|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
TR TORTA
Hozzvalk:
1/2 kg tr
20 dkg porcukor
2 dkg vanlis cukor
15 dkg margarin
1 citrom reszelt hja
5 dkg zselatin
2 dl tej
2 dl vz
2 dl szrp
gymlcsk zls s szezon szerint
Elkszts
A trt, a porcukrot, a vanlis cukrot, a margarint (kicsit megolvasztva) s a citromhjat jl sszekeverjk, ha van gp, azzal. 2,5 dkg zselatint 2 dl tejjel felforralunk, s sszekeverjk a masszval. Ebbe a krmbe gymlcst is rakhatunk, azt kzzel keverjk bele a vgn, hogy ne trjn ssze. Az egszet egy sztcsatolhat tortaformba tesszk, majd lehtjk.
A tetejt gymlccsel dsztjk. 2,5 dl zselatint felforralunk 2 dl vzben, 2 dl szrppel zestjk, majd a torta tetejre ntjk. A ksz tortt a htbe tesszk kb. fl napra.
Tipp: A zselatin rntse eltt a trs masszt htsk le, hogy egy kicsit megdermedjen. Ha a folys masszra ntjk r a meleg zselatint, akkor sszefolyik az egsz s egy kicsit mrvnyos lesz. Az zn nem ront a dolognak, de nem lesz tl szp ltvny. :) rdemes teht a trs krmnket a htben pihentetni egy flrt, mieltt a zselatint elksztjk.
Mg egy hasznos tancs: azokat a gymlcsket, amelyek tbb levet engedhetnek, rdemes lecsepegtetni. Vlasszunk a gymlcsk sznvel harmonizl szrpt!
|
Gyors trs-joghurtos stemny
4 dl joghurt (2 kzepes natr joghurt 175 gr-os)
3 bgre liszt
1.5 bgre cukor
0.5 dl napraforg olaj (fl bgre)
1 csomag stpor
2 csomag vanlis cukor
25 dkg tr
5 kzepes db alma
3 db tojs
A mrce a joghurtos pohr, ez a bgre. A tojsokat ssze kell keverni a cukorral s a vanlis cukorral. Hozzadjuk a joghurtot, az olajat s a trt. sszekeverjk.
Belekeverjk a lisztet s a stport. Ezt sszekeverjk, de ne tl sokig, csak amg sszell. Ha tl sokig keverjk, akkor nem lesz puha s lgy a tszta.
Kivajazott lisztezett tepsibe ntjk, rszrjuk a meghmozott s darabokra vgott almt, s 200 fokos elmelegtett stben tprbig stjk.
Ha ksz, akkor meg lehet szrni porcukorral, de ez elhagyhat.
|
Apr pogcsa recept
hozzvalk / 4 adag
60 dkg liszt (finom)
50 dkg margarin
2 db tojssrgja
0.25 ek cukor
5 dkg leszt
4 kk s
15 dkg sajt (reszelt)
A fenti mennyisg eleve dupla adag, rdemes rgtn ennyivel kezdeni, mert pillanatok alatt elfogy.
A lisztet eldolgozzuk a sval, a felfuttatott lesztvel s a puha margarinnal.
Hozzadjuk a tojssrgkat s a reszelt sajtot.
Annyi tejet adunk hozz, hogy jl gyrhat tsztt kapjunk, majd jl dolgozzuk ssze a hozzvalkat.
1,5 - 2 cm vastagra nyjtuk, kiszaggatjuk s a tetejt megkenjk a kiss felvert tojsfehrjvel, majd megszrjuk a maradk reszelt sajttal. Elmelegtett stben stjk.
|
Hozzvalk 36 darabhoz: 2 tojs, 15 dkg cukor, egy teskanlnyi vaj, egy kshegynyi szalalkli, egy kevs tej, 30 dkg rtesliszt, egy teskanl nizs.
Keverjk ssze a tojsokat, a cukrot, a vajat s a tejben feloldott szalalklit. Szitljuk bele a lisztet, gyrjuk sima tsztv. Pihentessk egy jszakn t a tsztt, majd msnap nyjtsuk ki belisztezett deszkn egy centimter vastagsgra.
