|
[11-1]
|
|
|
Alapszably:
A lgost trend a napi 12 x 2dl citromos vz (minden pohr vzben 1 evkanl citromlvel) elfogyasztsval lesz csak teljes.
A vzfogyaszts ktelez idpontjai:
-
bredskor
-
reggeli eltt
-
reggeli utn
-
tzrai eltt
-
tzrai utn
-
ebd eltt
-
ebd utn
-
uzsonna eltt
-
uzsonna utn
-
vacsora eltt
-
vacsora utn
-
lefekvskor
1. nap
Reggeli: zellerkrmes rozskenyr, tejeskv
Hozzvalk:
5 dkg rozsos kenyr
2 dkg margarin
10 dkg reszelt zeller
2 dl tej
0, 5 dl kv
2 dkg mz
Elkszts:
A reszelt zellert kikeverjk a margarinnal, ezt kenjk a kenyrre. A tejeskvt szoks szerint ksztjk el.
Tzrai: alma
Hozzvalk: 15 dkg alma
Ebd: csirkekrm leves, reszelt srgarpval
Hozzvalk:
1 tasak csirkekrm leves
20 dkg reszelt srgarpa
Elkszts:
A csirke krmlevest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a srgarpt, s az elkszlt levessel lentjk, elkeverjk
Uzsonna: bann, dival
Hozzvalk:
10 dkg bann
1 dkg di
Vacsora: sajtos zldbab
Hozzvalk:
25 dkg zldbab
5 dkg gomolya sajt
zls szerinti fszerek
Elkszts:
Ha konzerv a zldbab, akkor lecspgtetjk, ha fzni szksges, akkor roppansra fzzk. Tlra tesszk, a gomolya sajtot a tetejre morzsoljuk s mikrohullm stben 1 perc alatt rolvasztjuk.
2. nap
Reggeli: kivis mzli
Hozzvalk:
2 dl tej
2 dkg natr bzapehely
10 dkg kivi
2 dkg mz
Elkszts:
A kivit tisztts utn sszetrjk, elkeverjk a mzzel, hozzadjuk a bzapelyhet, s tejjel felntjk.
Tzrai: narancsl
Hozzvalk:
2 dl 100%-s narancsl
Ebd: sajtos paradicsomleves, bann
Hozzvalk:
1 tasak paradicsom krmleves
1 dkg reszelt parmezn sajt
10 dkg bann
Elkszts:
A paradicsom levest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a levest, s a sajttal megszrjuk. A bannt utna esszk meg!
Uzsonna: anansz
Hozzvalk:
20 dkg friss vagy konzerv anansz
Vacsora: tojs fehrje prklt padlizsnnal, spagettivel
Hozzvalk:
2 db ftt tojs fehrje rsze
20 dkg padlizsn
5 dkg vrshagyma
1dkg olaj
5 dkg durum spagetti
zls szerint fszerek:piros paprika, kmny, s
Elkszts:
A vrshagymt olajon megfuttatjuk, hozzadjuk a fszereket, s a hjastul kockra vgott padlizsnt. ppen ellep vzzel felntjk, s rvid id alatt kszre proljuk. Hozzadjuk szintn kockra vgott ftt tojsfehrjt, s sszeforrstjuk. A kszre ftt spagettire halmozva fogyasztjuk.
3. nap
Reggeli:cukkinis rntotta, puffasztott rizsszelettel
Hozzvalk:
1 db egsz tojs
20 dkg cukkini
1 db puffasztott rizsszelet
1dkg olaj
s
Elkszts:
A cukkinit lereszeljk, s a felforrstott olajon megpirtjuk, majd a sval felvert tojst hozzadva, kszre stjk. Puffasztott rizsszelettel fogyasztjuk.
Tzrai: feketeribizli l
Hozzvalk:
2 dl fekete ribizli nektr
Ebd: csirke gulys
Hozzvalk:
10 dkg kockzott csirkemell,
1 dkg olaj,
zls szerint: s, rlt bors, rlt kmny, piros paprika
7 dkg karikzott srgarpa,
7 dkg karikzott petrezselyemgykr,
4 dkg kockzott zeller,
4 dkg kockzott karalb,
4 dkg kockzott burgonya,
Elkszts:
A hst olajon fehredsig „stnk”, majd ppen ellep vzmennyisggel felntjk. zestjk sval, rlt borssal, rlt kmnnyel. Hozz adjuk a 4 dl vizet, srgarpt, petrezselyemgykeret, zellert, karalbt, burgonyt s kb. 15 perc alatt egytt kszre fzzk.
Uzsonna: krts r
Hozzvalk:
2 dl r
10 dkg krte
2 dkg mz
Elkszts:
Az alapanyagokat turmixxal habosra keverjk.
Vacsora: virslis karfiol ragu
Hozzvalk:
50 dkg virsli
250 gr karfiol
2 dkg vaj
zls szerint s, zldsg fszerkeverk, petrezselyem zld
Elkszts:
A karfiolt fszeres vzben kszre fzzk. A virslit vkonyra felkarikzzuk, forr vajon tpirtjuk, majd a meleg, lecsepegtetett karfiollal tkeverjk.
4. nap
Reggeli: retkes trkrmmes pirts flbarna kenyr
Hozzvalk:
15 dkg brmilyen retek
5 dkg friss tr
5 dkg flbarna kenyr
zls szerint s
Elkszts:
A retket finomra reszeljk, levvel egytt a trval alaposan tkeverjk, szzuk. Pirtott kenyrre kenve fogyasztjuk
Tzrai: almal
Hozzvalk:
2 dl 100%-s almal
Ebd: Fokhagyms pulykamell, petrezselymes burgonya, paradicsomsalta
Hozzvalk:
10 dkg pulykamell
25 dkg burgonya
20 dkg paradicsom
2 dkg lilahagyma
1 + 1 dkg vaj
zls szerint s, fokhagyma, petrezselyem zld
Elkszts:
A burgonyt megfzzk. Kzben a paradicsomot felszeleteljk, picit szzuk borsozzuk, megszrjuk aprra vgott lilahagymval, s alaposan sszeforgatjuk, flretesszk. 1 dkg vajat forrstunk, beledobjuk a szeletelt fokhagymt, ha sznt kapott, akkor kivesszk az olajbl, s az elre kivert, beszott hsszeletet kszre stjk. A petrezselyem zldet aprzzuk, s felforrstott 1 dkg vajban t melegtjk, de tovbb nem hkezeljk! A megftt burgonyt a vajas petrezselyemmel tforgatjuk, a fokhagyms hssal s a paradicsom saltval fogyasztjuk.
Uzsonna: mazsola turmix
Hozzvalk:
2 dl tej
5 dkg mazsola
zls szerint rlt fahj
Elkszts:
Az alapanyagokat habosra turmixoljuk.
Vacsora: zldsges rizs salta
Hozzvalk:
5 dkg ftt fehr rizs
10 dkg prhagyma
10 dkg zeller
20 dkg knai kel
1 dkg fszervaj
zls szerint zldsg fszerkeverk
Elkszts:
A rizst megfzzk, s tlba tesszk, 2 evkanl fzvzzel meglocsolva. A zldsgeket finomra reszeljk, s a fszer vajon ppen csak tfuttatjuk. A kszre ftt alapanyagokat sszekeverve fogyasztjuk
5. nap
Reggeli: szll, sajtos puffasztott bzaszelet
Hozzvalk:
2 dl 100%-s szll
1 db puffasztott bzaszelet
2 dkg gomolya sajt
Elkszts:
A sajtot a bzaszelettel fogyasztjuk.
Tzrai: mazsols rpa
Hozzvalk:
2 dkg mazsola
10 dkg reszelt srgarpa
Elkszts:
A hozzvalkat sszekeverjk.
Ebd:parajos sajt krmleves
Hozzvalk:
1 tasak sajt krmleves
20 dkg parajpr
Elkszts:
A parajprt felmelegtjk, s lecsepegtetjk. A sajt krmlevest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a parajprt, s az elkszlt levessel lentjk, elkeverjk
Uzsonna: bann
Hozzvalk: 10 dkg bann
Vacsora: uborks burgonyasalta
Hozzvalk:
1 dl kefir
20 dkg csemege uborka
15 dkg ftt burgonya
zls szerint s, kapor, fokhagyma
Elkszts:
Az uborkt lereszeljk a kefirrel, s zls szerinti fszerekkel sszekeverjk. A burgonyt durva metltre vgjuk, s az uborks krmmel sszekeverjk.
6. nap
Reggeli: virsli kenyrrel, paradicsomlvel
Hozzvalk:
5 dkg ftt virsli
5 dkg rozsos kenyr
2 dl 100%-s paradicsoml
Tzrai: mzes eper
Hozzvalk:
20 dkg eper
2 dkg mz
Elkszts:
A megtiszttott epret mzzel megcsorgatva fogyasztjuk.
Ebd: joghurtos gomba, abonettel
Hozzvalk:
2 dl joghurt
30 dkg friss szeletelt vagy konzerv szeletelt gomba
2 db norml abonett
zls szerint s, fehr rlt bors
Elkszts:
A joghurtot zls szerint fszerezzk. A gombt lecsepegtetjk, s tlba tesszk, a fszeres joghurttal tkeverjk. Abonettel fogyasztjuk.
Uzsonna: tejcsoki
Hozzvalk:
2 dkg tejcsoki
Vacsora: trs jgsalta
Hozzvalk:
30 dkg jgsalta
5 dkg tr
1 dl r
zls szerint s, majoranna,
Elkszts:
A jgsaltt falatnyi darabokra tpkedjk, tlba tesszk. A tbbi hozzvalt zls szerint fszerezve alaposan sszekeverjk, majd a saltra ntjk.
7. nap
Reggeli:cseresznys- rozsos joghurt turmix
Hozzvalk:
15 dkg friss vagy mirelit cseresznye
2 dkg natr rozspehely
1 dkg mz
Elkszts:
A hozzvalkat sszeturmixoljuk.
Tzrai: srgarpa l
Hozzvalk:
2 dl 100%-s srgarpa l
Ebd: karfiolos zldsg krmleves
Hozzvalk:
20 dkg karfiol
1 tasak zldsg krmleves
Elkszts:
A karfiolt kszre fzzk. A zldsg krmlevest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a ftt karfiolt, s az elkszlt levessel lentjk, elkeverjk
Uzsonna: mazsols tr
Hozzvalk:
5 dkg mazsola
10 dkg tr
Elkszts:
A mazsolt megmossuk, majd ppen ellep vzbe ztatjuk 5 percre, majd hozzkeverjk (az ztat lvel egytt)a trt.
Vacsora: Sajt fondue brokkolival
Hozzvalk:
30 dkg ropogsra (azaz nem szabad agyon fzni!!!) ftt brokkoli
2 dkg fszer vaj
5 dkg gomolya sajt
1 dl tejfl
Elkszts:
A vajon felolvasztjuk a sajtot, s a tejfllel elkeverjk. A brokkolit belemrtogatva fogyasztjuk
8. nap
Reggeli: zldsges r, kiflivel
Hozzvalk:
2 dl r
1 db kifli
1 dkg petrezselyem zld
20 dkg reszelt retek
Elkszts:
Az rt sszekeverjk a retekkel, s zestjk az aprra vgott petrezselyemmel. A kiflivel fogyasztjuk.
Tzrai: srgabarackl
Hozzvalk:
2 dl srgabarack nektr
Ebd: knai keles, rps marhahsleves
Hozzvalk:
1 tasak marhahs leves
10 dkg friss, vkonyra szeletelt knai kel
15 dkg konzerv bbirpa
Elkszts:
A marhahs levest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a szeletelt knai kelt, s a bbirpt, majd az elkszlt forr levessel lentjk, elkeverjk.
