|
[3-1]
Ki gondoln, hogy zabpehelybl is lehet fasrtot kszteni. Pedig lehet, mgpedig igenis j ze van s sokkal olcsbb, mint a darlthsos vltozat.
 |
Zabpehelyfasrt |
Hozzvalk:
-
1 bgre zabpehely
-
3/4 bgre vz
-
1 fej vrshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
kakukkf
-
rozmaring
-
fl teskanl rlt kmny
-
s
-
teljeskirls rozsliszt
-
lenmag
1. A zabpelyhet a vzzel tegyk fel fni, egszen addig, mg egy egybefgg masszt nem kapunk. Ekkor tegyk hozz a hagymkat s a fszereket.
2. Amikor mr ragadt az edny oldalra, levehetjk a tzrl, s vrjuk meg, mg kihl, s formzhat lesz.
3. Gombcokat formzunk belle, majd sztlaptjuk, s a lisztes-lenmagos "panrba" forgatjuk ket. (A liszthez tehetnk egy kevs vizet is.)
4. Forr olvaolajon addig stjk, mg meg nem pirul.
Termszetesen lehet stben is stni, gy sokkal egszsgesebb. Legkzelebb gy fogom elkszteni!
|
Anti-candids kenyr
Rengeteget ksrleteztem, mire eljutottam odig, hogy nemcsak ehet, de vgre egy finom kenyeret tegyek az asztalra. Ht, me!
Hozzvalk:
-
50 dkg teljes kirls tnklybza liszt
-
1 evkanl s
-
2 evkanl nyrfacukor avagy xillit
-
1 teskanl szdabikarbna
-
3 evkanl olajos mag (pl. szezmmag, lenmag)
-
7 evkanl oliva
-
3 dl kzmeleg vz
1. A lisztet sszekeverjk a sval, cukorral, magvakkal s a citrommal megpezsegtetett szdabikarbnval.
2. A keverkhez adjuk az olajat, majd a vizet.
3. Az egszet sszedolgozzuk, majd egy stpaprral kiblelt kirlyformba helyezzk.
4. Lgkeverses stben 180 C-on, kb. 30 percig kszre stjk.
Ez a kenyr rendkvl gyorsan elkszl, s minden tekintetben megfelel a dita elvrsainak. A szigor dita alatt is fogyaszthat. A lenmag is kivl fegyver a gombval szemben.
|
Kkuszos zabpehelykeksz
Ez a recept letet ment a candida-dita sorn. Frjemnek minden hten csinlok belle egy dupla adagot, mert hsget csillapt. Mindemellett felettbb egszsges a rozsliszt, a kkusz s a zabpehely miatt.
Hozzvalk:
-
10 dkg rozsliszt
-
6 dkg zabpehely
-
4 dkg kkuszreszelk
-
7 dkg cukor
-
1 kk. szdabikarbna
-
10 dkg olvasztott
-
1 egsz tojs
-
csipet s
1. Astt 180 fokra melegtjk, a tepsit stpaprral bleljk ki.
2. az olvadt vajba belekeverjk a cukrot, csipet st, majd a tojssal habosra keverjk
3. lisztet, zabpelyhet, kkuszreszelket, szdabikarbnt sszekeverjk
4. lisztes keverkbe belekeverjk a vajas keverket
5. dinyi golykat formzunk (kb evkanlnyi) s 1 cm magas korongg laptjuk
6. elmelegtett stben 13-15 percig stjk
7. ttesszk a strcsra kihlni, ott fog megkemnyedni.
|
[3-1]
| |