
fl csomag stpor
A lisztet szrd egy tlba, s add hozz a cukrot s a stport. A vajat felezd meg, s az egyik felvel kend ki a tepsit. ntsd bele a lisztes keverk felt, a tetejre szrd r a villval ttrt trt, illetve a hrom csomag vanlis cukrot. Hintsd r a lisztes egyveleg maradkt, s vgl a vaj msik felt is morzsold r. A tojsokat a megmaradt vanlis cukorral keverd habosra, vegytsd ssze a tejjel, s az egsz masszt locsold a stemny tetejre. A stt melegtsd el 180 fokra, s addig ssd a trst, amg a teteje picit megpirul.
2013.01.26. 14:48
.
Mikrs sti 6 perc alatt
Hozzvalk:
3 tojs
3 evkanl vz
3 evkanl olaj
6 evkanl cukor
5 evkanl liszt
1 evkanl kaka
1/2 csomag stpor
lekvr, krm vagy puding
Elkszts:
A hozzvalkat tlba teszem, jl sszekavarom, s 8-10 cm-es mikrs ednybe belentm. Majd 700 Watton 6 percig stm.
Vgl 3 rszre vgom, s megkenem zls szerint lekvrral, krmmel vagy pudinggal.
2013.01.03. 12:53
.
Kekszes sti zgerinc formban
1/2 kg keksz, sszetrni
20 dkg vaj
3 dl tej
20 dkg cukor
2 e.k. liszt
3 e.k. kaka
ezeket sszefzni s rnteni a kekszre , majd formba rakni s a htbe.
2012.12.30. 17:06
.
Olasz manduls keksz
Hozzvlk kb. 100 db kekszhez:
10 dkg Rama
margarin
50 dkg liszt
3 db tojs
40 dkg cukor
1 csomag vanlis cukor
2 evkanl reszelt citromhj
20 dkg darabosra vgott mandula
10 dkg egsz mandula
Elkszts:
A lisztbl, a tojsbl, a Rama margarinbl, a cukorbl, a vanlis cukorbl, a citromhjbl s a darabolt mandulbl sima tsztt gyrunk. Ezutn az egsz mandulaszemeket is beledolgozzuk. A tsztt 3 adagra osztjuk, mindegyikbl kb. 3 cm tmrj hengert formlunk, fliba csomagoljuk s 30 percig hideg helyen pihentetjk. A stlapra stpaprt tertnk vagy Rama margarinnal jl kikenjk. A hengereket kivesszk a flibl, a stlapra fektetjk, majd elmelegtett stben, 175 C-on, 15-20 percig stjk. Hagyjuk kihlni, majd kb. 1 cm-es szeletekre vgjuk. A manduls kekszeket ismt a stlapra tesszk s tovbbi 15-20 perc alatt aranybarnra stjk.
2012.12.21. 20:58
.
Zserb alaptszta
1/2 kg liszt
1 cs stpor
1 tojs
2 ek. pupos cukor
1 mokk.kan. s
1 kis pohr tejfl
20 dg zsr
knny rugalmas tsztt gyrunk,ha kemnynek talljuk tejfllel laztjuk.
2-3 rt pihentetjk nem htben,mert a zsr meg fagy!!!!
A birsalmkat hjastul, magostul felnegyedelem, kevs vzben 20 perc alatt puhra fzm. Eltvoltom a hjt s a maghzt, leturmixolom. Hozzadom a citromlevet s a cukrot - ez hagyomnyosan a gymlcs slyval megegyez mennyisg, mi ennek a felt hasznltuk - s srn kevergetve, alacsony lngon addig fzm, mg a lbos alja ltszani nem kezd kevers kzben. Stpapros tepsibe (celofnnal blelt kis formkba) rendezem, zls szerint dit, mandult teszek kz, s szraz, hvs helyen egy htig bkn hagyom. Ezutn hnapokig elll - sajttal, saltkba, esetleg slt hsok kenegetsre, mznak, vagy magban nassolnivalnak fogyasztom.
2012.10.04. 09:31
.
Alms pite
Hozzvalk
Tszthoz:
25 dkg margarin
1 tojs
25 dkg finomliszt
25 dkg rtesliszt
3 dkg leszt
8 dkg cukor
csipet s
1 dl tejfl
Tltelkhez:
1,5 kg megtiszttott alma
kevs citroml
12 dkg cukor
5 dkg mazsola
kevs fahj
10 dkg darlt hztartsi keksz
Elkszts:
Az almt megtiszttjuk, lereszeljk s 10 percig llni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levt s megproljuk. Prols kzben hozzadjuk a cukrot, citromlevet, fahjat s a mazsolt.