Szrjunk r egy kis lisztet, azutn szaggassunk belle szvformval kicsi stemnyeket. Nyljunk vatosan kssel a szvek al, s emeljk bele az nizzsal beleszrt tepsibe. 160 fokon 20 percig sssk, amg srgsfehr nem lesz.
|
-
Hozzvalk
-
A tszthoz:
-
25 dkg liszt
-
20 dkg vaj
-
25 dkg tr
-
2 kvskanl s
A tetejre:
1 felvert tojs
-
15 dkg reszelt sajt, vagy zls szerint magvak
Elkszts
A hozzvalkat sszegyrjuk, folpackba csomagoljuk s egy jszakn t a htben troljuk. Lisztezett deszkn ujjnyi vastagra sodorjuk, felvert tojssal lekenjk, reszelt sajttal megszrjuk s hosszabb cskokra vgjuk. 180C-ra elmelegtett stben, vajjal kikent tepsiben megstjk.
|

|
-
Hozzvalk
-
25 dkg tr,
-
2 dl tej,
-
2 dl tejszn,
-
1 csomag vanlis cukor,
-
10 dkg cukor,
-
10 dkg vaj,
-
3 teskanl zselatin,
-
3 kivi,
-
40 dkg magozott meggybeftt,
-
20 dkg babapiskta,
-
tejsznhab s gymlcs a dsztshez
Elkszts
A trt alaposan kikeverjk 1 dl tejjel meg a vanlis cukorral.A langyos vajat a cukorral ugyancsak kikeverjk,majd a trt a cukros vajjal s a felvert tejsznnel vatosan sszedolgozzuk.A maradk tejben felfzzk a zselatint,vigyzva,hogy ne forrjon fel.Amikor langyosra hlt hozzkeverjk a trkrmhez.Az dessg hozzvalit szgletes formba rtegesen lerakjuk.Elszr egy rteg trkrmet simtunk formba,r egy sor lecsepegtetett meggybefttet tesznk.Ismt krm kvetkezik amit meghmozott,vkonyra szeletelt kivivel rakunk ki.Az utls sor trkrm legyen.Babapisktval bebortjuk a tetejt azutn htszekrnybe dermesztjk.Egy ra mlva kivesszk s vatosan tlra bortjuk.Tejsznhabbal s gymlccsel dsztjk.
|

Dars trszelet
Hozzvalk : 25 dkg tr, 2 dl tejfl, 20 dkg kristlycukor, 1 cs. vanlis cukor, 10 dkg bzadara, 5 db tojs, citromhj
Elkszts : A trt a tejfllel elkeverjk, hozzadjuk a tojssrgjval kikevert kristlycukrot, majd a bzadart, s a vanlis cukrot is. zls szerint reszelt citromhjat is tehetnk bele. A tojsfehrjt kemny habb verjk, majd a trs masszhoz adjuk.
Stpapros tepsibe, vagy kivajazott, morzsval megszrt tepsibe kb. 180 fokon 25 – 30 perc alatt kszre stjk. Porcukorral tlaljuk.
A tepsi mrete kb. 20 * 30 cm.
Rendkvl gyorsan elkszthet, arnylag olcs, finom trs stemny.
|
KPOSZTS POGI
Hozzvalk: 1 kg fehr kposzta, 2 evkanl olaj, 1 evkanl cukor, 1/2 kg finomliszt, 20 dkg margarin, 2 tojs, 2 dkg leszt, egy kevs tej, s, rlt bors, a tetejre egy tojs
A kposztt lereszeljk,egy kiss beszzuk, fl rig llni hagyjuk. Olajat ntnk az ednybe s megkaramellizljuk benne a cukrot, majd rtesszk a kinyomkodott kposztt. Szzuk, borsozzuk s megpirtjuk. Ha kihlt, a liszttel, margarinnal, tojsokkal, s a tejben felfuttatott lesztvel sszegyrjuk. Ha kell, utnaszzuk. Htszekrnyben egy napig pihentetjk, kzben hromszor thajtjuk. Kb. ujjnyi vastagra nyjtjuk, bevagdossuk s szaggatjuk. Sts eltt felvert tojssal megkenjk.
