|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
Alj nlkli trs
Hozzvalk :
1 kg tr
15 dkg lgy margarin
5 evkanl bzadara
2 evkanl liszt
10 evkanl kristlycukor
4 egsz tojs
csipet s
reszelt citromhj
1-2 csomag vanilis cukor
1 mokkskanl szdabikarbna ( vagy fl csomag stpor )
Tetejre : 1 pohr tejfl, 1 evkanl liszt, 1 tojs
A hozzvalkat sszekeverjk, kzepes mret lisztezett, zsrozott tepsibe ntjk.
A tetejre valkat kikeverjk, evkanllal rcsurgatjuk s elsimtjuk a tetejn.
Forr stben kzepes lngon szp pirosra stjk. ( Kb. : 40 perc )
n stpapron stttem!
|
"Intelligens krmes ". 
20 dkg cukrot, 8 tojs srgjval, 15 dkg margarinnal, 5 csomag vanliscukorral, csipetnyi sval kikeverni. Ebbe a masszba 9 evkanl lisztet keverni, ebbe 1 l tej. Vgl a 8 tojsfehrjt kemnyre felverten a masszhoz keverni.
Kivajazott, ersen lisztezett tepsibe nteni, ezt a madrtejszer masszt.
15 percig 200 C-on, +40 percig 160 C-on stni. Kihlve szeletelni.
Az alja s a teteje megkrgesedik, olyan mint az igazi krmes. |
Joghurtos torta
1 csomag koralak piskta
200 g mlns (vagy epres vagy ms gyumolcsos) jogurt
200 g csokis jogurt
200 g tiszta fehr jogurt + belekeverunk egy kis vanilis cukrot;
Mlyebb tlba lerakunk 1 rteg pisktt;
Rkenjuk a gyumolcsos jogurtot;
Arra ismt 1 rteg piskta;
Arra a fehr jogurtot;
Arra 1 rteg piskta;
R a csokis jogurtot;
Hutoben llni hagyjuk 4-5 rt;
Tlalskor dszthetjuk mg tejszinhabbal |
Trtorta
Hozzvalk a „tszthoz”:
1 bgre kuszkusz (n a SPAR-ban vettem, a ksz tsztk kztt van)
2 tojs
5 dkg vaj
1 ek mz
1 csipet s
Forr vz
A kuszkuszt lentttem msfl bgrnyi forr vzzel, sztam, hozzkevertem a mzet, s a vajat, majd 20 percig lefedve pihentettem. Mikor megpuhult, hozzkevertem a tojsokat.
Hozzvalk a trkrmhez:
50 dkg tehntr ttrve
1 doboz Philadelphia sajtkrm (n maskarpont hasznltam)
2 tojs
1 nagy narancs hja
3 ek mz
A krmet sszekevertem, majd egy tortaforma aljra stpaprt fektettem. Erre simtottam a kuszkusz felt, majd a trkrmet. A tetejre a maradk kuszkuszt tettem. 200C-ra elmelegtett stben kb 45-50 perc alatt stttem meg. Mikor kihlt a tetejt megszrtam dival, s a narancs levbl, illetve mzbl kevert szirupot mindenki maga tette a szelet tortjra. Maga a torta egyltaln nem des, mindenkppen kell hozz a szirup, de gy az dessgt mr mindenki maga szablyozhatja
n csszben kevertem ssze 3 kanl mzet a narancs levvel s mindegyiknk annyit tett r amennyi szjiz szerint kellett, a dit kssel vagdaltam ssze hogy se tul nagy- se tul apr ne legyen |
Csszrmorzsa
Kb.20-20 dkg liszt s buzadara /ha tbben vagytok egy picivel tbbet/pici s, mazsola. Ezt fl liter tejjel, habvervel elkevered.Pr rt hagyni kell duzzadni. Ha mr megduzzadt, akkor 4 tojs srgjt kikeverek 10-15 dkg cukorral, a tojsfehrjt felverem s az egszet sszekeverem, mazsolval, citromhjjal lehet zesteni.