Uzsonna: bann, mogyor
Hozzvalk:
10 dkg bann
1 dkg natr mogyor
Vacsora: natr halfil, parajos kevert burgonya
Hozzvalk:
10 dkg tonhal fil
20 dkg ftt burgonya
20 dkg parajpr
1 dkg olaj
1 dkg vaj
zls szerint s, halfszerkeverk
Elkszts:
A burgonyt kszre fzzk. A parajt natran megfzzk. A parajt s a burgonyt zls szerint szzuk s alaposan sszekeverjk, vajjal tovbb keverjk.
A halat megszrjuk a fszerkeverkkel. A felforrstott olajon kszre stjk. Egytt fogyasztjuk.
9. nap
Reggeli: anansz turmix, abonett
Hozzvalk:
20 dkg friss vagy konzerv anansz
2 dl tej
2 db abonett
Elkszts:
Az ananszt a tejjel sszeturmixoljuk. Abonettel fogyasztjuk.
Tzrai: sajt retekkel
Hozzvalk:
5 dkg gomolya sajt
10 dkg retek
Ebd: sprga krmleves sprgval dstva
Hozzvalk:
1 tasak sprga krmleves
25 dkg lecsepegtetett ftt vagy konzerv sprga
Elkszts:
A sprga krmlevest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a karikzott sprgt, majd az elkszlt forr levessel lentjk, elkeverjk.
Uzsonna:csoki, almal
Hozzvalk:
2 dkg tejcsoki
1 dl 100%-s almal
Vacsora: papriks krumpli, csemege uborka
Hozzvalk:
5 dkg virsli
20 dkg burgonya
5 dkg vrshagyma
1 dkg olaj
20 dkg csemege uborka
zls szerint: s, rlt bors, rlt kmny, piros paprika
Elkszts:
Az aprra vgott hagymt az olajon megfuttatjuk, zls szerint fszerezzk, a hasbra vgott burgonyt hozzadjuk, s ppen ellep vzzel felntve majdnem kszre fzzk. Hozzadjuk a karikra vgott virslit, s kszre fzzk. Csemege uborkval fogyasztjuk.
10. nap
Reggeli: kaka, svdgomba salta, pirts
Hozzvalk:
2 dl tej
1 dkg kaka
2 dkg mz
5 dkg rozsos kenyr
5 dkg prhagyma
5 dkg paradicsom pr
20 dkg ftt szeletelt vagy konzerv szeletelt gomba
zls szerint: s, rlt bors, rlt kmny, piros paprika, majoranna
Elkszts:
A kakaport, s a mzet bgrbe tesszk, s forr kakaval alaposan elkeverjk. A vkonyra szeletelt prt szzuk, fszerezzk s a paradicsomprvel, lecsepegtetett szeletelt gombval alaposan sszekeverjk. Pirts kenyrrel fogyasztjuk.
Tzrai: feketeribizlis tr
Hozzvalk:
20 dkg ribizli (lehet fagyasztot is)
5 dkg tr
2 dkg mz
Elkszts:
Az alapanyagokat sszekeverjk.
Ebd: kapros tkehal, zelleres rizs
Hozzvalk:
10 dkg tonhal fil
20 dkg friss reszelt zeller
5 dkg ftt fehr rizs
1 dkg olaj
1 dkg vaj
zls szerint s, halfszerkeverk, kapor
Elkszts:
A rizst kszre fzzk. A friss reszelt zellerrel, s a vajjal tovbb keverjk.
A halat megszrjuk a fszerkeverkkel, kaporral. A felforrstott olajon kszre stjk. Egytt fogyasztjuk.
Uzsonna: jgkrm
Hozzvalk:
10 dkg csokis jgkrm
Vacsora: mustros sajtos salta
Hozzvalk:
5 dkg mustr
1 dl natr joghurt
3 dkg reszelt parmezn
20 dkg jgsalta
10 dkg lila lolo rosso salta
10 dkg ruccola salta
Elkszts:
Az ntethez a joghurttal elkeverjk a mustrt. A saltkat sszetpkedjk, s tlba rakjuk. Az ntettel lentjk, tkeverjk, s a sajttal megszrjuk.
11. nap
Reggeli: falusi reggeli
Hozzvalk:
10 dkg prhagyma
10 dkg gomba
10 dkg ftt burgonya
1 db tojs
2 dkg olaj
zls szerint: s, rlt bors,
Elkszts:
A felszeletelt hagymt, gombt a forr olajon megpirtjuk, hozzadjuk a kockzott burgonyt, zls szerint fszerezzk. A tojs habosra keverjk, s rntjk a forr zldsgekre, dermedsig stjk.
Tzrai: alma, mandulval
Hozzvalk:
15 dkg alma
1 dkg mandula
Ebd: rakott cukkini
Hozzvalk:
30 dkg cukkini,
2 x 1 dkg olaj,
10 dkg sovny darlt serts hs,
2 dkg zabpehely,
s, kapor,
0, 5 dl tejfl
zls szerint: s, rlt bors, kapor,
Elkszts:
Elszr a tltelket keverjk be. A sovny darlt hst a, 10 percig ss vzben elfztt s kinyomkodott zabpehellyel, zls szerint sval, borssal, kaporral bekeverjk, s flre tesszk.
A cukkinit hjastl hosszban felszeleteljk s kiss megszva 1 dkg forr olajon a szeletek mindkt oldalt hirtelen megpirtjuk kb. 1 –1 perc alatt. Elmelegtjk a stt. Utna a cukkini szeleteket pici olajjal kikent hll tlba helyezzk /2 –3 szelet kivtelvel/, majd megrakjuk a tltelkkel. Lefedjk a maradk cukkini szeletekkel, s a tetejt a tejfllel megkenjk. Betesszk az elmelegtett, forr stbe s 30 perc alatt kszre stjk. Melegen fogyasztjuk.
Uzsonna: csoki fondue
Hozzvalk:
2 dkg tejcsoki
1 db 10 ml-s kvtejszn
20 dkg kivi
Elkszts:
A csokit mokkscsszbe trdeljk, lentjk a tejsznnel, s mikrban felolvasztjuk(1-2 perc). A kivit felkockzzuk, s a csokiba mrtogatva megesszk.
Vacsora: srgarps trkrmes abonett, cklal
Hozzvalk:
2 dl cklal
15 dkg reszelt srgarpa
5 dkg tr
2 db Abonett
zls szerint: s, petrezselyem zld
Elkszts:
A reszelt rpt tkeverjk a trval, szksg szerint zestjk. Az abonettre halmozva fogyasztjuk.
12. nap
Reggeli: sonks zsemle, paradicsommal
Hozzvalk:
1 db zsemle
3 dkg gpsonka
1 dkg margarin
15 dkg paradicsom
Elkszts:
A kettvgott zsemlt margarinnal megkenjk, sonka szeleteket beletesszk, s paradicsommal fogyasztjuk.
Tzrai: bodzal
Hozzvalk:
2 dl bodza nektr
Ebd: zldbabos zldsg krmleves
Hozzvalk:
20 dkg friss vagy konzerv zldbab
1 tasak zldsg krmleves
Elkszts:
A zldbabot lecsepegtetjk, vagy roppansra fzzk. A zldsg krmlevest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a ftt zldbabot, s az elkszlt levessel lentjk, elkeverjk
Uzsonna: mazsola – mogyor dikcsemege
Hozzvalk:
5 dkg mazsola
1 dkg natr amerikai mogyor
Vacsora: hagyms trt burgonya, virsli
Hozzvalk:
5 dkg virsli
20 dkg ftt burgonya
10 dkg prhagyma
10 dkg lilahagyma
1 dkg olaj
1 dkg vaj
zls szerint s, rlt fehrbors
Elkszts:
A burgonyt kszre fzzk. Az aprzott hagymkat az olajon kszre proljuk, s a burgonyval alaposan sszekeverjk. zls szerint fszerezzk.
A virsli beirdaljuk, majd mikrban kszre proljuk. Egytt fogyasztjuk.
13. nap
Reggeli: bunds kenyr, srgarpa l
Hozzvalk:
5 dkg rozsos kenyr (2 vkony szeletnek)
2 dl 100%-s srgarpa l
2 db nyers tojsfehrje
2 dkg olaj
zls szerint s
Elkszts:
A tojsfehrjket zls szerint szzuk, alaposan felverjk, a kenyrszeleteket megforgatjuk benne. A forr olajon mindkt oldalukat hirtelen megstjk. A srgarpa lvel fogyasztjuk.
Tzrai: krte
Hozzvalk: 15 dkg krte
Ebd: kelbimbs fokhagyma krmleves
Hozzvalk:
1 tasak fokhagyma krmleves
25 dkg kelbimb
Elkszts:
A kelbimbt kszre fzzk. A fokhagyma krmlevest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a ftt kelbimbt, s az elkszlt levessel lentjk, elkeverjk
Uzsonna: kaka gazdagon
Hozzvalk:
1,5 dl tej
1 dkg kaka
2 dkg mz
5 dkg bann
zls szerint: rlt fahj
Elkszts:
A bannt villval sszetrjk, rlt fahjjal zestjk. A kakaport, s a mzet bgrbe tesszk, s forr kakaval alaposan elkeverjk. A fahjjas bannnal dstjuk.
Vacsora: parajos tszta salta
Hozzvalk:
5 dkg ftt durum penne tszta
20 dkg parajpr
0, 5 dl natr joghurt
zls szerint s, fokhagyma
Elkszts:
A tsztt megfzzk, s tlba tesszk. A parajt bezestve kszre proljuk. A kszre ftt alapanyagokat, s a joghurtot sszekeverjk.
14. nap
Reggeli: sajtos alma salta, puffasztott rizsszelet
Hozzvalk:
10 dkg piros alma
10 dkg zld alma
5 dkg gomolya sajt
1 db puffasztott rizsszelet
Elkszts:
A almkat durvra reszeljk, s a sajtot a tetejre morzsoljuk, a puffasztott szelettel fogyasztjuk.
Tzrai: grapefruit l
Hozzvalk:
2 dl 100%-s grape fruitl
Ebd: zelleres zeller krmleves
Hozzvalk:
1 tasak zeller krmleves
20 dkg friss, vkonyra reszelt zeller
Elkszts:
A zeller krmlevest elrs szerint elksztjk, de 0, 5 dl – vel tbb vzzel! Tlba tesszk a zellert, s az elkszlt levessel lentjk, elkeverjk
Uzsonna: jgkrm
Hozzvalk:
10 dkg vanlia jgkrm
Vacsora: paradicsomos burgonyasalta, parmezn sajttal
Hozzvalk:
20 dkg friss paradicsom,
15 dkg ftt burgonya
3 dkg reszelt parmezn sajt
zls szerint s, rlt fehr bors, petrezselyem zld
Elkszts:
A ftt burgonyt, s a paradicsomot felkarikzzuk, s tlba tesszk. zls szerint fszerezzk, majd a reszelt sajttal megszrjuk.
(Laki Anita dietetikus)
forrs:
http://www.wellnesscafe.hu/dieta/200703/14_napos_lugosito_etrend
|
|
|
DESSGEK

A lgost tpllkozs sorn kettfle destszer elfogadott. Az egyik a STEVIA, ezt egyes bioboltokban lehet kapni. A stevia az egyetlet dstszer, ami lgost teht gyakoratilag korltlanul fogyaszthat, s megfelel adagolsnl, nincs semmilyen mellkze.Vagy a cikribl kszlt destszerek is jk, ha tallunk ilyet. FIGYELEM! A Stevia nagyon des, ezrt nagyon kis mennyisg (kshegynyi) szksges csak belle. Stevit lehet kapni por, csepp, tabletta vagy szraz nvny formjban. Minden telnl rdemes ksrletezni a mennyisgt illeten.
