|
[4-1]
Kukoricafzelk
Hozzvalk:
-
20 dkg-os kukoricakonzerv vagy egy csomag fagyasztott kukorica
-
5 dkg vaj
-
1 ek liszt
-
1 dl tejszn
-
1-2 dl tej
Recept:
A konzervkukorict leszrjk, s a vajon megforrstjuk. A liszttel meghintjk, s annyi tejjel engedjk fel, hogy sr mrts legyen. Sval s tejsznnel gazdagtva tlaljuk.
|
SRGARPA fzelk
1/2 kg srgarpa
1 evkanl margarin vagy olaj
3 evkanl liszt
1 liter tej
2 evkanl cukor
fl pohr vz
Elkszts
A srgarpt megtiszttjuk, megmossuk, felkockzzukv. lereszeljk). A vajat vagy olajat lbasba tesszk, felmelegtjk, beletesszk a reszelt v. kockzott srgarpt, s kb. 1 dl vizet ntnk al. Csipetnyi sval megszzuk, s kb. 15 perc alatt puhra proljuk. Amikor megpuhult, meghintjk a liszttel, elkeverjk, majd felntjk a tejjel, s simra keverjk. Cukorral zestjk, s jl felforraljuk.
|
Srgabors fzelk
1 zacsk srgabors,
1 tes kanl s,
fl pohr liszt,
fl pohr olaj,
kvskanlnyi szdabikarbna,
3 babrlevl
A borst megmosm s este be sztatom vizbe,amibe teszek egy kvs kanlnyi szdabikarbnt.Msnap lentm a vizet s ktszer annyi vzben felteszem fzni, belerakom a st, csipet szdabikarbnt,3 babrlevelet. Egy ra alatt lass tzn puhra fzm.
Majd zsemleszn rntst ksztek ( fl pohr olajon megpiritok fl pohr lisztet ),lekapcsolom a gzt s hideg vzzel felengedem ,csommentesre kavarom,majd belentm a mg fv srgaborsba.Kb 5 percig tovbb fzm,de kzben kevergetem.
|
ZLDBORS fzelk egyszeren
50 dkg mirelit zldbors vagy 10 veg zldbors
2 evkanl liszt
3 evkanl olaj
1 pohr vz
1 pohr tej
pici s
3 evkanlnyi cukor
2 evkanlnyi tejfl ( ez elmaradhat )
Ha veges zldborst vesznk, sokkal hamarabb elkszl, mint a fagyasztott, vagy a friss. Az veges zldborst cspgtessk le, de ne dobjuk ki a levt, majd azzal j lesz ksbb felnteni a fzelket. Innentl azonos mdon kszl a fzelk, csak a fzsi id rvidebb az vegesnl. A fagyasztottra r kell mg szmolni kb. 15 percet.
Egy ednyben forrsitsuk meg az olajat , s ntsk r a zldborst. Kevergessk egy kicsit, amg thevl, majd ntsk fel egy kis vzzel, fedjk le, s proljuk puhra.
Ha megpuhult szrjunk r 2 kanl lisztet, s keverjk el j alaposan. Ha kell, ntsnk r mg egy pici vizet. Ha felftt, ntsnk r annyi tejet, amennyi fzelket szeretnnk.
Szzuk, s szrjunk r annyi cukrot, amennyire desen szeretjk. Kb. 3-4 evkanlnyi kell bele.
Ezutn a tejflt keverjk simra egy kis meleg fzelkkel egy ednyben, s gy adjuk hozz. Miutn jra felftt a fzelk kszen is van.
http://www.fozniakarok.hu/zoldborso_fozelek
|
[4-1]
| |