|
[18-1]
Alms zellerkrmleves
hozzvalk 2 fre
2 alma
1 rgebbi, nagyobb zellergum (tavasszal nehz volt ilyet tallni a piacon)
2 marhahs leveskocka vagy marhahsbl kszlt hs alapl
s, bors, olvaolaj
reszelt sajt
A zellert s az almt meghmozzuk, kisebb kockkra vgjuk, a stt beizztjuk.
A zldsget-gymlcst megszrjuk sval, borssal, meglocsoljuk olvaolajjal, s egy tepsin betesszk ket slni nagyjbl 40 percre.
Ekzben 1,3 liter vzbl s a leveskockkbl hs-alaplevet csinlunk (tudom, igazi szakcs igazi alaplvel dolgozik, mea culpa, nekem most ez jutott).
A slt zldsgeket azon melegben belelaptoljuk az alaplbe, felforraljuk, majd megy is a turmixba rgvest az egsz. (Itt mg senki ne vonjon le messzemen kvetkeztetseket, mert ilyenkor a leves mg minden, csak nem gusztusos.)
A turmixban addig ppestjk, mg egynem lesz az egsz, s mr tlalhatjuk is reszelt sajttal megszrva.
J tvgyat hozz mindenkinek!
|
Portugl spent leves
Hozzvalk 4 fre
1 kzepes fehrrpa
2 kzepes mret srgarpa
2 nagyobb burgonya
1 kzepes fej vrshagyma
1/2 csokor petrezselyem
1 bgrnyi zldbors (lehet fagyasztott is)
30 dkg spent (vagy 40 dkg fagyasztott leveles spent)
10 dkg vaj
4 ek olvaolaj
kevs fztejszn a tlalshoz
s
Elkszts
A zldsgeket (fehrrpa, srgarpa, burgonya, vrshagyma) megpucoljuk, majd 1 centis nagysgra felvgjuk.
Olvaolajon nagy hmrskleten meg kell pirtani a zldsgeket (kellemes zt ad az telnek a hagyma s a rpk przs anyaga), majd 1 liter vzet kell hozzadni.
Kevs sval 20-30 percig fzni kell. Ekzben a zldborst a felolvasztott vajon lass tzn megproljuk. Ha megproldott, hozz kell adni a spentot, s egytt kell prolni ket mg 5-8 percig.
Amikor a zldsgek kellen megpuhultak, kzi mixerrel vagy turmix gppel ppestsk ssze a zldsgeket (mintha krmlevest csinlnnk).
Adjuk hozz az aprra vgott petrezselymet, majd vatosan ntsk hozz a prolt spentot s borst.
Forraljuk fel mg egyszer, majd forrn tlaljuk.
Tlalskor kevs fztejsznnel dsztsk (ami a levest lgyabb is teszi!)
|
Spent krmleves
fzs: 7 perc
Hozzvalk 4 fre
400 g spentkrm
kb. 200 ml vz
200 ml tejszn
500 ml tej
1 gerezd fokhagyma
2 ek liszt
tengeri s
Elkszts
A spentot megforrstjuk, levesszk a tzrl, belenyomjuk a fokhagymt, s hozzadjuk a lisztet.A vz egy rszt hozzntjk, s csommentesre kikeverjk. Belentjk a tejsznt, a tejet, szzuk, borsozzuk.Visszatesszk a tzre s sszeforraljuk. (Ha srbb, mint szeretnnk, kevs vzzel hgithatjuk.)
|
Hozzvalk: flliteres veg szibarackbeftt levvel egytt, 3 dl fldes pezsg, csipetnyi s.
A leszrt gymlcs felt apr kockkra vgom s flreteszem. A tbbit az sszes levvel ppesre turmixolom s jl lehtm. Kzvetlen tlals eltt a jgbehttt pezsgvel felengedem, s hideg csszkben elosztom.
|
Vrsboros tavaszi eperleves
Hozzvalk: 40-50 dkg eper (nem baj, ha az eper mr nem teljesen p), 2 dl vrsbor, zls szerint 10-15 dkg cukor, csipetnyi s, 2 dl tejfl.