Amennyiben az dessgeket mzzel ksztjk, akkor az savast lesz, ami nem olyan nagy problma (heti 1-2 alkalommal), ha amgy a lgos trendet kvetjk. De akik azrt folytatnak lgost tpllkozst, hogylefogyjanak, azoknak nem javaslom az dessgeket, amik liszttel s mzzel kszlnek. Ezek a stik akr 1 htre is megllthatjk a fogykrt.
Tallhatunk itt mg teljes kirls lisztbl kszlt, kzepesen savast dessgeket is. Klnleges alkalmakra, nnepekre, a csaldnak vagy gyerekeknek inkbb ezeket ksztsk, mint a hagyomnyos, cukros, lisztes stemnyeket.
Capuccino
1-2 tk bio gabonakv vagy tnklykv
2dl forr vz
0,5-1 dl tnklytej vagy fggknek: sovny tej
kis fahj vagy kakpor
1-2 tabletta stevia zls szerint
A kvt szoksosan, mint egy nescaft elksztjk, rntjk a forrvizet a kvra s a stevira, elkeverjk, majd hozzntjk a (felmelegtett felhabostott) tejet, megszrjuk kis fahjjal vagy kakaporral.
Figyelem! Ez a kv nem tartlamaz koffeint, ezrt ebbl a szempontbl korltlanul fogyaszthat s tnyleg finom. De azrt a kmhatsa enyhn savas, ezrt nem javaslom a fogykrzknak a napi 2 liter elfogysztst.
Megjegyzs: ennek a kvnak az ze termszetesen ms, mint a sima kv. De! ha egy meleg italnak fogjuk fel, akkor nagyon gyorsan hozz lehet szokni, s pr ht utn az ember nem veszi szre, hogy mst iszik, st a lgos letmddal ez a fajta kv jobban fog zleni, mint a sima kv. Csak id krdse...
Forrcsoki
1 tk bio natur kakapor, nem cukrozott
1,5-2dl forr vz
0,5-1 dl tnklytej vagy sovny tej
kis fahj vagy kakpor
1-2 tabletta stevia zls szerint
Rntjk a forrvizet a kakara s a stevira, elkeverjk, majd hozzntjk a (felmelegtett felhabostott) tejet, megszrjuk kis fahjjal vagy kakaporral.
Figyelem! A kaka por kmhatsa savas, ezrt nem javaslom a fogykrzknak a forrcsoki napi fogysztst. De gyerekeknek, vagy hetente 1x 2x nyugodtam lehet fogysztani. Sokkal jobb ez a vlaszts, mint a hagyomnyos, cukros, adalkszeres, tejes kakak. Karcsonykor tehetnk bele 1-2 csepp friss narancslevet az zests kedvrt.
Mandulatej (dessgnek is)
4 cssze friss nyers mandula
tiszttott vz
ni nylon harisnya
jszakra ztassuk be a mandult. Msnap a mandult turmixgpbe tesszk, ktszeres vzmennyisggel nagy sebessgen turmixoljuk. Utna tszrjk a harisnyn (tiszta!)egy tlba. Igny szerint hgthatjuk vzzel. desthetjk Stevival. Htve troland, 3 napig elll. A megmaradt mandult brradrknt is hasznlhatjuk. (Knyelmesebb olvasink meg is vsrolhatjk a mandulatejet a bioboltokban, csak figyeljnk r, hogy ne a cukrozott fajtt vegyk.)
Avokd pudding
1 avokd
2 dl mandulatej
1-2 szem stevia
kis vanlia s vagy fahj
2 ek rlt mandula
Az avokdt felkockzzuk, s sszeturmixoljuk a manulatejjel, a stevival s a vanlival (vagy fahjjal), amg krmes llag nem lesz. A tetejt megszrjuk a darlt mandulval. Nyron turmixolhatunk bele jgkockkat is.
Nagyon finom, zletes, laktat s teljesen lgost dessg lesz belle, nyugodtan fogyszthatjk fogykrzk akr minden nap.
Megjegyzs: az zn vltoztathatunk, ha tesznk bele kakaport, vagy ms, kevsb savas gymlcsket. Ha htbe tesszk, kicsit megdermed, s gy fagyi lesz belle.
Eperturmix
2-3 dl natr szjatej vagy mandulatej vagy tnklytej
pr szem friss eper
1-2 szem stevia
5-6 jgkocka
A hozzvalkat sszeturmixoljuk, amg krmess nem vlik. Hozzadott szja tejjel vagy jgkockval srtjk, illetve hgtjuk a turmixot.
Manduls kles
1 cssze kles
2 cssze vz
1 bgre natr tnklytej, vagy szjatej
½ vanlia rd
hmozott mandula
1-2 szem stevia (vagy kshegynyi, ha por alakban van)
s
A klest tmossuk, s a 2 cssze vzbe feltesszk fni, kicsit megszzuk. Amikor a kles puhulni, sztnylni kezd, akkor hozzntjk a tejet s a vanliardbl kikapart vanliamagocskkat, s a stevit. Kszre fzzk, hogy a kles felvegye az sszes folyadkot s kss legyen.
A mandult ledarljuk s amikor hlni kezd a kles, sszekeverjk vele. Hidegen is kitn. (Utlag is desthetjk, ha szksges)
Fahjas, Kkuszos Kles
1 cssze kles
3 cssze kkusztej vagy ms gabonatej
½ vanlia rd (nem felttlenl szksges)
kkuszreszelk
1-2 szem stevia (vagy kshegynyi, ha por alakban van)
s, fahj
A klest tmossuk, s a 3 cssze tnkly- vagy kkusztejben feltesszk fni, kicsit megszzuk. Hozztesszk a vanliardbl kikapart vanliamagocskkat, a fahjat s a stevit. Kszre fzzk, hogy a kles felvegye az sszes tejet s kss legyen.
Amikor hlni kezd a kles, belekeverjk a kkuszreszelket zls szerinti mennyisgben.(Utlag is desthetjk, ha szksges)
Megjegyzs: kkuszgolykat kszthetnk, ha a meleg klest miutn sszekevertk a kkusszal, kis golykat formlunk belle s megforgatjuk a kkuszreszelkben, vagy darlt mandulban, diban majd hagyjuk kihlni.
Mkos Kles
1 cssze kles
3 cssze natr szjatej (vagy kkusztej vagy ms gabonatej)
½ vanlia rd (nem felttlenl szksges)
darlt mk
stevia, vagy mz
s, fahj
A klest tmossuk, s a 3 cssze tejben feltesszk fni, kicsit megszzuk. Hozztesszk a vanliardbl kikapart vanliamagocskkat, s az destt, vagy kevs mzet. Kszre fzzk, hogy a kles felvegye az sszes tejet s kss legyen.
Amikor hlni kezd a kles, belekeverjk a stevis mkot (vagy mzzel elkevert mkot) zls szerinti mennyisgben.
Mzeskalcs
Tszta:
50 dkg durumliszt
25 dkg mz
1 kk szdabikarbna
rlt fahj rlt szegfszeg (vagy bio mzeskalcs fszer-keverk)
15 dkg margarin (bio, nvnyi)
Dszts:
mandula, di, mazsola
A lisztet s a langyosra melegtett mzet a fszerekkel s a vzzel masszv gyrjuk, majd kb. 8 mm vastag lepnny nyjtjuk. Tetszs szerinti formjra szaggatjuk (szv, csillag, baba stb.) s kvnsg szerint dsztjk. Elmelegtett stben, kzepes lngon stjk ki a stemnyeket - tetejket sts kzben ktszer-hromszor mz s vz hg keverkvel kenjk meg, hogy fnyes bevonatot kapjon. Nagyon finom lesz!
Kposzts pogcsa
4 cssze teljes rls tnklyliszt
fl fej kposzta
1 cssze pirtott szezmmag
1 kk szdabikarbna
fl cssze hidegen sajtolt olaj
A kposztt aprra vgjuk, megdinszteljk. A tbbi hozzvalbl vz hozzadsval knnyen nyjthat tsztt gyrunk, majd belekeverjk a kposztt. Kinyjtjuk, kssel bekockzzuk, s pogcskat szaggatunk. Elmelegtett stben, kzepes lngon szrsprbig stjk.
Piskta alap
25 dkg teljes kirls tnklyliszt
25 dkg durumliszt
2 dl mz
1 kk fahj
2 kk szdabikarbna
1 citrom leve
1 dl hidegen sajtolt olaj
A szdabikarbnt elkeverjk a citrom levben. Az sszes hozzvalt egy nagy tlba tesszk s botmixerrel sszeturmixoljuk. Annyi vizet adunk hozz, hogy sr, de folys tsztt kapjunk. A masszt stformba ntjk s elmelegtett stbe tesszk. 15 percig nagy lngon, utna kb 40 percig kzepes hmrskleten stjk.
Tipp: ha a tsztt kettvlasztjuk, s az egyik felbe karobport vagy natur kakaoport tesznk, majd vegyesen a tepsibe tesszk, „tarka-tsztt" kapunk. Dsthatjuk a tsztt zls szerint mazsolval, mkkal, napraforgval, di s manduladarabokkal stb. Tehetjk gymlcskenyr stformba, vagy muffin stpaprokba.
A fszerezst vltozatosabb tehetjk pl.: koriander, szegfszeg, gymbr, vagy deskmny hozzadsval.
Manduls csokis Muffin
400 g tnklyliszt
80 g csokold
80 g plmazsr
40 g durvra vgott mandula
40 g mz
A liszthez hozzadjuk a szdabikarbnt, majd a tbbi alapanyagot. Alaposan sszekeverjk, muffin stformkba tltjk s 160 c fokos stben megstjk.
|
FASRTOK, FELTTEK
Az olajban sts nem igazn javasolt a lgost letmd szerint lknek, de nha vltozatoss lehet tenni az tkezst ilyen jelleg fasrtokkal, vagy slt zldsgekkel. A fasrtok egy rszt lehet tepsiben is, olaj nlklstni, ez a jobb s egszsgesebb megolds.
Prklt
Szrtott szjakockk
A szrtott szjakockt a zacskjra rt hasznlati utasts szerint vzbe kell ztatni, majd ugyan gy kezelhetjk, mint a hst. Sima prklt recept szerint elksztjk pirospaprikval, fszerekkel.
Megjegyzs: szrtott szjt nem csak felkockzva, de apr darabokban is lehet kapni, gy „darlt hsknt" felhasznlhat tltelkekhez, fasrtokhoz, s a csilis babhoz. (Ld.: elz fejezet, Egytltelek) Vagy nagyobb darabokban is kaphat, mibl tenyrnyi nagysg grillezett vagy slt „hsokat" lehet kszteni az otthon lv szakcsknyvek hsos receptjei alapjn.
Panr - tletek
1. Srgabors vagy csicseribors lisztet vzzel palacsintatszta srsgre kevernk, s ebbe forgatjuk bele a zldsgeket, majd kistjk ket.
2. Zabkorpba forgatjuk a fasrt darabokat
3. Hromfzis panr: teljes kirls lisztbe, ezutn tkezsi kemnytvel csommentesre elkevert vzbe, vgl leszt nlkli zsemlemorzsba vagy szezmmagba, vagy zabkorpba forgatjuk az alapanyagokat. (kzepesen savas)
Keverhetnk zls szerinti fszereket is a panrtsztba, (pl: vegamix)Klnleges zhatst rhetnk el
Tofu: a tofu egy szjbl kszlt, magas fehrjetartalm tel. Fehr szn, semleges z, sajtknt, trknt, vagy hsknt is fogyaszthat fszerezstl fggen. n maximum heti 1-2 alkalommal javaslom a fogyasztst. Nem szksges minden nap ezt fogysztani hs helyett.