|
Amerikai palacsinta

|
|
HOZZVALK:
1 bgre finom liszt,
1 tk cukor,
1 tk s,
1 tk szdabikarbna,
1 csomag vanillincukor,
2 egsz tojs,
1 bgre tej,
1 tk lgy margarin.
|
ELKSZTSE:
A szraz hozzvalkat egy tlban sszekeverjk: lisztet, cukrot, vanillin cukrot, st s a szdabikarbnt. Msik ednyben sszekeverjk a maradk hozzvalkat: tojsokat, tejet s a margarint. Ehhez a keverkhez adjuk a lisztes keverket s addig kavarjuk, amg sima tsztt nem kapunk. Bven olajozott, forr serpenyben evkanlnyi mennyisgeket mindkt oldaln megstjk. Friss, vagy konzervgymlccsel, juharsziruppal, csoki ntettel, zls szerint brmivel tlalhatjuk.
|
Fahjas mandula (di)
A siker garantlt.
Mikrzhat ednybe tesznk 20 dkg mandult vagy dit (hjval egytt) rszrunk 4 evkanl cukrot, meglocsoljuk mandulalikrrel vagy rummal. 2 percig betesszk a mikrba. Kivesszk, megkeverjk. Majd ismg 2 percig visszatesszk. Utna kivesszk, rszrunk mg 2 evkanl cukrot egy teskanl rlt fehjat. sszekeverjk. Stpapirral kiblelt tepsire kiboritjuk, s kiszritjuk. Pomps karcsonyi csemege!!!
|
Csokis 3szg
80 dkg liszt
5 dkg leszt
5 ek. cukor
5 dl tej
1 csapott teskanl s
1 dl olaj
a cukros tejben felfuttatjuk az lesztt,majd a tbbi hozzvalkkal bedagasztjuk.
dupljra kelesztjk.
4 rszre osztjuk,vkonyra nyjtjuk,majd megkenjk olvasztott
vajjal,megszrjuk cukros kakaporral (lehet tr, fahj, vagy pizzaszszos feltt)feltekerjk egy stpapiros tepsibe tesszk,ott fel szeleteljk.
megkenjk egy felvert tojssal
elmelegitett 160 fokos stbe aranysrgra stjk.
|
bgres mkos
1 bgre liszt
1 bgre jogurt vagy kefir
1 bgre daralt mk
1 bgre cukor
4 kanl olaj
2 tojs
1 csomag stpor
csipet s
1 vanilis cukor
a tojsokat habosra verni a cukorral, vanilis cukorral,pici s, olaj bele aprnkent, jogurt , liszt , mak , stpor, egszet sszekeverni, es belenteni egy tortaformba vagy kis tepsibe.
180 fokon 40 percig stni.
|
Vzen kullog (Elksztsi id: 1,5 ra)
Hozzvalk:
- 1 dl tej
- 2, 5 dkg leszt
- 2 evkanl porcukor
- 50 dkg liszt
- 2 dl tejfl
- 10 dkg margarin
- 1 mokkskanlnyi s
- 1 citrom reszelt hja
- 2 tojssrgja
1. A tejet langyosra melegtjk, majd az lesztt belemorzsoljuk, kevs porcukrot adunk hozz, kb. 15 percig meleg helyen pihentetjk. A lisztet rdemes mikrban meglangyostani, egy tlba tszitlni, s a felfuttatott leszts tejjel, tejfllel, a maradk porcukorral, az olvasztott vajjal, csipetnyi sval, citromhjjal, 6-8 percig robotgppel dagasszuk gy, hogy j hlyagos legyen. A tszta akkor lesz j, ha mr elvlik az edny faltl, s llagra olyan nem lesz, mint egy knnyebb kalcstszta. Vgezetl egyenknt hozzadjuk a tojsok srgjt.