A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Az lesztt a tejflben elkeverjk, majd a tojs srgval, cukorral s sval a lisztes keverkhez adjuk. Fl rig pihentetjk.
A tsztt kt rszre osztjuk, az egyiket kinyjtjuk s a tepsi aljra tesszk, rszrjuk a kekszmorzst, rtesszk a prolt almt. A tszta msik felt is kinyjtjuk, s az almra tesszk. A tetejt tojsfehrjvel megkenjk s kssel megszurkljuk. 180 C-on 20-25 percig stjk.
Hogy a rtegek milyen vastagok, azt majd kitapasztaljtok.... n csak szemre, az als rteg vastagabb, a fels vkonyabb.
Szerintem lehetne ms gymlcsel is csinlni, habr mg nem prblltam.
Tepsi lehet akr tzll jnai is, porceln is, ki mit szeret.
Palacsintval viszont igen. Ott alulra rakom a mr tlttt feltekert palacsintkat, s 1 cm vastagon megszrom a poros keverkkel, majd margarin a tetejre kockzva, mehet a stbe pirulsig.
J tvgyat!
elkszts
sszekavarjuk a szraz rszeket: grz, liszt, cukor, stpor.
Tepsit kikenjk, vagy kibleljk paprral, s a keverk porbl szrunk bele 1,5 cm - 2 cm vastagon. Ha a por nem elg, ne szomorkodjunk, kavarjunk mg egy mixet. :)
Rszeleteljk az almt.
Megszrhatjuk fahjjal, cukorral. (n gy szeretem, de nlkle is isteni.)
A maradk port rszrjuk kb. fl cm vastagon.
Ha marad porunk, ne aggdjunk, lehet gyorsan gyrtani az j stit. :)
Margarint rkockzzuk a tetejre (termszetesen ha a tepsi kicsi, mint nekem a kpen, akkor nem tudjuk rkockzni az egsz kockt, mert szni fog a sti a margarinban, de annyit szeleteljnk r, hogy lefedjk a stit a margarinnal.)
Ksz is, mehet a stbe. Halvny srgsbarns a teteje, akkor ksz. :) Gzos stben a ngyesen, az a kzps fokozat, fogalmam sincs, hogy az hny fok, de vlassztok a kzpst. :) J tvgyat!
2012.06.26. 07:47
.
Tejfls kekszes – sts nlkl
Hozzvalk : kb. 40 - 45 dkg hztartsi keksz, 2 db nagy poharas tejfl, 3 csomag vanlis cukor, 9 evkanl kristlycukor, 2 evkanl kakapor
Elkszts : az egyik tejflben keverjnk el 4 evkanl cukrot, s 2 vanlis cukrot. A msik tejflben 5 evkanl cukrot, 1 vanlis cukrot, s a kakaport.
20 * 30 cm-es tepsi aljt rakjuk ki keksszel. Simtsuk r a fehr krm 2 / 3 rszt, majd rakjuk ki ismt egy sor keksszel. Erre simtsuk a kakas krm 2 / 3 rszt, majd erre is helyezznk el egy sor kekszet.
A harmadik sor kekszet a ktfle megmaradt krmmel ntsk le, s villval " mrvnyozzuk " be a tetejt.
Helyezzk htbe, s legalbb egy jszakt hagyjuk llni, de akr egy teljes napot is. Ha kellen megpuhult szpen szeletelhet.
Ez a rzsa alakra formzott kelt tszta recept igazn elegns pkstemny. Tkletes egy kis eper dzsemmel, s egy bgre tejjel, kvval reggelire. A receptet Seletye Nomi kldte a 2010.-es nagy kelt tszts receptversenyre. Nomi receptjeit a www.kiskukta.blogspot.com oldalon is megnzhetik.
Hozzvalk (8 rzshoz): 50 dkg finomliszt, 5 dkg cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 190 ml tej, szk fl kk s, 1 tojs, 1,5 kk fahj, 30 gr leszt
+ vaj a szirmok kenshez, egy tojs a kenshez s cukor a szrshoz
A kenyrst stjbe tesszk a tejet, st, olvasztott vajat, tojst.
A lisztet a cukorral, s a fahjjal elkeverjk, majd ezt is az stbe tesszk, vgl rmorzsoljuk az lesztt.