A tofu helyett lehet fogysztani tnklybl kszlt bzahst is. Ezt heti 3-4 alkalommal javaslom maximum, mert nem minden esetben lgost ez a gabona, csak ha 3 hnaposnl frissebb szemekbl kszlt.
Rntott „hs"
1darab tofu (kis tglaformban kaphat s lehet zldhagyms, vagy pritaminpapriks zests)
Hromfzis panr (ld.:fent)
olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
A tofut kb. 1 cm vastag szeletekre vgjuk, a fent lert mdon bepanrozzuk (a panrt fszerezzk)s olajban kistjk.
Brmilyen fzelk, ftel, grillezett zldsgek s friss salta mell is fogyaszthatjuk.
Grillezett „husi" falatkk
1 tofu (lehet zldhagyms, vagy pritaminpapriks zests)
s, bors, piros paprika, majornna
A tofut kis hasbokra vgjuk, fszerezzk, majd a grillstn tstjk. Brmilyen fzelk, ftel, grillezett zldsgek s friss salta mell is fogyaszthatjuk.
Falafel golyk petrezselymes zldborsval
200 g csicseribors
800 g zldbors
2-3 fej vrshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
30 g barnarizs-liszt
koriander
rmai kmny
petrezselyemzld
s
olaj
A csicseriborst 6-8 rra beztatjuk, s szott vzben puhra fzzk. A megftt borst ppestjk, hozzadjuk a finomra vgott vrshagymt, fokhagymval, korianderrel, rmai kmnnyel fszerezzk, egy kevs liszttel formzhat masszv gyrjuk. A masszbl kis golykat formzunk, s forr olajban megstjk, vagy kiolajozott tepsiben megstjk. A zldborst, kevs olajban ers tzn vegesre proljuk, szzuk, megszrjuk finomra vgott zldpetrezselyemmel s a Falafel golykkal egytt tlaljuk.
Magyaros klesfasrt kposztval
400 g kles
120 g vrshagyma
800 g fejes kposzta
pirospaprika
fokhagyma
kmny
s
olaj
A klest egy lbasban szrazon megpirtjuk, majd msflszeres mennyisg forrsban lv vzzel felntjk, megfzzk, majd lefedjk s 10 percig duzzasztjuk. A vrshagyma egy rszt finomra vgjuk, s kevs olajban aranysrgra pirtjuk, a tzrl levesszk, hozzkeverjk a pirospaprikt, kevs vzzel felntjk, s a tzre visszatve beforraljuk. A megduzzadt kleshez keverjk a prkltalapot, fszerezzk fokhagymval, rlt kmnnyel, szksg esetn szzuk. A masszt alaposan sszekeverjk, majd gombcokat formzunk belle, melyeket kevs forr olajban megstnk, vagy a stben tstjk. A msik adag vrshagymt szeletekre vgjuk, kevs olajban aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a vkony metltre vgott kposztt, szzuk, rlt kmnnyel fszerezzk kevs citromlvel zestjk s puhra proljuk.
A kis fasrtgolykat a kposztval egytt tlaljuk.
Lencsefasrt egyben stve
1 cssze ftt lencse
1 cssze ftt barna rizs
1 finomra vgott kisebb hagyma
½ cssze durvra darlt mandula
rlt babrlevl, borsikaf, pirospaprika
Keverjk ssze fakanllal az sszes hozzvalt. ntsk kiolajozott s zabkorpval (vagy lesztmentes zsemlemorzsval) megszrt tepsibe, vagy gerincformba, majd 30 percig sssk lefedve s tovbbi 30 percig kitakarva.
Brokkoli fasrt vitaminsaltval
600 g brokkoli
2-3 fej vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
szerecsendi
120 g srgarpa
120 g zeller
80 g fejes kposzta
80 g prhagyma
120 g karalb
80 g pritamin paprika
120 g csra (retek, hagyma, lucerna)
40 g barnarizs-liszt
s
olaj
A brokkolit szott vzben puhra fzzk. Ppesre trjk, hozzadjuk a finomra vgott vrshagymt, szzuk, szerecsendival s zzott fokhagymval fszerezzk. Rizslisztet kevernk hozz, s fasrtot formzunk belle, majd tepsire tesszk, olajjal finoman meglocsoljuk s elmelegtett stben megstjk. A zldsgeket vkony metltre vgjuk, szzuk, citromlvel zestjk s olajjal bekeverjk. Tlalskor tetejre halmozzuk a csrkat.
Fokhagyms tofu pogcsk manduls brokkolival
480 g tofu
40 g rizsliszt
800 g brokkoli
80 g szeletelt mandula
s
A tofut villval sszemorzsoljuk, szzuk, zzott fokhagymval fszerezzk, s annyi rizslisztet kevernk hozz, hogy formzhat masszv vljon. A masszbl gombcokat formzunk, s olajozott tepsire tve 180 C fokos stben megstjk. A brokkolit szott, fokhagymval fszerezett vzben leforrzzuk, s leszrjk. Vagy kicsit megprolhatjuk, ha szeretnnk. A tofu pogcskat a brokkoli rzsk mell tesszk s a tetejre szrjuk a szeletekre vgott pirtott mandult.
Grillezett szeznmagos tofu ruccola mrtssal
60 dkg tofu
7 dkg szezmmag
3 dkg fekete szezmmag
Ruccola-mrtshoz
1 dl vz
5 dkg kapribogy
1 kk mustr (ld: arany fokhagyma mustr)
1 gerezd fokhagyma
½ citrom leve
10 dkg ruccola
1 dl olvaolaj
s
Pchoz
3 dl olvaolaj
1 csokor friss korianderlevl
1kk rlt koriandermag
10 db zld bors
½ mark oregano
Bepcoljuk a tofut. A pc alapanyagait sszekeverjk, beletesszk a szeletekre vgott tofut, 2-3 rra a htbe helyezzk. Elksztjk a ruccola mrtst. A mrtsalapanyagait sszeturmixoljuk. A szezmmagot megpirtjuk. A tofut olaj nlkl (mert a pc olajos) serpenyben vagy grillen megstjk. Szzuk, szezmmagban megforgatjuk. Tnyrokra rakjuk, mrtssal krbelocsoljuk.
Ropogs tofukocka
15 dkg tofu
25 dkg szezmmag
25 dkg hntolt, rlt mandula
1-2 ek citroml
1 ek olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
pirospaprika
A tofut kockra vgva beztatjuk tbb rra (akr egsz jszakra) a pirospapriks citromlbe. Egy tlban sszekeverjk a szezmot s a mandult, majd hozzadjuk a pcolt tofukockkat. Kicsit sszerzzuk, hogy a magok rtapadjanak. Kevs olajat felforrstunk, s a kockkat addig stjk, amg meg nem barnulnak. Sts kzben vatosan fordtgassuk a tofut, hogy minl kevesebb mag vljon le rla. Ami mgis levlik, azt sts utn a kockk kr szrhatjuk. Friss saltval, prolt vagy grillezett zldsgekkel, vagy rizs krettel is fogyaszthatjuk.
Parajos tofu gombcok torms prhagymval s srgarpval
400 g tofu
160 g paraj (friss spent)
40 g barnarizs-liszt
1-3 gerezd fokhagyma
120 g torma (ha lehet nem ecetes!)
240 g prhagyma
600 g srgarpa
A parajt kevs olajban ers tzn megfonnyasztjuk, szzuk, fokhagymval fszerezzk s lepirtjuk. A tofut villval ppesre trjk, hozzkeverjk a parajt, s annyi rizslisztet, hogy formzhat masszt kapjunk. A masszbl gombcokat formzunk, s kiolajozott tepsire tve 180 c fokos stben megstjk. A prt karikra vgjuk s kevs olajban ers tzn megpirtjuk, szzuk, hozzadjuk a tormt s sszekeverjk. A srgarpt karikra vgjuk, kevs olajon ers tzn vegesre pirtjuk, szzuk, s vzzel felntve majdnem puhra proljuk. A gombcokat a rpval s a prval tlaljuk.
Borsos tofu cskok vitaminsaltval
400 g tofu
160 g prhagyma
160 g zeller
160 g fejes kposzta
160 g srgarpa
80 g tkmag (natr)
citroml
s, olaj
bors
A tofut hasbokra vgjuk, szzuk, trtt borssal enyhn megszrjuk, kevs olajjal sszekeverjk, s pr rt hagyjuk pcoldni. A zldsgeket vkony metltre vgjuk, szzuk, citromlvel meglocsoljuk, sszekeverjk s tetejre szrjuk a tkmagot. A tofut kevs olajjal ers tzn gyorsan megpirtjuk s a vitaminsaltval tlaljuk.
|
FZELKEK
Habarsok
1. Kleslisztet , hajdinalisztet, teljeskirls tnklylisztet hasznlhatunk a habarsok elksztsekor. Ezeket tnklytejjel, szjatejjel vagy kkusztejjel, vagy szjatejfllel csommentesre keverjk (termszetesen fszerezzk) s hozzadjuk az telhez. (lgos habars)
2. Srgaborslisztet vagy csicseriborslisztet szjatejjel (vagy kkusztejjel vagy vzzel) csommentesre keverjk s hozzadjuk az telhez. (gy lgos habars)
3. Az telbl kivett kevs zldsget leturmixolunk s visszakeverjk az telhez. (lgos habars)
4. Teljes kirls tnklylisztet jl elkevernk szjajoghurtban, szjatejflben, vagy szjatejben s folyamatos kevergets mellett az telbe ntjk. (enyhn savas) Friss tnklyliszttel s kkusztejjel lgost!
Zldbabfzelk
40 dkg zldbab
1 fej hagyma
1 ek olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2,5 dl natr szjatej (vagy kkusztej vagy ms gabonatej)
1 tk klesliszt
s, bors, vegamix, csipet pirospaprika, (rlt)babrlevl
vz
Hagymt dinszteljk meg az olajon, majd tegyk hozz a feldarabolt zldbabot, s egy kis vizet, hogy flig ellepje s proljuk puhra.
A szjatejbe tegyk bele a kleslisztet s a fszereket, keverjk ssze s ntsk r a babra. Fzzk pr percig, amg besrsdik.
(Igny szerint lehet mg hozz nteni szjatejet, vagy kleslisztet is kzben, ha szeretnnk, hogy a fzelk srbb, vagy hgabb legyen.)
Karfiolfzelk
40 dkg karfiol
1 fej hagyma
1 ek olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2,5 dl natr szjatej (vagy kkusztej vagy ms gabonatej)
1 tk klesliszt
s, bors, vegamix, csipet pirospaprika, rlt szerecsendi
vz
Hagymt dinszteljk meg az olajon, majd tegyk hozz a feldarabolt karfiolt, s egy kis vizet, hogy ellepje ellepje s fzzk puhra.
A szjatejbe tegyk bele a kleslisztet s a fszereket, keverjk ssze s ntsk r a karfiolra. Fzzk pr percig, amg besrsdik.
(Igny szerint lehet mg hozz nteni szjatejet, vagy kleslisztet is kzben, ha szeretnnk, hogy a fzelk srbb, vagy hgabb legyen.)
Zldborsfzelk
30-40 dkg zldbors
2 szl srgarpa
1 fej hagyma
1 ek olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2,5 dl natr szjatej (vagy kkusztej vagy ms gabonatej)
1 tk klesliszt
s, bors, vegamix, csipet pirospaprika, majornna vagy lestyn, csipet rlt kmny
Hagymt dinszteljk meg az olajon, majd tegyk hozz a borst, s a rpt egy kis vizet, hogy ellepje s fzzk meg.