2. Egy nagyobb konyharuht vajjal megkennk, a cip formj tsztt a kzepre helyezzk, a ruha ngy cscskt a tszta fltt sszefogjuk, sodrfra vagy egy fakanlra akasztjuk, majd a tsztt egy fazk hideg vzbe lgatjuk. Kb. 1,5 rn t hagyjuk kelni a vzben. A tszta akkor j, amikor magtl feljn a vz tetejre, s tfordul a msik oldalra.
3. A gyrdeszkt szrjuk meg kristlycukorral, bortsuk r a tsztt. Pogcsaszaggat segtsgvel szaggassuk ki, majd egyenknt nyjtsuk ki vkony, kerek lapp, csavarjuk fel kifli formra. Egyenknt hempergessk meg a kifliket porcukorban, egymstl 3-4 centi tvolsgra helyezzk el a stiket kivajazott tepsiben.
4. Fontos, hogy ne melegtsk el a stt, mert gy a hideg stben addig is kel a tszta, amg a st bemelegszik. 180 fokon, fl ra alatt, aranysrgra stjk.
Tipp: Aki szereti a lekvros stemnyeket, az megtltheti a kifliket szilva, vagy baracklekvrral.
|
Hozzvalk:
-
1 kg liszt
-
3 db tojs
-
5 dkg leszt
-
1 pohr tejfl
-
1/2 l tej
-
1 evkanl s
Elkszts:
Az lesztt a meglangyostott tejbe morzsoljuk. (nem kell felfuttatni!) Hozzadjuk az sszes tbbi hozzvalt s robotgp spirl alak keverjvel kb 5 perc alatt jl kidolgozzuk. A kevertlat lefedjk s a htbe tesszk. A kevertl a tszta mennyisgnek minimum ktszerese legyen, mert a tszta a htben dupljra kel!
Pr rt htben pihentetjk. Pihentets utn olajozott kzzel gombcokat cspnk belle, tenyernkn lngos-formra hzzuk s b, forr olajban kistjk. Pr gombcnyit clszer a sts elejn kistnyrra kszteni, hogy folyamatosan tudjuk stni!
A tszta nagy adag, kb 12-15 lngosnyi, de ha csak kevesebb kell is rdemes ezt a mennyisget megcsinlni, mert a nyers tszta htben kb 1 htig elll!
Ha nem akarjuk a kevertlban hagyni, kiolajozott, nagy nylonzacskban is htbe tehetjk, de a zacsk elg nagy legyen, hogy a tszta meg tudjon kelni benne!
|
Ablakos stemny
Hozzvalk: 2 egsz tojs, 25 dkg margarin, 3 evkanl kakapor, 25 dkg porcukor, 30 dkg darlt keksz, 10 dkg di durvra vagdalva, 10 dkg zsels cukorka.
A tojst, a margarint, a porcukrot s a kakat gz fltt jl kikeverjk, hozzadjuk a kekszet, a dit, s a zsels cukrot. zgerinc formba aluflit tesznk, bele a masszt s pr rra htbe rakjuk. Vgl a flit eltvoltva szeleteljk!
|
OSTOROS KALCS
Hozzvalk :
A tszthoz :
60 dkg liszt
8 dkg cukor
4 dl tej
5 dkg leszt
2 evkanl olaj
3 db tojssrgja
csipet s
A tltelkhez :
25 dkg vaj
20 dkg cukor
5 dkg kaka
A lekenshez : 1 db felvert tojs .
A lisztet dagaszttlba tesszk . Kzepbe kis fszket kpeznk . Beletesszk a cukrot . Rmorzsoljuk az lesztt s felntjk egy kevs langyos tejjel ( annyival ami az lesztt ellepi ) . Hagyjuk hogy 15 perc alatt felfusson . Adjuk hozz a tbbi anyagot s jl dagasszuk ki . Langyos helyen pihentessk 40-50 percig . Gyrjuk t a tsztt enyhn lisztezett munkafelleten . Osszuk 2 rszre . Nyjtsuk ki 45x36 centimteres lapokk . Vgjunk bellk 3-3 cskot .