A tepsiben megforrstom a zsiradkot /ami neked a legmegfelelbb/
n margarint szoktam, belentm a masszt s betolom a stbe.
Idnkn t kell keverni, hogy rgket kapjunk.Ha mr jl megpirult, kisebb-nagyobb morzsk vannak akkor ksz.
Porcukorral, mlnaszrppel, vagy hg forr barcklekvrral lehet tlalni.
(hmavi-tl) |
Amerikai palacsinta
Hozzvalk
- 2 cssze liszt (mrs eltt tszitlva)
- 2 1/2 tk stpor
- 1/2 tk s
- 1 tojs felverve
- 1 1/2 cssze tej
- 2 ek olvasztott vaj
Elkszts
- Keverjk ssze a lisztet, st s stport, majd adjuk hozz a tejet, tojst s a vajat.
- Vajazzuk meg egy kicsit a palacsinta stt, s egy kis merkanl tsztt ntsnk a forr serpenybe. A palacsinta massza tszta elg tmny, gy nem folyik teljesen szt a serpenyben - de a serpeny mozgatsval segtsk a massza egyenletes eloszlst! A palacsinta tmrje legyen kb 10cm.
- Sssk mindkt oldalon kb 1-2 percig.
- A serpenyt nem szksges jra megvajazni.
- Hagyomnyosan vajjal s juharsziruppal tlaljuk, de mzzel vagy lekvrral is nagyon finom (ezt a palacsintt nem lehet feltekerni, hanem laposan kell enni, mint a blinit)
|
Tkletes tejberizs
Hozzvalk
1 bgre rizott rizs
5-6 dl tej
1-2 dl tejszn
2-3 ek cukor
2 dkg vaj
finom szemcsj kristlycukor
rlt fahj
Elkszts
A rizst 4-szer alaposan tmossuk hideg vzben, majd t percig llni hagyjuk. Egy kisebb ednyben feltesszk fni a rizst, annyi tejjel, amennyi knyelmesen ellepi. Belekerl a vaj is, s lass tzn fzzk. Minden alkalommal, amikor kezd besrsdni, ptoljuk a tejet, gy 2-3 alkalommal ntve hozz sszesen. Mikor a rizs kellen puha (azaz egszen), lland felgyelet al helyezzk. Hozzadjuk az zls szerinti cukrot, s a tejsznt. Folyamatos kevergets mellett addig fzzk, amg egszen pudingszer nem lesz az llaga. Lapos tnyrokra tertjk szt, majd alaposan megszrjuk finom szemcsj kristlycukorral kevert fahjjal.
A gyors mdszernl ugyanezeket a lpseket kvetjk, csak nagy lngon fznk, s folyamatosan keverjk. A folyamat lezajlik krlbell 20 perc alatt, ezutn rdemes mg 10 percet lefedve llni hagyni. Hzzuk le a forr tzhelylaprl, nehogy odagjen. A lass recept esetben is rdemes pihentetni, de mivel ez esetben tbb rn t hzdik a fzs, a tejberizsnk a vgre mr kellen puha.
|
Tiramisu
Hozzvalk:
- 250 gr. mascarpone sajt
- 3 tojs
- 3 ek. cukor
- 2 dl kv (lehet nescafe is)
- 2 dl tej
- 2 cs. van.cukor
- 1 csomag babapiskta (kb. 30 db)
- 3 ek. rum
- natr kakapor
Elkszts:
A tojssrgjt 2 ek. cukorral s a van. cukorral habosra keverjk. Beletesszk a mascarpont, 2 ek. rumot, habos krmm keverjk. A tojsfehrjt 1 ek. cukorral kemnyre verjk s a krmhez adjuk.