A szjatejbe tegyk bele a kleslisztet s a fszereket, keverjk ssze s ntsk r a borsra. Fzzk pr percig, amg besrsdik.
(Igny szerint lehet mg hozz nteni szjatejet, vagy kleslisztet is kzben, ha szeretnnk, hogy a fzelk srbb, vagy hgabb legyen.)
Lencsefzelk
30-40 dkg lencse (jszakra beztatva, de min. 2-3 rra beztatva)
1 fej hagyma
1 ek olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
2,5 dl natr szjatej (vagy kkusztej vagy ms gabonatej)
1 tk klesliszt
s, bors, vegamix, csipet pirospaprika, (rlt) babrlevl
Hagymt dinszteljk meg az olajon, majd tegyk hozz a lencst, s egy kis vizet, hogy ellepje s fzzk meg.
A szjatejbe tegyk bele a kleslisztet s a fszereket, keverjk ssze s ntsk r a lencsre. Fzzk pr percig, amg besrsdik.
(Igny szerint lehet mg hozz nteni szjatejet, vagy kleslisztet is kzben, ha szeretnnk, hogy a fzelk srbb, vagy hgabb legyen.)
Babfzelk
0,5 kg bab (vrs vesebab)
1 fej vrs hagyma
1 paprika
fl zellergum
3 szl rpa (vagy fehrrpa)
5 babrlevl, rlt kmny, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, s, bors
1 ek olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
fl citrom leve
A babot egy jszakn t tart ztats utn megfzzk babrlevllel s a kmnnyel.
A zldsgeket feldaraboljuk a vrs hagymval, olajban megpirtjuk, felengedjk kevs vzzel s megfzzk. A megftt zldsgeket sszeturmixoljuk, elkeverjk a megftt babbal, majd sszeforraljuk. Az ttrt fokhagymt a fzs vgn tesszk az telbe.
Babfzelk srgarpval
400 g vrs bab
600 g srgarpa
2 fej vrshagyma
20 g barnarizs-liszt
babrlevl
pirospaprika
s
olaj
petrezselyemzld
A babot 8-10 rra beztatjuk. A vrshagymt szeletekre vgjuk, kevs olajban aranysrgra pirtjuk, a tzrl levve hozzkeverjk a pirospaprikt, kevs vzzel felntjk. Hozzadjuk a beztatott babot, szzuk, babrlevllel fszerezzk s puhra fzzk. A rizslisztbl habarst ksztnk, a fzelkhez adjuk, s kiforraljuk. A rpt hasbokra vgjuk, kevs forr olajban vegesre pirtjuk, szzuk, s kevs vizet hozzntve puhra proljuk. A fzelket a rpval tlaljuk.
Paradicsomos-kposzta
1 kzepes fej kposzta
1 fej hagyma
kb. 220 gramm paradicsomsrtmny
2-3 tk klesliszt
s, bors, 1tk vegamix, petrezselyem, bazsalikom, vagy oregn
1 ek olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
Hagymt dinszteljk meg az olajon, majd tegyk hozz az aprra vgott kposztt, s egy kis vizet, hogy majdnem ellepje s lefedve fzzk meg. Amikor megpuhult, tegynk hozz 2 cssze paradicsomsrtmnyt. megmaradt 1 cssze paradicsomsrtmnyt keverjk ssze egy kis vzzel s a klesliszttel, meg a fszerekkel s ntsk hozz a kposzthoz, s fzzk meg.
(Igny szerint lehet mg hozz tenni kleslisztet vagy egy kis vizet kzben, ha szeretnnk, hogy a fzelk srbb, vagy hgabb legyen.)
Kelkposzta-fzelk
1 kelkposzta
kmnymag
olva olaj
fokhagyma
teljes kirls tnkly liszt vagy kles liszt
szjaszsz (Tamari)
4 ek kles s/vagy 1 tmb tofu
koriander, vagy gymbr, vagy majoranna.
Elkszts: Felaprtjuk kelleveleket, kevs vzben pr percig fzzk, kmnymagot is tesznk bele s olajon futtatott fokhagymappet.
Klesliszttel vagy tnkly liszttel besrtjk. Egy kicsit llni s hlni hagyjuk, majd fszeres szjaszsszal zestjk.
A tnyrra nyers kelleveleket aprtunk s arra szedjk a fzelket.
Elre ztatott klest fznk, melyet fed alatt vegamixxel megfznk. Ez A feltt a fzelk mell. Lehet tofut is stni a kles helyett. A tofut szeletekre vgjuk, meglocsoljuk szjaszsszal, kmnymagot, koriandert, vagy gymbrt, vagy majorannt tesznk a szeletekre s kevs olajon a natr felt megstjk.
|
GABONK
Fontos tudnival: A savast-lgost telek tblzatban lthat lgost gabonk csak akkor lgostak, ha frissek, teht 3 hnaposnl nem idsebbek. Ezt nha nehz megllaptani, hogy milyen friss a termk, de tmpontot adhat a csomagolson lv gyrtsi id, vagy a lejrat dtuma is, ha pl.: kt hnap mlva lejr a szavatossga annak a termknek, akkor mr nyilvn rgi s inkbb ne vsroljuk meg.
Quinoa
Nem kell megijedni a neve lttn, nagyon kedves kis telrl van sz. A quinoa dl-amerikai gabona, a kleshez hasonl, apr srga szem finom tel. Lehet, hogy mg nem tl gyakori a piacokon, de a bioboltokban ltalban kaphat, s az egyik (a hrombl) ami a lgost gabonk kz tartozik, ezrt fontos, hogy mindig legyen otthon belle. J hr: brmikor, brmennyit ehetnk belle, fogyni fogunk!
Magas tprtk, fehrjeds energia forrs (14%-a fehrje), rostban gazdag, valamint tallhat benne B- s E-vitamin, magnzium, foszfor, kalcium s vas. Nem tartalmaz glutnt,ezrt knnyen emszthet. Kszthetjk kretnek, ksnak, saltkba ftelnek vagy desszertnek is. Elkszthetnk belle mindent, amit rizsbl vagy klesbl ksztennk.
Quinoa fzsi alaprecept:
1.5 cssze quinoa megmosva
3 cssze vz
vegamix, s, fszerek, zls szerint
A quinot feltesszk hideg fszeres vzben fni, amikor leftt a vz, fed alatt hagyjuk llni 5 percig.
Megjegyzs: elkszthetjk gy is, hogy hagymt dinsztelnk, rtesszk a quinot, kicsit tmelegtjk, majd felntjk vzzel s megfzzk.
Barna rizs
(A basmati illetve a vad rizs javasolt leginkbb a lgost ditban, keverni is lehet ket.)
barna (vagy basmati )rizs
tengeri vagy himalaj s
A rizst j b vzben szrben, majd lbasban mossuk t.
ztassuk be 8-12 rra, gy lvezhetbb, puhbb lesz.
A barna rizs 2,5-szrs vzmennyisget ignyel. Lass tzn, lefedve puhra fzzk. Lehet kevergetni is kzben, de nem szksges. Hamarabb megpuhul, ha nem az elejn szzuk, inkbb a befejezs eltti idben keverjk bele a tengeri st.
Megjegyzs: a bioboltokban kaphat olyan bio barna rizs, aminek a hjt kicsit bemetszettk s gy gyorsabban megf, kb. 20 perc alatt. Ez r van rva a csomagolsra. Ez lenne az egszsges gyorsrizs!
Kles
1cssze megmosott kles
4 cssze vz
vegamix, s,
(petrezselyem, kapor stb., zls szerint fszerezhetjk)
A vizet felforraljuk, s a klest meg a fszereket hozztve lass tzn, lefedve fzzk. Kb. 20 perc alatt ksz.
gy is elkszthetjk, hogy hagymt dinsztelnk, majd a klest tforgatjuk rajta, felntjk vzzel, fszerezzk s megfzzk.
Megjegyzs: a kles az enyhn savast gabonk kz tartozik, de lettani hatsai nagyon jk ezrt nyugodtan fogyaszthatjuk heti 2-3 alkalommal.
Hajdina
1 cssze hajdina
3 cssze vz
1 kis fej vrshagyma
s, majornna, bazsalikom, kakukkf
kis olaj
A hajdint szrben, forr vzzel tmossuk, majd b vzbe tve, a feljv rszeket eltvoltjuk. Leszrjk s hromszoros vzmennyisggel felengedve, kevergetve kszre proljuk. A hagymt kln megdinszteljk, majd megforgatjuk benne az megftt hajdint s fszerezzk.
Megjegyzs: elkszthetjk gy is, hogy kis olajon megpirtjuk, utna ntjk fel vzzel s megfzzk. Amikor mr majdnem megftt (csak egy kis vzmennyisg van az aljn)tehetnk bele zzott fokhagymt, a fszereket. Majd a vgn keverjnk hozz csiliport, s friss petrezselyemmel tlaljuk. rdemes mindkt elksztsi mdot kiprblni, klnbz vgeredmnyt kapunk.
|
FTELEK
Lgost zldsgfazk
40 dkg jburgonya
1 db tk, kisebb zsenge tkt vlasszunk.
1 szl srgarpa
1 db padlizsn
1 szl fehrrpa
1 fej fokhagyma
2 fej hagyma
1 csokor petrezselyemmel
1 tk rmai kmny
1 tk csps pirospaprika
Olvaolajon pirtsuk meg az egyik fej, karikzott hagymt s a fszereket.
5 dl ss vzben megfzzk a msik fej hagymt, megtiszttott felaprtott zldsgeket s megtiszttott fokhagymagerezdeket. Ha megpuhultak a zldsgek, ntsk bele a serpeny tartalmt s fzzk ssze. Sr llag fzelket kell kapnunk.
Tnklybzbl kszlt pitval vagy kenyrlngossal fogyasztjuk. Petrezselyem helyett ki lehet prblni nha menta levelet.
Borsslt
20 dkg friss bors
10 dkg srgabors liszt
1 csipet stpor
Ss vzben fzzk meg a borst, majd a srgabors lisztet zestjk sval, csipetnyi stporral, rlt rmai kmnnyel s hozzadunk annyi vizet a bors levbl, hogy palacsinta llag tsztt kapjunk. A tsztt jl eldolgozzuk s hozzadjuk a borst. A masszbl kanlnyi adagokat formlva beletesszk forr olajba, s mind kt oldalt aranysrgra stjk. Itassuk le rla a felesleges olajat. sszevgott mentalevllel megszrjuk. Csps paradicsommrtssal, vagy avokdkrmmel tlaljuk.
Brokkolis manduls palacsinta
600g brokkoli
80g szeletelt mandula
12 g fokhagyma
200g tnklyliszt (teljes kirls)
600g srgarpa
2 ek olva olaj
himalja s
csipetnyi szerecsendi
Ksztsnk palacsinta tsztt a tnklylisztbl, olajbl, vzbl s hagyjuk llni 20 percet, ezutn sssnk belle palacsintt. A brokkolit zzott fokhagymval, szerecsendival zestsk, szzuk, majd proljuk majdnem puhra.
Tltsk meg a palacsintt a brokkolival, hajtogassuk ssze s tegyk bele egy stbe. Locsoljuk meg olajjal s szorjuk meg a mandulval. Forr stben sssk meg. Tlaljuk karikra vgott, prolt srgarpval.
Megjegyzs: azoknak akik komolyabb lgost ditt vgeznek, nem ajnlom ezt az telt a palacsinta miatt, viszont ha szeretnl finom kiads ebdet fzni a csaldodnak, akkor szvbl ajnlom.