8-10 szem p epret kivlogatok s flreteszem "levesbettnek". A tbbit megmosom, lecspgtetem, kicsumzom, s sszeturmixolom a vrsborral, a tejfllel, 3 dl vzzel s annyi cukorral, hogy kellemesen des legyen. Jl behtve, csszkbe adagolva knlom, a leves tetejn a flretett eperszemekkel.
|
PARADICSOM leves
Hozzvalk
30 dkg srtett paradicsom
2 evkanl tolaj
2 evkanl liszt
csipetnyi s
3 evkanlnyi cukor
2 liter vz
Egy lbosban forrstsuk meg az olajat, majd vegyk vissza alatta kicsit a lngot s tegyk hozz a lisztet. Kevergessk, mg halvnybarna lesz.
ntsk r a paradicsomsrtmnyt, keverjk jl ssze (vigyzzunk, hogy legyen kznl a vz, mert gyorsan srsdni kezd).
Majd lassan, kevergets mellett ntsk fel 2 liter hideg vzzel.
Adjuk hozz pici st. zls szerint cukrozzuk is meg (a paradicsom ignyel egy kis cukrot).
Fed alatt fzzk 5-8 percig.
Vide:
http://www.fozniakarok.hu/paradicsomleves
|
3 dkg vaj vagy olaj,
5 dkg liszt,
3 dl tej,
10 dkg sajt,
A vajbl vagy olajbl a liszttel vilgos rntst ksztnk, flengedjk 3 dl tejjel meg 3 dl vzzel, s folytonos kevers mellett hozzadjuk a reszelt sajtot (lehet megreszelt sajthj is).
|
Sajtleves
Hozzvalk 6 szemlyre
15 dkg trappista
5 dkg vaj
2 evkanl liszt
2 l hsleves (kockbl is lehet)
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszn
½ csom petrezsejem zldje
s, bors
Sajtleves ksztse
A sajtot lereszeljk, a petrezsejmet megmossuk s aprra vgjuk. A vajat felforrstjuk, meghintjk liszttel, felhabzsig hevtjk folyamatos kevers kzben. A kihlt hslevesbl elszr csak keveset ntnk a lisztre, ezt alaposan elkeverjk. gy a lisztbl s a hslevesbl sr mrtst kapunk. Ha sikerlt simra elkeverni mehet hozz a tbbi hsleves, de mindig csak rszletekben. A hsleves s a liszt arnytl fgg, hogy milyen sr lesz a sajtleves. Kzben fszerezzk, sval, borssal. Miutn felforraltuk beletesszk a sajtot s 3-4 percet forraljuk, hogy elolvadjon a sajt. Lehzzuk a tzhelyrl, kicsit hlni hagyjuk s hozzntjk a tejsznt, hogy mg krmesebb llag legyen a sajtleves. Tnyrba szedjk, knlhatunk mell pirtott zsemlekockkat, vagy kockra vgott mozzarella sajtot is. A sajtleves tetejt szrjuk meg petrezsejem zldjvel.
Sajtleves elksztse: 25 perc. A receptet bekldte Pesto15.
Holland sajtleves
Holland sajtleves hozzvalkSajtleves
15 dkg gouda sajt
5 dkg fstlt sajt
5 dkg vaj
2 evkanl liszt
1 l hsleves (kockbl is lehet)
2 dl tejszn
1 tojssrgja
5-6 szl snidling
2-3 szl kapor
s, bors, szerecsendi
Holland sajtleves ksztse
A sajtot lereszeljk, a zldfszereket aprra vgjuk. A vajat felforrstjuk, meghintjk liszttel, s felhabzsig hevtjk folyamatos kevers kzben. A kihlt hslevesbl elszr csak keveset ntnk a lisztre, azt alaposan elkeverjk, majd utna a tbbi hslevest is hozzntjk rszletekben. Fszerezzk, sval, borssal, s rlt szerecsendival. Felforraljuk, majd beletesszk a sajtotokat s tovbbi 5 percet forraljuk, hogy elolvadjon a sajt. Lehzzuk a tzhelyrl, a tojssrgjt elkeverjk a tejsznnel, s lland kevers mellett a sajtleveshez ntjk, gy egy igazn krmes llag sajtlevest kapunk. Knlhatunk mell pirtott zsemlekockkat, s a tetejt megszrjuk az aprtott zldfszerekkel.