Kv+ tej + 1 ek rum + pici cukor sszekeverjk, ebbe mrtjuk 1-2 mp-re a pisktt. (egyenknt mieltt a tlba tesszk, nem elre)
Szgletes tl aljra mrtott piskta, r krm, sok kakapor, ezt ismteljl, fllre krm majd tlals eltt kakapor kerl. |
Hkifli
30 dkg liszt
csipet s
3 evkanl porcukor
20 dkg vaj sztmorzsolva
1 tojs srgja
Egy tlban harminc deka liszttel elkevernk egy csipet st s hrom ppos evkanl porcukrot, gy, hogy ne maradjon benne csom. Ekkor hozzmorzsolunk (reszelnk) hsz deka vajat (a szendvicsvaj nem j, s a margarin sem!) beletnk egy tojs srgjt gyorsan sszegyrjuk. Meglehetsen kemny, morzslds tsztt kapunk, de nem baj. Ha esetleg nagyon nem llna ssze, ekkor tegynk bele mg egy kis vajat. Negyedrt htben pihentetjk, majd ujjnyi darabokat vesznk a tsztbl s kis kifli formra hengergetjk, hajltjuk ket.

Nem kell hozz deszka, kt tenyr kztt hrom mozdulat az egsz. Stpapros tepsire sorakoztatjuk ket s 109 fokos stben megstjk. Fontos, hogy a tszta nem slhet barnra, akkor van ksz, ha a talpa rzsaszn a kifliknek, de a tetejk mg egsz spadt. Azon forrn vanlis cukorba hempergetjk mindegyiket – a hideg tsztn nem tapad a cukor – s kihlsig vrunk az evssel. Fontos! A tszta, amg meleg, puha s nagyon trkeny, gyhogy vatosan hempergessnk, amikor kihl kellemesen omls lesz s dobozban sokig elll. |
Narancsos kifli
10 dkg darlt mandula
28 dkg liszt
9 dkg cukor
2 narancs lereszelt hja
1 vanliard ppje
20 dkg vaj
1 tojs srga
15 dkg vanlis porcukor
Mandula+liszt+cukor+nar.hj+van.pp sszegyrni.
Hozzadni a vajat+t.srgt.
Cipt formzni, fliban 1 jjelre htbe.
Msnap:
St: 200 fokra.
Ujjnyi rudakat sodorni, kb 8-10 cm-es darabokra vgni, meggrbtve stlapra tenni, stni.
Elg gyorsan sl. Figyelni!!!
Melegen meghempergetni a porcukorban. |
E.Margit receptje
Kalcs
60 dkg BL 80-as liszt
2 tojs
1 kk cukor
1/2 kk s
2 kk destszer
2,2 dl tej
0,3 dl citroml
5 dkg margarin
2,2 dkg leszt
A hozzvalkbl a gpben tsztt dagasztottam. 20 perc dagaszts, 20 perc keleszts, 20 perc dagaszts. A tsztt lisztezett felletre bortottam, elosztottam 4 fel. A darabokbl lapokat nyjtottam, majd feltekertem. (J vkony lapokat csinltam, hogy minl tbb tekers legyen benne.) A feltekert tsztt kicsit megsodorgattam, hogy hosszabb legyen, majd 2-2 darabbl flbehajtva, ngyes fonssal kalcsokat fontam. Szilikonformban kelesztettem, majd egsz, felvert tojssal kentem le s 30 perc alatt megstttem.
Egy kis turpissg van a dologban ugyanis emelt adagbl csinltam a tsztt, mert 3 kalcsot szerettem volna stni. gy egy darab tsztt kinyjtotam egy lapp, megkentem destszerrel s vzzel kikevert kakaval, feltekertem, hromba hajtottam s visszatettem a gpbe kelni s slni. Nagyon szeretem az ilyen kakas kalcsot, mert nagyon hasonl a kakas csighoz. |
Karcsonyi gymlcskenyr
Hozzvalk:
5 tojs 15 dkg cukor 10 dkg langyos vaj 3-4 ek rum 10 dkg darabosra vgott di 10 dkg mazsola 10 dkg csokold 10 dkg cukrozott gymlcs esetleg aszalt gymlcs kemny gymlcsz 4 ek rtesliszt
|
|
Elkszts:
A tojs srgkat habosra keverjk a cukorral, a vajjal, s a rummal. Hozzadjuk az elozoleg lisztbe mrtogatott dit, a megtiszttott s flbevgott mazsolt, az apr kockkra vgott csokoldt, a cukrozott gymlcst, az aszalt gymlcsket s a kis kockkra vgott gymlcszt. Beleszrjuk a rteslisztet, vgl vatosan elvegytjk a tojsfehrjkbol vert kemny habbal. Egy ozgerincformt vajjal kikennk, porcukorral beszrunk, belentjk a masszt. Nem forr stoben, lass tuznl stjk.,
|
|
|
GOFFRI |
|
Hozzvalk:
50 dkg liszt, 1/2 csomag stpor, 2 tojs, 20 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 csomag vanilis cukor, 2, 5 dl tej, kb. 2 dl vz, 1 citrom reszelt hja, pici s.
