|
[5-1]
Aszaltszilva-leves prklt dival
Elksztsi id: 30 perc
Hozzvalk 4 szemlyre:
20 dkg magozott aszalt szilva
8 szem szegfszeg
1 kis darab fahj
4 dkg tiszttott di
6 dkg cukor
1 dl vrsbor
1 teskanl tkezsi kemnyt
1 dl tejszn
Elkszts:
Az aszalt szilvt kis darabokra vgjuk. A szegfszeget, a fahjat teatojsba tesszk. A dit serpenyben, zsiradk nlkl megpirtjuk, majd azonnal kibortjuk, s sszevagdaljuk. Feltesznk forrni 1 l vizet, beletesszk a cukrot, egy csipet st, s belelgatjuk a teatojst. A borral egytt a szilvkat is a forr fszeres vzbe tesszk, s kmletesen fzzk 10 percen t. A kemnytt elkeverjk pici vzzel, s besrtjk vele a levest. Forraljuk mg 5-6 percig, majd kivesszk a teatojst, belekeverjk a tejsznt, s tlaljuk. A tetejt megszrjuk a dival. Munka: kb. 15 perc Fogyaszthat: kb. 30 perc mlva
|
Fszeres grog ital
1. Hll pohrba tesszk a mzet, szegfszeget, szegfborsot.

2. A pohrba tesszk a narancsszeletet, a narancslevet, s a rumot is.

3. A pohrba tesznk egy egsz rd fahjat, vgl az egszet felntjk forrsban lv vzzel.

4. A ksz italt felkeverjk, s forrn knljuk!

|
KKUSZGOLY 20 db
Hozzvalk 20 db 6 dkg-os golyhoz:
A golyhoz:
500 g keksz - hztartsi (darlt)
240 g meggylekvr
180 g porcukor 
140 g vaj
40 g kakapor - holland
4 evkanl citroml
4 evkanl rum - barna
A tltshez:
20 g meggybeftt (magozott)
A dsztshez:
kkuszreszelk
|
Tejszines gesztenyvel tlttt pulyka
Hozzvalk: 2,5 kg pulyka, 80 dkg gesztenye, 80 dkg sertshs, 5 g trtt bors, 3 db tojs, 2 dl tejszn, 15 dkg fstlt szalonna, 10 dkg zsr, s.
A megtiszttott gesztenyt egy kevs hslevesbe tve puhra proljuk, majd lehtve aprra vgjuk vagy ledarljuk. A ledarlt sertshst megszzuk, trtt borssal fszerezzk, hozzadjuk a tojsokat, a tejsznt s a gesztenyt, majd jl sszedolgozzuk.
Az elksztett pulyka mellcsontjt bellrl vatosan kifejtjk s a hasreget az elksztett tltelkkel megtltjk. A nylst bevarrjuk, vagy hstvel betzzk. A pulyka melle rszt vkony szalonnalapokkal bortjuk, s vkony zsineggel rktzzk. A pulykt megszzuk, tepsibe helyezzk s lentjk olvasztott zsrral. Nem tl forr stben, tbbszri locsolgatssal, szp lassan stjk. Stsi ideje 2-2,5 ra. A stbl kivve kevs ideig pihentetjk, feldaraboljuk s frissen sttt hasbburgonyval tlaljuk.
Elksztsi id: 190 perc
Ajnlott ital: Siklsi olasz rizling
|
MZESKALCS
Hozzvalk: 30 dkg Rama margarin, 30 dkg cukor, 3 tojs, 25 dkg melasz (helyette hasznlhatunk mzet), 2 kiskanl rlt gymbr, 2 kiskanl rlt szegfszeg, 1 kiskanl rlt narancshj, 1 kg teljes kirls liszt 3 kiskanl szdabikarbna, 2 kiskanl rlt fahj.
Vgl belekeverjk a felvert tojst s a maradk lisztet. A tsztt csak egy kicsit gyrjuk ssze, majd egy jszakra llni hagyjuk. Msnap a tsztt kinyjtjuk (a finnek mzeskalcsai vkonyabbak a nlunk szoksosnl), s tetszs szerint formkra (fenyfa, szv, csizma stb.) szaggatjuk. A stben aranysrgra stjk. (Ha a melasz helyett mzet hasznlunk, a tsztk szne vilgosabb lesz.)
|
[5-1]
| |