|
[3-1]
Birsalmasajt
- hmozzunk meg s magozzunk ki 1,3 kg birsalmt, majd kevs vzben fzzk puhra, s turmixoljuk le. Ebbl a mennyisgbl kb. 1 kg gymlcsprnk lesz. Tegyk vissza a lbosba, adjunk hozz 10-15 dkg nyrfacukrot, egy kvskanl citromlevet s negyed vaniliard kikapart magjt. Lass tzn addig fzzk, amg kocsonyasrsg nem lesz. Ezutn stpaprral blelt zgerincformba simtjuk, s hagyjuk megszikkadni. Ha kihlt, tegyk htszekrnybe. zls szerint dit, mandult vagy mogyort is adhatunk hozz fzs kzben. gy mg gazdagabb lesz.
|
Lilahagymalekvr kakukkfvel
1,2 kg lilahagyma
30 dkg cukor
1,5-2 dl vrsborecet
kakukkf
1 tasak dzsem kocsonyst s tartst
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A hagymt negyedeljk, majd fl cm-es darabokra vgjuk s egy lbasba rakjuk. A hagymhoz tesszk a cukrot, a vrsborecetet s takark lngon elkezdjk sszefzni.
Mikor a hagyma mr megpuhult, de mg darabos, (10-15 perc, attl fggen, milyen a hagyma) hozzkeverjk a dzsem tartstt, a kakukkfvet s mg kb. 5-7 percig fzzk.
Forrn vegekbe szedjk
|
Hzi sajt
*******
Hozzvalk:
2,5 liter, 3,5% zsrtartalm friss hzi tej
0,75 dl 10%-os biolgiai erjeszts ecet
s - zls szerint
hz fszerek - zls szerint
Elksztse:
A tejet feltesszk egy nagyobb lbasba s lassan felforraljuk. Ekzben hozzadagoljuk a st s a fszereket is, kevergetjk, hogy ne brsdjn ssze a teteje. Amikor felforrt, hozzntjk az ecetet s addig fzzk, amg az ecet sszerntja a tejet, trszer lesz. Ekkor mr nem szabad kevergetni. Levesszk a tzrl s kb 10 percig llni hagyjuk, majd egy tiszta konyharuhval blelt szrbe ntjk az alapanyagot. Ha textliba ntttk, akkor a ngy sarkt sszektjk, felakasztjuk egy fakanlra s egy magasabb lbas fl lgatva hagyjuk jl lecsepegni kb. fl rt.
Vagy:
A megmaradt trszer masszt beletesszk egy sr szvs szitba vagy tsztaszrbe, a tetejt lefedjk stpaprral s nehezket tesznk r, prseljk a sajtot legalbb 12 rn, vagy egy jszakn t. Nehezk lehet svnyvizes palack, vzzel telt kisebb lbas, brmi, ami befedi a sajt fels, paprral lefedett fellett.
Htben trolva 5-6 napig is fogyaszthat.
2,5 liter hzi tejbl kb 30-35 dkg adalkanyagmentes hzi sajtot kapunk.
|
[3-1]
| |