|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
Sajttorta
Hozzvalk (8-10 szelet)
25 dkg keksz (itt speculoos), darlva
12,5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kristlycukor (csak akkor kell, ha a keksz nem des, a speculoos-hoz nem kell)
70 dkg krmsajt (Philadelphia)
15-20 dkg porcukor (zlstl fggen lehet tbb is, ha valaki desebben szereti)
1 citrom reszelt hja s ½ citrom leve
1 dl tejfl
1 dl tejszn
2 egsz tojs
3 tojssrgja
2 ppos tk tkezsi kemnyt
A stt elmelegtem 180C-ra.
Elszr elksztem az alapot: az aprtgpben ledarlt kekszmorzst sszekeverem az olvasztott vajjal s belenyomkodom egy 23 cm tmrj kapcsos tortaforma aljba, amit eltte kivajaztam s stpaprral letertettem. Kb. 1 cm vastag sima felletet kell kapni, amit n legjobban gy rek el, hogy egy pohr aljval s oldalval nyomkodom a masszt. Beteszem a htbe, amg kszl a tltelk: A krmsajtot (aminl kulcsjelentsg, hogy szobahmrsklet legyen, klnben lehetetlen csommentesre keverni) kikeverem a tejfllel, porcukorral, citromhjjal s lvel, tejsznnel s a kemnytvel (elhagyhat, de olyan j llagot biztost) s a tojsokkal. A tortaformt kvlrl s alulrl jl bebugyollom tbb rteg alufliba, ez azrt szksges, hogy majd a vzfrdbl a vz nehogy beszivrogjon a tortba. Behelyezem a formt egy akkora mly tepsibe, amelyben elfr. Ekkor frissen forralt vizet ntk a tepsibe, gy, hogy kb. a tepsi felig rjen fel. Beteszem a stbe s 45 percig stm. Ekkor mg „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hls alatt is sl mg tovbb. Kiveszem a tepsibl s teljesen lehtm. Kifejezetten jt tesz neki, ha egy jszakt ll a htben, gyhogy elz este kell elkszteni. Szp nagy sima kerek fellet, gyhogy a dsztsre komoly mozgstr van, de szerintem annyira gynyr, hogy n vgl maradtam a minimalista vltozatnl. |
New York-i sajttorta
Hozzval:
25 dkg teljes kirls lisztbl kszlt keksz (pl. Hobbits)
10 dkg vaj
65 dkg natr tejsznes krmsajt (Philadelphia)
15 dkg cukor
1 evkanl finomliszt
1 vanliard
1 citrom
1 dl tejfl
3 tojs
A tetejre:
30 dkg friss vagy felengedett, mirelit eper
1 zacsk piros tortazselElmelegtjk a stt 165 fokra (gzstn 3-as fokozat), s megcsinljuk a torta aljt, azaz a vajas keszkmorzsa-krget. A kekszet durvra darljuk, majd folysra olvasztjuk a vajat, s ha langyosra hlt, sszekeverjk a kekszmorzsval. Egyenletes rtegben belenyomkodjuk egy 24 cm tmrj, kapcsos tortaformba, s 5 perc alatt aranybarnra stjk. Amg kihl, haladunk tovbb.
Kzi robotgppel simra dolgozzuk egy nagy tlban a tejsznes sajtkrmet a cukorral, a liszttel s a tejfllel. Ezutn flbevgjuk a vanliarudat, kikapargatjuk a belsejt, s belekeverjk a sajtkrmes masszba. Belereszeljk a citrom illatos hjat, aztn egyenknt hozzkeverjk a tojsokat. Mg tovbbi 2-3 percig jratjuk a gpet, s amikor a keverk mr sima s habos, rntjk a kihlt, aranybarna morzsa-kregre. A tortt betesszk a meleg stbe, s 50 percig stjk. Ennyi id utn nincs mese, ki kell venni, mg akkor is, ha gy ltjuk, a sajtos krm nem slt teljesen t. Ahogy majd kihl, tovbb szilrdul mg, m ha tlstjk, akkor kiszrad. Megvrjuk, hogy a torta kihljn, aztn berakjuk 1 jszakra a htbe.
