Tszthoz: 15 dkg kefres kovsz (1 dl kefr, 2,5 dkg rozsliszt, 2,5 dkg tnklyliszt, 1 tk cukor) 30 dkg finomliszt 1 tk s 1 ek olaj 1,5 dl meleg vz
Tlteni: 1 tk kakukkf 1 tk oregn 1 tk bazsalikom 3 olajban eltett aszalt paradicsom felkockzva 4-4 nagy fekete s zld olajbogy felkockzva
A tszta sszetevit dagasztgpben sszelltjuk (10 perc), a vgn tesszk bele a fszernvnyeket s a tbbit, majd olajozott keleszttlban, langyos helyre tve 3 rn t kelesztjk. A nagyjbl dupljra ntt tsztt hat fel osztjuk, s olajozott kzzel a tszta szleit maga alhajtva -krbe forgatva- zsemlt formlunk belle, amit kivajazott/olajozott nagy muffin formba tesznk.Folpackkal letakarva jra 2,5-3 rt kelesztjk langyos helyen.A megkelt tsztt tojssrgjval elkevert tejjel megkenjk. 210 fokra elmelegtett stben hlgkeversen negyed ra alatt megstjk.
2013.01.10. 08:53
.
Dagaszts nlkli kenyr 2. GanoMamtl recept
Hozzvalk 6 fre
45 dkg liszt
0,5 csapott ek s
4,2 dl langyos vz
2,5 dkg friss leszt
2 ek olaj
tl kikenshez pici vaj s liszt
Elkszts
A hozzvalkat alaposan sszekeverjk. Az lesztt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe. Ragacsos, nokedlitszta-szer masszt kapunk, de gy j.
Letakarva legalbb 6-8 rra flretesszk keleszteni. Legjobb este bekeverni, s msnap reggel megstni.
Felforrstjuk a stt 220 fokra.
Egy fedeles jnait kivajazunk, kiliszteznk, s belekotorjuk a megkelt masszt.
Lefedve stjk kb. 45-50 percig (tprba!).
s mg kb. 5 percig fed nlkl is, hogy szpen megpiruljon.
Kibortjuk a tlbl.
Hozzvalk:
1/2 kg kukoricaliszt
1 csomag porleszt (7-10g)
1 evkanl s
3,5 dl langyos vz
Szksges eszkzk:
kzepes mret kevertl
jnai edny fedvel, kb. 20 cm tmerj
konyharuha
Elkszts:
A kukoricalisztet sszekeverjk a kevertlba a porlesztvel s a sval. Hozzadunk 3,5 dl langyos vizet s alaposan sszedolgozzuk, (dagasztani nem kell).
Az eredmnye az alap kenyrhez kpest kicsit grzesebb tapints tszta lesz. Ezt a kevertlban hagyva, egy konyharuhval letakarva kelni hagyunk. Meleg helyen kt rtl, de nem rt meg ha egy jszakn t kel.
A megkelt tsztt kacsa vagy libazsrral kikent, majd kilisztezett jnaiba tesszk, s fed alatt 220-240C-on, 40 percen keresztl stjk. 35 percig fedvel, az utols 5 percben fed nlkl stjk ropogsra.
Trols:
Konyharuhba bugyollva 2-3 napig friss marad.
A vzbe egy teskanl cukrot tesznk, majd felmelegtjk. Ne legyen nagyon forr.
Morzsoljuk bele a meleg vzbe az lesztt. Tegyk flre pr percre, amg felfut.
Egy nagy tlba ntsk bele a liszteket, s keverjk ssze.
Adjuk hozz a liszthez a felfutott lesztt, a natr joghurtot s fl dl olajat. Adjunk hozz 1 tk st.
Elszr egy fakanllal dolgozzuk ssze a tsztt, majd kzzel is dagasszuk nhny percig.
Fedjk le egy konyharuhval, s kelesszk 1 rn keresztl.
Ha megkelt a tszta, melegtsk el a stt 200 fokra, formzzunk cipt a tsztnkbl, s sssk 50 percig vkonyan olajozott tepsin.
Szeletels eltt vrjuk meg, amg nagyjbl kihl.
2012.03.06. 17:09
.
Mzes-zabpelyhes-kakukkfves kifli
Hozzvalk 16 db kiflihez:
40 dkg bzaliszt
6 evkanl apr szem zabpehely
2,8 dl vz
2 evkanl mz
2 dkg leszt (egy fl kocka leszt)
nagy csipet s
1 evkanl szrtott kakukkf
a langyos, mzes vzben felfuttatom az lesztt, majd a tbbi hozzvalval egytt a kenyrst dagaszt funkcijn tsztv gyratom (kenyrst nlkl kzzel kell kidolgozni a tsztt, majd 1 rt kelesztem. A tsztt tgyrom, mr kzzel, s elfelezem. A cipkat kinyjtom 25-30 centi krr, majd 8 rszre vgom s feltekerem gy, hogy tekers kzben a tvolabbi cscsot meghzom.