|
|
Elkszts:
sszekevered a lisztet a stporral. A margarint a cukorral s a vanlis cukorral robotgppel habosra, hozzntd a tejet, belereszeled a citromhjat, pici st. Hozzszitlod a lisztet, hozzadod a tojsokat s annyi vizet, hogy knnyen kenhet tsztt kapj.
|
|
7 perces sti
Hozzvalk:
1 bgre liszt
1 bgre porcukor
1 stpor
1 vaniliscukor,csipetnyi s
-ezt egy tlban osszekeverni/1/
_______________________________
2 tojs
3 evkanl kaka,izles szerint fahj
1 bgre forr viz
-ezt egy kln tlban sszekeverni/2/
Elkszts:
A 2 tlban levket sszekeverjk.Egy 20 cm tmrj kivajazott s liszttel megszrt jnai ednybe ntjuk./A mikrot 750W-on 7 percig stni. |
Mzes bles
Ha karcsony, akkor mz. Az v tbbi szakaszban valahogy nem is vgyunk r, hogy olyan tsztkkal knyeztessk magunkat, amelyekben ez az aranyl nektr viszi a prmet. A mzeskalcs mellett sok csaldban a mzes bles is az asztalra kerl az adventi idszakban.
Hozzvalk:
A tszthoz:
- 2 tojs
- 3 dkg libazsr
- 1 csomag szalalkli
- 2 ek. mz (klasszikus, nagymamafle kanllal szmolva)
- 0,4 dl tej
- 15 dkg cukor
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg rtesliszt
Elkszts:
Az alapanyagokat tsztv gyrom, majd begyjtom a stt 190 fokra. Kt nagy gztepsit elveszek, levgok hozz stpaprt. A tsztmat megfelezem. A stpaprt a deszkra helyezem, rteszem a tsztm, s azon nyjtom ki. gy nem kell tgyeskedni a tepsire a vkonyra nyjtott tsztt, sokkal knnyebben kezelhet. Alaposan kinyjtom, tepsire teszem, s aranybarnra stm (10-12 perc). Mikor kislt, akkor kt-kt lapot vgok a papron pihen tsztimbl, majd egymsra helyezem ket, s mg formzok rajta, ha kell.
Aztn elksztem a tltelket.
Hozzvalk:
- 3,5 dl tej
- ½ vanliard belseje
- 6 dkg bzadara
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 15-20 dkg szilvalekvr (lehetleg tavalyi, illetve minl srbb)
Elkszts:
A vajat habosra keverem a porcukorral. A tejet felteszem fni, belekaparom a vanliard belsejt, majd hozzadom a grzt. Kzepes lngon, lland kevergets mellett sr krmm fzm. Ha ksz, flrehzom, hagyom flig kihlni, majd homogn krmm keverem a cukros vajjal.
Tlra helyezem az els tsztmat, megkenem a krm felvel (alaposan, mert a tszta sokat felvesz), majd rhelyezem a kvetkez tsztmat. Ezt a rteget szilvalekvrral bortom, majd rhelyezem az jabb tsztt, erre felkenem a krm msik felt, vgezetl rteszem a negyedik tsztmat. A tsztt j esetben 2-3 napig hagyom, hogy sszerjen, s mieltt debtlna a csald s a vendgek eltt, porcukorral alaposan megszrom.
|
Fldni
Ez a hagyomnyosan zsid dessg szerencss mdon gy tz ve valahogy jra felsznre kerlt, s visszakszott a cukrszdk lland knlatba. Igaz, abszolt ellensge a mai szpsgidelnak, lassan mgis kezd meghonosodni azokban a hztartsokban is, ahol sem a valls, sem a hagyomny nem tartja kihagyhatatlan stemnynek.