Tlalskor nedves kssel krbevgjuk, kiszedjk a formbl, s a tetejt kirakjuk megmosott, kicsumzott eperszemekkel. Ezutn elksztjk hozz a piros tortazselt, mghozz pontosan gy, ahogy az a zacskjra van rva. m ahelyett, hogy nyakon ntennk vele az epreket, kenecsetet ragadunk, s a gymlcsket vkonyan megfestegetjk a zselvel. Ettl fnyesek lesznek, s tovbb frissek maradnak, mintha meztelenl hagytuk volna ket. 1 tzszeletes torta lesz belle.
Amerikai sajttorta Stahl Judittl
Hozzvalk:
15 deka des keksz
7, 5 deka vaj
6o deka krmsajt
15 deka porcukor
1 vanliard
3 tojs
3 tojs srgja
1 citrom reszelt hja
1 fl citrom leve
1 evkanl porcukor
Elkszts:
Elszr a torta als, kekszes rszt ksztem el. Ehhez elszr porr trm a kekszet - erre a clra a robotgp kses bette tkletesen megfelel. Ezutn folysan puhra olvasztom a vajat, majd egy nagy tlban alaposan sszekeverem a kekszmorzsval. Ezutn elveszek egy 20 centis tortaformt, s belenyomkodom a masszt, majd beteszem a htbe, hogy egy kicsit megdermedjen.
Amg ez megtrtnik, jhet a krm sszelltsa: elszr kzi robotgppel habosra keverem a tetemes mennyisg sajtot a porcukorral s a vanilard kikapargatott, illatos szemecskivel. Ezutn egyenknt hozzadom a hrom tojst s a tojssrgkat, s ezzel is jl felhabostom a krmet. Belereszelem a citrom hjt, majd az egyik citromfl levt is belecsepegtetem. Ha ezzel megvagyok, akkor elveszem a htben vrakoz tortaformt, s rteszem kt nagy darab aluflira, melyekkel aztn alaposan beburkolom a tortakarikt, hogy sls kzben semmi se folyhasson ki belle. Ezutn a krmsajtos krmet rntm a kekszes alapra, majd a tortaformt beleteszem egy tepsibe.
Jhet egy kis forr vz: ezzel kell felntenem a tepsit gy, hogy a tortaforma fele vzben lljon. Az gy elksztett vzfrdben ugyanis nemcsak slni, hanem fni is fog majd a torta. Ezutn vatosan beteszem a forr stbe.
Majd 5o-6o perc utn gzlgve, illatosan kiveszem onnan. Ilyenkor a kzepe mg kicsit remegs, de semmi baj, hiszen amg a vzfrd teljesen kihl, a torta is megdermed.
Ha ez megtrtnt, leszedem rla az aluflit, s gy, ahogy van, azaz tortakarikstul beteszem a htbe. Msnap aztn kssel krbevgom, majd leemelem rla a formt, s egy kis porcukorral megszrjam az isteni amerikai sajttortt.
Tancsok:
Sts kzben dupljra duzzad, majd kihlskor az eredeti magassgra esik vissza. n 26 cm-es tmrj tortaformban stttem.
|
Pannacotta
Hozzvalk 4 szemlyre:
7,5 dkg cukor
2,5 dl tejszn
2,5 dl tej
2 csomag vanlis cukor
pr csepp vanliaaroma
pr csepp rumaroma
5-6 zselatinlap
|
Elkszts: A zselatint hideg vzbe ztatjuk. A tejsznt, tejet, vanlis cukrot, cukrot egy lbosban felfzzk. Az aromkkal zestjk. A jl kinyomkodott zselatint belefzzk a krmbe. Kis vegtlkkba ntjk, s a htben teljesen lehtjk. Eper vagy ms gymlcsbl kszlt szsszal tlaljuk, esetleg tojslikrrel vagy ms krmlikrrel is fogyaszthat.