Lecs
Lecst kszthetnk hagyomnyos mdon paradicsom s paprika, valamint vrshagyma felhasznlsval. Amennyiben konzerv formjba szereztk be a bio lecst, gy kis hagymt dinsztelnk, rntjk a lecst s felmelegtjk.
Tipp: tehetnk hozz babot, friss zellerszrat (kicsit tprolva a hagymval) vagy egyb zldsgeket s quinoval, klessel, barna rizzsel, vagy tofu mell tlalhatjuk. Tartalmas, finom tel.
Kles-Lencse
teltrstsi szemlletnkben j tudni, hogy a GABONANEMEK s a HVELYESEK (bab, bors, lencse) egyttes fogyasztsval, TELJES RTK FEHRJHEZ jutunk.
2 cssze ftt kles
2 cssze ftt lencse
fszerek zls szerint: himalja s, paprika, bors, vegamix, petrezselyem stb.
A ftt klest hozzadjuk a ftt lencshez, s fogyaszthatjuk is. A lencst elkszthetjk lencsefzelk formban is. Vagy keverhetnk bele grillezett zldsgeket (padlizsn, cukkini, srgarpa stb.), vagy friss paradicsomot, paprikt fogyasszunk hozz.
Megjegyzs: Kt msik tel is kszthet gy, ha a kleshez lencse helyett babot, vagy borst tesznk (babfzelket, vagy borsfzelket). A kles-bors sszelltshoz kivl a kis kockkban megftt srgarpa.
Rps quinoa
20 dkg quinoa
5-6 kzepes srgarpa
1 fej hagyma
kakukkf
petrezselyem
olvaolaj
s
Tiszttsuk meg a rpt, s reszeljk le. A hagymt vgjuk vkony karikkra. Kevs vzben kezdjk el prolni a hagymt, majd amikor kezd ttetszv vlni, adjuk hozz a srgarpt, a lebltett quinot s a kakukkfvet. Keverjk ssze, majd ntsk fel 4 dl meleg vzzel. Takarjuk le, s proljuk 10-15 percig. A legvgn szzuk. Petrezselyemmel megszrjuk, s nhny csepp olvaolajat ntnk r.
Magyaros tofu zelleres lencsesaltval
400 g tofu
80 g vrshagyma
400 g zeller
200 g vrs lencse (nem kell beztatni)
fokhagyma
pirospaprika
20 g barnarizs-liszt
babrlevl
olaj
s
A finomra vgott vrshagymt kevs olajban aranysrgra pirtjuk, a tzrl levve hozzkeverjk a pirospaprikt, vzzel felntjk, s a tzre visszatve beforraljuk. Hozzadjuk a tofut s villval ppesre trjk, szzuk, fszerezzk zzott fokhagymval, kmnnyel, hozzkeverjk a rizslisztet. A masszt gerinc formba tesszk, s 160 c fokos stben megstjk. A lencst megmossuk, s szott, babrlevllel fszerezett vzben puhra fzzk. Leszrjk, hozzadjuk a vkony metltre vgott zellert, sval citromlvel zestjk, olajjal sszekeverjk. A frissen kislt tofuval tlaljuk.
Dis tofu slt, tnklymetlttel, padlizsnkrmmel
480 g tofu
120 g di
320 g tnklytszta
olaj
rozmaring
s
2 gerezd fokhagyma
2-3 szem vrshagyma
120 g padlizsnhs
A tofut szeleteljk, szzuk, trt diba forgatjuk s kevs olajban pirosra stjk. A tnklytsztt szott vzben kifzzk, leszrjk, majd kevs olajjal bekeverjk, s rozmaringgal fszerezzk. A padlizsnhst, olajjal, finomra vgott vrshagymval, fokhagymval sszeturmixoljuk, sval zestjk. A dis tofut a rozmaringos tsztval s a padlizsnkrmmel tlaljuk.
Megjegyzs: a di a savasabb magok kz tartozik, hasznlhatunk helyette szeletet mandult is, ha szeretnnk, de azrt pr szem ditl sem fogunk elsavasodni.
Csilis tszta pirtott tofuval, zldsgekkel
320 g tnklytszta
400 g tofu
1 prhagyma
cukormentes(!) szjaszsz (Tamari szjaszsz a neve ennek a fajtnak)
csili paprika
s
1 zellergum
2 szl srgarpa
1 karalb
friss petrezselyemzld
A tsztt ss vzben kifzzk s leszrjk. A csilit aprra vgjuk, s kevs olajban megpirtjuk, majd a tszthoz keverjk. A tofut kockkra vgjuk, szzuk, szjaszszt ntnk r s egy rn t rleljk. A pcbl kivesszk, kevs olajjal lepirtjuk, hozzadjuk a metltre vgott zldsgeket, s a pclvel felntjk. sszeforraljuk, s kln tlaljuk a tszthoz.
Zldsgeskles
2-3 cssze ftt kles
2 paprika
1 cukkini
1 padlizsn
2 fej hagyma
3 ek olaj
babrlevl, borsikaf, kakukkf, fokhagyma, s
Olajon megpirtjuk a hagymt, rtesszk a kockra vgott zldsgeket s fszereket, megproljuk majd hozzadjuk a klest, kicsit fed alatt hagyjuk az zeket sszerni, majd tlals eltt hozzadhatjuk az ttrt fokhagymt.
Bazsalikomos tnklyhs nyrson
480 g tnklybzahs
600 g srgarpa
600 g cukkini (fagyasztott)
citroml
bazsalikom
s
olaj
A tnklybzahst kockkra vgjuk, szzuk, hozzadjuk a finomra vgott bazsalikomot, olajjal meglocsoljuk, s htben rleljk. A srgarpt metltre vgjuk vagy lereszeljk, hozzadjuk a metltre vgott cukknit, szzuk, olajat adunk hozz, citromlvel zestjk s alaposan sszekeverjk. A tnklybzahst nyrsra hzzuk s kevs forr olajban minden oldalt pirosra stjk, majd a saltval tlaljuk.
Tlttt paprika
kb. 6 db nagyobb paprika
1 cssze aprra vgott zldsg (pl.: srgarpa, karfiol, karalb, brokkoli, hagyma, cukkini)
2 cssze
barna (vagy basmati )rizs
1/2 cssze darlt napraforgmag
vegamix, borsikaf, bazsalikom, majornna
A vegamixes vzben megftt rizst sszekeverjk a fszerekkel, a napraforgmaggal s prolt zldsgekkel, majd ezt beletltjk a kivjt paprikkba. A paprikkat fazkba tesszk, felengedjk vzzel, hogy ellepje s megfzzk. Kszthetnk hozz paradicsomos levet gy, hogy 1 cssze srtett paradicsomhoz tesznk 1 dl vizet, s 1-2 tk kleslisztet, st, vegamixet, kis bazsalikom-ot, (1-2 db stevit) s hozzntjk a forrsban lv paprikkhoz. (tovbbi klesliszt, vagy vz hozzadsval srthetjk, vagy hgthatjuk a levt.)
Megjegyzs: Ha nem paradicsomosan ksztjk el, csak vzben megfzzk a paprikkat, akkor kivl ntet hozz a srgarpaszsz (kockra vgott, megprolt srgarpt curryvel, gymbrrel s kevs citromlvel sszeturmixolunk)
Chilis Bab (4 fre)
45 dkg beztatott szjagranultum (kis darabkkban is kaphat, mint a darlt hs, vagy beztats utn otthon is ledarlhatjuk, mint a hst)
2 kisebb fej hagyma
65 dkg friss paradicsom (lehet aszalt paradicsom is)
60 dkg vesebab (konzerv, vagy ftt)
1 nagy veg (nem cukrozott) paradicsomszsz
adagonknt 1 teskanl csilipor
A „darlt hst" - a beztatott szjagranultumot egy serpenyben pirtsuk meg. Majd dinszteljk meg a hagymt s a paradicsomot, majd keverjk hozz a szjt, a vesebabot, a paradicsomszszt s egy kis csiliport, zls szerint. Alacsony hmrskleten kb. 20 perc alatt sszeproljuk. Kles, quinoa, barnarizs mell vagy tnklypszkval is fogyaszthatjuk.
Tlttt tk
1 nagyobb tk
20 dkg kelbimb
20 dkg karfiol
20 dkg srgarpa
30 dkg tofu
1 ek olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
1 ek kakukkf, s
A tkt meghmozzuk, hosszban kettvgjuk, s a maghzt kivjjuk. A karikra vgott srgarpt, a rzskra szedett karfiolt s a kelbimbt leforrzzuk, majd leszrjk. A tofut ttrjk, hozzkeverjk a zldsgeket s az olajat s sval,kakukkfvel zestjk. Megtltjk vele a tkdarabokat s forr stben kistjk. Tlals eltt kvnsg szerint felszeleteljk.
Bzahs barna rizzsel
480 g tnklybzahs
80 g vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
320 g vrsbab
1tk pirospaprika
1 csili paprika (lehet rlt is)
240 g barna rizs
1-2 szem vrshagyma
olaj
s
A finomra vgott vrshagymt olajban aranysrgra pirtjuk, hozzadjuk a pirospaprikt, vzzel felntjk s kiforraljuk. Beletesszk a hasbokra vgott tnklyhst, sval zestjk, fokhagymval, csilivel fszerezzk, s lassan puhra proljuk. A rizst kevs olajban vegesre pirtjuk, majd ktszeres mennyisg forrsban lv vzzel felntjk, szzuk, fed alatt 5 percig forraljuk, majd a tzrl levesszk, s lefedve duzzasztjuk.
Megjegyzs: a fogyni vgyknak ezt vacsorra nem ajnlom, csak ha valami „tartalmasabb telre vgynak" akkor ehetik ebdre.
pH Pizza
2 szelet tnkly pszka
humusz (csicseribors-psttom)ld.: psttomok
kaliforniai paprika (piros s zld)
friss uborka
1 fej lilahagyma
tofu
paradicsom (vagy aszalt paradicsom, olvaolajban)
zls szerinti fszerezs (s, oregano, bazsalikom, petrezselyem stb.)
Egyenletesen tertsk el a humuszt a pszkn. A vkony karikkra vgott feltteket tegyk r a pizzra olyan formban, ahogy szeretnnk. Fszerezzk s fogyaszthat. Ez a pizza gy frissen a legjobb, de ha valaki szeretn, egy kiolajozott tepsibe beteheti pr percre a stbe s tstheti, akr pr karika mozarella sajttal a tetejn.
|
KRMEK, PSTTOMOK
Avokdkrm
¾ cssze ttrt avokd
1 ek frissen facsart citroml
¼ cssze vgott vrshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk s
petrezselyem, bazsalikom
Keverjk ssze a hozzvalkat, vagy turmixgpben krmestsk.
Avokdkrm mskpp
1 db rett puha avokd
1 ek citroml
1-2 ek olva olaj
s, bors
Az avokdt flbe vgjuk, eltvoltjuk a magjt, majd egy kvskanllal a hst kivjjuk. Egy tlban villval sszetrjk, szzuk, borsozzuk, rntjk a citromlevet s az olva olajat. Villval ppesre keverjk.
Avokds Gazpaccho
1 kg paradicsom
1 rett avokd
20 dkg hmozott uborka
1 nagy fej vrshagyma
1 zldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 ek. olivaolaj
1 mk deskmny
himalja s
1 citrom leve
A tetejre dsztskppen sszevagdalt uborka vagy jhagyma
Turmixgpbe rakjuk bele a felkockzott vrshagymt, fokhagymt, paradicsomot, majd az uborkt feldarabolva, kicsumzva nagyobb darabokra kockzva a zlpaprikt adjuk hozz. Majd a kis kockkra vgott avokdt is keverjk bele. Tegyk hozz a citromlevet, deskmnny, st s az egszet ppestsk.