Sajtleves tipp! A sajtlevest srbb tehetjk, ha levesbettet knlunk hozz. A gyerekek ezt a varicit klnsen kedvelik.
Nmet sajtleves
Nmet sajtleves hozzvalk 6 szemlyre
15 dkg ementli sajt
5 dkg vaj
5 dkg fstlt szalonna
1 kis fej vrshagyma
2 evkanl liszt
1 l hsleves (kockbl is lehet)
1 dl szraz fehrbor
2 dl tejfl
2 dl tejszn
2 tojssrgja
1 csom metlhagyma
s, bors, szerecsendi
Nmet sajtleves ksztse
A sajtot lereszeljk, a hagymt megtiszttjuk s aprra vgjuk. A vajat felforrstjuk, beletesszk a szalonnt kiss megpirtjuk, hozzadjuk a hagymt megdinszteljk majd meghintjk liszttel, s felhabzsig hevtjk folyamatos kevers kzben. A kihlt hslevesbl elszr csak keveset ntnk a lisztre, azt alaposan elkeverjk, majd utna a tbbi hslevest is hozzntjk rszletekben. Fszerezzk, sval, borssal, s rlt szerecsendival. Hozzntjk a fehr bort, felforraljuk, majd beletesszk a sajtot s 5 percet tovbb forraljuk, hogy elolvadjon a sajt. Lehzzuk a tzhelyrl, a tojssrgjt elkeverjk a tejsznnel s a tejfllel, s lland kevers mellett a sajtleveshez ntjk, gy egy igazn krmes llag sajtlevest kapunk. Knlhatunk mell pirtott zsemlekockkat, vagy levesbett golykat is. A sajtleves tetejt szrjuk meg aprra vgott metlhagymval.
Forrs. http://sajtleves.infobomba.hu
|
Sprgakrmleves
Recept (6-8 szemlyre)
1 kg sprga
2 csomag jhagyma fehr rszei
3+1 ek vaj
2 l zldsgalapl
2 dl tejszn
s
frissen rlt fehrbors
kis darab parmeznhj
Egy nagy lbosban felolvasztok 3 ek vajat s rdobom a felkarikzott jhagymt. Pr percig prolom majd hozzadom a megpucolt sprgk 2-3 cm-es darabokra vgott szrt. sszeforgatom, felntm a zldsgalaplvel s beleteszem a parmezn hjt. zls szerint szom, fed alatt 15-20 percig fzm, amg a sprga teljesen megpuhul. Kihalszom a sajthjat s leturmixolom a levest. Ezt kveten egyszer vagy ktszer tszrm, majd visszantm a lbosba. Beleteszem a sprgafejeket, tekerek bele egy kevs fehrborsot, felforrstom a levest. Hozzadom a tejsznt, jra felmelegtem, de nem forralom. A vgn hozzkeverem a maradk vajat, amitl kiss besrsdik s szp fnye lesz. Tnyrba szedem, a tetejre parmeznforgcsokat szrok. |
10 perces ananszleves
Hozzvalk:
1 db anansz (konzerv is j, ha ms nincs)
1 cs. vanlis pudingpor
cukor zls szerint
fahj, szegfszeg
kb 1,5 dl fz tejszn
1 cs. vanlis cukor
tej, ha tl sr lenne
Elkszts:
Az ananszt megpucolom, darabolom, (ha konzerv, akkor lvel egytt mehet az ednybe)kevs vizet rakok az ednybe s a kockra vgott ananszt beleteszem, fszerezem. Kb. 5 percet fzm, (nem kell agyonfzni!)majd a tejsznbe belerakom a pudingport s besrtem vele a levest. Ha nem elg des, mg cukrozhatjuk, ha pedig sr lenne, akkor tejjel hgthatjuk. Langyosan s hidegen is fogyaszthatjuk. |
Mjgombc
Hozzvalk:
50 dkg serts mj
3 tojs
bors s
3 dl egy bgre zsemlemorzsa kb.