Megjegyzs:
Nagyon finom s gyorsan elkszthet. Akr egy nappal korbban is. |
|
Maki hagyms srkifli
Hozzvalk 8 szemlyre
2 dl tej, 2 evkanl cukor, 5 dkg leszt, 30 dkg liszt, 1 dl tolaj, 2 tojs, 2 db vrshagyma, 1 teskanl s.
Elkszts:
Egy dl tejben a cukorral az lesztt felfuttatjuk. A liszthez fl dl tolajat s egy egsz tojst adunk, belekeverjk a felfuttatott lesztt, egy teskanl sval zestjk. Hozzadunk egy dl langyos tejet s jl kidolgozzuk a tsztt. A tsztt cipv formljuk, meglisztezzk, letakarjuk s dupljra kelesztjk. Amg a tszta kel, 2 db vrshagymt aprra vgunk, fl dl tolajon megdinszteljk s lehtjk. Amikor a tszta megkelt, gyrtbln 4 rszre osztjuk s cipkat formlunk bellk, majd pihenni hagyjuk kb. 10-15 percig. A cipkat kerekre nyjtjuk, 8 cikkre vgjuk s a szlesebb felre kanllal rhalmozzuk a dinsztelt hagymt. Feltekerjk, kifliv formljuk, majd zsrozott tepsibe tesszk, egy egsz tojssal megkenjk a tetejt s for stben pirosra stjk.
|
Kavart alms
Hozzvalk:
1 cssze cukor
2 cssze liszt
1 stpor
5 tojs
kevs fahj
1 dl olaj
3 db alma
Elkszts:
A tojst a cukorral habosra keverem, ezutn beleteszem a lisztet, stport, olajat, fahjat, sszekeverem, majd a meghmozott, felkockzott almt is beleforgatom. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe simtom s kb. 20-25 perc alatt megstm.
Vgl porcukorral meghintem.
|
Aljnlkli TRS
Hozzvalk:
1 kg tr 15 dkg lgy margarin 5 evkanl bzadara 2 evkanl liszt 10 evkanl kristlycukor 4 egsz tojs csipet s reszelt citromhj 1-2 csomag vanilis cukor 1 mokkskanl szdabikarbna ( vagy fl csomag stpor ) Tetejre : 1 pohr tejfl, 1 evkanl liszt, 1 tojs
Elkszts:
A hozzvalkat sszekeverjk, kzepes mret lisztezett, zsrozott tepsibe ntjk.
A tetejre valkat kikeverjk, evkanllal rcsurgatjuk s elsimtjuk a tetejn.
Forr stben kzepes lngon szp pirosra stjk. ( Kb. : 40 perc )
Tipp:Stpapr hasznlata jobb. |
Albert keksz-rold
Hozzvalk:
1 nagy csomag Albert keksz,
10 dkg vaj, 10 dkg porcukor,
2 evkanl kakapor,
2 csg vanlis porcukor,
3 dl tej,
1 csg kkuszreszelk.
Elkszts:
A 2 csg pudingport, vanlis cukrot s a tejet sr sima krmm fzzk s hagyjuk langyosra ki hlni. A vajat, porcukrot s a kakaport ssze keverjk s a pudingos krmhez keverjk. A kt masszt nagyon krmesre ki keverjk s el kezdjk rtegelni az Albert keksszel.
Egy hossz roldot kapunk, melynek oldalt s vgeit is be kenjk krmmel.
Kkuszreszelkbe forgatjuk s alufliba csomagoljuk.
Htszekrnybe tesszk, msnap szeletelhet. /ferdn vgjuk fel, szp cskos lesz /
Tancsok:
Fagyasztba is lehet tenni, s nhny rval a fogyaszts eltt ki venni, szoba hmrskleten hagyni.
Elksztsi id: 45 perc |
Bgrs mkos, vagy dis
Hozzvalk:
-4 db tojs,
-10-15 dkg puha Rama,
-1-1 stpor, vanliscukor,
-1 bgre cukor,
-1 bgre liszt,
1 bgre tej,
-1 bgre darlt mk, vagy di,
-mkosba 1 zacsk kkuszreszelk,
-disba 1 rumaroma.