Ennek pedig az az oka, hogy rendkvl finom.
Els pillantsra van benne valami bejgliszer, m ez csak a ltszat. A fldniban a tszta jelkpes, inkbb csak eszttikai szerepe van, a tltelkekhez adott bor pikantrija s a savanyks tavalyi szilvalekvr sszjtka meg vgkpp nagyon messze rept a bejglitl.
A tszta hozzvali:
• 50 dkg finomliszt
• 26 dkg vaj
• 6 dkg libazsr
• 2 tojssrgja
• 2-3 ek. fehrbor
• csipet s
Elkszts:
A lisztet sszekeverem a cukorral, hozzadom a csipetnyi st, majd a hideg vajat s a zsrt. Ezt elmorzsolom. A lnyeg, hogy homogn morzst kapjak. Hozzadom a kt tojssrgjt s a bort. Ha klasszikus, nagymamafle evkanllal dolgozunk, akkor 2 is elg, a mai alakkml kanalak esetben 3 kanlnyi bor szksgeltetik, hogy a tszta jl gyrhat legyen. Mikor ksz vagyok, a tsztt alufliba csomagolom, s beteszem a htbe. Annyi id pont elg neki, amg megcsinlom a tltelkeket.
Mktltelk:
• 20 dkg darlt mk
• 2 dl des fehrbor
• 3 dkg vaj
• 20 dkg cukor
• 6 dkg mazsola
• reszelt narancshj
• csipet rlt szegfszeg
A bort kzepes lngon felmelegtem. Hozzadom a tbbi sszetevt, s kicsit sszefzm.
Ditltelk:
• 25 dkg darlt di
• 20 dkg cukor
• 2 tojssrgja
• 2 dl des fehrbor
• 6 dkg mazsola
• egy fl vanliard bele
A bort kzepes lngon felmelegtem. Hozzadom a dit, a cukrot s a mazsolt, elkeverem. Kicsit sszefzm. Belekaparom a fl vanliard belt, vgezetl hozzteszem a tojssrgkat.
Almatltelk:
• 1 kg kssabb tpus alma (6 mretesebb darab)
• 10 dkg cukor
• csipet rlt fahj
• 1 dl des fehrbor
• 20 dkg j minsg, sr szilvalekvr
Az almkat megpucolom, lereszelem. A bort kzepes lngon felmelegtem, beleteszem a hozzvalkat, s hagyom megproldni az almt. Mikor ksz, akkor szrben lecsepegtetem (nmi fakanalas rhats nem rt).
A tszta ez id alatt kellemesen kihlt s jl kezelhetv vlt a htben. Fogom, hossz rdd sodrom, s t, nagyjbl egyforma darabra osztom. A 26-os tortaformmat alul stpaprral blelem, oldalt vajjal kikenem.
Az els tsztagombcot tortaforma-mretre nyjtom, belefektetem a formba, s rhalmozom a ditltelket, elsimtom. jabb gombcrt nylok. Nyjtom, majd vatosan rfektetem a dira. A rfektetsnl n az ilyen vkony tsztk „szlltsra” a nyjtft szoktam hasznlni. Errl sokkal egyszerbb „rgrgetni” a tsztt az elz szintre.
Jn a mk. Eltertem, majd jabb gombcot nyjtok, rfektetem a mkra, s vatosan megkenem lekvrral. Megint tsztt nyjtok, rutinosan fektetem, majd az addigra mr jl kicspgtt almt rhalmozom, elsimtom, s zrakkordknt kinyjtom az utols tsztagombcot. Rteszem az almra. Tojssrgjval megkenem, s elmelegtett 150 fokos stben 1 s ½ rt stm.