(Ha tl lgy akkor egykis zs.morzst adunk mg hozz)
Elkszts:
A mjat 2X ledarljuk, vagy apritgpbe teszk s pp zuzzuk, r tjk a tojst s a zs. morzst, majd sszekeverjk mintha tszta lenne dinyi golyogat formlunk belle s forr hslevesbe kifzzk.
Ugyan igy kszithetjuk csak hsbl a mj helyett.
Tancsok:
Csak azrt rtam a mennyisget mert nagyon j ha elre megcsinljuk. Egy tlcra sorba rakjuk egy napra igy tesszk a mlyhtbe s utnna zacskba helyezzk. Br mikor felhasznlhat.
Azrt kell mert igy nem ragadnak ssze.
|
Bannkrmleves |
|
|
Hozzvalk: |
4 db bann,
2 dl tejszn,
6 dl tej,
1 gymlcsjoghurt,
cukor,
1 db citrom leve s lereszelt hja,
fahj,
vegyes idnygymlcs, |
Elkszts: |
A bannokat a cukorral s a citromlvel sszeturmixoljuk, majd felntjk a tejjel s a tejsznnel.
Hozzadjuk a joghurtot, a cukrot (zls szerint), a fahjat s a tiszttott, darabolt gymlcsket. Htben jl lehtjk. |
|
Srgadinnyeleves
Hozzvalk:
1KG SRGADINNYE
16DKG CUKOR
3DL FEHRBOR
3DL TEJSZN
0,5DL KONYAK
1DB CITROM,
CSIPETNYI S,TRTT FEHR BORS
2DB SZEGFSZEG
KEVS FAHJ
Elkszts:
A SRGADINNYT MEGHMOZZUK,MAGJT ELTVOLTJUK.
NEGYED RSZT APR KOCKKRA VGJUK S PORCELNTNYRRA RAKJUK,FELE CUKORRAL,KONYAKKAL MEGNTZZK,S 1RA HOSSZAT HTBEN LLNI HAGYJUK.
A DINNYE TBBI RSZT DARABOKRA VGJUKS CUKORRAL,FSZEREKKEL,1LITER VZBEN PUHRA FZZK.FINOM SZITN TTRJK V.TURMIXOLJUK.HA KIHLT,HOZZADJUK A TEJSZINT,A FEHRBORT,ST,S ZESTJK EGY MOKKSKANL TRTT FEHR BORSSAL.VGL HOZZADJUK A BEPCOLT, KOCKKRA VGOTT DINNYT S JL LEHTVE TLALJUK.
|
Fokhagymakrm leves
Hozzvalk:
1 egsz fej fokhagyma
2-3 evkanl olaj, v. vaj
Msfl csapott evkanl liszt
Msfl liter vz !!!
3 dl fztejszn
s, bors, kakukkf, szerecsendi
1 csokor petrezselyem
5-5 dkg. Parmeznsajt, Pannonia sajt s Trapista sajt
Pirtott fszeres zsemlekocka
Elkszts:
A felhevtett olajban a lisztet megfuttatjuk (nem pirtjuk!), majd fokhagymaprssel belenyomjuk a gerezdeket (de lehet a citromreszeln is lereszelni). Jl tkeverni de mr csak rvid ideig - mg az olaj tveszi a fokhagyma zt - pirtjuk.
Felntjk a vzzel, jl elkeverjk s hozzadjuk a tejszint, megszzuk, hozzadjuk a fszereket s addig fzzk, mg felforr. Ksz nem kell tovbb rotyogtatni.
Mikor levettk a tzrl megszrjuk frissen aprra vgott petrezselyemmel, s a tlaljuk.