Elkszts:
Elszr kikeverem habosra a legnagyobb 6-os fokozaton az egsz tojsokat, Rmt, s a cukrot a vanliscukorral.Mikor mr j habos, kb.10 perc mlva, akkor belentm az sszes tbbi hozzvalt. Ezt mr csak az 1-es fokozattal kell sszekeverni s nem tl sokig.
Kizsrozott, lisztezett tepsibe ntm , s elmelegtett stben elszr 220 fokon 5 percig, majd takarkon 30-35 percig stm. Tprba szksges.
Tancsok:
Ha kihlt, a kockra vgott stire porcukrot szoktam szitlni.
Ksztettem mr gy is, hogy flbevgtam s jfajta baracklekvrral megkentem. Finom.
Elksztsi id: 50 perc
|
Az n kenyerem
Hozzvalk:
fl kg liszt
1.5dl tej
1.5 dl svnyvz
3 dkg leszt
1 kvs kanl s
1 tes kanl cukor
2 ek olaj
1 ek ecet
Elkszts:
Az alapanyagokat sszegyrom-robotgppel is lehet.(kenyrstbe csak bele adagolom) 1 rt meleg helyen pihen, letakarva..jra tdolgozom, lisztezett formba rakom, ebben mg egy flrt pihen , letakarva. El melegtett stbe 1 ra alatt megsl.
Tancsok:
Az ecet megakadlyozza a morzsldst.
Darlt len, vagy kapor mag is kerlhet bele.
Elksztsi id: 180 perc
|
Trk torta
Hozzvalk: ¼ kg mz, 1 deci vz, 8 tojs fehrje habb verve, egy kis reszelt citrom hja vagy narancshj, 18 deka vagdalt mandula vagy di, ½ kg cukor s 4 ostyalap.
¼ kg mzet, ½ kg cukrot 1 deci vzzel addig fznk, mg a hideg vzbe cseppentett csepp rgtn megkemnyedik. Hrom tojs fehrjbõl habot vernk s vers kzben vkony szlban beleeresztjk a megftt cukros mzanyagot. Forr gz felett 1 ra hosszat fzzk, lass kavargats kztt. Akkor egy csppet prbakppen hidegvzbe tesznk; akkor j, ha olyan kemny lesz benne, mint a gumi. Ezutn a keverkbe beletesznk egy kis reszelt citrom- vagy narancshjt, 10 deka vagdalt mandult vagy dit s ezt cukorral meghintett nagy ostyalapokra kenjk. Az ostyalapokat egymsra helyezzk, deszkt tesznk a tetejre s arra mg krlbell 5 kilnyi slyt. Egy napig gy hagyjuk llni, aztn meleg vzbe mrtott kssel vgjuk fel
|
|
|
|
Mgns dis pite (igen j)
30 deka lisztet, 1 csomag stport 20 deka zsrral, 10 deka cukorral, 1 tojssal, 1 citrom reszelt hjval s levvel jl sszegyrunk. A tszta nagyobbik rsztt tepsibe egyenletesen elnyomkodjuk s barack- vagy mlnazzel megkenve, 15 deka cukor, 2 tojs srgja, 10 deka rlt di, ½ csomag vanillincukor s 2 tojs kemny habjbl kszlt tltelkkel ismt kenjk. Erre a tsztbl rcsot ksztnk, tojssal kenjk s forr stben stjk. |
Tallros krmes |
|
|
Hozzvalk: |
40 dk liszt
1 tojs
10 dk porcukor
1 k.kaka
15 dk margarin
1/2 cs.stpor
tej
Krmhez:
1 l tej
3 van pudingpor
2 van.cukor
25 dk rama
20 dk p.cukor
1 cs.piskta tallr |
Elkszts: |
Hozzvalkhoz annyi tejet adunk,hogy knnyen gyrhat legyen.Kett lapot stnk belle.
Krmhez a pudingot felfzzk s mg hl,kikeverjk a vajkrmet.Majd a kettt sszekeverjk.