Mindegyik csk kzept kenjk meg a kakas vajjal .
Csavarjuk fel kln kln a cskokat rold szeren , majd 3-3-at fonjunk ssze ( ne tl szorosra ) .
Tegyk stpapros ( fontos , ha nem akarjuk a tepsi aljrl a csokit vakargatni ) tepsibe ( az sem baj ha az oldalig felr az a papr , a tepsi pedig akkora amibe knyelmesen belefr a kt kalcs , de mgsem marad tl nagy szabad hely ) . Meleg helyen kelesszk jabb 30 percig . Kenjk le a felvert tojssal .
180 fokos stben 30 perc alatt sssk gynyr vrsbarnra . Ha minden jl ment , akkor bizony az oldaln kifolyt a tltelk egy rsze :))) , n ilyenkor egy kiskanllal szpen visszakanalazgatom a fonatok kztti mlyedsekbe .
http://tucsokbogar.blogspot.hu/2010/10/ostoros-kalacs.html
|
Sajttorta almaszsszal sts nlkl
Tszthoz:
15 dkg keksz (pl. kakas s/vagy natr) 7,5 dkg vaj
Sajtkrmhez:
25 dkg mascarpone 15 dkg porcukor 2 csomag vanlis cukor 1 citrombl nyert citroml 200 ml habtejszn 1 ek zselatin (vagy 1 cs zselatinfix, de akkor nem kell vzzel felfzni! 5 ek vz (zselatinfix esetn nem kell)
Almaszszhoz:
6 db alma 1 citrombl nyert citromhj 1 citrombl nyert citroml 10 dkg cukor 2 dl vz 2 kvskanl fahj 5 db szegfszeg 1 csipet s (nekem vletlenl kimaradt, de gy is nagyon finom lett)
Tszta elksztse:
A vajat megolvasztjuk (n mikrban csinltam). Flrerakjuk.
Megdarljuk a kekszet, majd a langyos vajjal alaposan sszekeverjk.
A masszt egy kapcsos tortaformba nyomkodjuk, s a htbe tesszk 15-20 percre (ameddig elksztjk a sajtkrmet).
Sajtkrm elksztse:
A mascarpont egy tlba kanalazzuk, a porcukorral, a vanlis cukorral s a citromlvel sszeturmixoljuk.
A zselatint a hideg vzzel csommentesre keverjk a tzn. Kevs melegts utn hlni hagyjuk. (Ha zselatinfixnk van, akkor kzvetlenl a krmbe keverjk vz nlkl.)
A habtejsznt egy kln ednyben kemnyre verjk.
A sajtkrmhez keverjk a langyos zselatint, majd a kemny habot is.
A ksz krmet egyenletesen a kekszes alapra kenjk.
Fogyaszts eltt legalbb 1 rt hagyjuk dermedni! (az az egy ra inkbb legyen tbb, prbljunk brni magunkkal! :D Ha egy egsz jszakt van htben, az csak jt tesz neki.)
Almaszsz elksztse:
Az almkat aprbb darabokra vgjuk. Citromleves vzbe (fl citrom leve) ztatjuk, 15 percet pihentetjk (ezzel elzzk meg az alma megbarnulst).
Ezutn lecsepegtetjk az almakockkat. Kb. 2 literes lbosba tesszk, felntjk 2 dl vzzel, fszerezzk a fahjjal, szegfszeggel s a citrom levvel/hjval.
Nagyobb lngon forrsig fzzk. Forrs utn kisebb lngra vesszk, s lefedjk. Ha darabosabb szszt szeretnnk, akkor 8-10 percig fzzk, ha lgyabbat, akkor 12-15 percig.
A fzs befejezse eltt 2-3 perccel belentjk a cukrot, s alaposan elkeverjk.
n a tzrl levve krumplitrvel ppestettem, de aki szeretn, meghagyhatja darabosan is.