180 fokos stben 30-40 perc alatt kszre stm. Sts eltt nem kell megkenni a kifliket, a mztl aranybarna sznt kapnak a sts vgre, de 10-15 perc pihens jt tesz nekik.
Lekvr nem illik hozz, de hagyma minden mennyisgben szalonnval, kolbsszal vagy olajos hallal.
Barna kenyr recept: teljes kirls, vagy alapprogramon stve:
320 ml vz
560 g ers barna liszt
2 kk s
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacsks porleszt (vagy egy 50 gr-os leszt egyharmad rsze eltte futtatva, vagy csak szrazon belemorzsolva)
2011.11.11. 16:44
.
Teljes kirls lisztbl kszlt kenyr: teljes kirls programon stve
320 ml vz
400 gr teljes kirls bzaliszt
160 gr teljes kirls rozsliszt
2 kk s
3 ek barna cukor
3 ek vaj/olaj
2 kk zacsks porleszt (vagy egy 50 gr-os leszt egyharmad rsze eltte futtatva, vagy csak szrazon belemorzsolva)
2011.04.30. 21:43
.
Kovszos kenyr
Hozzvalk:
2 evkanl burgonyapehely
30 dkg BL80-as liszt
20 dkg Graham liszt
2 evkanl olvaolaj
2 dl vz
0,75 dl tej
csipet aszkorbinsav
1 teskanl cukor
1 dkg leszt
1 csapott evkanl s
20 dkg regtszta
regtszta elksztse:
3 dl vz
1 csipet cukor
40 dkg BL 80-as liszt
2,5 dkg leszt
Kenyrstben ebben a sorrendben szzekeverni, s keleszteni egsz jjel.
A kenyrtszta beksztse:
Kenyrst gpbe kerljn minden. A sorrend, ahogyan a hozzvalk kerltek a gpbe:
regtszta, leszt sszemorzsolva, cukor, folyadk ( vz s tej keverke), olaj, lisztek, burgonyapehely,s, aszkorbinsav.
Hagyjuk, hogy a gp ktszer keverje t az sszetevket. Ha kszen van a msodik kevers is, zrjuk le a kenyrstt, s hagyjuk kelni a tsztt 1 rn t.A tsztt vegyk ki, s tegyk t egy nagy keleszttlba tgyrni, letakarni, s ismt a dupljra keleszteni.
A stt melegtsk el 220 fokra, s tegyk t a tsztt egy stpapirral blelt tepsibe,, metsszk be les kssel, spricceljk le vzzel, majd fedjk le.10 percig sssk, majd vegyk le a hfokot 200 fokra, s sssk tovbb 30 percig.
Helyezhetnk a tepsibe egy kis tlka vizet is. Ha kislt a kenyr (ezt onnan tudjuk, a kenyr aljt megkopogtatva kong hangot ad), kenjk t vzzel mg egyszer a tetejt, s hagyjuk langyosra hlni.
2011.03.05. 23:48
.
Dagaszts nlkli kenyr
Egy nagy tlban 3 cssze lisztet 1 s 1/4 tk sval s 1/4 tk szrtott lesztvel elkevernk.
1,5 cssze vizet ntnk hozz s elkeverjk csak gy kzzel, nem dagasztjuk!
Manyag flival letakavarva 12-18 rt szobahmrskleten llni hagyjuk.
Kvetkez nap a tsztt egy ersen lisztezett felletre bortjuk s a 4 szlt egymsra hajtjuk.
Megszrjuk bzadarval/korpval s egy szintn bzadarval/korpval megszrt konyharuhra fordtjuk (alul a hajtogatott rsz).
2 rt pihentetjk, majd egy elzleg a stben jl felforrstott vaslbosba fordtjuk s befedjk.
260 fokra elmelegtett stbe tesszk.
30 percig stjk lefedve, majd 20 perc fedetlenl (vagy amg megbarnul).
2011.03.05. 23:45
.
Teljes kirls lisztbl
Hozzvalk
175ml langyos vz
1,5 ek. napraforgolaj
225 g tk. bzaliszt
1 ek. tejpor
1 tk. s
2 ek. barna cukor
1 tk. porleszt
Elkszts
1. A vzet az olajjal s a sval egytt az stbe tltjk.
2. A lisztet s a tejport a folyadkon egyenletesen elosztjuk, kzepbe mlyedst frunk, melybe a porlesztt belentjk. Az leszt kr kerl a cukor.
3. A teljes kirls lisztnek megfelel programot, kzepes barnasgra lltva elindtjuk.
4. A megslt kenyeret a formbl egy rcsra kibortjuk, s hagyjuk kihlni.