Ki-ki szed magnak a levesbl, majd a pirtott zsemlekockbl is, s az elre reszelt s a hrom fle sajtot sszekevert tlbl meghinti az adagjt zls szerint
Elksztsi id: 40 perc
|
Tojsleves (egsz tojssal)
Hozzvalk:
kevs olaj
liszt
paprika
2 babrlevl
csipet cukor
s
2 dl tejfl
annyi tojs, ahny fre kszl
Elkszts:
Zsemleszn rntst ksztnk, csipet pirospaprikval sszekeverjk, hideg vzzel felengedjk, beletesszk a babrlevelet, csipet cukrot,st s jl tforraljuk. Egyenknt beletjk vatosan az egsz tojsokat, lass tzn mg 10 percig fzzk vgl belekeverjk a tejflt.
Tancsok:
Jl meg kell keverni mieltt a tojs belekerl.
|
Paradicsomleves
Hozzvalk:
olaj
liszt
paradicsompr
vz
cukor
s
szekfszeg
citromhj
Elkszts:
Kevs olajon , kvskanl lisztet pirtok , felengedem vizzel , belekeverem a srtett paradicsomot . 4-5 szem szekfszeget egy kis darab citromhjat , st , cukrot , adok hozz , felforralom . Lehtve is fogyaszthat .
Tancsok:
Ha rizst vagy apr tsztt teszek bele , igazi leves . Msnap jobb , mert sszernek a benne lv aromk . rdemes tbbet kszteni belle .
Elksztsi id: 20 perc
|
Sttkkrmleves
Hozzvalk:
4 szemlyre:
1 db kb 2 kg-os sttk
4 fej vrshagyma
2 fej fokhagyma
4 szl zldhagyma
2 zldsgleveskocka
2 evkanl olvaolaj
frissen rlt bors, s
Elkszts:
A sttkt meghmozzuk, kb. 2 cm-es darabokra vgjuk. Az olvaolajon a felaprtott hagymt, az sszezzott fokhagymt, s 2 szl felszeletelt zldhagymt 2 percig proljuk, hozzadjuk a sttkt, s felntjk annyi vzzel, hogy ellepje a sttkt, majd hozzadjuk a leveskockkat.
Lass tzn, fed alatt 3 percig fzzk. Turmixgppel sszetrjk, tpasszrozzuk, szzuk, borsozzuk, utna mg 2 percig fzzk.
Tlalskor felszeletelt zldhagymval dsztjk
Tancsok:
A sttk magas bta-karotin tartalm tel, mely erteljesen serkenti az immunrendszert, rkmegelz hats, cskkenti a szvbetegsgek kialakulsnak eslyt.
Elksztsi id: 20 perc
Kalriatartalom: 115 kcal
|
Frankfurti leves
Hozzvalk:
virsli
kelkposzta (vagy kelbimb)
telzest vagy leveskocka
tejfl
vrshagyma
olaj
liszt
s
rlt kmny
tejfl
Elkszts:
A kb. ktujjnyi cskokra sszevgott kelkposztt feltesszk fni, levbe rakunk kicsi st s egy leveskockt.
Amg f a felkarikzott virslik mindkt oldalt olajon megpirtjuk s ezt is beletesszk a levesbe.
Abban az olajban, amiben a virsli slt fszeres rntst ksztnk reszelt hagymval s kmnnyel.A rntssal 10 percig forraljuk.
Legvgl j sok tejflt tesznk bele.
Tancsok:
Ha valaki nem szereti az szkl kelkposzta ltvnyt, a virsli beleraksa eltt le lehet turmixolni s akkor olyan flig-krmleves lesz.
A rntst lehet helyettesteni tk.kemnytvel, de akkor rdemes kis olajon prolt kmnyes hagymval indtani a levest.
Kelkposzta helyett kelbimbval is csinltam mr, nagyon hasonl az ze, azokat negyedelni szoktam.
Elksztsi id: 30 perc
|
[18-1]
| |