Miutn belekvertk az olajat tegyk be a htbe legalbb egy rra, alaposan htsk be s tlaljuk kis csszkben, a tetejre uborkadarabokat vagy jhagymt szrjunk.
Ajvr
3 db TV paprika
3 db pritamin paprika
3 db paradicsom
3 nagyobb vrshagyma
olva olaj
s, pirospaprika
A vrshagymt szeletekre vgjuk, s forr serpenyben gyorsan megpirtjuk. A paprikkat s a paradicsomot kevs olajjal meglocsoljuk, s forr stben megpirtjuk, majd a brt lehzzuk. A paprikkat, paradicsomokat, hagymt mixer gpben olajal ppestjk, szzuk, pirospaprikval, fokhagymval fszerezzk.
Fokhagyms brokkoli-krm
1 brokkoli
1-2 gerezd fokhagyma
olva olaj
s
A brokkolit szott vzben puhra fzzk, s leszrjk. A fokhagymt szeleteljk, s kevs olajban ropogsra stjk, majd leszrjk. A brokkolit a fokhagyms olajjal ppesre turmixoljuk. Tnklypszkra, teljeskirls (lesztmentes) tnklykenyrre kenhetjk.
Srgaborskrm
cssze ftt srgabors
½ cssze vrshagyma
½ babrlevl
1 tk vegamix
2 ek extraszz olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
1 tk s
vz
Kevs vzben proljuk meg a hagymt s a fszereket, majd vegyk ki a babrlevelet, s adjuk a ftt srgaborshoz az olajjal egytt. Botmixer segtsgvel ksztsnk krmet belle. (Ha tl sr a krm, tetszs szerinti vzmennyisggel hgtsuk.)
Fszeres paradicsomkoktl
1 liter frissen facsart (vagy nem cukrozott) paradicsoml
1 cs. petrezselyemzld
1 levl zellerzld
2 ek. aprtott hagyma
A paradicsomlbe keverjk bele a zellerzldet a petrezselymet s a hagymt. Egy konyha robotgppel turmixoljuk ssze.
Gazpaccho I.
1 kg paradicsom
20 dkg hmozott uborka
1 nagy fej vrshagyma
1 zldpaprika
3-4 gerezd fokhagyma
3-4 ek. olivaolaj
1 mk deskmny
himalja s
1 citrom leve
A tetejre dsztskppen sszevagdalt uborka vagy jhagyma
Turmixgpbe rakjuk bele a felkockzott vrshagymt, fokhagymt, paradicsomot, majd az uborkt feldarabolva, kicsumzva nagyobb darabokra kockzva a zlpaprikt adjuk hozz. Keverjk ssze a citromlval, deskmnnyel, sval s az egszet ppestsk.
Miutn belekvertk az olajat tegyk be a htbe legalbb egy rra, alaposan htsk be s tlaljuk kis csszkben, a tetejre uborkadarabokat vagy jhagymt szrjunk.
|
SALTK

1 fejes salta
nhny levl, vagy kb. ½ fej msfajta zld vagy piros salta
1 kisebb uborka
4 szem friss paradicsom
1 csomag jhagyma (vagy 1-2 szem lila hagyma)
2 nagyobb piros kaliforniai paprika
2-3 szem retek
3-4 csipet csra (lucerna, vrshere,bab vagy vegyes csra)
3-4 ek extra szz olva olaj
2-3 ek tkmag olaj
¼ lime vagy citrom leve
3 csipet s
2-3 ek szezmmag
2 ek tkmag
Vgjuk aprra a zldsgeket, szrjuk r a st, a magokat, s locsoljuk meg bven az olajokkal. Tnkly pszkt vagy teljeskirls (lesztmentes) tnklykenyeret fogyaszthatunk mell, megkenve bio- margarinnal vagy fszerezett olvaolajjal s egy csipet sval.
Megjegyzs: akr 3-4 -klnfle friss zld saltbl is kszthetjk, gy mg zletesebb lesz.
Zld-salta
1 csomag retek
1 kgyuborka
1 fej salta
o,5 dl extraszz olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
fl citrom leve
bazsalikom, rlt kmny, turbolya vagy nizs
Az sszetevket aprra vgjuk, lentjk olajjal, citromlvel, megszrjuk fszerekkel, jl sszekeverjk.
Babcsra salta
2 mark friss babcsra (mungbab csrnak is hvjk)
2 szl srgarpa
1 kisebb uborka
Vkony cskokra vgjuk a rpt s az uborkt, sszekeverjk a babacsrval s mr fogyaszthat is. ntetnek tehetnk r lime-ot vagy citromot, olva vagy ms olajokat, illetve magvakat is.
Megjegyzs: csrkat javasolt minden salthoz hozztenni, nagyon finomak, tpllak s nagyon sok energit kapunk bellk. Kis mennyisgben is hatkonyak, kv helyett ajnlom ket! Tnyleg rdemes kiprblni!
Akik a cspset szeretik
1 csomag jhagyma
1 karalb
2 szl srgarpa
½ fejes kposzta
1 citrom leve
0,5 dl extra szz olvaolaj
egy kis tkmag olaj
cspspaprika-krm
A zldsgeket hasbokra vgjuk, olajjal meglocsoljuk, hozzadjuk a csipspaprikt, a az olajokat s a citromlevet, s alaposan sszekeverjk. Fogyaszthatunk tnklypszkt, teljeskirls (lesztmentes) tnklykenyeret mell.
Uborkasalta napraforgntettel
1 nagyobb uborka, 1-2 hsos zldpaprika,
fl fej vrs- vagy lila hagyma
3-4 ek napraforgmag
1-2 ek extraszz olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
1 citrom leve
A zldsgeket vkony szeletekre vgjuk s meglocsoljuk a napraforg ntettel, amit egy turmixgpben lltunk el a citromlbl, a napraforgmagbl, hagymbl s az olajbl.
Padlizsn salta
2 db padlizsn
1 kzepes fej vrshagyma
3 ek olva olaj, 1 gerezd fokhagyma
1 paradicsompaprika
½ csomag petrezselyem
1 mk. trkony vagy friss zld trkony
1 kshegynyi borsikaf vagy friss borsika
1 citrom leve
szjaszsz (Tamari)
vagy himalaja s zls szerint.
A padlizsnt megtiszttjuk, kockra vgjuk. A vrshagymt aprra vgjuk, a fokhagymt zzzuk. 3 ek olajon megfuttatjuk, felengedjk pici vzzel, beletesszk a kockra aprtott padlizsnt, pici st. 10 percig proljuk, majd lehtjk. Hozzadjuk a petrezselymet, a trkonyt, a citrom levt, zls szerint szjaszszt s a htszekrnyben tovbb htjk,mely id alatt az zek rleldnek.
Paradicsomos cukkinisalta
1 cukkini
2 paradicsom
1-2 paprika
1 lila hagyma
Az ntethez:
citroml
mustrmag (darlva)
szjaszsz (Tamari)
vagy hiamalaja s
borsikaf
kakukkf
fokhagyma olaj (vagy olva olaj, amibe fokhagymt tettnk legalbb egy jszakra )
A cukkinit hjastl gyaluljuk, a paprikt cskokra vgjuk, a paradicsomot karikkra vgjuk. Tlra helyezzk s az ntettel befedjk. Htben egy ra hosszra betesszk, hogy a zek sszerjenek.
Sprgasalta
2 csomag sprga
1-2 ek szjaszsz(Tamari)
vagy himalja s
2- 3 paradicsom
2 zldpaprika
1 fejes salta
1 citrom
olva olaj
borsikaf
½ csomag petrezselyem.
A megtiszttott sprgt ss vzbe megfzzk, majd lehtjk. A paradicsomot gerezdekre vagy kis kockra vgjuk, a zldpaprikt karikkra vgjuk, a fejes saltt kis darabokra vgjuk. A fentieket egy tlba sszekeverjk. A kicsavart, tszrt citromlbl s olva olajbl szjaszszbl (vagy s) borsikbl ntetet ksztnk, melyet a sprgra csurgatjuk. A zldsgeket a sprga tetejre tesszk.
|
LEVESEK

A lgost levesek elksztse az egyik legeszszerbb dolog. Tujaldonkppen brmilyen zldsget megfzhetnk vzben, fszerezzk s ksz is.Estleg tesznk hozz paradicsom srtmnyt vagy ms prstett zldsgturmixot a vltozatossg kedvrt. nagyon zletes finom leveseket kszthetnk! A legfontosabb, hogy sose hasznljunk savast sszetevket, pl.:ecet, tojs, tejtermkek, aromkat vagy mestersges adalkszereket (E betk s zfokozk) tartalmaz izestszerek, fszerkeverkek stb. A bioboltokban kaphat Vega Mix s a natr fszerek kivlak az zestshez, s sokkal finomabb s egszsgesebb telek kszthetk velk, mint a mestersges zestszerekkel.
Paradicsomos zldsgleves
3 fej vrshagyma
½ fej kposzta
1 karalb
3 szl rpa
2 szl fehrrpa
kisebb darab zeller
2 paprika
2 paradicsom
1 citrom leve
2 kis konzerv srtett paradicsom (kb. 1 cssze)
s, bors, vegamix, bazsalikom, petrezselyem
A hagymkat egszben a lbas aljra tesszk, s rtesszk a vkonyra vgott kposztt, a felkockzott karalbt, a karikra vgott rpkat, s a lereszelt zellert. A paprikt s paradicsomot flbevgva, vagy feldarabolva beletesszk. Felntjk vzzel, hogy jl ellepje, megszzuk, s elkezdjk fzni. Amikor felforrt a vz, beletesszk a srtett paradicsomot, a citromlt s a fszereket. Kb. 40-60 perc, mire a zldsgek puhra fnek.
Hidegen s melegen is fogyaszthat, akr botmixerrel sszeturmixolhatjuk.
Csicseribors leves
10 dkg csicseribors
kb. 1 kg tetszs szerinti vegyes zldsg (srgarpa, fehrrpa, zeller, karalb stb.)
3 ek hidegen sajtolt (olva) olaj
1 cs zldpetrezselyem, gymbr, rlt koriander
A csicseriborst egy jszakra beztatjuk. A zldsgeket aprra vgjuk s kicsit megpirtjuk olajon. Felntjk kb. 1 liter vzzel, hozzadjuk a csicseriborst s a fszereket, majd fed alatt kszre fzzk. Az aprra vgott petrezselymet tlals eltt tesszk a levesbe.
Megjegyzs: ha a levesbe srtett paradicsomot tesznk, akkor egy finom, paradicsomos levest kapunk. Ekkor fszerezzk inkbb oregnval, bazsalikommal.
Kapros zldbabkrmleves
0,5 kg vgott zldbab
1ek kapor
2 ek friss petrezselyem
fl citrom leve
2 ek extraszz olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
Olajon megpirtjuk a babot s egy evkanl petrezselymet, felntjk vzzel, majd hozzadjuk a kaprot. Fed alatt fzzk. Ha a bab megpuhult, egy keveset leturmixolunk, majd visszakeverjk a levesbe. A maradk petrezselymet s a citromlevet fzs utn tesszk az telbe. Hidegen s melegen is fogyaszthatjuk.
Zldborsleves
0,5 kg zldbors
1 szl prhagyma
1 fej vrshagyma
vegamix, gymbr, lestyn
extraszz olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
A hagymt s a prhagymt felkarikzzuk, olajon megpirtjuk. Felntjk vzzel, beletesszk a borst s a fszereket, majd kszre fzzk. Botmixerrel sszeturmixolhatjuk, gy krmleves lesz.