A ksz sajttortt szeletenknt almaszsszal tlaljuk.
|
Rakott mkos guba
hozzvalk 8 fre
-
1 kb. 0,5 kg-os fonott kalcs (amit elz nap megstk, s hagyom, hogy megszikkadjon)
-
25 dkg darlt mk
-
1 l tej
-
3 db tojs
-
15 dkg barna ndcukor
-
6 dkg vaj
-
1 tk vanlia kivonat
-
5 dkg rumba ztatott mazsola
-
1/2 kezeletlen citrom reszelt hja
A kalcshoz:
-
35 dkg simaliszt
-
2 dl tej
-
1 tojssrgja + 1 a kenshez
-
3 dkg barna ndcukor
-
1 dkg leszt
-
2 dkg olvasztott vaj
-
1 tk vanlia kivonat vagy 1 cs vanlis cukor
-
1 csipet s
Elkszts
-
A rakott mkos gubt egy kerek, kb. 24 cm tmrj, 8 cm magas, mzas kermia stednyben ksztjk.
-
A tejet a vanlival s a vajjal felforraljuk. A tojsok srgjt a cukorral s a reszelt citromhjjal habosra keverjk, majd miutn felforrt a tej, hozzkeverjk, de le is vesszk a tzrl, mr nem kell tovbb fznnk.
-
A szikkadt kalcs szeleteket megpirtjuk.
-
A stednyt kivajazzuk, a kalcs szeletekkel kirakjuk az aljt, megntzzk a forr, des tejjel, megszrjuk a darlt mkkal s mazsolval, aztn mg egy rteg kalcsot tesznk, megntzzk ismt tejjel, jra mk s mazsola kvetkezik. Addig rtegezzk gy, amg tele lesz az edny.
-
Fontos hogy hagyjuk, hogy a kalcs felszvja a tejet, teht a rtegeket rrsen tegyk egymsra.
-
A tetejre a tojsok fehrjt kemny habb verjk pr csepp citromlvel s egy-kt kanl porcukorral. Ezt rkenjk a rtegek tetejre.
-
Elmelegtett stben 190 fokon 35-40 perc alatt kszre stjk. Ha a hab nagyon pirulna, akkor vegyk lejjebb a hfokot. Miutn megslt, szeletels eltt hagyjuk kiss hlni.
-
Tlalskor knlhatunk mell vanliasodt.
|
DES GOFFRI
Hozzvalk:
3 db tojs
12 dkg vaj
10-12 gramm (hzi) vanlis cukor
12 dkg cukor
0,5 liter tej
1 citrom reszelt hja
40 dkg liszt
1 csomag stpor
1. A tojsokat kettvlasztjuk, a vajat megolvasztjuk. A tojsok srgjt elkeverjk a vajjal, a cukrokkal s a citromhjjal, majd hozzadjuk a lisztet, a stport, a tejet, s simra keverjk.
2. A tojsok fehrjt kemny habb verjk, s beleforgatjuk a masszba.
3. Gofristben megstjk.
Az des gofrihoz nagyon jl passzol az eper, a bann, a mlna s a barack, de megkenhetjk lekvrral, nyomhatunk r tejsznhabot, meglocsolhatjuk olvasztott tcsokival, szrhatunk r mandult, kkuszreszelket vagy mogyort is. Egyik sem fog rtani neki.
Ss gofri:
Hozzvalk:
3 db tojs
12 dkg vaj
1 csipet s
4,5 dl tej
6 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
30 dkg liszt
1 csomag stpor
1. A tojsokat kettvlasztjuk, a vajat megolvasztjuk, a sajtot lereszeljk. A tojsok srgjt elkeverjk a vajjal, a sajttal, majd hozzadjuk a lisztet, a stport, a tejet, s simra keverjk.
2. A tojsok fehrjt kemny habb verjk, s beleforgatjuk a masszba.
3. Gofristben megstjk.
A ss gofrit tlalhatjuk zldfszerekkel, szrtott paradicsommal, kenyrre is kenhet krmekkel, pestkkal, sajtokkal, sonkval s psttomokkal.
|
[140-121] [120-101] [100-81] [80-61] [60-41] [40-21] [20-1]
| |