Als lapra krmet tesznk majd ismt lap s a maradk krm.Tetejt kirakjuk a tallrokkal.Mikor megztak a lapok,tallrok mentn kis kockkat vghatunk.
J tvgyat hozz! |
|
Mkospite |
|
|
Hozzvalk: |
3 egsz tojs; 25 dkg cukor; 2,5 dl tej; 15 dkg darlt mk; 1 csomag stpor; 20 dkg liszt; meggy |
|
A tojsokat a cukorral, a tej felvel habosra keverjk, beletesszk a mkot, a stporral elvegytett lisztet, s a tej msik felt. Lisztezett tepsibe tesszk, s tetejre lisztbe forgatott meggyet szrunk. Egyenletes tznl kb. 30-40 percig stjk. Vanlis porcukorral megszrva tlaljuk. |
|
BAILEYS
2 dl rum
3 dl tejszn (n 0,33-as Ok tejsznt szoktam venni)
2 csomag vanlis cappuccinopor(12,5 g-os)
2 csomag vanliscukor
15 dkg porcukor
Mix-fixben sszerzni, hteni!
vatosan fogyasztani! |
Sajttorta
Hozzvalk (6-8 szemlyre)

Tsztaburok
125 g vaj
3 evkanl cukor
20 dkg kekszmorzsa
Tltelk
25 dkg tr
40 dkg tejsznes krmsajt
15 dkg cukor
1 vanlis cukor
2 evkanl liszt
3 tojs
1 tejfl
Tetszleges belevalk: mazsola, fahj, aszalt vagy friss gymlcsk, reszelt narancs- vagy citromhj, tejfl helyett gymlcsnektr
Vajazz ki egy sztszedhet tortaformt. A megolvasztott vajjal keverd el a cukrot, majd a kekszmorzst, s az gy kapott masszt nyomkodd a tortaforma aljra s oldalra. Melegtsd el a stt a maximum hmrskleten.
Dolgozd el simra a trt, majd add hozz a tbbi alapanyagot is. Spatulval keverd a masszt simra. A tetszleges belevalkkal is ekkor teheted egyediv a tortt. ntsd a tltelket a tortaformba, egyengesd el a tetejt, majd stben kzepes-kis lngon ssd 45-50 percet. Hagyd kihlni a formban, majd ezutn dsztheted gymlccsel, tejsznhabbal, vagy htben is lehtheted fogyaszts eltt.
Extra tipp: a morzsra terts egy rteg gymlcst + tltelk + gymlcs a tetejre is,
|
Milni makarni |
|
|
Hozzvalk: |
40 dkg makarni
vaj vagy olaj
1 kzepes fej vrshagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba (v. 3-4 ek. szrtott)
10-15 dkg sonka
natr paradicsompr (veges, 360 g-os)
s, cukor, kakukkfû, oregano, õrlt bors |
Elkszts: |
A finomra vgott vrshagymt olajon vagy vajon megdinszteljk, majd 1-2 evkanl vizet adunk hozz s fed alatt kicsit megproljuk. Zsrjra visszastjk, majd beletesszk az aprra vgott gombt (ha szrtottat hasznlunk, eltte be kell ztatni), s enyhn megpirtjuk. Beletesszk a cskokra vgott sonkt, ezt is pirtjuk egy kicsit (a vkonyra szeletelt gpsonkt nem kell pirtani, elg a vge fel hozzadni). Most jn a paradicsompr, kis kakukkfû, oregano, bors. Pici vzzel felntjk s jl felforraljuk (vigyzat, kpkdhet). Kevs cukorral (zls szerint), s ha kell mg, sval zestjk. A vge fel beletesszk az aprra vgott v. zzott fokhagymt is.