Mikor ksz, kiszedem, hagyom, hogy nagyjbl kihljn, majd vatosan kipattintom a formt, s kiszedem. Msnaposan vghat a legszebben. Napokig friss, ha megri.
|
Burgonys lngos:
Hozzvalk: 50 dkg liszt , kb 2,5 dl langyos vz, 2,5 dkg leszt, pici cukor az leszt futtatshoz, 1 db ftt burgonya, 2 kvskanl s. olaj a stshez s a formzshoz.
Elkszts: a hozzvalkbl tsztt dagasztunk, de teljesen simra, olyan lgynak kell lennie mint ms keleszett tsztnak pl a pogcsa vagy taln egy picit kemnyebb de nem sokkal, ezt megkelesztjk s ha megkelt olajos kzzel lngost formzunk s b olajban kistjk, lecsepegtetjk a felesleges olajat, tejflle, sajttal tlaljuk. Aki szereti tehet r aprra vgott fokhagymt. |
Egyszer trs
Hozzvalk:
6 dl rtesliszt,
2 dl kristlycukor,
1 csomag stpor,
3 tojs,
2 dl cukor,
4-6 dl tej,
1 csomag vanlis cukor,
12 dkg olvasztott margarin.
Tltelk: 50 - 75 dkg tr, barack vagy ms beftt.
Elkszts:
A rteslisztet a kristlycukorral s a stporral sszekeverjk, s ktfel osztjuk.
A tojst, a cukorral, a vanlis cukorral s a tejjel jl sszekeverjk. Kivajazott tepsibe ntjk a lisztkeverk felt, arra rszrjuk a tr felt, a darabolt barackot, vagy ms befttet, arra tr msik felt s r a lisztkeverk msik felt.
Lentjk az egszet a tejes keverkkel, meglocsoljuk az olvasztott margarinnal s lass tzn 40-50 percig stjk. Ha kihlt kockkra szeleteljk, porcukorral meghintjk
Elksztsi id: 40 perc
|
Baracklekvros mkos pite
Hozzvalk:
tszta:
40 dkg liszt
25 margarin
13 dkg p.cukor
2 t.srga
csipet s
/akr 1/2 cs. stport is tehet bele/
tltelk:
4-4 ppos evk. srgabarack lekvr /4 kanl a tszta als lapjra,4 kanl a mk tltelkre /
mktltelk /25-30 dkg darlt mk,tej, desitszer,reszelt citromhj, vanilia cuk./
Elkszts:
a vajat a lisztben elmorzsoljuk,majd a porukrot s a t.srgjt hozzadva sszegyrjuk,majd kt rszre osztjuk....az egyik rszt egy kb:30x30 cm-es tepsibe kinyjtjuk s lekvrral megkenjk...
az desitszert kb:1-1,5 dl tejjel felforraljuk,majd a darlt mkra ntjk (ha esetleg hg tegynk bele egy kt kanl bzadart vagy des morzst)... belekeverjk a citromhjat (+ tehetnk bele vanlis cukrot,fahjat,mazsolt s az enyhn kinyomkodott reszelt almt esetleg meggyet) majd a mk tltelket rtertjk az als lekvros lapra egyenletesen.... ezutn a mktktelket lekenjk a maradk 4 kanl lekvrral s vgl a tszta msik felt is kinyjtjuk s bebortjuk vele a tltelket,majd tojssal megkenjk s villval a tetejt megszurkljuk (gy a gz eltud tvozni s nem repeszti meg a tsztt) 180-190 C fokon kb 25-30 percig stjk...kihls utn kockra vgjuk.
|
Bgrs mkos
1 bgre liszt
1 bgre jogurt vagy kefir
1 bgre daralt mk
1 bgre cukor
4 kanal olaj
2 tojas
1 csomag stpor
csipet so
1 vanilias cukor
a tojasokat habosra verni a cukorral, vanilias cukorral,pici so, olaj bele aprankent, jogurt , liszt , mak , spor.az egeszet sszekeverni, es belenteni egy tortaformaba vagy kis tepsibe.
180 fokon 40 percig stni. |
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
| |