Srgaborskrm-leves
0,5 kg srgabors
1 szl fehrrpa
2 szl srgarpa
1 fej hagyma
rmai kmny,
cayenne bors
extraszz olva olaj (vagy hidegen sajtolt olaj)
A srgaborst jszakra beztatjuk. A borst s a nagyobb darabokra vgott fehrrpt b vzben feltesszk fni. A srgarpt s a hagymt felkarikzzuk, kln ednyben olajon megpirtjuk, majd ha a bors megpuhult, hozzadjuk a leveshez. Ezutn a levest botmixerrel sszedolgozzuk, s az egszet egytt fzzk mg egy rvid ideig.
Lgost Amarnt leves
10 dkg Amarnt
2 db fehrrpa
2 db srgarpa
2-3 j (!) burgonya
1 zeller
1 kzepes vrshagyma
Kevs olajon, lass tzn az amarnt magot megpirtjuk, hozzadjuk a kockra vgott fehrrpt, a srgarpt, a pirospaprikt, ½ zellert, a vrshagymt beledaraboljuk s felntjk vzzel. Kb. 30 percig fzzk. Ami megmaradt alapanyag azt lereszeljk s hozzadjuk a leveshez, majd tlalsig lefedve hagyjuk.
Barnarizs leves
10 dkg barnarizs
10 dkg srgarpa
1 db uborka
1 db prhagyma
1 db paradicsompaprika
2 db savany alma
2 e.k. olaj
1.25 l vz
1 m.k. rlt gymbr
4 e.k. Tamari szjaszsz (cukormentes szjaszsz)
2 e.k. petrezselyem
Fzzk meg a barnarizset, a srgarpt pedig hosszanti irnyba vjuk fel, majd daraboljuk ssze. Az uborkt meghmozzuk, karikzzuk fel. A prhagymt vgjuk fel 12 cm vastag szeletekre.
Az almt pedig negyedeljk s a negyed rszeket is hosszban flbvgjuk. Az olajat hevtsk fel s adjuk hozz a hagymt, srgarpt majd kis lngon enyhn pirtsuk meg. Adjuk hozz a maradk zldsget az almt s tovbbi 2-3 percig pirtsuk. A flig ftt barnarizshez hozzadjuk a zldsgeket, gy egyszerre tud megpuhulni az sszes hozzval.
Fszerknt adjunk hozz szjaszszt (zls szerint, vagy akr ezt az sszetevt ki is hagyhatjuk) s gymbrt vagy kmnymagot. Tlalskor tehetnk a tetejre aprra vgott petreszelyem zldet.
Brokkoli krmleves
1 fej vrshagyma
1 kzepes fej brokkoli
1 ek. olivaolaj, vagy hidegen sajtolt olaj
Vegamix, s, bors, szerecsendi
Kevs olajon dinszteljk meg a hagymt, majd adjuk hozz a feldarabolt brokkolit s kis ideig proljuk. Annyi vzzel ntsk fel, ami mr ellepi s fzzk meg. Miutn levettk a tzrl fszerezzk s egy robotgppel turmixoljuk ssze. Ha tl sok rajta a vz ntsnk le belle, csak akkor tegynk vissza r, ha tl sr a leves.
Ckla leves
2 db ckla
1 ek. oliva olaj vagy hidegen sajtolt olaj
1 fej vrshagyma
2db szegfszeg
s, bors, rltkmny
Olajon dinszteljk meg a hagymt, majd adjuk hozz a darabolt cklt s proljuk meg. Annyi vzzel ntsk fel, ami mr ellepi fszerezzk s fzzk meg. Egy turmixgppel turmixoljuk ssze s tlals eltt lehet beletenni reszelt tormt s citromlevet.
Citromos bableves
2 doboz limabab (inkbb szrazbab mint konzervbab fehr s vrs)
2 babrlevl
4 ek. citroml
fl citrom reszelt hja
himalja s
A babot belentjk egy fazkba, felntjk 8dl vzzel s hozzadjuk a citromlevet, zls szerint megszzuk, beletesszk a babrlevelet, majd 10 percig forraljuk.
A leveset forrn tlaljuk tetejre reszelt citromhjjat szrunk.
Cayenne borsos zldsgleves
4 f rszre:
1 gerezd fokhagyma
250 gr. prhagyma
1 ek. kukoricacsra-olaj
des kmnymag
fl-fl mokkskanl kurkuma
rlt koriander
sfrnyvirg s gymbrpor
cayenne bors
himalja s
7,5 dl zldsgerleves
2 kisebb cukkini
2 nagy paradicsom
1 csokor petrezselyem
A fokhagymt vgjuk aprra, a megtiszttott prhagymt vkonyan karikzzuk fel. Mindkettt 1 percig olajon kzepes lngon pirtjuk. Ezutn megszzuk, a fszereket hozzadjuk s mg nhny msodpercig tovbb barntjuk. ntsk r a zldsgerlevest, forraljuk fel, majd fedjk le egy fedvel s kis lngon fzzk 5 percig. Vgjuk kockkra a megtiszttott paradicsomot, a petrezselmyet vgjuk aprra, a cukkinit vkony hasbokra. Ezekbl egy keveset a szervrozshoz flretesznk, a maradkot pedig a levesben felforraljuk. Az gy elkszlt leveset tegyk tnyrokba s dsztsknt a maradk zldsget s a petrezselmyet szrjuk bele.
Csalnleves
5 dl kkusz tej
5 dl vz
20 dkg csalnlevl
5 dkg tnkly liszt
Az apr csalnleveleket gumikeszty segtsgvel megtiszttjuk, beletesszk forrvzbe, majd leszrjk s a vizet flretesszk. Cspgtessk le a csalnleveleket s vgjuk fel apr darabokra.. Hidveg tejben elkevert rpt vagy bzalisztet bekevernk s hozzhadjuk a mg forr vzhez. Szerecsendival, sval s vajjal zestjk, s belekeverjk az aprra vgott csalnleveleket majd nhny percig fzzk.
Ha szeretnnk kicsit tartalmasabb levest kszteni, akkor a vgn mg tegynk hozz 2 dl szjatejflt.
des savany kposztaleves I.
3 kzepes srgarpt vgjunk karikrka
1 nagyobb hagyma aprra vgva
2 ek olvaolaj
1 kzepes kposzta durvra vgva
5,4 dl ttrt paradicsom
4,2 dl hmozott egsz paradicsom
8 cssze vz
¾ cssze citroml
S
Bors
Stevia
Alacson hfokon egy nagy ednyben hevtsk fel az olajat. A hagymt 5 percig, vagy mg veges nem lesz pirtsuk. Adjuk hozz a kposztt, a rpt, mindkt fajta paradicsomot s a vizet. Felforrals utn kapcsoljuk lentebb a hfokot s fed alatt 45 percig fzzk. Adjuk hozz a stevit s a citromlevet. Majd fzzk 30-60 percig. zestsk sval, borssal.
des savany kposztaleves II.
1 fej kposzta leves
1 fej hagyma
3 db srgarpa
2 dl paradicsoml
5 db paradicsoml
0,75 dl citroml
9 dl vz
2 ek. olvaolaj
Stevia
Elksztse ugyan az mint az des savany kposztaleves I.-nl.
Lgost Erleves
2 Fehrrpa
2 Srgarpa
1 karalb
2 szem j burgonya
2 levl kposzta, vagy kelkposzta vagy
3-7 kelmimb
½ hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Vega-mix zest
Himalja s
Kevs gymbr
Csipet bors, szerecsendi
A hozzvalkat sszevagdosom s beleteszem egy fazkba, majd felntm vzzel s megvrom az els forrst utna lass tzn tovbb fzm. Lehet beletenni valamilyen teljes kirls vagy tnkly lisztbl kszlt tsztt.
zestsknt lehet mg az els forrsnl egy nagyon kevs sfrnyt vagy pirospaprikt beletenni.
Fokhagymaleves
2 l vz
20 gerezd fokhagyma
4 db szegfszeg
zslya
paprika
bors
himalja s
Mg hideg vzbe tegyk fel fni a fokhagymt s fszerezzk szegfszeggel, sval, zslyval, paprikval, borssal. 20-25 percen keresztl fzzk forrs utn. A levest szrjk t s tlaljuk forrn.
Friss tormakrm leves
4 dl vz
2 cssze zldsgl (vzben ftt vegamix)
1 fej feldarabolt karfiol
1 cs darabolt zeller
1 cs darabolt cukkini
1 cs darabolt brokkoli
2 cs friss darabolt torma
4 szl jhagyma
¼ cs extraszz olaj
himalja s
Annyi vizet forraljunk, hogy a karfiolt beletve ellepje s hagyjuk llni benne 5 percig, majd miutn kivettk a zldsg lvel turmixoljuk krmesre. Adjuk hozz a maradk hozzvalt s a vizet majd ezekkel egytt turmixoljuk ssze krmes llagra.
|
Brokkolis tszta
Hozzvalk:
4 ek. napraforgmag
80 dkg brokkoli
1 db nagy fej vrshagyma
2 e.k. hidegen sajtolt olvaolaj
3 e.k. vaj
telzestpor (vegamix)
20 dkg teljes kirls tnklybzalisztbl kszlt makarni
2-3 gerezd fokhagyma
1,2 dl tejszn
frissen reszelt szerecsendi
frissen rlt fekete bors
tengeri s
3 ek felaprtott petrezselyem
10 dkg reszelt parmezn sajt
Ekszts:
A napraforgmagot szrazon, zsiradk nlkl, a serpenyben kevergetve aranysrgra stjk. A brokkolit megmossuk, rzsira bontjuk. Leveleibl ktmarknyit flretesznk, a tbbit cskokra vgjuk. A rzskat kisebb darabokra trdeljk, a vastagabb szrakat 1 centis darabokra szeleteljk. A hagymt nagy kockkra vgjuk. Az olajat s a vajat egy nagy, mly serpenyben megmelegtjk, s a hagymt aranysrgra stjk benne. A brokkoliszrakat hozzadjuk, telzestporral megszrjuk, s 2 dl vzzel felengedjk. Lefdve 3 percig kis lngon fzzk. Ezalatt a tsztt lobogva forr vzben megfzzk. A brokkolirzskat s a leveleket a flig ftt szrakhoz adjuk s lefdve mg 3 percig fzzk. A fokhagymt a tejsznbe prseljk, telzestporral, reszelt szerecsendival, sval s borssal zestjk. A tsztt lecspgtetjk, s a zldsgbe keverjk. A maradk vajat rdobjuk, s a tzrl lehzzuk. A ktmarknyi brokkolilevelet cskokra vgjuk, a fszeres tejsznnel, a felaprtott petrezselyemmel s a reszelt sajttal sszekeverjk, majd a tsztra ntjk. A napraforgmagot a tetejre szrva tlaljuk. |
Cukkinis burgonya
Hozzvalk:
Amennyi burgonya,
krlbell ugyanannyi cukkini,
sok petrezselyem,
olva olaj,
s, bors.
Elksztse:
A cukkinit, krumplit megpucoljuk, s hozzvetleg egyforma nagysgakra vagdossuk. A petrezselymet kicsit tforgatjuk a forr olajban, majd a cukkinit s a burgonyt egytt tesszk a lbosba. Ezt kveten gy kszl, mint a petrezselymes burgonya, csak az a lnyeg, hogy viszonylag hossz ideig lefedve maradjon, s hogy csak nagyon pici vz kerljn r, mert a krumpli tulajdonkppen a krmm vl cukkini levben f meg. Kretnek is isteni, de magban, mondjuk fejes saltval, vagy kovszos uborkval, egyltaln nem megvetend! J tvgyat!
|
[11-1]
| |