A bõ ss vzben megfõztt makarnit (vagy spagettit) leszûrjk, lebltjk, s jl lecspgtetjk. Egy nagy tlban sszekeverjk a ksz raguval. Mikrban (lefedve) vagy stõben, esetleg egy nagy palacsintastõben j forrra felmelegtjk (ha nem mikrban csinljuk, kevergetni kell, nehogy legjen!). Tlalskor reszelt sajttal megszrjuk. |
|
A legfinomabb hzi tiramisu |
|
|
Hozzvalk: |
Hozzvalk:
# 17 dkg kristlycukor (kb. 5 evkanl)
# 2 db egsz tojs
# 2,5 dl habtejszn
# 25 dkg natr vajkrm
# kb. 6 adag kv
# kb. 30 dkg babapiskta
# rumaroma
# tetejre kakapor |
Elkszts: |
lkszts: Egy tlban a kt egsz tojst kikeverjk a cukorral, majd hozzadjuk a vajkrmet. Msik tlban a habtejsznt kemny habb verjk, melyet vatosan a vajkrmes masszhoz kevernk.
Elksztjk a rummal s cukorral zestett kvt, melybe kb. 1 percre beztatjuk a babapisktkat.
Egy nagy tlba ezutn rtegezve tesszk bele a pisktt s a masszt. A tetejre kakaport szrunk, majd pr rra a htbe tesszk. |
|
Sajtos-trs pogcsa
Hozzvalk:
60dkg liszt
25dkg margarin
2,5dkg leszt
1dl tej
1 pohr tejfl
25dkg tr
2 tojssrgja
1 tojs
1 evkanl s
15dkg reszelt sajt
Elkszts:
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal.ttrjk a trt,felfuttatjuk az lesztt tejjel,tejflt a tojssrgjval s a sval kikeverjk s az sszeset hozzadjuk a liszthez jl kidolgozzuk s kinyjtjuk ujjnyi vastagra,megszorjuk a tsztt kb. 10dkg reszelt sajttal s feltekerjk mint a rtest.Letakarjuk s hadjuk kelni kb. flrt.
Kinyjtjuk kb. ujjnyi vastagra s pogcst szaggatunk bell,felvert tojssal megkenjk s reszelt sajtot tesznk r.200 fokon stjk.
Tancsok:
Nagyon finom ,dupla mennyisget rdemes belle stni ,mert hamar elfogy.
Elksztsi id: 60 perc
|
Gymlcss-trs kifli-felfjt
Hozzvalk:
3-4 szraz kifli
3-4 dl forr tej
1 cs vanlis cukor
1-2 cs tr
3 tojssrga
5 ek cukor
1 cs vanlis cukor
3 ek tejfl
1 citrom reszelt hja
3 tojsfehrje
15 dkg cukor
30-50 dkg gymlcs (mlna vagy ribizli vagy alma...)
Elkszts:
A kifliket karikzva a kivajazott tzll edny aljra tertjk. Lentjk a forr vanlis cukros tejjel. (Ha fagyasztott gymlcst hasznlunk a levt is rnthetjk.)
A srgkat habvervel, a cukrokkal, tejfllel krmesre keverjk, majd bele a trt s a citromhjat. Rtertjk a kiflire.
A tojsfehrjket a cukorral felverjk gz fltt, kemnyre. Beleszrjuk a gymlcst s rtesszk a tbbi tetejre.
Kb 30 percet stjk lassan, hogy a hab a tetejn megpiruljon kicsit.
Elksztsi id: 50 perc
|
"Lusta" lngos
Hozzvalk:
80 dkg liszt
1/2 l tej
2 dl tejfl v. kefir (esetleg is/is)
2 csomag porleszt
olaj
Elkszts:
A hozzavalkat osszedolgozzuk. Nem kell dagasztani!
Egy nylon zacskt kiolajozunk es beletesszk a tsztt, amit 24 rn keresztl a htben tartunk. Ez id alatt tbbszrsre megduzzad.
Vizezett kzzel tetszs szerinti darabokat letpunk belle es vizezett deszkn kzzel kisimitjuk, forr olajban kistjk.
Tancsok:
Ha maradna a nyers tsztbl (olajos nylon zacskban htben tartva) tbb napig felhasznalhat.
Elksztsi id: 10 perc
|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
| |