Tszta programon (dought) megdagasztatjuk, majd a kenyrstt kihzzuk az ramforrsbl, fl rt kelni hagyjuk a tsztt benne. TIPP: Kenyrst gp nlkl hagyomnyosan, kzzel, vagy robotgppel is bedagaszthat a tszta. Ha bedagasztottuk, fedjk le, s meleg helyen kelesszk dupljra.
Ksztsnk el 2 db 12 darabos muffin stt.
Az egyikben 6, a msikban 2 mlyedst vajazzunk ki. TIPP: Ha nincs 2 muffin stnk, akkor ksztsnk csak 6 rzst, a maradk tsztbl kszthetnk brmi mst, pl. mini kakas csigt. Vagy vrjuk meg, amg kisl az els adag, s sssk meg a maradk kettt is. Fontos, hogy szellsen rakjuk a formba a rzskat, mert kels, s sls kzben nagyon sokat nnek a rzsk.
A megkelt tsztt lisztezett felletre bortjuk, kettosztjuk, majd egyenknt vkonyra (kb 2 mm) kinyjtjuk, majd 5 cm tmrj kr szaggatval szirmokat szaggatunk belle.
Egy rzshoz kb 14-15 szirmot szmoljunk.
A szirmok egyik felt kenjk meg egy kis olvasztott vajjal, hogy megakadlyozzuk a szirmok sszetapadst kels kzben.
A nem vajas rsznl fogva formljuk meg a rzskat, azaz tekergessk egyms kr a szirmokat gy, hogy a vajas rsze legyen a nyl rsz.
Tegyk a ksz rzst muffinst mlyedsbe, nem kell teljesen kitltse, kels kzben jcskn megkel majd.
Kelesszk dupljra, majd kenjk le egy lgyan felvert tojssal, szrjuk meg alaposan cukorral, majd 180 fokra elmelegtett stben sssk meg.
Fahjat lecserlhetjk vanlira, citromhjra, vagy ki mire szeretn.
A tojsokat a cukor felvel felverjk, majd miutn megntt a massza, hozzadjuk a cukor msik felt is. Hozzadjuk a mzet, stport, mazsolt, st, vanliaaromt, majd jl elkeverjk. A mandult szraz serpenyben megpirtjuk, amint ksz, hozzkeverjk a masszhoz. Vgl beleszitljuk a lisztet s a reszelt srgarpt is belekeverjk. Torta formban 180 fokon 40 percig stjk.
Mz:
10 dkg sajtkrm
5 dkg porcukor
1 teskanl vanlis cukor
5 dkg vaj
1 citrom hja
Elksztse
mindent sszekeverek, 30 percet pihentetem,majd a tortra kenem.
A vajat s a tejport sszekeverjk egy ednyben, egy msikban a cukrot s a kakaport sszeforraljuk 1 dl vzzel. A kt edny tartalmt sszentjk, hozzadjuk a szegfszeget, a reszelt narancshjat s a kandrozott gymlcst. A kihlt masszbl szaloncukor-golykat formzunk, melyet vgl meghempergetnk kakaporban. Egy jszakra hvs helyre tesszk, hogy jl megdermedjenek, majd sznes paprba csomagoljuk.
2012.02.19. 09:04
.
Amerikai fnk stben stve
Hozzvalk : 3dl meleg tej,2,5 kiskanl szrtott leszt,1 evkanl vaj,15dk cukor,2db tojs, 60dk liszt,s,1,5dl olvasztott vaj,22dk cukor,2 kiskanl rlt fahj.
Lers : 1dl meleg tejben elkeverjk az lesztt, 1 kiskanl cukrot adunk hozz, majd nhny percig flretesszk, amg a tejben felfut.A maradk tejet sszekeverjk a cukorral, a tojsokkal, s a kevs vajjal. A liszthez egy csipet st adunk, hozzntjk a cukros tojsos tejet, s a felfuttatott lesztt is.A jl sszedolgozott tsztbl nagy cipt formzunk, s hagyjuk dupljra kelni.Ezutn tenyrrel kiss kilaptjuk, kerek, de lapos cipkat formzunk.
Ezek kzept egy kerek keksznyomval tszrjuk, ha nincs ilyen, akkor kb 3cm es likrs pohrral,gy gyr formj lesz. A ksz fnkot kb 30 percig kelni hagyjuk. Elmelegtett stben stpapron 180 fokon kb 10 percig sssk.